AfterDawn logo

USB-C sai uusia ominaisuuksia – Voi nyt korvata audioportin puhelimista

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
10 kommenttia

USB-C:stä on hiljalleen muodostumassa pitkään kaivattu universaali liitinstandardi, jonka kautta voidaan kuljettaa lähes mitä tahansa signaalia. USB-C ei ole kuitenkaan soveltunut audiokäyttöön, mutta julkaistujen uusien spesifikaatioiden myötä tämäkin puute on hävinnyt.

Käytännössä uusi USB Audio Device Class 3.0 -spesifikaatio antaa laitevalmistajille mahdollisuuden siirtää digitaalista ja analogista ääntä USB-C-porttia pitkin, jolloin laitteisiin ei ole välttämättä pakko enää lisätä klassista 3,5 millimetrin audiopaikkaa. Apple teki jo vastaavanlaisen tempun iPhone 7:n kohdalla, joskin yhtiö käyttää USB-C:n sijaan omaa Lightning-porttia.

Kuluttajan näkökulmasta siirtyminen digitaaliseen äänensiirtoon sisältää niin huonoja kuin hyviäkin puolia. Huonona puolena on kuulokkeiden vaatimat piirit, joiden avulla kuulokkeisiin voidaan toteuttaa esimerkiksi digital-to-analog-muunnos, äänen tasapainotus ja aktiivinen melunvaimennus. Aiemmin isäntälaitteista löytyneiden piirien siirtäminen kuulokkeisiin nostaa luonnollisesti kuulokkeiden hintaa. Etuna on taas mahdollisuus parantaa kuulokkeiden teknisiä ominaisuuksia ja päivittää niitä ohjelmistollisesti.

10 KOMMENTTIA

muppis1/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "uutinen":

Etuna on taas mahdollisuus parantaa kuulokkeiden teknisiä ominaisuuksia ja päivittää niitä ohjelmistollisesti.


Eiköhän nykyajan kulutushysteria ja markkinatalous ole osoittanut, että ei tule tapahtumaan.

G0lden_Kebab2/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "uutinen":

Etuna on taas mahdollisuus RAHASTAA kuulokkeiden teknisillä ominaisuuksilla ja päivittää niitä ohjelmistollisesti.


mcmopo3/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti G0lden_Kebab:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti "uutinen":

Etuna on taas mahdollisuus RAHASTAA kuulokkeiden teknisillä ominaisuuksilla ja päivittää niitä ohjelmistollisesti.

+1

user@org (vahvistamaton)4/10

Lainaus:

Apple teki jo vastaavanlaisen tempun iPhone 7:n kohdalla, joskin yhtiö käyttää USB-C:n sijaan omaa Lightning-porttia.


Apple poisti analogisen liitännän kokonaan. (teki siitä lisävarusteen)
Uutisen perusteella USB-C speksiin tulee standarti analogiseen ääneen.
USB-C ja vanhempiakin on voinut käyttää digitaalisten aktiivi kuulokkeiden liittämiseen. Nyt lisättiin standarti jolla digitaalista ääntä voi siirtää, mikä pyrkii siihen että syntyy valmistajasta riippumattomia toteutuksia, eli kommenteista poiketen ei olekkaan samanlainen rahastus kikka kuin verokin valmistajakohtainen toteutus.

avthein5/10

Tekijänoikeusfasistinen hanke jossa kopiosuojatun DRM-invalidisoidun musiikin kuuntelu analogisesti estetään ja digitaalisuuskin toimii vain DRM-yhteensopivien digikuulokkeiden kanssa.

https://www.eff.org/deeplinks/2016/09/analog-last-defense-against-drm

Jo nyt digitaalisesti ääntä saa bluetooth-kuulokkeisiin ja -kaiuttimiin ilman liittimiäkin.

jartar6/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:


Apple poisti analogisen liitännän kokonaan. (teki siitä lisävarusteen)
Uutisen perusteella USB-C speksiin tulee standarti analogiseen ääneen.
USB-C ja vanhempiakin on voinut käyttää digitaalisten aktiivi kuulokkeiden liittämiseen. Nyt lisättiin standarti jolla digitaalista ääntä voi siirtää, mikä pyrkii siihen että syntyy valmistajasta riippumattomia toteutuksia, eli kommenteista poiketen ei olekkaan samanlainen rahastus kikka kuin verokin valmistajakohtainen toteutus.


Täsmälleen samanlainen rahastuskikka kuin Applellakin. Type-C liittimellä on mahdollista siirtää myös analogista ääntä jolla pyritään siihen, että 3.5mm standardiliitin jää pois.

Suuren luokan ongelman tästä tekee se, että 3.5mm liitin ei ole kännykkä standardi vaan koko teollisuuden standardi kuulokeliitännälle. Meillä samoja kuulokkeita käytetään pöytäkoneessa, kannettavassa, tabletissa ja kännykässä. Näiden lisäksi kuulokkeita olisi mahdollista käyttää taulutv:ssä, stereoissa ja jokaisen perheenjäsenen kännykässä. Ainoastaan kuulokevalmistajien etu on, että joudut ostamaan eri kuulokkeet eri laitteille.

Niin ja mitä tämä tekee kuluttajan valinnanvaralle. Sulla on Applen kännykkä ja ostat lightning liitännällä olevat kuulokkeet. Miten vaihdat android kännyyn? Sulla on Android känny ja ostat usb-c liitännällä olevat kuulokkeet. Miten vaihdat Applen tuotteisiin?

user@org (vahvistamaton)7/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


Täsmälleen samanlainen rahastuskikka kuin Applellakin. Type-C liittimellä on mahdollista siirtää myös analogista ääntä jolla pyritään siihen, että 3.5mm standardiliitin jää pois.


Uutisen perusteella eroaa rankasti Applen versiosta, tässä on mukana analogituki ja kuvittelen sen tarkoitavan että on sähköisesti yhteensopiva nykyisiin plugeihin. Eli siis vanhatkin silloin toimivat,liitin vain eri.

Ja lisäksi tämä ei ole valmistajakotainen ratkaisu, kuten Applellä.

Mutta jos analogituki ei ole pakollinen, niin kuinka sitä tullaan tukemaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


Suuren luokan ongelman tästä tekee se, että 3.5mm liitin ei ole kännykkä standardi vaan koko teollisuuden standardi kuulokeliitännälle.


Tuotakin on sähköisesti erilaisia ja nykyisin käytössä se mitä Apple käytti.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Ainoastaan kuulokevalmistajien etu on, että joudut ostamaan eri kuulokkeet eri laitteille.


Tämän ajatus on se että voisi käyttää samoja audiokuulokkeita eri laiteissa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Sulla on Applen kännykkä ja ostat lightning liitännällä olevat kuulokkeet. Miten vaihdat android kännyyn? Sulla on Android känny ja ostat usb-c liitännällä olevat kuulokkeet. Miten vaihdat Applen tuotteisiin?


Niimpä, se tuskin on USB standartin vika, vaan ...

Analogisilla menisi plugeilla ja USB-Cllä, jolloin Applen laitteiden kanssa tarvisi Applen oman adapterin, Digitaalisten kanssa tarkoittaisi että vain Applen kanssa Applen tuotteet, kunnes joku tekee kumpaakin tukevia.

Kuulokevalmistajat luonnollisesti riemuitsee, tuo lisää markkinaa.

jartar8/10

Nyt meni ihan joutavaksi vääntämiseksi. 3.5mm on liitinstandardi mistä nyt halutaan pois. Siihen ei vaikuta valmistajien omat ratkaisut.

Edelleenkään se usb-c tyypin liitin ei mene 3.5mm liittimeen. Se ei ole siis yhteensopiva. Kun eri laitteet ja kuulokkeet käyttää eri liittimiä, niin ajatuksena ei ole, että samoja audiokuulokkeita voisi käyttää kaikissa laitteissa. Maailman yksinkertaisin asia.

En tiedä riittääkö rautalanka, mutta yritetään. Vain standardeja noudattamalla pyritään siihen lopputulokseen, että samoja kuulokkeita voi käyttää kaikissa laitteissa. Standardi on 3.5mm liitin!

Adapterit eivät ole ratkaisu. Ne tuo ylimääräisen liitoksen joka on herkkä häiriöille ja hajoamisille.

user@org (vahvistamaton)9/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Nyt meni ihan joutavaksi vääntämiseksi.


Kommentoidaan vähän eriasiaa, pidin Applen toteutusta rahastuksena, en niinkään uutisoitua. Sitä yritin perustellakkin.

Jos toteutus yleistyy johtaa se siihen että siihen nativiisti sopivia kuulokkeita sun muita tulee.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:

Vain standardeja noudattamalla pyritään siihen lopputulokseen, että samoja kuulokkeita voi käyttää kaikissa laitteissa. Standardi on 3.5mm liitin!


Erilaisia kuulokkeita varten 3,5mm plugi on aika suppea, ja siitä on erilaisia toteutuksia jo nykyisinkin (jotka ei ilman adaptereita yhteensopivia, jos silloinkaan) ja sen liittimen ominaisuudet ei riitä kaikkeen, eli on parempi että on standarteja, kuin se että valmistajat virittelee omia, osa jopa keinotekoisin rajoituksin, mikä nimenomaan johtaisia siihen että joka vehkeeseen pitää olla omat lisälaitteet.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jartar:


Adapterit eivät ole ratkaisu. Ne tuo ylimääräisen liitoksen joka on herkkä häiriöille ja hajoamisille.


Tämä totta, jonka varmaan moni plugeja käyttänyt on kokenut ihan itse.

Adaptereista ja sähköisestä yhteensopivuudesta on hyötyä, mahdollistaa laiteen käytön laajemmin, kuin se että olisi kokonaan yhteensopimaton. Adapterit, irtonaiset on rasittavia, mutta tässä tapauksessa ei välttämättä aina tarvi tinkiä äänenlaadusta.
Olen samaa mieltä että jos digitaalisia standarteja ei tulisi niin se toisi lisäaikaa plugille, samalla se toisi niitä valmistajakohtaisia toteutuksia, mitkä ei sitten muiden merkkien tuotteiden kanssa toimi, tätä nähdään ihan tarpeeksi erään tuotemerkin kohdalla.

Kun jokin standarti julkaistaan, niin se ei vielä tarkoita kuinka se yleistyy, toivottavasti kuitekin joku, oli se sitten tämä tai joku myöhemmin esiteltävä.

jartar10/10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti spam:

Kommentoidaan vähän eriasiaa, pidin Applen toteutusta rahastuksena, en niinkään uutisoitua. Sitä yritin perustellakkin.

Jos toteutus yleistyy johtaa se siihen että siihen nativiisti sopivia kuulokkeita sun muita tulee.


Se natiivi usb-c kuuloke ei edelleenkään sovi kumpaankaan tämän talouden tietokoneista.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti spam:

Erilaisia kuulokkeita varten 3,5mm plugi on aika suppea, ja siitä on erilaisia toteutuksia jo nykyisinkin (jotka ei ilman adaptereita yhteensopivia, jos silloinkaan) ja sen liittimen ominaisuudet ei riitä kaikkeen, eli on parempi että on standarteja, kuin se että valmistajat virittelee omia, osa jopa keinotekoisin rajoituksin, mikä nimenomaan johtaisia siihen että joka vehkeeseen pitää olla omat lisälaitteet.


Ylivoimaisesti yleisin kuitenkin on se 3.5mm. Se on edelleenkin standardi vaikka muitakin ratkaisuja on olemassa. Musiikin siirtämiseen se on loistava ratkaisu. Ei sitä tarvitse poistaa vain siitä syystä, että saadaan ihmiset ostamaan uudet kuulokkeet.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti spam:

Olen samaa mieltä että jos digitaalisia standarteja ei tulisi niin se toisi lisäaikaa plugille, samalla se toisi niitä valmistajakohtaisia toteutuksia, mitkä ei sitten muiden merkkien tuotteiden kanssa toimi, tätä nähdään ihan tarpeeksi erään tuotemerkin kohdalla.


Langattomuutta voi tukea vaikka 3.5mm liitin on kännyssä. Ne eivät estä toisiaan. Samoin mikään ei estä pitämässä kännyssä usb liitintä ja 3.5mm liitintä. Näin se on tähänkin asti ollut suurimmassa osassa tapauksista.

Ehkä hulluinta kaikessa on se, että 3.5mm liitintä ei olla poistamassa äänenlaadun takia. Poistetaan 3.5mm liitin vain siksi, että saataisiin laajalle levinnyt standardi kuolemaan. Se nyt on vaan väärin, että kuluttaja voi käyttää samoja kuulokkeita useissa laitteissa...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki