AfterDawn logo

EU:ssa syntyi sopu meemikiellosta ja linkkiverosta

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

EU-parlamentti ja EU:n jäsenmaat ovat päässeet neuvotteluissaan yhteisymmärrykseen valmisteilla olevan tekijänoikeusdirektiivin sisällöstä. Jäsenmaat äänestivät jo tammikuussa direktiiviehdotuksesta, mutta tuolloin Suomi ja muutamat muut jäsenmaat äänestivät sitä vastaan.

Suurimmat kiistanaiheet ovat kieltäneet "meemikielloksi" ja "linkkiveroksi" kuvailtuihin artikloihin 11 ja 13, joiden tarkoituksen on suojella oikeudenomistajien oikeuksia. Verkkopalvelujentarjoajien näkökulmasta artiklat on koettu epämiellyttäviksi, koska ne sysäävät vastuun käyttäjien tuottamasta sisällöstä verkkopalveluille sekä rajoittavat sisältönäytteiden esittämistä. Neuvotteluissa artikla 13:een lisättiin poikkeus pienille verkkosivuille.

Google demosi tammikuussa miltä sen hakukone voi näyttää EU:n alueella, mikäli tekijänoikeusdirektiivi menee läpi. Käytännössä Google joutuu poistamaan kaikki verkkosivujen sisältöä kuvaavat näytteet hakutuloksista. Artikla 11:n mukaan lyhyttä näytettä pitemmän otteen käyttö vaatii lisenssin hankkimisen oikeudenomistajalta.


Direktiivi pitää vielä hyväksyä EU-parlamentin täysistunnossa, minkä lisäksi jäsenmaiden on äänestettävä siitä.

4 KOMMENTTIA

Arvio (vahvistamaton)1/4

Veikkaan kuitenkin, että mikään ei tule muuttumaan, ainakaan Googlessa. Näkyvyys Googlessa on niin iso asia, että Google saa luvan näyttää sisältöä hakutuloksissa vaikkei pyytäisikään lupaa.
Toinen asia on sitten rahan perässä olevan muka-artistit...

greedyjama2/4

Eli ainakin youTube ja reddit suljetaan eu:lta. Kai tässä oikeasti pitää ruveta vertailemaan vpn tarjoia.

pentsu3/4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti greedyjama:

Eli ainakin youTube ja reddit suljetaan eu:lta.

Mistäs sä tämän keksit?

avthein4/4

Todella idioottimaista toimintaa EU:lta.

Tällä ei todellakaan pelasteta EU:ta USA:n IT-jäteiltä vaan rampautetaan ja tapetaan EU:N oma IT-teollisuus ja sen innovointikin. Etenkin esim. tekoälyyn keskittyvät yritelmät.

Eli jyrkkä EI tällaisille edelleen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT