AfterDawn logo

Google poisti YouTuben Amazonin uutuuslaitteesta

Matti Robinson Matti Robinson
16 kommenttia

Älykaiuttimien edelläkävijä Amazon on kohdannut uusimman laitteen kohdalla melkoisen vastoinkäymisen. Echo-älykaiuttimen uusi, näytöllä varustettu versio Echo Show on nimittäin joutunut luopumaan YouTube-videoista.

Alunperin Echo Show'n oli nimittäin tarkoitus pystyi ääniavustaja Alexan avulla näyttämään YouTube-videoita. Niin itseasiassa se on pystynytkin eiliseen saakka. Echo Show lopetti kuitenkin eilen tukemasta YouTubea, tai itseasiassa päinvastoin.

Amazonilta on kerrottu The Vergelle, että Google on tehnyt eilen muutoksen ilmoittamatta käyttäjille tai Amazonille, jonka jälkeen Echo Show ei enää pääse käsiksi YouTube-videoihin. Niinpä eilisestä lähtien Echo Show vastaa YouTube-kyselyyn Alexan äänellä "Currently, Google is not supporting Youtube on Echo Show" eli vapaasti suomennetty: "Tällä hetkellä Google ei tue YouTubea Echo Show -laitteella."

Jo Echo Show'n ostaneille kuluttajille kyse on varsin harmittavasta tilanteesta, sillä kyse on yhdestä laitteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Näytöltä voi toki edelleen katsella vaikkapa Amazonin oman Prime Video -palvelun sisältöä, mutta 60 dollarin lisähinta näytöstä on nyt ainakin hieman vähemmän oikeutettu.


Google kommentoi tilannetta kertoen, että se pyrkii saamaan tilanteen kuntoon Amazonin kanssa, mutta tällä hetkellä Amazonin käyttökokemus rikkoo YouTuben sääntöjä.

Tässä vaiheessa on vaikea sanoa kumman kommentit ovat lähempänä totuutta, mutta suotavaa kuluttajan kannalta tietysti olisi, että tilanne saadaan korjattua mahdollisimman pian.

16 KOMMENTTIA

perhana1/16

Lainaus:

Amazonin käyttökokemus rikkoo YouTuben sääntöjä.

Tyypillistä googlea... eihän se nyt ole lainkaan sopivaa että jonkin kilpailijan valmistaman laitteen käyttökokemus olisi parempi kuin googlen laitteiden.
Vaikuttaa hieman samankaltaiselta toiminnalta kuin se että google kieltäytyi toimittamasta virallista youtube-sovellusta windows phone alustalle, ja teki parhaansa estääkseen microsoftin youtube-sovelluksen käyttämisen

Näppishemmo2/16

En ihmettele aika turhake laite

jartar3/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Tyypillistä googlea... eihän se nyt ole lainkaan sopivaa että jonkin kilpailijan valmistaman laitteen käyttökokemus olisi parempi kuin googlen laitteiden.
Vaikuttaa hieman samankaltaiselta toiminnalta kuin se että google kieltäytyi toimittamasta virallista youtube-sovellusta windows phone alustalle, ja teki parhaansa estääkseen microsoftin youtube-sovelluksen käyttämisen


Googlen laitevalikoima on hyvin kapea, joten arvelusi on todella kaukaa haettu.

Eiköhän tässä ole kyse siitä, että Amazon loi laitteen, jonka toimivuus perustuu kilpailevan yhtiön suoratoistopalvelun hyödyntämiseen. Lupia ei reaktiosta päätellen oltu "muistettu" kysyä. Ei mikään yllätys, että seuraamuksia tuli...

perhana4/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Tyypillistä googlea... eihän se nyt ole lainkaan sopivaa että jonkin kilpailijan valmistaman laitteen käyttökokemus olisi parempi kuin googlen laitteiden.
Vaikuttaa hieman samankaltaiselta toiminnalta kuin se että google kieltäytyi toimittamasta virallista youtube-sovellusta windows phone alustalle, ja teki parhaansa estääkseen microsoftin youtube-sovelluksen käyttämisen


Googlen laitevalikoima on hyvin kapea, joten arvelusi on todella kaukaa haettu.

Eiköhän tässä ole kyse siitä, että Amazon loi laitteen, jonka toimivuus perustuu kilpailevan yhtiön suoratoistopalvelun hyödyntämiseen. Lupia ei reaktiosta päätellen oltu "muistettu" kysyä. Ei mikään yllätys, että seuraamuksia tuli...

Eipä tuo arveluni tuon alkuperäisen uutisenkaan mukaan niin kovin kaukaa ole haettu:

Lainaus:

If you wanted to spin a darker story, there’s certainly plenty of fodder for you to do that. Google, as you’re no doubt aware, has its own smart speaker that communicates via the Google Assistant. Google Home doesn’t have a screen, but you can ask it for YouTube videos by streaming it to a Chromecast. Google Home also allows you to listen to music sourced from YouTube.


Eli kun siitä googlen omasta "älykaiuttimesta" puuttuu näyttö, niin onhan se nyt töykeää googlea kohtaan että joku tuo markkinoille näytöllä varustetun älykaiuttimen josta olisi voinut jopa katsoa niitä youtube-videoita ihan videonkin kanssa toisin kuin googlen härpäkkeestä.

Mutta joillekkin se google vaan näyttää olevan lähestulkoon jumala.

jartar5/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Eli kun siitä googlen omasta "älykaiuttimesta" puuttuu näyttö, niin onhan se nyt töykeää googlea kohtaan että joku tuo markkinoille näytöllä varustetun älykaiuttimen josta olisi voinut jopa katsoa niitä youtube-videoita ihan videonkin kanssa toisin kuin googlen härpäkkeestä.

Mutta joillekkin se google vaan näyttää olevan lähestulkoon jumala.


Ei tuota laitetta suomen markkinoille ole näkynyt, joten ohitse se on mennyt. Ei se sitä faktaa poista, että Amazon on tehnyt tuotteen, jonka koko idea perustuu kilpailijan suoratoistopalvelun hyödyntämiseen. Ei tuollaista mikään yritys suostuisi läpi sormien katsomaan. Kun oikeuksien puolustamista ruvetaan vertaamaan jumaluuteen, niin silloin on jotakin mennyt todella pahasti vikaan...

perhana6/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Eli kun siitä googlen omasta "älykaiuttimesta" puuttuu näyttö, niin onhan se nyt töykeää googlea kohtaan että joku tuo markkinoille näytöllä varustetun älykaiuttimen josta olisi voinut jopa katsoa niitä youtube-videoita ihan videonkin kanssa toisin kuin googlen härpäkkeestä.

Mutta joillekkin se google vaan näyttää olevan lähestulkoon jumala.


Ei tuota laitetta suomen markkinoille ole näkynyt, joten ohitse se on mennyt. Ei se sitä faktaa poista, että Amazon on tehnyt tuotteen, jonka koko idea perustuu kilpailijan suoratoistopalvelun hyödyntämiseen. Ei tuollaista mikään yritys suostuisi läpi sormien katsomaan. Kun oikeuksien puolustamista ruvetaan vertaamaan jumaluuteen, niin silloin on jotakin mennyt todella pahasti vikaan...

Oikeuksien puolustamisen nimissä sinulla ei sitten varmaan olisi mitään sitä vastaan että microsoft estäisi youtuben toimimisen windows-tietokoneissa laittamalla käyttöoikeuksiinsa pykälän jonka mukaan youtuben käyttö windows-käyttöjärjestelmässä rikkoisi windowsin käyttökokemuksen?

Vai onko ehkä termi "määräävän markkina-aseman väärinkäyttö" sinulle tuttu, vai käsitätkö sen niin että sitä voidaan käyttää vain microsoftia ja windowsia vastaan mutta että se ei koske ketään muita?

jartar7/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Oikeuksien puolustamisen nimissä sinulla ei sitten varmaan olisi mitään sitä vastaan että microsoft estäisi youtuben toimimisen windows-tietokoneissa laittamalla käyttöoikeuksiinsa pykälän jonka mukaan youtuben käyttö windows-käyttöjärjestelmässä rikkoisi windowsin käyttökokemuksen?

Vai onko ehkä termi "määräävän markkina-aseman väärinkäyttö" sinulle tuttu, vai käsitätkö sen niin että sitä voidaan käyttää vain microsoftia ja windowsia vastaan mutta että se ei koske ketään muita?


En tiedä mistä keksit tuon esimerkin, mutta seuraavalla kerralla neuvon käyttämään vakaata harkintaan ennen esimerkin kirjoittamista. Niin järjetön tuo oli.

Ehkäpä sun nyt kannattaisi keskittyä itse uutiseen sen sijaan, että selittelet Microsoftista ja arvelet mitä muut ajattelee. Suosittelen sua myös ottaman selvää mitä määäräävän markkina-aseman väärinkäyttö tarkoittaa. Ei tuu sitten pahemmin nolattua itseään...

keskonen8/16

Mitä näillä härveleillä tekee? Eikö tää nyt ole niinkuin riisuttu tabletti/kännykkä, jota pitää pitää langan päässä?

jartar9/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti keskonen:

Mitä näillä härveleillä tekee? Eikö tää nyt ole niinkuin riisuttu tabletti/kännykkä, jota pitää pitää langan päässä?


Periaatteessa joo ja tuo vaatii sen lisäksi langattoman verkon. Äänenlaadun perässä menevä hommaa bluetooth kaiuttimen ja jos kännyn näytön koko ei riitä, niin seitsemän tuumaa tuskin paljoa näytön kokona kiinnostaa. Saahan tuohon toki lisäominaisuuksia kuten esim. valvontakameroita, mutta nekin on sidottu kyseiseen järjestelmään. Keskeneräinen ja rajoittunut järjestelmä rajatulle asiakasryhmälle...

pentsu10/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


En tiedä mistä keksit tuon esimerkin, mutta seuraavalla kerralla neuvon käyttämään vakaata harkintaan ennen esimerkin kirjoittamista. Niin järjetön tuo oli.

Haluaisitko kenties kertoa meille muillekin mikä esimerkistä tässä yhteydessä tekee järjettömän?

perhana11/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


En tiedä mistä keksit tuon esimerkin, mutta seuraavalla kerralla neuvon käyttämään vakaata harkintaan ennen esimerkin kirjoittamista. Niin järjetön tuo oli.

Haluaisitko kenties kertoa meille muillekin mikä esimerkistä tässä yhteydessä tekee järjettömän?

Olihan se jartarille järjetön ja vaikea ymmärtää, kun se oli vastaan hänen käsitystään.
Pointtihan siinä oli se, että vaikka google omistaa youtuben, niin koska youtubesta on tullut "se suurin" eli määräävän markkina-aseman hallitseva suoratoistopalvelu, ei google voi aivan vapaasti omilla ehdoillaan rajoittaa youtuben toimimista kilpailijoiden laitteissa, aivan kuten microsoftkaan ei voi vapaasti rajoittaa kolmannen osapuolen ohjelmien pääsyä windows-alustalle kilpailemaan microsoftin omien tuotteiden kanssa.

jartar12/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:


Haluaisitko kenties kertoa meille muillekin mikä esimerkistä tässä yhteydessä tekee järjettömän?


Ei mun tarkoitus ole täällä toisten aivopieruja selitellä. Jos olet mun kanssa eri mieltä, niin selitä miksi siinä oli järkeä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Olihan se jartarille järjetön ja vaikea ymmärtää, kun se oli vastaan hänen käsitystään.
Pointtihan siinä oli se, että vaikka google omistaa youtuben, niin koska youtubesta on tullut "se suurin" eli määräävän markkina-aseman hallitseva suoratoistopalvelu, ei google voi aivan vapaasti omilla ehdoillaan rajoittaa youtuben toimimista kilpailijoiden laitteissa, aivan kuten microsoftkaan ei voi vapaasti rajoittaa kolmannen osapuolen ohjelmien pääsyä windows-alustalle kilpailemaan microsoftin omien tuotteiden kanssa.


Kerron sulle salaisuuden. Youtube ei ole käyttöjärjestelmä. Windows on. Elämä on jatkuvaa oppimista :)

Olkoon asema pieni tai iso, niin ei se sitä tarkoita, että omat palvelut pitäisi antaa ilmaiseksi kilpailijoiden käyttöön. Suosittelen edelleenkin, että selvittäisit mitä se määräävä markkina asema tarkoittaa. Sulla kun ei tunnu olevana mitään hajua siitä.

perhana13/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:


Haluaisitko kenties kertoa meille muillekin mikä esimerkistä tässä yhteydessä tekee järjettömän?


Ei mun tarkoitus ole täällä toisten aivopieruja selitellä. Jos olet mun kanssa eri mieltä, niin selitä miksi siinä oli järkeä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Olihan se jartarille järjetön ja vaikea ymmärtää, kun se oli vastaan hänen käsitystään.
Pointtihan siinä oli se, että vaikka google omistaa youtuben, niin koska youtubesta on tullut "se suurin" eli määräävän markkina-aseman hallitseva suoratoistopalvelu, ei google voi aivan vapaasti omilla ehdoillaan rajoittaa youtuben toimimista kilpailijoiden laitteissa, aivan kuten microsoftkaan ei voi vapaasti rajoittaa kolmannen osapuolen ohjelmien pääsyä windows-alustalle kilpailemaan microsoftin omien tuotteiden kanssa.


Kerron sulle salaisuuden. Youtube ei ole käyttöjärjestelmä. Windows on. Elämä on jatkuvaa oppimista :)

Olkoon asema pieni tai iso, niin ei se sitä tarkoita, että omat palvelut pitäisi antaa ilmaiseksi kilpailijoiden käyttöön. Suosittelen edelleenkin, että selvittäisit mitä se määräävä markkina asema tarkoittaa. Sulla kun ei tunnu olevana mitään hajua siitä.

Kerron sinulle toisen salaisuuden, eikun empäs kerrokkaan kun et kuitenkaan ymmärtäisi sen määräävän markkina-aseman merkityksiä, mutta lue nyt kuitenkin tuo uudempikin uutinen aiheesta ja saatat huomata että joku muukin epäilee takana olevan muutakin kuin youtuben käyttöoikeuksien rikkominen.

Lisätään nyt vielä se mikä sulle saattaa olla salaisuus ja tulla yllätyksenä... nimittäin että maailmassa on lukemattomia laitteita joissa on mitä erilaisimpia youtube-sovelluksia, televisioita, navigaattoreita, kiinalaisia autosoittimia, vielä löytyy kai muutamia wince-pohjaisia laitteitakin, ja hyvin suurella osalla niistä ei ole mitään virallista tukea googlelta tai youtubelta, mutta silti niillä voi youtube-videoita katsoa koska google ei ole päättänyt niitä blokata vaikka monien niiden "käyttökokemus" on hyvin syvältä sieltä missä se pippuri ei edes kasva, mutta sitten kun tulee joku tällainen laite, jonka käyttökokemuskin todennäköisesti on parempi kuin monen virallisesti tuetun laitteen, niin yllättäen google katsoo tarpeelliseksi blokata sen pääsyn youtube-videoihin, ja vieläpä yllättäen samaan aikaan kun itse huhujen mukaan kehittelee samankaltaista laitetta... juu juu lisenssiehdot ja käyttökokemus, ja eivät kysyttäessä kuitenkaan suostu kertomaan mitään tarkempaa siitä jotta mitä tässä nyt sitten tarkalleen on rikottu.

jartar14/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti perhana:


Kerron sinulle toisen salaisuuden, eikun empäs kerrokkaan kun et kuitenkaan ymmärtäisi sen määräävän markkina-aseman merkityksiä, mutta lue nyt kuitenkin tuo uudempikin uutinen aiheesta ja saatat huomata että joku muukin epäilee takana olevan muutakin kuin youtuben käyttöoikeuksien rikkominen.

Lisätään nyt vielä se mikä sulle saattaa olla salaisuus ja tulla yllätyksenä... nimittäin että maailmassa on lukemattomia laitteita joissa on mitä erilaisimpia youtube-sovelluksia, televisioita, navigaattoreita, kiinalaisia autosoittimia, vielä löytyy kai muutamia wince-pohjaisia laitteitakin, ja hyvin suurella osalla niistä ei ole mitään virallista tukea googlelta tai youtubelta, mutta silti niillä voi youtube-videoita katsoa koska google ei ole päättänyt niitä blokata vaikka monien niiden "käyttökokemus" on hyvin syvältä sieltä missä se pippuri ei edes kasva, mutta sitten kun tulee joku tällainen laite, jonka käyttökokemuskin todennäköisesti on parempi kuin monen virallisesti tuetun laitteen, niin yllättäen google katsoo tarpeelliseksi blokata sen pääsyn youtube-videoihin, ja vieläpä yllättäen samaan aikaan kun itse huhujen mukaan kehittelee samankaltaista laitetta... juu juu lisenssiehdot ja käyttökokemus, ja eivät kysyttäessä kuitenkaan suostu kertomaan mitään tarkempaa siitä jotta mitä tässä nyt sitten tarkalleen on rikottu.


Eli googlen pitäisi blokata kaikki tahot tai sitten se ei saisi blokata ketään? Eihän tuossa ole mitään järkeä.

Eikä googlella ole määräävää markkina-asemaa älykaiuttimissa. Mutkia on turha vetää suoriksi. Amazon olisi voinut selvittää googlen kanssa asiat ennen laitteen julkistusta. Päätyivät sen sijaan sellaiseen ratkaisuun, että rakentavat laitteen pelkästään kilpailevan valmistajan suoratoistopalvelun varaan, eivätkä kysele lupia keneltäkään. Seuraukset on tässä. Ihmettelen jos joku yllättyi.

Epäillä voi vaikka sitä, että onko maapallo pyöreä vai onko veteen sekoitettu aineita joilla hallitaan ihmisiä. Salaliittoteorioilla saadaan klikkauksia ja lukijoita, mutta ei ne totuudeksi niillä muutu.

perhana15/16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Eli googlen pitäisi blokata kaikki tahot tai sitten se ei saisi blokata ketään? Eihän tuossa ole mitään järkeä.

Eikä googlella ole määräävää markkina-asemaa älykaiuttimissa. Mutkia on turha vetää suoriksi. Amazon olisi voinut selvittää googlen kanssa asiat ennen laitteen julkistusta. Päätyivät sen sijaan sellaiseen ratkaisuun, että rakentavat laitteen pelkästään kilpailevan valmistajan suoratoistopalvelun varaan, eivätkä kysele lupia keneltäkään. Seuraukset on tässä. Ihmettelen jos joku yllättyi.

Epäillä voi vaikka sitä, että onko maapallo pyöreä vai onko veteen sekoitettu aineita joilla hallitaan ihmisiä. Salaliittoteorioilla saadaan klikkauksia ja lukijoita, mutta ei ne totuudeksi niillä muutu.


juu ei googlella ole määräävää markkina-asemaa älykaiuttimissa,
juu youtube ei ole käyttöjärjestelmä...
en minä kyllä sinua ihan noin typeränä ole pitänyt kuin mitä nyt osoitat :-/

Selität ihan hölmöjä ja vielä vastoin parempaa tietoa, vai onko sinulla jotain sisäpiirin tietoa siitä että amazon ei alunperin kysellyt lupia keneltäkään, tai lukenut youtuben käyttöehtoja? ehkäpä niissä käyttöehdoissa on tulkinnan varaa ihan sen mukaan kuinka google niitä haluaa tulkita, ja sitten toisekseen väität sujuvasti että tuo Echo Show olisi tehty pelkästään kilpailijan suoratoistopalvelun varaan vaikka uutisessakin sanotaan että siinä toimii myös Amazonin oma Prime Video.
Mutta kun juuri sillä Youtubella voidaan katsoa olevan se määräävä markkina-asema, sen verran tehokkaasti sitä on tuputettu monien tahojen ihan viralliseksi kanavaksi, ja silloin kyllä jo youtuben ylläpitäjän eli googlen tulisi mahdollistaa että se on saatavilla myös niihin kilpailijan laitteisiin, ja jos lisenssiehdoissa on ongelmaa niin silloin googlen tulisi ainakin kertoa mikä niissä on ongelmana että amazon voisi yrittää asian ratkaista, nythän google on vain mutissut jotain ympäripyöreää käyttökokemuksen rikkoutumisesta mutta ei suostunut asiaa tarkentamaan sitä kysyttäessä.

jartar16/16

No jos youtube ei ole Echo Shown varassa, niin sen pois jäänti ei ole mikään ongelma. Lisäksi jos Amazon olisi etukäteen sopinut asiat Googlen kanssa, niin tällaista ongelmaa ei olisi. Looginen ajattelukyky kunniaan.

Ihan sama kenellä tai millä on määräävä markkina-asema niin ei se tarkoita, että sen tuotteita tai palveluita saa kuka tahansa käyttää millä ehdoilla tahansa.

Eikä internetin keskustelupalstat ole mikään sopimusten kirjoituspaikka. Googlella on todennäköisesti puhelin ja netti käytössä joten Amazon on varmasti jo selvittelemässä asiaa. Asioita katsos voi tapahtua vaikkei niistä netissä kirjoittelisi.

Enkä minä ole verrannut sovellusta käyttäjärjestelmään. En ole myöskään puhunut määräävästä markkina-asemasta älykaiuttimen yhteydessä. Ei se minusta mitään kerro, jos huomautan toisten aivopieruista...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT