AfterDawn logo

Windows 10 ohitti jo Applen OS X 10.10:n?

Matti Robinson Matti Robinson
1 kommentti

Windows 10 on ollut nyt markkinoilla noin kolme viikkoa ja yleisesti vastaanotto on ollut varsin positiivista – varsinkin huomioon ottaen edellisversion murska-arviot. Uuden käyttöjärjestelmän asennusmäärät eivät ole nousseet aivan räjähdysmäisesti, mutta Redmontissa voidaan olla jokseenkin tyytyväisiä, sillä Neowinin tietojen mukaan Windows 10 on saattanut jo ohittaa Applen OS X:n.

Windows 10 on ylittänyt nyt 53 miljoonaa asennusta, joka tarkoittaa noin Statcounterin mukaan noin 4,95 prosentin markkinaosuutta. NetMarketsharen mukaan puolestaan OS X 10.10 Yosemiten osuus oli heinäkuun lopussa 4,74 prosenttia – muilla OS X -versioilla on lisäksi yhteensä pari prosenttia – ja Windows 8.1:n 13,09 prosenttia. Ylivoimaisesti suurin markkinaosuus on Windows 7:llä, jota käyttää n. puolet PC-käyttäjistä. Näitä käyttäjiä Microsoft erityisesti houkuttelee Windows 10:n pariin.

Luonnollisesti Microsoftille OS X:n ohittaminen asennusmäärissä on vain yksi ensimmäisistä virstanpylväistä. Myös Windows 8.1:n ohittaminen pitäisi tapahtua helposti, mutta todellinen kysymys on milloin Windows 10 ohittaa Windows 7:n – jos koskaan.


Käyttöjärjestelmän vastaanotto ja käyttöjärjestelmän soveltuvuus erilaisille laitteille on parempaa luokkaa kuin edeltäjässä, joten odotukset ovat tietysti korkealla sekä yhtiön sisällä että sen ulkopuolella.

Päivitys: Korjattu otsikkoa.

1 KOMMENTTI

guy_fawkes1/1

Jokaisen päivityksen yhteydessä skannataan kiintolevysi sisältö (ns. snapshoteina, ei raaka-datana) ja lähetetään automaattisesti Microsoftille, joka taas sitten eteenpäin jakaa kaikkien Windows-käyttäjien datan NSA:n ja muiden vastaavien tahojen kanssa. Tietoja myös myydään firmoille suoramainontaa varten jne.

Ihmiset ja perheensä profiloidaan kaiken datan perusteella. Ei välttämättä suoraan vaikuta yksityishenkilön elämään ("ei siellä mitään ihmeellistä ole"), mutta törkeää tämä kertakaikkiaan on! Siellä ovat perhekuvasi, tiedot ostoksistasi, selaushistoriasi jne.

Windows on suljetun koodin ympäristö, paljon tapahtuu piilossa ja salassa asioita joista ei vielä tiedetäkään. Windows alustassa käyttäjä ei ole kuskin paikalla vaan lisenssin omaava kulutushyödyke.

Siihen on syynsä miksi Microsoft-koodi on suljettu. Muussakin kuin kaupallisessa mielessä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki