AfterDawn logo

Windows 10:n ominaisuus pöyristyttää: Käyttää tietämättäsi nettiä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
14 kommenttia

Windows 10:n julkaisun myötä käyttöjärjestelmän yksityiskohtaiset ominaisuudet ovat nousseet keskusteluihin. Yksi puhetta aiheuttava ominaisuus liittyy käyttöjärjestelmäpäivitysten jakelutapaan.

Microsoft on ottanut käyttöön Windows 10:ssä niin sanotun Windows Update Delivery Optimization -ominaisuuden, jonka ajatuksena on käytännössä hyödyntää P2P-tiedostonjakoteknologiaa käyttöjärjestelmäpäivitysten jakelussa. Suomeksi sanottuna Microsoft käyttää sinun nettiyhteyttäsi jakaakseen päivityspaketteja muille Windows 10 -käyttäjille.

Windows 10:n "torrenttimainen" tapa jakaa päivityksiä nousi esiin jo keväällä, mutta useimmat ovat todennäköisesti ehtineet unohtaa jo koko asian. Tämän vuoksi asiasta on virinnyt uudelleen keskustelua.

Varsinaisen ongelman asiasta tekee oikeastaan se, että käyttäjien välinen päivitysjako on oletuksena päällä eikä käyttäjä välttämättä tiedä jakavansa päivityksiä muille. Jos haluat kytkeä ominaisuuden pois käytöstä, niin se onnistuu seuraavasti:

  1. Go to Start, then Settings > Update & security > Windows Update , and then select Advanced options.
  2. On the Advanced options page, select Choose how updates are delivered, and then use the toggle to turn Delivery Optimization off. When turned off, you'll still get updates and apps from Windows Update and from the Windows Store.

14 KOMMENTTIA

syrtek661/14

Päivityksien jakaminen muilta koneilta on sinänsä hyvä tapa jonka soisi jatkuvan. Tämä vähentää huomattavasti man-in-middle hyökkäyksiä. Samalla myös vaiketuu hallituksien mahdollisuutta päästä käsiksi Windowsin päivityksiin.

Lindux2/14

Ai vuonna 2015 ihmisiä suorastaan pöyristyttää se, että kone käyttää nettiä tietämättään, haha!
Mutta hetkinen nyt, tässähän menee asia myös hieman toisinkin päin, nimittäin juuri kyseisen ominaisuuden vuoksi osa tietokoneista EI käytä nettiä, koska saa päivityksen saman sisäverkon koneelta. Jos nyt ajatellaan että on viisi konetta samassa huushollissa ja jokainen niistä hakee sen saman ison päivityspaketin samasta paikasta, niin tuntuu sekin vähän hullulta. Mielummin jopa niin, että yksi hakee ja muut ottavat sen siltä. Sisäverkot ovat nykyään niin nopeita, että sen lataamiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa, kun sen hakisi alkuperäisestä lähteestä, eikä se rasita sisäverkkoa niin että asiaa edes huomaisi.

mrjlo3/14

Originally posted by syrtek66:

Päivityksien jakaminen muilta koneilta on sinänsä hyvä tapa jonka soisi jatkuvan. Tämä vähentää huomattavasti man-in-middle hyökkäyksiä. Samalla myös vaiketuu hallituksien mahdollisuutta päästä käsiksi Windowsin päivityksiin.

Niin, paitsi NSA takaovet asennetaan jo Microsoftilla kehitysvaiheessa. MITM-haavoittuvuudet ovat MSn tuotteissa "ominaisuus", ei bugi.

Naur4/14

Windows 8 tuli myyntiin perinteiseen malliin eikä se ollut kovinkaan suuri menestys joten näin sitä hivuutetaan ihmisille uusi windows 10. Saan vuoden kokeilla ja tottua sen käyttöön jotta mieluummin ostaa sitten vuoden päästä 10 kun palaa vanhaan. Windos 10 sattaa hyvinkin olla ”ilmais” jakson jälkeen uuden officen tyyppinen ratkaisu jossa ostetaan lisessi vuodeksi tai maksetaan kuukausimaksua.

Näin myös hivuutetaan käyttäjä valvontakoneiston alle kun et enää ole yhtä anonyymi käyttäjä vaan windows 10 lisenssi sidotaan microsoft tiliin (jota tämä Windows 10 nyt tyrkyttää) ja tietokoneen käyttäjä yksilöidään entistä paremmin. Kuinka moni teistä jo 10:n asentaneista ja käyttäjistä yleensä asennusvaiheessa valitsi/valitsee pika-asetukset mukautettujen sijaan? Selaushistoriasi, kalenterisi sisältö ym. ym. lähetetään Microsoftille ellet valinnut että ei lähetetä, ja nyt kun windows 10 on liitetty tai liitetään Microsoft tiliin (ja kun luet sen käyttöehdot niin lisää tietoa kerätään) tietävät he entistä tarkemmin kuka tekee mitäkin. Eli yksityisyyden kannalta tulevaisuus ei näytä valoisalta jos emme pidä puoliamme. Maailmassa jossa informaatio=valtaa/rahaa - luotatko sinä Microsoftiin ja sen ”luotettuihin” yhteyskumppaneihin?

Baalaaxa5/14

Hetkinen, vertaisverkkojakelusta ja sen eduista on pöhisty harrastajapiireissä jo vuosia. Nytkö P2P onkin paha asia? Tietysti, jos käytössä on rajoitettuja yhteyksiä (mobiililaajakaistat, verkkovierailut, yms.) on hyvä tiedostaa että käyttöjärjestelmä ja sovellukset käyttävät nettiyhteyttä usein tietämättäsi. Onneksi tehokkaampaan verkkoliikenteen valvontaankin löytyy sovelluksia.

Bazilli6/14

Samalla periaatteella toimi vähän aikaa sitten esimerkiksi Spotify, eikä se tuntunut kiinnostavan yhtään ketään.

Snifferr7/14

clickclickclickbaiiiiiiiiiiiiiiit.

mcmopo8/14

Originally posted by Baalaaxa:

Hetkinen, vertaisverkkojakelusta ja sen eduista on pöhisty harrastajapiireissä jo vuosia. Nytkö P2P onkin paha asia? Tietysti, jos käytössä on rajoitettuja yhteyksiä (mobiililaajakaistat, verkkovierailut, yms.) on hyvä tiedostaa että käyttöjärjestelmä ja sovellukset käyttävät nettiyhteyttä usein tietämättäsi. Onneksi tehokkaampaan verkkoliikenteen valvontaankin löytyy sovelluksia.

Ei tiedä onnistuuko mokkulalla mutta ainakin tabletilla jossa on sisään rakennettu yhteys (eli käytännössä mokkula) ei onnistunut windossin päivittäminen. Kone vaati wlan yhteyttä että sen pystyi päivittämään.

Tämä johtaa toiseen mielenkiintoiseen seikkaan eli miten onnistuu mokkulakoneen päivitys? Itsekin tiedän muutaman talouden jossa koko netti hoidetaan pelkästään mokkulan avulla.

Snifferr9/14

Originally posted by mcmopo:

Originally posted by Baalaaxa:

Hetkinen, vertaisverkkojakelusta ja sen eduista on pöhisty harrastajapiireissä jo vuosia. Nytkö P2P onkin paha asia? Tietysti, jos käytössä on rajoitettuja yhteyksiä (mobiililaajakaistat, verkkovierailut, yms.) on hyvä tiedostaa että käyttöjärjestelmä ja sovellukset käyttävät nettiyhteyttä usein tietämättäsi. Onneksi tehokkaampaan verkkoliikenteen valvontaankin löytyy sovelluksia.

Ei tiedä onnistuuko mokkulalla mutta ainakin tabletilla jossa on sisään rakennettu yhteys (eli käytännössä mokkula) ei onnistunut windossin päivittäminen. Kone vaati wlan yhteyttä että sen pystyi päivittämään.

Tämä johtaa toiseen mielenkiintoiseen seikkaan eli miten onnistuu mokkulakoneen päivitys? Itsekin tiedän muutaman talouden jossa koko netti hoidetaan pelkästään mokkulan avulla.

Onnistuu kunhan ei ole rajoitettu valikoista.

PJL7810/14

P2P tapainen päivitys kuulostaa enemmän nykyajalta ja modernilta, kuin vaaralliselta ja kauealta kohtalolta. Kyllä tuon ymmärtää, että otettiin käyttöön p2p, onhan se helpompaa jakaa se päivitys osalle, kuin miljardille koneelle samaan aikaan.

JoniS11/14

Originally posted by PJL78:

P2P tapainen päivitys kuulostaa enemmän nykyajalta ja modernilta, kuin vaaralliselta ja kauealta kohtalolta. Kyllä tuon ymmärtää, että otettiin käyttöön p2p, onhan se helpompaa jakaa se päivitys osalle, kuin miljardille koneelle samaan aikaan.

aika moni firma on tuota ruvennut hyödyntämään pelienkin päivitys jakeluissa, blizzard yksi isommista tekijöistä käyttänyt hyödykseen jo pari vuotta.

Numsuu12/14

Ihan avoimesti siitä kertovat, ei siis tee mitään käyttäjän "tietämättään". Toiseksi, mitä väliä? Sama uutinen kaikkialla kerätäkseen klikkejä uutiseen ja sitä kautta mainoksiin foliohattuihmisiltä, joita on aika iso osa kansasta...

perhana13/14

Originally posted by mcmopo:

Originally posted by Baalaaxa:

Hetkinen, vertaisverkkojakelusta ja sen eduista on pöhisty harrastajapiireissä jo vuosia. Nytkö P2P onkin paha asia? Tietysti, jos käytössä on rajoitettuja yhteyksiä (mobiililaajakaistat, verkkovierailut, yms.) on hyvä tiedostaa että käyttöjärjestelmä ja sovellukset käyttävät nettiyhteyttä usein tietämättäsi. Onneksi tehokkaampaan verkkoliikenteen valvontaankin löytyy sovelluksia.

Ei tiedä onnistuuko mokkulalla mutta ainakin tabletilla jossa on sisään rakennettu yhteys (eli käytännössä mokkula) ei onnistunut windossin päivittäminen. Kone vaati wlan yhteyttä että sen pystyi päivittämään.

Tämä johtaa toiseen mielenkiintoiseen seikkaan eli miten onnistuu mokkulakoneen päivitys? Itsekin tiedän muutaman talouden jossa koko netti hoidetaan pelkästään mokkulan avulla.

Tuo wlan-yhteyden vaatiminen on näin suomalaisittain ajatellen tosiaan outoa, mutta ehkä siihen on päädytty koska monissa maissa mokkulayhteydet ovat vielä rajallisia tai kalliita suurten tiedostojen lataamiseen...
Olen jossain yhteydessä helpon keinon asian kiertämiseen jo kertonutkin, eli jos ei ole saatavilla muuta kuin mokkulayhteys, niin jakaa sen mokkulayhteyden wlan:in kautta ja siinä se, ja jos nyt tosiaan on pelkkä perinteinen mokkula, niin ainahan sen sim-kortin voi mokkulasta siirtää väliaikaisesti kännykkään josta jakaa internetyhteyden wlanin kautta muille laitteille.
Onhan tuo typerän tuntuista kikkailua, mutta ainakin toimii.

Giini14/14

Originally posted by Lindux:

Ai vuonna 2015 ihmisiä suorastaan pöyristyttää se, että kone käyttää nettiä tietämättään, haha!
Mutta hetkinen nyt, tässähän menee asia myös hieman toisinkin päin, nimittäin juuri kyseisen ominaisuuden vuoksi osa tietokoneista EI käytä nettiä, koska saa päivityksen saman sisäverkon koneelta. Jos nyt ajatellaan että on viisi konetta samassa huushollissa ja jokainen niistä hakee sen saman ison päivityspaketin samasta paikasta, niin tuntuu sekin vähän hullulta. Mielummin jopa niin, että yksi hakee ja muut ottavat sen siltä. Sisäverkot ovat nykyään niin nopeita, että sen lataamiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa, kun sen hakisi alkuperäisestä lähteestä, eikä se rasita sisäverkkoa niin että asiaa edes huomaisi.

Ihan typeraa luulla ettei nuo minun naapurissa asuva Apple ei tekisi samaa, Heidan TOS nimittain sanoo, etta kaikki mita teet on heidan omaisuuttaan. Kannattaa joskus lukea lapi, ja sen jalkeen kritisoida naita muita.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT