AfterDawn logo

Huhu: Törkeän halpoja Windows -kannettavia tulossa kesällä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
5 kommenttia

Microsoftin suunnitelmana on tuoda ensi kesänä, eli Windows 10:n julkaisun aikoihin, markkinoille aiempaa edullisempia kannettavia. Ohjelmistojätin yhteistyökumppaneilta nähdään Digitimesin tietojen mukaan vain 149 dollaria maksavia kannettavia tietokoneita.

Digitimesin juttuihin kannattaa yleensä suhtautua aika kepeästi, sillä sivuston tiedot ovat tunnetusti useimmin väärässä kuin oikeassa. Väite aiempaa edullisemmista kannettavista tietokoneista voi kuitenkin pitää paikkansa, sillä Microsoft on viimeisen vuoden aikana lähtenyt haastamaan voimakkaasti markkinoille tunkeutuneita Chromebook-kannettavia.

Microsoft tarjoaa jo käyttöjärjestelmiään ilmaiseksi pieninäyttöisiin laitteisiin ja viime syksynä HP toi Yhdysvaltain markkinoille 199 dollaria maksavan Stream 11 -kannettavia (Suomessa hinta n. 250 euroa). Hintoja voisi olla mahdollista viilata parikymppiä alaspäin vaikkapa Intelin tukimaksujen avulla: Digitimesin mukaan tulevissa 149–179 dollaria maksavissa kannettavissa käytettäisiin Intelin Bay-Trail -suorittimia, joita sirujätti tarjoaa jo nyt tablet-valmistajille tukipakettien muodossa.


Intelillä on Microsoftin tavoin syy kokea halvat Chromebookit uhkana. Halvoissa Chromebookeissa on jo nähty käytettävän ARM-pohjaisia mobiilisuorittimia ja jokainen tietokoneessa käytetty ARM-piiri tarkoittaa menetettyä piirikauppaa Intelille.

5 KOMMENTTIA

R4ndom11/5

Mitäköhän näistäki tulee? Windows (tietokoneissa) ei vain ole se oikea käyttöjärjestelmä halpoihin (=tehottomiin) laitteisiin.

tataka2/5

Originally posted by R4ndom1:

Mitäköhän näistäki tulee? Windows (tietokoneissa) ei vain ole se oikea käyttöjärjestelmä halpoihin (=tehottomiin) laitteisiin.

Itseasiassa bay trail atom on riittävä windows 8.1 kuten myös windows 10, satasen windows 8.1 tablet halvalla bay trail atomilla on sulavampi käyttää kuin android tabletit ja itse olen kokeillut isäni bay trail atomilla olevaa halpaa läppäriä(jutussa mainitun stream 11 hybridiversiota) joka toimii hyvin peruskäytössä ja arvostelujen mukaan heikommatkin joita on satasen tabluissa on ihan riittäviä peruskäyttöön, itseasiassa paljon muuhunkin kuin chromebookit joiden käyttöjärjestelmä rajoittaa.

Bay trailia vanhemmat atom soc ovatkin sitten surkeita joilla se huono maine tuli.


hannibal_pjv3/5

Aika tavalla noin. Mutta väh 32 gigaa tallennustilaa ja 2 gigaa muistia, niin pärjää ihan hyvin. Jos jää alle, niin on jo nihkeämpää erityisesti päivitysten etc. suhteen. Se käyttisjööti on pikkaisen iso 16 gigaiselle tai vielä pienemmälle massamuistille. Mutta tosi sujuvaa sen käyttö on, kunhan vain nuo "minimit" täyttyy.

R4ndom14/5

Originally posted by tataka:

Originally posted by R4ndom1:

Mitäköhän näistäki tulee? Windows (tietokoneissa) ei vain ole se oikea käyttöjärjestelmä halpoihin (=tehottomiin) laitteisiin.

Itseasiassa bay trail atom on riittävä windows 8.1 kuten myös windows 10, satasen windows 8.1 tablet halvalla bay trail atomilla on sulavampi käyttää kuin android tabletit ja itse olen kokeillut isäni bay trail atomilla olevaa halpaa läppäriä(jutussa mainitun stream 11 hybridiversiota) joka toimii hyvin peruskäytössä ja arvostelujen mukaan heikommatkin joita on satasen tabluissa on ihan riittäviä peruskäyttöön, itseasiassa paljon muuhunkin kuin chromebookit joiden käyttöjärjestelmä rajoittaa.

Bay trailia vanhemmat atom soc ovatkin sitten surkeita joilla se huono maine tuli.


Aika harvoin windowsin nopeutta rajoittaa prossun nopeus. Yleensä kovalevyn nopeus sekä muistin määrä. En usko että alle 200€ koneisiin olisi laitettu SSD:tä, todennäköisesti halvin ja hitain mahdollinen mekaaninen levy. Muistiakaan tuskin on 4gt enempää (todennäköisesti 2gt, joka on kyllä ihan liian vähän). Windows vie jo sen verran laitteiston resursseja, ettei ohjelmille jää käytännössä mitään. Omat kokemukseni tehottomien laitteiden ja windowsin yhdistelmistä on semmosia, että tommoseen leluun (alle 200€ windows koneseen) lähtisi lubuntu asentumaan välittömästi.

edit. korjattu pari typoa

tataka5/5

Taitaa olla sama kuin chromebookeissa eli halvimmissa emmc muistia joita myös android tableteissa käytetään ja peruskäyttäjälle riittää se 2 gigaa rammia.

Itselläni tosiaan oli surkea kokemus cloverview tabletista joka lagi ja ei toiminut kunnolla edes youtube videot hd laatuisena mutta nämä bay trail on aivan eri luokassa. Kannattaa joskus kaupassa käydessä käydä testaamassa että miten toimii uudemmat eikä olla ennakkoluulojen vanki.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT