AfterDawn logo

Ratkaisu pätkiviin YouTube-videoihin kehitteillä – Google kertoi tietoja VP10:stä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Etupäässä 4K-videoiden pakkaamiseen tarkoitettujen HEVC/H.265 ja VP9 yleistyminen käytännössä on vielä alkutekijöissään, mutta Googlella valmistaudutaan ottamaan jo seuraavia askeleita. Kehitteillä on nimittäin VP10-koodekki, jolla tavoitellaan videoiden koon puolittamista VP9:ään verrattuna.

Mikäli Google onnistuu täyttämään VP10:lle asetetut tavoitteet, tarkoittaisi se käytännössä sitä, että tallennustilan tarve olisi neljäsosa nykyisiin H.264-videoihin verrattuna. Näin ollen videoiden toistamiseen verkossa (esim. YouTube tai Netflix) tarvitaan selvästi vähemmän tiedonsiirtonopeutta kuin aikaisemmin ja puskuroinnin aiheuttamat stopit videon katselussa olisivat aiempaa harvinaisempi ilmiö.

Tiedostokoon pienentämistä voidaan tietysti hyödyntää videoiden laadullisiin parannuksiin, kuten vaikkapa HDR:ään tai 60 FPS:n 4K-videoihin.

Videoiden tehokkaammalla pakkauksella on kääntöpuolensa. Pakkauksen purku vaatii katselulaitteelta enemmän potkua, VP10:n tapauksessa 40 prosenttia enemmän kuin VP9.


Googlen mukaan sen tavoitteena on saavuttaa VP10:n suorituskykytavoitteet ensi vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen alkaisi yhteistyö sovellus- ja laitteistokehittäjien kanssa. Ihanteellisessakin tapauksessa koodekin yleistyminen ottaa aikaa vielä joitain vuosia.

VP10 ja VP9 ovat vapaita koodekkeja, joten toisin kuin HEVC:n tapauksessa, niiden käytöstä ei peritä lainkaan lisenssimaksuja. VP-koodekkien voimakas sidoksisuus kuitenkin huolettaa monia yhtiöitä, minkä takia esimerkiksi Cisco ja Mozilla ovat lähteneet kehittämään omia vapaita vaihtoehtojaan.

HEVC painii tällä hetkellä isoissa ongelmissa patenttilisensoijien eripuran takia. HEVCin ja sen edeltäjän lisensiointia hoitaneen MPEG-ryhmän rinnalle on syntynyt toinen HEVC Advanced -lisensoijaryhmä, joka vaatii patenteistaan paljon korkeampia ja rajoittamattomia rojalteja. Tämä ongelmatilanne voi sataa jossakin vaiheessa Googlen laariin.

5 KOMMENTTIA

Sefriol1/5

Internet-infrastruktuurin päivittäminen on paljon haasteellisempaa kuin toistolaitteen (esimerkiksi puhelin / tietokone) suorituskyvyn nostaminen. Näin ollen kaikki uusien kodekkien käyttö on vain hyvä asia. Vielä kun saataisiin kodekin kehitykseen ja ylläpitoon muitakin tahoja, kuin massiivinen - internetin yksivaltias - Google.

WereCatf2/5

Muuten kiva, mut ko Google on tälläkin hetkellä ainut taho kuka ylipäätään käyttää VP9:ää. Saati sitten, että tarjolla ois laitteistotukea sille -- niin purkuun, kuin pakkaamiseenkaan. HEVC-tuki löytyy taas jo vaikka kuinka monesta laitteesta, mukaanlukien pakkaaminen.

Pitäs oikeasti saada näitä avoimia koodekkeja käyttöön, mut se ei yksinkertaisesti toimi, jos niitä käyttää ja tarjoaa vain yks ja ainut taho.

jepjep23/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Muuten kiva, mut ko Google on tälläkin hetkellä ainut taho kuka ylipäätään käyttää VP9:ää. Saati sitten, että tarjolla ois laitteistotukea sille -- niin purkuun, kuin pakkaamiseenkaan. HEVC-tuki löytyy taas jo vaikka kuinka monesta laitteesta, mukaanlukien pakkaaminen.

Pitäs oikeasti saada näitä avoimia koodekkeja käyttöön, mut se ei yksinkertaisesti toimi, jos niitä käyttää ja tarjoaa vain yks ja ainut taho.

No joo, ei pidä kommenttisi kovinkaan hyvin paikkaansa. Mm. kaikki suurimmat TV valmistajat ovat integroineet VP9 dekooderit. Lisäksi löytyy valtava liuta puhelin&tablettivalmistajia joilta VP9, vieläpä rautaversiona löytyy.
Ja tämä on fakta.

user@org (vahvistamaton)4/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jepjep2:


No joo, ei pidä kommenttisi kovinkaan hyvin paikkaansa. Mm. kaikki suurimmat TV valmistajat ovat integroineet VP9 dekooderit. Lisäksi löytyy valtava liuta puhelin&tablettivalmistajia joilta VP9, vieläpä rautaversiona löytyy.
Ja tämä on fakta.


Ja kananttaa muistaa että tuo on aika tuore formaatti, joten voisi sanoa että yllättävän hyvin on laitteisiin jo kerennyt, tosin en tiedä onko liuta ihan kuvaava, no jos miettii vain 4K laitteiteita niin siellä osuus voi olla isompi.

user@org (vahvistamaton)5/5

Lainaus:

VP10 ja VP9 ovat vapaita koodekkeja, joten toisin kuin HEVC:n tapauksessa, niiden käytöstä ei peritä lainkaan lisenssimaksuja.


Jos tuo on oikeasti vapaa täysin lisenssimaksuton, siis kaikki joilla siihen IPRiä on juridisesti niin tiukasti sitoutunut ettei myöhemminkään voi tilanne muuttua, niin aika kova juttu.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki