AfterDawn logo

Oletko asentanut jonkun näistä mainosestäjistä? Ne vakoilevat sinun toimintaasi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Google sai aikoinaan paljon lokaa niskaan Google Play -sovelluskaupan leväperäisestä modernoinnista, minkä seurauksena Android-puhelimien omistajat saattoivat asentaa laitteisiinsa epämääräisiä tai haitallisia sovelluksia. Sittemmin tilanne on parantunut.

Samaa ei voi kuitenkaan sanoa Google Chrome-verkkoselaimen laajennoskaupasta, josta on löydetty haitallisia mainosblokkereita. AdGuardin analyysissä selvisi, että Chrome Web Storesta löytyi useampi haltallinen mainosestäjä, joita oli asennettu peräti 20 miljoonaa kertaa. AdRemover for Google Chrome™ -laajennoksella oli peräti 10 miljoonaa asennusta.

Laajennokset ottavat esimerkiksi piilotetusti käskyjä vastaan etäpalvelimelta sekä lähettävät tietoa millä sivustoilla käyt. Lisäksi komentoja suoritetaan laajennetuin käyttöoikeuksin, jolloin laajennokset voivat muuttaa selaimen toimintaa milloin vain.

AdGuardilla on toki oma lehmä ojassa: se jakelee myös Chrome Web Storessa omaa mainsoestäjää, jonka näkyvyyden ohi edellä mainitut ohjelmat ovat menneet. AdGuardin analyysin julkistamisen jälkeen Google poistatti haitalliset mainosestäjät.


Haitalliset mainosestäjät olivat AdRemover for Google Chrome™, uBlock Plus ja Adblock Pro.

1 KOMMENTTI

avthein1/1

Rikollisten kostoisku?

Mainosestäjät kun ovat olleet yksi tehokas tapa suojautua mainosten kautta leviteltäviltä haittaohjelmiltakin.

Virustorjuntafirmoiltakin on löytynyt omia mainosestäjiä. Liekö vielä F-securelta saatavissa ilmainen mainosblokkeri. Siinä vissiin pienin riski ikäville piiloyllätyksille...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT