AfterDawn logo

Ilmainen Windows 10 -päivitys päättyy pian, vielä kerkeät

AfterDawn AfterDawn
10 kommenttia

Microsoft on laittanut kaikki peliin Windows 10:n kanssa. Yhtiö on puskenut uutta käyttöjärjestelmää valtaisalla paineella ja saanutkin aikaan merkittävää tulosta kuluneen vuoden aikana. Vaikka joillekin iänikuiset muistutukset päivityksestä (varmasti tämä mukaan lukien) ovat ärsyttäviä, niin päivityksestä voi olla paljonkin hyötyä.

Windows 10:n on saataville useimmille Windows 7 ja Windows 8 -käyttäjille täysin maksutta, joka on myös erikoista Microsoftin taholta. Tarjous ei kuitenkaan jatku loputtomasti, vaan on itseasiassa päättymässä varsin pian. Niinpä nyt kannattaa harkita päivitystä ainakin vielä kerran, mikäli edellisellä kerralla päätit olla päivittämättä.

Tasan kahden viikon päästä päivitys ei ole enää ilmainen, joten nyt on hyvä aika päivittää.

Vaikka olisi tykästynyt edelliseen Windowsiin, niin Windows 10 tuo mukanaan paljon uutta ja on varsin onnistunut käyttöjärjestelmä. Sirin kaltaiset ominaisuudet ja monet korjaukset käyttäjien inhoamiin Windows 8 -ominaisuuksiin ovat jo pelkästään hyvä syy päivittämiseen. Lisäksi käyttöjärjestelmän tuki on varmasti edeltäjiä parempi.


Suuntaa siis osoitteeseen https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-10-upgrade mikäli haluat päivittää.

AfterDawnin Nopeat

"AfterDawnin Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempää uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana. Tämä osio on kokeellinen ja toivommekin näistä "nopeista" nostoista palautetta teiltä, käyttäjämme.

10 KOMMENTTIA

arivesa1/10

Yksi kymppi on jo vuoden takaa, ajattelin pitää toisen kasina, varanvuoksi. Ehdotuksia tuli putkena, ja sukulaisille asentui kymppi kysymättä. Lopuksi annoin periksi ja asensin viikko sitten. Ei tuossa hukkunut kuin tuntitolkulla aikaa, eikä mikään oleellinen muuttunut, paitsi CCleanerin poisti "yhteensopimattomana". Se kuitenkin asentui uudestaan hyvin kuten edelliseenkin.

Miksi MS karttaa CCleaneria? Ehkä siksi että se poistaa tehokkaasti turhaa tilasto- ym. dataa? Tai muuta mitä haluasivat tallennettavaksi ja myöhemmin tutkittavaksi, pois servereiltään?

denalady2/10

Originally posted by arivesa:

Yksi kymppi on jo vuoden takaa, ajattelin pitää toisen kasina, varanvuoksi. Ehdotuksia tuli putkena, ja sukulaisille asentui kymppi kysymättä. Lopuksi annoin periksi ja asensin viikko sitten. Ei tuossa hukkunut kuin tuntitolkulla aikaa, eikä mikään oleellinen muuttunut, paitsi CCleanerin poisti "yhteensopimattomana". Se kuitenkin asentui uudestaan hyvin kuten edelliseenkin.

Miksi MS karttaa CCleaneria? Ehkä siksi että se poistaa tehokkaasti turhaa tilasto- ym. dataa? Tai muuta mitä haluasivat tallennettavaksi ja myöhemmin tutkittavaksi, pois servereiltään?

Itse en koskaan asenna Ccleaneria, vaan käytän sen portable -versiota. Kyllähän se kymppiin näyttäisi myös asentuvan ilman ongelmia, mutta en muista päivittäneeni yhtään Windows 7 konetta, jossa olisi ollut Ccleaner asennettuna, joten en osaa sanoa poistaako se sen päivityksen yhteydessä aina, vai onkokoneessasi ilmennyt sen osalta jotain yhteensopivuusongelmaa?

Päivittäminen voi ns. puhtaalta pöydältä asentamiseen verrattuna olla pahimmillaan melkoista tuskaa ja osoittautua jopa mahdottomaksi, mutta ymmärrettävästikään monilla ei ole vaihtoehtoa asian suhteen. Mitä itse kymppiin tulee, niin olen ollut varsin tyytyväinen. Pakkopäivitys on siitäkin huolimatta Mikkikseltä aika tyly veto.

MJH3/10

Itse en luultavasti aio päivittää kymppiin. Minulla on koneessa 8.1 ja se toimii hyvin enkä viitsi alkaa näpertämään Windowsin asetuksia, pikakuvakkeita ym. takaisin paikoilleen. Olen käyttänyt paria Win10 konetta ja mm. niiden käynnistysaika on huomattavasti pidempi. Minulla tosin on SSD-levy, joten se saattaa olla nopeampi.

heidiwenger4/10

En halua keritä! Toivon vain pääseväni tuon ilmaisuusajantyrkytyksen ohitse ja jatkaa rauhassa toimivan seiskan käyttöä. Kymppiä en tule ottamaan koskaan; kokeiltu on (asentui väkisten toiseen läbbäriini) ja lähestulkoon kaikki lakkasi toimimasta! Printtereistä lähtien, ajureita ei löytynyt mistään ja mikkisoftan tukipuhelin lähinnä oli vain normaalin ihmisälyn loukkausta ("oletko varmistanut että tulostimessasi on virta päällä?")...

Huhhuh mikrosoft! Kun tuki seiskalle loppuu niin on kaiketi vaihto edessä joko Appleen tai Linuxiin. Kuulemma molemmat toimivat nykyään aivan vastaavasti helppokäyttöisyydessä kuin windous.

ProfaneX5/10

Originally posted by heidiwenger:

En halua keritä! Toivon vain pääseväni tuon ilmaisuusajantyrkytyksen ohitse ja jatkaa rauhassa toimivan seiskan käyttöä. Kymppiä en tule ottamaan koskaan; kokeiltu on (asentui väkisten toiseen läbbäriini) ja lähestulkoon kaikki lakkasi toimimasta! Printtereistä lähtien, ajureita ei löytynyt mistään ja mikkisoftan tukipuhelin lähinnä oli vain normaalin ihmisälyn loukkausta ("oletko varmistanut että tulostimessasi on virta päällä?")...

Huhhuh mikrosoft! Kun tuki seiskalle loppuu niin on kaiketi vaihto edessä joko Appleen tai Linuxiin. Kuulemma molemmat toimivat nykyään aivan vastaavasti helppokäyttöisyydessä kuin windous.

Tää on jännä että jotkut sanoo ettei mikään toimi ja sitten on meitä joilla ollu alusta asti käytössä eikä ole yhtään ongelmaa ollu vastassa. :)

arivesa6/10

Erot 8.1 ja 10 välillä ovat kotikäyttäjälle olemattomia. Kaikki mikä toimi toimii nytkin, ja CCleanerin "sopimattomuus" oli ainoa muutos, vaikka hyvin asentuikin uudestaan. Sopimattomuus näyttää johtuvan siitä, että Winukan oma "vapauta levytilaa"- ohjelma sekoaa, ilmoittaa poistettavaksi sellaista minkä CCleaner on jo poistanut. Mitään haittaa ei tuosta näytä olevan, järjestelmätiedostoja poistaa edelleen, niitä joihin CCleanerin valtuudet ei ylety.

denalady7/10

Originally posted by heidiwenger:


Huhhuh mikrosoft! Kun tuki seiskalle loppuu niin on kaiketi vaihto edessä joko Appleen tai Linuxiin. Kuulemma molemmat toimivat nykyään aivan vastaavasti helppokäyttöisyydessä kuin windous.


Periaatteessa joo, käytännössä ei. Jokainen nykyaikainen käyttöjärjestelmä sisältää niin paljon koodia ja siihen päälle kun lisätään erilaisten kokoonpanojen ja lisälaitteiden määrä sekä user error, ollaan jo aika mahdottoman edessä. OSX:n kanssa törmää tuohon ajuriongelmaan tuon tuosta. Kun tulee uudempi OSX, ei vanha oheislaiteajuri enää toimi. Tietenkin ero Windows 10:n osalta on se, että ne eivät sentään väkisin päivity, Linuxin kanssa taas laiteajureiden osalta voi hyvinkin pian tulla terminaali tutuksi. Ei se tällaiselle nikkarille ole ongelma, mutta niille taviskäyttäjille nousee seinä siinä kohtaa pystyyn heti.

Itselläni on kenties käynyt tuuri Windowsien kanssa aina ja kymppikin on pelittänyt todella hyvin. Seiskaan ei ole paluuta. Vaikka ei sillä, se oli yksi parhaista Windowseista aikoihin. Samaahan tosin aikoinaan sanottiin Windows 2000:sta ja sen jälkeen XP:stä.

Aivan samalla tavoin, kun kehittyvät komponentit, on myös käyttöjärjestelmien ja sovellusten mentävä eteenpäin ja hyvä niin. Tietenkin tavat, joilla asiat etenevät, tulisi olla vähän sofistikoituneempia, kuin pakkopäivitykset ovat olleet, mutta kumminkin.

arivesa8/10

Pakkopäivityksen saattoi estää kuten teinkin, joten lopulta tuo oli oma valinta. On turha pudota kelkasta vain vanhojen tottumusten vuoksi. Ensimmäinen kymppini halusi taannoin päivittää itsensä uuteen versioon, mikä vei suunnilleen saman ajan kuin versiomuutoskin (yli 6 Gb), mutta kun ei huonontanut mitään, asensin toiseenkin. Pääseehän noista eroon järjestelmäpalautuksella, jos aihetta ilmenee. Eipä vielä ole.

Lumikki9/10

Quote:

Itselläni on kenties käynyt tuuri Windowsien kanssa aina ja kymppikin on pelittänyt todella hyvin. Seiskaan ei ole paluuta. Vaikka ei sillä, se oli yksi parhaista Windowseista aikoihin. Samaahan tosin aikoinaan sanottiin Windows 2000:sta ja sen jälkeen XP:stä.


Sanottiin? Minä ainakin sanon että Windows 2000 on edelleen se paras Windows mikä koskaan on ollut. Mutta asia on hieman mielipide juttu koska ihmiset pitää eri asioista johtuen heidän erillaisista tarpeista.

Quote:

Huhhuh mikrosoft! Kun tuki seiskalle loppuu niin on kaiketi vaihto edessä joko Appleen tai Linuxiin. Kuulemma molemmat toimivat nykyään aivan vastaavasti helppokäyttöisyydessä kuin windous.


Itse olen jo siirtynyt pois Windowsista suurimmaksi osaksi, vaikka minulla onkin "dual boot" systeemi eli kaksi eri käyttöjärjestelmää samassa koneessa. Windows on vielä vanhoja Windows pelejä varten, muuhun minä sitä en enää tarvitse.

Quote:

Aivan samalla tavoin, kun kehittyvät komponentit, on myös käyttöjärjestelmien ja sovellusten mentävä eteenpäin ja hyvä niin. Tietenkin tavat, joilla asiat etenevät, tulisi olla vähän sofistikoituneempia, kuin pakkopäivitykset ovat olleet, mutta kumminkin.


Kyse ei aina ole siitä että asiat kehittyvät vaan myös siitä mihin suuntaan asiat kehittyvät. Yksi tykkää jostain ja toinen jostain toisesta. Mutta Windows on sama kaikille eli pakko pulla tyyliä ota tai jätä. Eikä tuo Microsoftin nykyinen pakkosyöttö asia todellakaan parantanut asioita. Mutta Microsoft teki niin varmaan ihan pelosta eli Windows 8:sta lähtien Windowsin tulevaisuus on ollut heikompi kuin ennen.

Mutta jokainen valitkoon minkä käyttöjärjestelmän haluaa.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä että olisi vanhanaikainen vaan siitä että jokin asia ei enää sovellu henkilökohtaiseen käyttöön niin hyvin kuin ennen. Ei kaikki uudet asiat ole aina parempia kuin vanhat. Eihän tätä koko keskustelua olisi edes olemassa jos se uusi olisi oikeasti kaikille parempi. Meillä ihmisillä on erillaisia tarpeita ja se yksi sama ei aina sovellu kaikille. Siksi esimerkiksi Linux maailmassa on olemassa suuri määrä erillaisia jakeluversioita koska joku aina haluaa asioita toisella tavalla kuin toinen henkilö.

H4X0R-X10/10

Originally posted by MJH:

Itse en luultavasti aio päivittää kymppiin. Minulla on koneessa 8.1 ja se toimii hyvin enkä viitsi alkaa näpertämään Windowsin asetuksia, pikakuvakkeita ym. takaisin paikoilleen. Olen käyttänyt paria Win10 konetta ja mm. niiden käynnistysaika on huomattavasti pidempi. Minulla tosin on SSD-levy, joten se saattaa olla nopeampi.


Omalla koneella Samsung 850 ssd:llä (rapid-tilassa) Win 10 käynnistymisaika työpöydälle on luokkaa 7-8 sekunttia virtapainikkeen painamisesta ja tuostakin puolet on BIOS/UEFI:n puolen kuluttamaa. Olettaisin, että tuon saisi trimmattua 5 sekunnin luokkaan, kun laittaisi fastbootit päälle yms ja tämä siis mooseksen aikaisella Phenom II:sen ruoskalla...

Jos tuosta tosiaan pääsee huomattavasi nopeammaksi Win 8.1:llä, niin ihan sama. Tulee aika nopeasti takaisin, kun ei joudu noita sekuntteja tuhlaamaan metroliittymässä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT