AfterDawn logo

Firefoxin kehittäjä raivostui Windows 10:n takia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
20 kommenttia

Firefox-selainta kehittävän Mozillan toimitusjohtaja Chris Beard on lähettänyt avoimen kirjeen Microsoftin toimitusjohtajalle, Satya Nadellalle. Kirjeessä Beard kritisoi ohjelmistojätin tapaa pakottaa käyttäjät Edge-selaimeen.

Kiistan alku ja juuri on siinä, että Windows 10:een päivittävien käyttäjien oletusselain vaihdetaan käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä Microsoft Edgeen, vaikka he olisivat valinneet Windows 7:ssä tai Windows 8.1:ssä oletusselaimeksi muun kuin Internet Explorerin. Mozillan pomo on huolestunut siitä, että Microsoft yrittää tällä tavalla varastaa markkinaosuutta Firefoxilta.

Mozilla keskusteli Microsoftin kanssa asiasta jo ennen Windows 10:n valmistumista, mutta puheilla ei näytä olleen vaikutusta suuntaan tai toiseen.

Esimerkiksi Firefoxin kohdalla oletusselaimen voi vaihtaa ohjelman ensimmäisen käynnistyskerran yhteydessä: valitse "Käytä Firefoxia oletusselaimena" ja klikkaa avautuvasta asetusikkunasta Microsoft Edgen kuvaa ja määritä oletusselaimesi. Kuvalliset ohjeet löytyvät täältä.

20 KOMMENTTIA

oxygenol1/20

Paljon melua tyhjästä.

Agent_0072/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti oxygenol:

Paljon melua tyhjästä.


Joo, Edge on niin puutteellinen ominaisuuksiltaan ettei sitä kukaan halua käyttää.
http://www.anandtech.com/comments/9458/...formance/463898

Ottaisin mieluusti Windowsin, jossa ei ole yhtäkään läskiä oletusohjelmaa (selaimet, maili, kuvaohjelmat jne.), kun totuus on kuitenkin se, että Windowsin oletusohjelmat ovat huonoja, ja tarjolla on parempia ilmaisia vaihtoehtoja niille.

5trummer3/20

Edge ei käsittääkseni nimenomaan ole läski, vaan kevyt ja nopea kuin mikä, koska ominaisuudet puuttuvat.

Eiköhän EU taas ärähdä. Jo silloin 15v sitten pidettiin typeränä ettei käyttöjärjestelmäntekijä muka saisi laittaa omaa selainta mukaan.

user@org (vahvistamaton)4/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Agent_007:


Ottaisin mieluusti Windowsin, jossa ei ole yhtäkään läskiä oletusohjelmaa (selaimet, maili, kuvaohjelmat jne.), kun totuus on kuitenkin se, että Windowsin oletusohjelmat ovat huonoja, ja tarjolla on parempia ilmaisia vaihtoehtoja niille.

Selain on aika tärkeä, olisi omaan jälkaan ampumista jos sen jättäisi pois. Maili ja kuvaohjelmakin kuuluu samaan sarjaan, tosin winkkarin tapauksessa voisi kyllä olla edes vähän parempia. Jos MS saa softa kaupan edes kohtuulentoon, niin voi olla toivoa että kelpovaihtoehtoja tulee tarjolle.

Oletusselain säätö ehkä seiska-ajoista parantunut, mutta palveleeko käyttäjän tarpeita pelkkä yleinen oletusselain valinta. eli tarvetta myös tapauskohtaisille valinnoille.

Lumikki5/20

Lainaus:

Paljon melua tyhjästä.


Itse asiassa ei ole. Kyseiset henkilöt ovat erikseen valinneet jonkun muun kuin Internet Explorin. Nyt päivityksen yhteydessä Microsoft TAHALLISESTI vaihtaa näiltä käyttäjiltä oletus-selaimen. Kyseessä on määräävän markkina-aseman väärinkäyttö.

Samalla se on osoitus nykyajan suuntauksesta että yritykset pyrkii kontrolloimaan asiakkaitensa laiteistoissa asiakkaan asioita. Minusta tämä ei ole mikään pieni asia vaan selvä osoitus asiakkaan valintojen kunniotuksen puutteesta. Koska jos asiakas haluaa yrityksen palvelua hänen tulisi se valita eikä niin että kaikille pakkotungetaan niitä yrityksen omia asioita liiketaloudellisten tarpeiden ja halujen takia.

Lainaus:

Selain on aika tärkeä, olisi omaan jälkaan ampumista jos sen jättäisi pois.


Samaa mieltä, mutta lähes kaikki muut ei käyttöjärjestelmään itseensä liittyvät ohjelmistot pitäisi olla valinnaisia. On tietysti muutamia joita voisi suositella aina, kuten esimerkiksi palomuuri ihan ensikäytön turvallisuus syistä.

fdhfgjhgfhjg (vahvistamaton)6/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Paljon melua tyhjästä.


Itse asiassa ei ole. Kyseiset henkilöt ovat erikseen valinneet jonkun muun kuin Internet Explorin. Nyt päivityksen yhteydessä Microsoft TAHALLISESTI vaihtaa näiltä käyttäjiltä oletus-selaimen. Kyseessä on määräävän markkina-aseman väärinkäyttö.


Mikkiksellä ei ole enää määräävää markkina-asemaan, joten se ei voi syyllityä sellaisen väärinkäyttöönkään

fdhfgjhgfhjhg (vahvistamaton)7/20

Lisäksi on äärimmäisen vaikea todistaa, että kyseessä olisi tahallinen teko. Ei välttämättä ole. Windows 10 on aika suurelta osin koodattu uudelleen, niin voi hyvinkin olla, että oletusselainasiaa ei ole vain huomioitu

Lumikki8/20

Lainaus:

Lisäksi on äärimmäisen vaikea todistaa, että kyseessä olisi tahallinen teko. Ei välttämättä ole. Windows 10 on aika suurelta osin koodattu uudelleen, niin voi hyvinkin olla, että oletusselainasiaa ei ole vain huomioitu


Lainaus:

Mozilla keskusteli Microsoftin kanssa asiasta jo ennen Windows 10:n valmistumista, mutta puheilla ei näytä olleen vaikutusta suuntaan tai toiseen.

user@org (vahvistamaton)9/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti fdhfgjhgfhjhg:

Lisäksi on äärimmäisen vaikea todistaa, että kyseessä olisi tahallinen teko.


Kuinka monella muuten on uutisen mukaisesti käynyt jos on päivittänyt kymppiin, ja mikä OS on silloin ollut alla, ja onko ollut asetus synkki päällä?

Ilmoisesti joissain tilanteissa aijempi oletusselain asetus ei säily, muissa tapauksissa sitten kai bugi...

extralow10/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user@org:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti fdhfgjhgfhjhg:

Lisäksi on äärimmäisen vaikea todistaa, että kyseessä olisi tahallinen teko.


Kuinka monella muuten on uutisen mukaisesti käynyt jos on päivittänyt kymppiin, ja mikä OS on silloin ollut alla, ja onko ollut asetus synkki päällä?

Ilmoisesti joissain tilanteissa aijempi oletusselain asetus ei säily, muissa tapauksissa sitten kai bugi...

Seiska pro -->> kymppi pro, vaihtui firefox edgeen.

perhana11/20

Onko tässä nyt havaittavissa firefoxin kehittäjällä jonkinlaista pelkoa siitä että jos firefoxin käyttäjä joutuukin huomaamattaan testaamaan uutta edgeä, saattaa hän todeta sen jopa paremmaksi eikä sitten vaihdakkaan firefoxia takaisin oletusselaimeksi, vai mikä tässä nyt sitten niin kovasti harmittaa...?

Lumikki12/20

Lainaus:

Onko tässä nyt havaittavissa firefoxin kehittäjällä jonkinlaista pelkoa siitä että jos firefoxin käyttäjä joutuukin huomaamattaan testaamaan uutta edgeä, saattaa hän todeta sen jopa paremmaksi eikä sitten vaihdakkaan firefoxia takaisin oletusselaimeksi, vai mikä tässä nyt sitten niin kovasti harmittaa...?


Vaikea sanoa miksi Firefox kehittäjä tekee mitäkin. Toisaalta itse en yhtään ihmettele että Firefoxin suosio on laskussa. Vaikka ei tässä ole kyse siitä mikä selain on parempi. Vaan siitä että tahallisesti vaihdetaan asiakkaan tekemiä asetuksia toiseksi. Eihän tuo asiakkaalle paljon merkitse, helppohan ne on vaihtaa takaisin. Mutta kyse on periaatteesta että joku yhtiö tekee muutoksia asiakkaan tekemiin asioihin eli yrittää siirtää asiakasta omiin tuotteisiin, vaikka asiakas on jo toisin valinnut.

pentsu13/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

tahallisesti vaihdetaan asiakkaan tekemiä asetuksia toiseksi.

Monet muutkin asetukset vaihtunevat toisiksi käyttistä vaihdettaessa. Käsittääkseni Win10:n lataus on myöskin täysin vapaaehtoista joten tahallisuuskin vähän kumma termi tässä yhteydessä.

user@org (vahvistamaton)14/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti extralow:


Seiska pro -->> kymppi pro, vaihtui firefox edgeen.


Kysykö päivittäessä otetaanko laajasti suositusasetukset ? jos vastas ei, niin kysykö oletusohjelamia erikseen.

Päivittäessä oli valittu säilytä ohjlemat ja käyttäjä tiedostot ?

SwMaster15/20

Microsoft omistaa käyttöjärjestelmän, ja saa tehdä sillä mitä ikinä se haluaa. Ei tarvitse sitten tukea Windows 10:ntä, jos on niin ärsyttävää.

Lumikki16/20

Lainaus:

Microsoft omistaa käyttöjärjestelmän, ja saa tehdä sillä mitä ikinä se haluaa.


Microsoft saa tehdä omalla käyttöjärjestelmällään mitä huvittaa Microsoftin omissa omistamissaan laitteissa. Mutta se ei saa tehdä mitä lystää kuluttajan omistamissa laitteissa, koska se on "yksityisaluetta" jota Microsoft ei omista. Kuluttaja omistaa kaiken minkä kuluttaja itse tekee, myös asetus muutokset.

Ei talon omistajakaan voi tunkeutua vuokralaisen asuntoon ja tehdä siellä mitä lystää vaikka talon omistaakin. Omistaminen ei ole mikään oikeus tehdä mitä lystää silloin kun asia on myyty/vuokrattu/siirretty/lainattu jollekin toiselle käytettäväksi.

pkaksp17/20

Just äsken asensin 10 seiskan tilalle ja asennuksen aikana kysy oletusohjelmia. Sai valita pitikö edgen selaimena vai ei. Mikä tuossa nyt on niin suuri asia?

user@org (vahvistamaton)18/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus:

Microsoft omistaa käyttöjärjestelmän, ja saa tehdä sillä mitä ikinä se haluaa.


Microsoft saa tehdä omalla käyttöjärjestelmällään mitä huvittaa Microsoftin omissa omistamissaan laitteissa. Mutta se ei saa tehdä mitä lystää kuluttajan omistamissa laitteissa, koska se on "yksityisaluetta" jota Microsoft ei omista. Kuluttaja omistaa kaiken minkä kuluttaja itse tekee, myös asetus muutokset.

No tässä yhteydessä moista otettu esiin, Ei Mozillan Tjkään väittänyt.
Tässä asiayhteydessä käyttäjä jos ei ihan itse asenna, niin ainakin myötävaikuttaa sen pävityksen asentumiseen asentaessa myös valita oletus selaimen (olemissa olevista), ja häneltä kysytään sitä enne lupia "kaikkeen".


Laki voi tietenkin asettaa rajoituksia, en tiedä onki missään maassa kiellettyä tarjota ohjelmiston tekijän omaa selainta oleus selaimeksi, en tiedä sitä onko tällähetkellä erityisesti MSlle asetettu tuon suhteen muista poikkeavia ehtoja.
Ainakin aijemmin esim EU alueella oli,Sekin markkina-asemasta johtuen, ei sen takai että yksityinen ihminen omaan koneeseen sitä asentaa.

Michelola19/20

Olisitte onnellisia että ylipäätään saatte pitää ohjelmat ja tiedostonne tallessa kun vaihdatte käyttöjärjestelmää. Ei ole kauaa ollut mahdollista. Ja joku jaksaa mussuttaa että oletusselain vaihtuu, kun käyttöjärjestelmä vaihtuu (eikä kukaan pakota edes vaihtamaan oletusselainta)

ID30895699 (vahvistamaton)20/20

ODOTAN MIELENKIINNOLLA WINDOWS 10 KOEAJOA TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ LÄHTIEN .

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki