AfterDawn logo

EU:ssa äänestetään taas tekijänoikeusreformista – Linkkiverosta ja sensuurista puhutaan taas

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Euroopan parlamentissa pidetään tänään äänestys kesällä kaatuneen tekijänoikeusreformin muutosehdotuksista. Uudistus kaatui heinäkuussa kovan kampanjoinnin myötä, kriitikot pelkäsivät uuden tekijänoikeusdirektiivin pakottavan verkkosivustot ennakkosensuuriin ja mahdollistavan rahan lypsämisen linkkiverolla.

Verkkosivustojen arveltiin ajautuvan ennakkosensuuriin, koska tekijänoikeudirektiivin mukaan verkkopalveluiden ylläpitäjät tehtäisiin vastuullisiksi käyttäjien tuottamasta sisällöstä. Tällöin esimerkiksi Wikipedia joutuisi vastuuseen jos palveluun lisättäisiin luvattomasti tekstikappaleita tai tiedostoja. Linkkiveron perimmäisenä ajatuksena oli toimia jonkinlaisena liikevaihtojakomallina, jossa esimerkiksi uutisia esittävät palvelut joutuisivat jakamaan mainostulojaan uutisia ja uutiskuvia tuottavien palveluiden kanssa.

Eurooppalaiset uutistoimistot ottivat hiljattain kantaa linkkiveron puolesta.


Heinäkuussa kaatuneen tekijänoikeusreformin myötä meppejä pyydettiin ehdottamaan muutoksia direktiiviin. Muutosehdotuksia kertyi yli 200 kappaletta ja tämän päivän aikana mepit äänestävät näistä ehdotuksista. Tämän jälkeen direktiivi palautuu valmistelutyöhön ja jäsenmaiden arvioitavaksi. Parlamentti äänestää lopullisesta lakipaketista tammikuussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki