AfterDawn logo

Rikkovatko pelien loot boxit arpajaislakia? Poliisi tutkii Suomessa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Pelien sisällä myytävistä virtuaalisista hyödykkeistä ja yllätyslaatikoista on tullut peliyhtiöille todellisia rahantekokoneita, mutta viranomaiset ympäri maailman ovat alkaneet pohtia yllätyslaatikkojen eli loot boxien luvanvaraisuutta. Yllätyslaatikkojen toimintaperiaate kun muistuttaa hyvin paljon arpajaisia, koska pelaaja ei etukäteen tiedä mitä hän on saamassa.

Esimerkiksi Belgiassa loot boxeista on käynnistetty varsinainen rikostutkinta, jossa tarkastellaan FIFA 18 -peliin sisällytettyä loot box -järjestelmää. Pelissä myydään korttipaketteja, joista paljastuneilla korteilla pelaaja voi koota oman joukkueen. Haluamansa joukkueen kokoaminen voi edellyttää useiden loot boxien ostamista. Belgian arpajaisviranomainen päätti, että kyse on arpajaisista, sillä ostaja ei tarkkaan tiedä, mitä hän rahoillaan saa.

Suomessakin asia on Helsingin Sanomien Nyt-liitteen mukaan tapetilla, sillä Lounais-Suomen poliisille on jätetty tutkintapyyntö asiaan liittyen. Poliisi pyysi tapauksen tutkintaa varten lausuntoa Poliisihallituksen alaiselta arpajaishallinnolta. Elokuun lopulle päivätyssä lausunnossa todetaan, että loot boxit kuuluvat arpajaislainsäädännön alle. Loot boxit eivät ole siis laittomia, mutta arpajaislainsäädäntöä rikkoviin piirteisiin tulee puuttua.

1 KOMMENTTI

BittiMestari1/1

Hyvä että tutkivat, ja jos kerta kuuluvat arpajaislainsäädännön piiriin, niin toivottavasti alkanevat sitten pikku hiljaa luokittelemaan noita uhkapeleiksi, ja lätkäisisivät sen K18 tarran.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki