AfterDawn logo

Kiinalaisetkin suuttuivat Windows 10:n väkisin asentumisen takia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
12 kommenttia

Microsoftin tapa ohjata käyttäjiä päivittämään Windows 10:een on harmittanut suomalaisia, mutta asia on noussut puheenaiheeksi myös Kiinassa.

Kiinan Internet-yhdistyksen asianajaja Zhao Zhanlingin mukaan Microsoft saattaa syyllistyä johtavan markkina-aseman väärinkäyttöön yrittäessään ohjata vanhojen Windows-versioiden käyttäjiä päivittämään Windows 10:een. Ongelmalliseksi koetaan se, että Microsoft ei ehdota vaihtoehdoissaan päivityksestä kieltäytymistä vaan ainoastaan asentamisen lykkäämistä myöhempään ajankohtaan.

Päivityksen asentaminen alkaa automaattisesti määriteltynä ajankohtana mikäli päivityksestä kertovan pop-up-ilmoituksen sivuuttaa kokonaan. Eräs kiinalaisen viestintäyhtiön työntekijä kertoi uutistoimisto Xinhualle, että hän joutui perumaan tärkeän tapaamisen kun hän sivuutti ilmoituksen ja Windows 10 lähti asentumaan väkisin.

12 KOMMENTTIA

guy_fawkes1/12

"Microsoft did not respond to calls and emails from Reuters."

Tämä kertookin kaiken oleellisen Microsoftista.

Kiinalaisilla on oma Ubuntu Linux kokooma "Kylin". Luultavasti sataa tuohon laariin eduksi tämäkin MS:n pakotus ja ylimielisyys.

Pitäisi sentään jonkinlaista respektiä olla kuitenkin käyttäjiä kohtaan.

RekookeR2/12

Tuo sonta asentuu vaikka siitä kieltäytyisikin!
Saunantaakse moiset pitäisi viedä niin ettei jalat hilppaa maata

figo103/12

Ja mitenkäs tuo on muka johtavan markkina-aseman väärinkäyttöä?!? Päivittävät käyttöjärjestelmän parempaan, kun asiakkaalla kuitenkin jo on entuudestaan. Eikös silloin pitäisi Applekin haastaa samasta asiasta? Tehneet aina tuota samaa...

Ja älkää nyt viihtikö tuosta vauhkota, hyvä päivitys tuo on. Tässä vuoden ilman ongelmia käyttänyt jo ja kaikki toimii paremmin kuin koskaan ennen. Jokainen vähänkin koneiden sielunelämää tunteva osaa estää päivittymisen ja ne jotka ei osaa, niin parempi antaa päivittyä. Käyttis on erittäin hyvä ja sanoisin jopa, että paras Windows koskaan (ja omat windowsin ensikosketukset alkaneet jostain 3.11 versiosta).

Tässä tullut päivitettyä myöskin n. 20+ konetta jo ilman ainuttakaan ongelmaa. Tokihan aina jokin ongelma jollain yhdistelmällä onnistutaan saamaan, mutta mitä ongelmista tarkemmin kuullut ja tutkinut, niin poikkeuksetta kyseessä jokin rautavika joka ilmentynyt päivityksen yhteydessä ja johon olisi törmännyt jatkamalla vanhallakin jonkin ajan päästä. Tai sitten jotain ikivanhaa rautaa koneessa mitä ei pitäisi enää kenenkään käyttää.

No ehkä yksi poikkeus ainoastaan jolloin päivitystä ei välttämättä kannata asentaa, jos käyttää jotain softaa joka ei enää ole tuettuna Win 10:ssä. Tässäkin tilanteessa ensisijaisesti kannattaisi jo alkaa metsästämään uudempaa versiota softasta, vaikka varmasti se saattaa usein maksaa maltaita niin todennäköisesti se 25v sitten sijoitettu 5000mk on jo kuitenkin maksanut itsensä takaisin ja ihan oikeasti se uudempi versio on miljoona kertaa helpompi käyttää.

Nojoo... tulipas hitusen avauduttua. No hiukan tällainen idiotismi vain ärsyttää. Valitetaan vain kun on kyseessä "iso ja paha MS". :D

guy_fawkes4/12

Originally posted by figo10:

Ja mitenkäs tuo on muka johtavan markkina-aseman väärinkäyttöä?!? Päivittävät käyttöjärjestelmän parempaan, kun asiakkaalla kuitenkin jo on entuudestaan. Eikös silloin pitäisi Applekin haastaa samasta asiasta? Tehneet aina tuota samaa...

Ja älkää nyt viihtikö tuosta vauhkota, hyvä päivitys tuo on. Tässä vuoden ilman ongelmia käyttänyt jo ja kaikki toimii paremmin kuin koskaan ennen.

Niin, että koska sinä olet yksi heistä joilla siirtymä on sattunut onnistumaan, on mielestäsi kaikki kohu kympin ympärillä vain "turhan vauhkoamista"... Kyllä kyllä. Kertoo kyllä itse kirjoittajasta paljon muttei mitään kympin todellisesta toimivuudesta eri kokoonpanoissa. Testaus on (taas) jätetty käyttäjille vaikka Microsoftin resurssit ovat valtavat. Tuo taas kertoo kyseisestä firmasta taas jotakin lisää.

Yksi suurimpia murheenkryynejä on ollut esim. vuoden pari vanhojen printtereiden toimimattomuus kympissä sekä WLAN ongelmat. Yksityisyysasetusten jatkuvasta nollaamisesta nyt puhumattakaan. Miksi käyttäjän tahtoa ei kunnioiteta?

Eihän moisessa välinpitämättömyydessä ole mitään puolustelemisen tarvetta.

WereCatf5/12

Originally posted by figo10:

Tässä tullut päivitettyä myöskin n. 20+ konetta jo ilman ainuttakaan ongelmaa. Tokihan aina jokin ongelma jollain yhdistelmällä onnistutaan saamaan, mutta mitä ongelmista tarkemmin kuullut ja tutkinut, niin poikkeuksetta kyseessä jokin rautavika joka ilmentynyt päivityksen yhteydessä ja johon olisi törmännyt jatkamalla vanhallakin jonkin ajan päästä. Tai sitten jotain ikivanhaa rautaa koneessa mitä ei pitäisi enää kenenkään käyttää.

Itse taas törmännyt jo useampaan koneeseen, missä kaikissa laitteisto on toiminut aivan mainiosti, mutta yksi tai toinen ajuri on aina kaatanut Windows 10:n asennuksen, esim. viimeisimmässä koneessa, mihin tuli asennettua Windows oli ongelmana wlan-ajuri! Ihan oli viralliset atheroksen ajurit, mutta kun ei vaan suostunut asentumaan niiden kanssa, vaan kosahti aina asennuksen loppuvaiheessa, eikä edes kertonut, missä oli vika tai antanut ylipäätään mitään hyödyllistä infoa.

Kyllähän se W10 sit lopuksi suostui asentumaan, kun tiesi poistaa ne atheroksen ajurit, mutta ei sitä tavallinen peruspulliainen ois tiennyt tehdä. Ja kun se Windows 10:n asennus oli niin fiksu, että aina epäonnistuneen asennuksen jälkeen palautti edellisen Windows-version ja koitti aina automaattisesti uudestaan tunnin-parin päästä! Jos minen ois ollut paikalla korjaamassa tilannetta, niin koneen omistaja olisi ollut hetken päästä repimässä pelihousuja, kun kone vaan yrittää aina uudestaan ja uudestaan hamaan tappiin asti asentaa sitä Windowsia.

wipe20006/12

Kun puhutaan yrityskäytöstä, jossa softia ei noin vain päivitetä ilman tarkkaa etukäteistutkimista ja aikatauluttamista, ei MIKÄÄN väkisin tapahtuva päivitys ole oikein hyväksyttävissä. Eikä kotikäyttäjillekään noita päivityksiä kyllä mielestäni ole mitään oikeutta tyrkyttää väkisin; kyse on kuitenkin käyttiksestä maksaneista (vaikka ehkä pakolla, osana koneen hinnasta) asiakkaista.

Luulisi, että tuollaisen on ihan pakko sataa linuxin laariin, vielä kaiken vakoilukohun lisänä. Varsinkin tietysti niissä maissa, joissa avoimesti kerrotaan, että Yhdysvaltoihin ei luoteta.

kkuja7/12

Originally posted by figo10:

Ja mitenkäs tuo on muka johtavan markkina-aseman väärinkäyttöä?!? Päivittävät käyttöjärjestelmän parempaan, kun asiakkaalla kuitenkin jo on entuudestaan. Eikös silloin pitäisi Applekin haastaa samasta asiasta? Tehneet aina tuota samaa...

Tehneet samaa? Valehteletko tarkoituksella, vai puhutko vaan asiasta josta et mitään tiedä? Apple ei ole yhtäkään päivitystä VÄKISIN pakottanut käyttäjille. Uuden käyttöjärjestelmä päivityksen asennus vaatii aina käyttäjää aktiivisesti klikkaamaan nappia josta päivitys aloitetaan, ellei erikseen ole asetuksista valittu asenna automaattisesti. Ja automaattiasennus ei vaikuta upgrade tason päivityksiin. Joskus Os X ehdottaa päivitystä, mutta siitä kieltävän vaihtoehdon valitsemalla ehdottelu loppuu.

Esitit kovan väitteen, että Apple asentaa uuden Os X version käyttäjien koneisiin kysymättä käyttäjiltä lupaa. Väitteesi on kova ja sinulla on todistustaakka sen perustelemiseksi. Siihen asti että esität todisteet sinuun tulee suhtautua kuin trolliin.


Originally posted by figo10:

Nojoo... tulipas hitusen avauduttua. No hiukan tällainen idiotismi vain ärsyttää. Valitetaan vain kun on kyseessä "iso ja paha MS". :D

Juuri niin. Idiotismi ja valehtelu ärsyttää. Voisitko siis lopettaa, kiitos. Keskustelun jatkaminen fakta pohjalta olisi suotavaa. Anteeksi kaikille tämä avautuminen, valehtelu vaan saa sapen aina kiehumaan, aiheesta riippumatta.

Sillä yhdellä koneella johon Windows 10:n asensin, ei ollut asennuksessa mitään ongelmaa, ja käyttämilläni koneilla kyseessä on ollut varsin kelpo käyttis, vaikkakin muutamien vanhempien softien kanssa on ollut yhteensopivuusongelmia.

figo108/12

Originally posted by kkuja:

Originally posted by figo10:

Ja mitenkäs tuo on muka johtavan markkina-aseman väärinkäyttöä?!? Päivittävät käyttöjärjestelmän parempaan, kun asiakkaalla kuitenkin jo on entuudestaan. Eikös silloin pitäisi Applekin haastaa samasta asiasta? Tehneet aina tuota samaa...

Tehneet samaa? Valehteletko tarkoituksella, vai puhutko vaan asiasta josta et mitään tiedä? Apple ei ole yhtäkään päivitystä VÄKISIN pakottanut käyttäjille. Uuden käyttöjärjestelmä päivityksen asennus vaatii aina käyttäjää aktiivisesti klikkaamaan nappia josta päivitys aloitetaan, ellei erikseen ole asetuksista valittu asenna automaattisesti. Ja automaattiasennus ei vaikuta upgrade tason päivityksiin. Joskus Os X ehdottaa päivitystä, mutta siitä kieltävän vaihtoehdon valitsemalla ehdottelu loppuu.

Esitit kovan väitteen, että Apple asentaa uuden Os X version käyttäjien koneisiin kysymättä käyttäjiltä lupaa. Väitteesi on kova ja sinulla on todistustaakka sen perustelemiseksi. Siihen asti että esität todisteet sinuun tulee suhtautua kuin trolliin.


Originally posted by figo10:

Nojoo... tulipas hitusen avauduttua. No hiukan tällainen idiotismi vain ärsyttää. Valitetaan vain kun on kyseessä "iso ja paha MS". :D

Juuri niin. Idiotismi ja valehtelu ärsyttää. Voisitko siis lopettaa, kiitos. Keskustelun jatkaminen fakta pohjalta olisi suotavaa. Anteeksi kaikille tämä avautuminen, valehtelu vaan saa sapen aina kiehumaan, aiheesta riippumatta.

Sillä yhdellä koneella johon Windows 10:n asensin, ei ollut asennuksessa mitään ongelmaa, ja käyttämilläni koneilla kyseessä on ollut varsin kelpo käyttis, vaikkakin muutamien vanhempien softien kanssa on ollut yhteensopivuusongelmia.

En väittänyt, että pakotettaisiin asentamaan. Eihän tuo nytkään itseasiassa ole pakollinen päivitys MS:llä, vaan se on suositeltu päivitys ja riippuu käyttäjän valitsemista päivitysasetuksista miten asentuu. Lähinnä tarkoitin sitä, että moniko Applen käyttäjä jättää päivittämättä uudemman version? Aika harva käsittääkseni kun ei ole mitään syytä jättää päivittämättä... Kuten ei nytkään MS:n kohdalla.

Eli käytännössä siis samalla tavalla kuitenkin Apple myös ohjaa lataamaan uuden käyttöjärjestelmän kertomalla sen olemassaolosta koneen käyttäjälle.

figo109/12

Originally posted by guy_fawkes:

Originally posted by figo10:

Ja mitenkäs tuo on muka johtavan markkina-aseman väärinkäyttöä?!? Päivittävät käyttöjärjestelmän parempaan, kun asiakkaalla kuitenkin jo on entuudestaan. Eikös silloin pitäisi Applekin haastaa samasta asiasta? Tehneet aina tuota samaa...

Ja älkää nyt viihtikö tuosta vauhkota, hyvä päivitys tuo on. Tässä vuoden ilman ongelmia käyttänyt jo ja kaikki toimii paremmin kuin koskaan ennen.

Niin, että koska sinä olet yksi heistä joilla siirtymä on sattunut onnistumaan, on mielestäsi kaikki kohu kympin ympärillä vain "turhan vauhkoamista"... Kyllä kyllä. Kertoo kyllä itse kirjoittajasta paljon muttei mitään kympin todellisesta toimivuudesta eri kokoonpanoissa. Testaus on (taas) jätetty käyttäjille vaikka Microsoftin resurssit ovat valtavat. Tuo taas kertoo kyseisestä firmasta taas jotakin lisää.

Yksi suurimpia murheenkryynejä on ollut esim. vuoden pari vanhojen printtereiden toimimattomuus kympissä sekä WLAN ongelmat. Yksityisyysasetusten jatkuvasta nollaamisesta nyt puhumattakaan. Miksi käyttäjän tahtoa ei kunnioiteta?

Eihän moisessa välinpitämättömyydessä ole mitään puolustelemisen tarvetta.

Varmasti on ajureiden kohdalla ongelmia ja miten voisi olla olematta, kun laitevalmistajia on pilvin pimein ja komponenttien eri variaatioista puhumattakaan. Käytännössä mahdotonta testata joka ainut kokoonpano MS:llä. Joten pakostakin jää käyttäjille testaaminen tietyin osin. Eikä laitevalmistajiakaan voi pitää täysin puhtainan tässä asiassa, jotka lopettavat yleensä n. vuoden jälkeen ajureiden toimittamisen. Esimerkiksi Applella tämä on helpompaa kun on tietyt komponentit jotka on käyttöjärjestelmän valmistajalla hyvin tiedossa. Mutta tässä kohtaa pidän kuitenkin parempana sitä, että kuka vain voi rakentaa Win 10 laitteen... eikä vain MS, jos mentäisiin Applen tyylillä.

Yksityisyysasetuksista pakko kysyä sen verran, että miten nuo eroavat siitä mitä nykyaikana on muissakin laitteissa? Esim. Android. Käytännössä kaikki muut tekevät samaa, nyt windows lähti mukaan soppaan niin se on heti maailman loppu. Ne asetukset on kuitenkin edelleen jokaiselle muutettavissa omanlaisikseen.

figo1010/12

Originally posted by WereCatf:

Originally posted by figo10:

Tässä tullut päivitettyä myöskin n. 20+ konetta jo ilman ainuttakaan ongelmaa. Tokihan aina jokin ongelma jollain yhdistelmällä onnistutaan saamaan, mutta mitä ongelmista tarkemmin kuullut ja tutkinut, niin poikkeuksetta kyseessä jokin rautavika joka ilmentynyt päivityksen yhteydessä ja johon olisi törmännyt jatkamalla vanhallakin jonkin ajan päästä. Tai sitten jotain ikivanhaa rautaa koneessa mitä ei pitäisi enää kenenkään käyttää.

Itse taas törmännyt jo useampaan koneeseen, missä kaikissa laitteisto on toiminut aivan mainiosti, mutta yksi tai toinen ajuri on aina kaatanut Windows 10:n asennuksen, esim. viimeisimmässä koneessa, mihin tuli asennettua Windows oli ongelmana wlan-ajuri! Ihan oli viralliset atheroksen ajurit, mutta kun ei vaan suostunut asentumaan niiden kanssa, vaan kosahti aina asennuksen loppuvaiheessa, eikä edes kertonut, missä oli vika tai antanut ylipäätään mitään hyödyllistä infoa.

Kyllähän se W10 sit lopuksi suostui asentumaan, kun tiesi poistaa ne atheroksen ajurit, mutta ei sitä tavallinen peruspulliainen ois tiennyt tehdä. Ja kun se Windows 10:n asennus oli niin fiksu, että aina epäonnistuneen asennuksen jälkeen palautti edellisen Windows-version ja koitti aina automaattisesti uudestaan tunnin-parin päästä! Jos minen ois ollut paikalla korjaamassa tilannetta, niin koneen omistaja olisi ollut hetken päästä repimässä pelihousuja, kun kone vaan yrittää aina uudestaan ja uudestaan hamaan tappiin asti asentaa sitä Windowsia.

Katsoitko siis ihan Qualcommin/Atheroksen sivuilta uusimman ajuriversion? Vai laitevalmistajan sivuilta? Näissä saattaa muuten ajoittain tarvia BIOS:n päivittämistä myös, jos joku ikivanha versio.

H4X0R-X11/12

Originally posted by WereCatf:


..... Ihan oli viralliset atheroksen ajurit, mutta kun ei vaan suostunut asentumaan niiden kanssa, vaan kosahti aina asennuksen loppuvaiheessa, eikä edes kertonut, missä oli vika tai antanut ylipäätään mitään hyödyllistä infoa.

Kyllähän se W10 sit lopuksi suostui asentumaan, kun tiesi poistaa ne atheroksen ajurit, mutta ei sitä tavallinen peruspulliainen ois tiennyt tehdä. Ja kun se Windows 10:n asennus oli niin fiksu, että aina epäonnistuneen asennuksen jälkeen palautti edellisen Windows-version ........

Tässäkohtaa on kyllä sanottava, että mitenkäs oli sitten sen kaikkien rakastaman Windows 7:n asennus ja ajureiden säätäminen? Eihän se nyt oikeasti osannut itse hakea edes näyttiksen ajureita, puhumattakaan siitä "tuesta" joka sillä oli puoleen vanhoista laitteista aikanaan? Mitenkäs Win7-update ja se n. 5 tunnin sekoilu edes perus päivitysten saamiseksi aina välillä? Entäpä sitten se kaikkien mielestä niin paras XP sitten? Eihän se rotisko osannut lukea edes dvd-levyä oletuksena.

Siis näillä kaikkien rakastamilla järjestelmillä, järjestelmän perus toiminnallisuuksien asentamiseksi on käytännössä ollut pakko olla koneista ymmärtävä asentamassa. Niin nyt vain saattaa olla tarvetta sille, että joku tulee apuun jos on ongelmia? Ja se on nyt sitten huono juttu?

Originally posted by wipe2000:

Kun puhutaan yrityskäytöstä, jossa softia ei noin vain päivitetä ilman tarkkaa etukäteistutkimista ja aikatauluttamista, ei MIKÄÄN väkisin tapahtuva päivitys ole oikein hyväksyttävissä.

Ja missä firmassa on sitten se niin avuton "IT-inssi" töissä, että ei osannut laittaa jo viime kesänä domain controlleriin politiikkaa, että päivitystä KB3035583 ei asenneta? Ja millä perusteella tuo urpo ei ansaitse kengänkuvaa takapuoleensa täydellisestä ammattitaidottomuudesta?

arivesa12/12

Tietysti tuo W10 päivityksen esto onnistui, mutta ongelmana on se, että useat ei arvanneet sen välttämättömyyttä torjunnassa. Tai tienneet kuinka tehdä se. Kaiketi siksi, että käyttiksen väkisinvaihtoa ei lie win-maailmassa koskaan ennen tapahtunut? Tuli yllärinä puun takaa.

Tuon kai pitäisi olla peruutettavissa järjestelmäpalautuksessa, mutta minun W8.1 ei olettamana taltioinut palautuspisteitä, ylläri sekin jonka onneksi huomasin ajoissa, vaikken tähän tarvinnutkaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT