AfterDawn logo

Google uudisti klassisen reCAPTCHA-tarkastimen

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Verkkosivuille kirjautumisen yhteydessä voi vastaan tulla ajoittain reCAPTCHA-niminen tarkistin, jonka tehtävänä on auttaa sivustoa määrittämään onko palveluun kirjautuva käyttäjä oikea ihminen vai onko hän pelkkä botti, joka voisi aiheuttaa ilkivaltaa palvelussa.

reCAPTCHA-tarkistin kysyy käyttäjältä yleensä mitä enemmän tai vähemmän epäselvissä kuvissa lukee. Mikäli käyttäjä vastaa oikein, on häntä pidetty todennäköisesti oikeana ihmisenä. Samalla reCAPTCHA-testit auttoivat historiallisten dokumenttien merkistötunnistuksessa.

Googlen kehittämässä uudessa reCAPTCHA v3:ssa tällainen tunnistinvaihe on häivytetty pois käyttäjän näkyvistä. Sen sijaanjärjestelmä analysoi aktiivisesti käyttäjien toimia palvelussa. Analyysin tuloksena syntyy pisteytys (arvo välillä 0–1), jonka pohjalta voidaan arvioida kuinka robottimaisesti käyttäjä toimii verkkosivulla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT