AfterDawn logo

Google ei rampautakaan Chromen mainosblokkereita – Peruu muutoksensa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Googlen Chrome-verkkoselaimeen suunniteltu Manifest v3 -uudistus aiheutti verkossa suuren keskustelun, kun mainosblokkerikehittäjät huomauttivat muutoksen rajoittavan pahemman kerran niiden laajennosten toimintaa. Google perusteli muutoksia muun muassa suorituskyvyllä.

Ghostery-mainosestäjän kehittäjä päätti alkaa tutkia Googlen väitteitä ja otti selvää millainen vaikutus mainosblokkereilla on viiveaikoihin. Tutkimuksessa selvisi, että mainoblokkerit hidastavat Chromen verkkokyselyitä alle millisekunnin verran. Vaikutusta ei voi siis pitää erityisen merkittävänä Chromen käyttäjän kannalta.

Varsin pian sen jälkeen kun Ghostery julkaisi tuloksensa, Googlen Chrome-kehittäjät ilmoittivat luopuvansa esittämistään muutoksista, jotka rajoittaisivat mainosblokkereiden toimintaa. Kiistanaiheena oli käytännössä Googlen halu siirtää laajennoskehittäjät käyttämään uutta DeclarativeNetRequest-rajapintaa vanhan webRequestin sijaan. Uusi rajapinta kuitenkin sisältää useita teknisiä rajoituksia, jotka rampauttavat mainosblokkereiden toiminnan.


Google päätti luopua uuteen rajapintaan pakottamisesta. Vanha webRequest-rajapinta tulee olemaan Manifest v3 -päivityksen jälkeenkin laajennoskehittäjien käytettävissä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT