AfterDawn logo

WEF: Teknologia vie miljoonilta työpaikan tulevina vuosina

Matti Robinson Matti Robinson

Maailman talousfoorumi (World Economic Forum, WEF) on julkaissut tänään katsauksen maailman työtilanteeseen. Tutkimus on nimetty Työn tulevaisuudeksi (Future of Jobs) ja arvioi millä tavalla muun muassa työn ja koulutuksen tarve tulee muuttumaan vuosina 2015-2020.

Yksi mielenkiintoisimmista aiheista tutkimuksessa on teknologian vaikutus työmarkkinoihin. Teknologian kehittyminen on poistanut markkinoilta lukuisia työpaikkoja ja luonnollisesti tämä tulee jatkumaan – toisilla aloilla enemmän kuin toisilla.

Robotiikka ei teknologian alana ole ottamassa niin suurta vaikutusta työmarkkinamuutokseen kuin mobiilinetti, pilvipalvelut tai nk. "Big Data", mutta verrattuna nykyiseen vaikutukseen kasvu on merkittävä. WEF:n mukaan robotiikan yleistyminen (esimerkiksi autoissa) ei myöskään ole suurimpien vaikuttajien joukossa minkään alan bisnesmalleissa, vaan suurimman vaikutteet ovat mm. joustavat työmallit sekä ilmastonmuutos.

WEF laskee, että noin 7,1 miljoonaa nykyistä työpaikkaa jää muutoksen rattaisiin ja korvaavia työpaikkoja tulee vain noin 2 miljoonaa. Nettomuutos on siis 5 miljoonan häviävän työpaikan luokkaa vuoteen 2010 mennessä. Vaikka robotit eivät täysin valtaakkaan työmarkkinoita seuraavien vuosien aikana, niin teknologian kehitys ja uuden maailman realiteetit poistavat miljoonia työpaikkoja.


Raportin laskelmat perustuvat tutkimukseen 15 maailman maasta, jonka 1,9 miljardia työntekijää koostavat noin 65 prosenttia maailman työntekijöistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT