AfterDawn logo

Testissä edullinen suomalaistabletti: Eve T1

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Vanhan sanonnan mukaan ihmiset eivät halua tablettia, vaan iPadin. Kärkevä ilmaisu, mutta siinä on paljon perää: oikeastaan kukaan ei ole onnistunut luomaan järkevää kilpailijaa iPadille yli 500 euron hintaluokassa.

Tämän kylmän tosiasian ovat kohdanneet esimerkiksi Microsoft ja Intel, joiden asiakkailla (toisin sanoen PC-valmistajilla) on ollut yllättävän suuria ongelmia siirtyä tietokoneista mobiililaitteisiin. Pitääkseen PC-valmistajat mobiilimarkkinoiden syrjässä kiinni, Intel ja Microsoft ovat joutuneet tekemään isoja myönnytyksiä asiakkailleensa ja tinkimään omista katteistaan.

Kuluttajalle tämä näkyi viime vuonna käytännössä noin sata euroa maksavien Windows-tablettien ilmestymisenä kauppoihin (sekä tunnetuilta että tuntemattomiltakin brändeiltä). Microsoft tarjoaa Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän ilmaiseksi alle yhdeksän tuumaisiin laitteisiin ja Intel tarjoaa taas omia Atom-suorittimia tabletteihin avokätisten tukiaisten muodossa. Laitteita onkin ilmestynyt kauppojen hyllyille eri merkeiltä kuin sieniä sateella: valmiiden laiterunkojen ansiosta esimerkiksi Verkkokauppa.com on voinut vähällä vaivalla tuoda myyntiin omia tabletteja (ProCaster-merkin alla).


Onneaan Windows-tablettien saralla kokeilee myös suomalainen Eve-tech, joka esitteli viime vuoden lopulla 159 euroa maksavan T1-tabletin.

Rauta

Alhaisen hinnan ja yhteisen suorittimen takia noin sadan euron Windows-tableteissa ei ole kovinkaan suuria teknisiä eroja. Suoritin on yleensä Intelin Atom Z3735, näyttö on kooltaan seitsemän tai kahdeksan tuumaa ja tarkkuudeltaan 1280x800 pikseliä. Sisäistä tallennusmuistia on tarjolla 32 gigatavun verran.

Nämä speksit pätevät Eve-techin T1:eenkin, mutta useimmista vastaavista laitteista poiketen siinä on keskusmuistia kahden gigatavun verran (yhden gigatavun sijaan).

Takaa löytyvään kameraan on panostettu viiden megapikselin kennolla, kun kilpailevissa malleissa törmää usein epätarkempiin kennoihin. Kuvanlaadullisesti T1:n kamera jättää paljon toivomisen varaan. Toisaalta kuvaaminen ei ole varsinaisesti tabletin pääasiallinen käyttötarkoitus ja hintaluokka jo itsessään asettaa riman kameran osalta hyvin alas.


Positiivista T1:ssä on myös GPS-sensori, johon ei tablettia ostaessa tule yleensä kiinnittäneeksi huomiota, mutta sen puuttuminen alkaa jälkikäteen todennäköisesti hatuttamaan. Sen takia GPS on helppo karsia pois halvoista tableteista.


Muovikääreistä poistetusta T1:stä löytyy vapaata tallennustilaa noin 20 gigatavun verran mutta jos tarvetta tulee suuremmalle muistimäärälle, niin sitä saa aina lisää muistikorttipaikan ansiosta. Tabletin oikealta kyljeltä löytyvä micro-kokoisia SDXC-kortteja tukeva muistikorttipaikka mahdollistaa myös tiedostojen näppärän siirtelyn toisilta laitteilta tabletille.

Muistikorttipaikan kätevyyden huomaa oikeastaan vasta siinä vaiheessa kun tietokoneelle tai tabletille tallennettuja tiedostoja pitäisi siirtää. Ensimmäiseksi tulee mieleen tietysti muuttaa tabletti USB-massamuistiksi, jolloin tiedostojen siirto onnistuu drag-and-drop-tyylillä. Valitettavasti tämä menetelmä ei toimi Windows 8 -tableteilla, koska niitä ei saa muutettua USB-massamuistiksi.

T1 tukee Bluetooth 4.0:aa ja 802.11 g -tasoista Wi-Fiä.

Design

Ulkoisesti T1:ssä ei ole oikeastaan mitään ihmeteltävää, kyseessä on varsin geneerinen muovikuorinen ja 16:9-kuvasuhteen näytöllä varustettu tabletti. Pientä erikoisuutta on haettu takakuoren viimeistelyssä, jossa on "asusmainen" samankeskisistä ympyröistä koostuva kohokuviointi. Kuviointi tuntuu hyvältä sormenpäissä ja antaa mielikuvan pitävästä otteesta.

Strategisilta mitoiltaan T1 on 130 millimetriä leveä, 216 millimetriä korkea ja yhdeksän millimetriä paksu, joten se mahtuu hyvin tavallisen kokoiseen kämmeneen. Saman kokoluokan tabletteihin verrattuna 395 grammaa painava T1 on raskaan puoleinen, sillä esimerkiksi Nexus 7:lle ja iPad minille massaa on kertynyt 290 ja 331 grammaa. Paino ei ole millään tavalla häiritsevä seikka, mutta siihen tuli kiinnittäneeksi ensihipelöinnin aikana huomiota.

Käyttökokemus


Eve-techin Windows 8 -tabletin suurimmat vahvuudet kumpuavat mahtavasta laite- ja ohjelmistotuesta. Käyttöjärjestelmä ja Intelin suoritin takaavat käytännössä sen, että tabletti toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin Windows-tietokone. Tietokoneille julkaistujen lisälaitteiden ja desktop-ohjelmistojen pitäisi siis toimia suoran myös T1:ssä.


Valitettavasti nämä vahvuudet eivät oikein loksahda yhteen kosketusnäytöllä ohjattavan laitteen kanssa: desktop-sovellusten käyttäminen kosketusnäytön kautta on täysin tarpeetonta itsensä kiduttamista. Microsoftin olisi tullut estää kokonaan desktop-ympäristön käyttö tableteilla, kahden käyttöliittymän malli aiheuttaa vain turhaa sekaannusta teknisesti taitamattomien käyttäjien keskuudessa.

Tämä on onneksi kuitenkin korjaantumassa Windows 10:n myötä: puhelimissa ja mini-tableteissa käytetään jatkossa samaa kosketusnäytöille suunniteltua käyttöjärjestelmäversiota.

On tietysti vapauttavaa ajatella, että käytännössä mitä tahansa tietokoneelle julkaistua sovellusta voi tarpeen tullen käyttää myös tällä halvalla tabletilla.

T1:llä oikeasti käytettäväksi tarkoitetut sovellukset löytyvät Windows Storesta, joka on kaikesta kehityksestään huolimatta edelleen suhteellisen surullinen ilmestys. Koska Microsoft päätti aikoinaan tehdä älypuhelin- ja tablet-käyttöjärjestelmistä täysin erillisiä (toisin kuin Google ja Apple), ei Windows-tablettien Windows Storesta löydy edes kaikkia niitä sovelluksia, jotka on saatu Windows Phonelle tehtyä.

Windows Storesta ei löydy esimerkiksi Spotify-sovellusta (desktop-sovellus on tietysti olemassa) tai iOS- ja Android-alustojen kuumimpia mobiilipelejä, esim. Supercellin Hay Day-, Clash of Clans- ja Boom Beach -pelit puuttuva Kingin Saga-pelien tapaan.

Sovelluskaupasta puuttuu myös Instagramin, YouTuben, Gmailin ja Google Mapsin sovellukset. Yle Areenaa, Katsomoa, Ruutua, Viaplaytä tai HBO Nordicia ei myöskään löydy valikoimista. Mitä eksoottisemmiksi sovellustarpeet menevät, sitä todennäköisempää on, ettei siitä ole olemassa Metro-sovellusta.

Nettitelevisiosovellusten puuttuminen harmittaa hieman, sillä Windows 8:n usean Metro-sovelluksen moniajon avulla Yle Areenasta voisi katsella live-lähetystä ja seurata samaan aikaan ohjelmasta käytävää keskustelua Twitterissä. Tämän puutteen voi tietysti kiertää seuraamalla lähetyksiä web-selaimen kautta ja laittamalla soittimen full screen -tilaan, mutta siitä huolimatta jään kaipaamaan oikeita Areena- ja Katsomo-sovelluksia (jälkimmäisen kohdalla tablettiin täytyy asentaa Silverlight, että ohjelmien katsominen onnistuu).


Windowsin puutteet tablet-käytössä on ymmärrettäviä, onhan käyttöjärjestelmän ensisijainen käyttökohde löytynyt sen ensimmäisistä päivistä lähtien yritysmaailmasta: Windows on suunniteltu "oikeaan työntekoon". Tabletit ovat ainakin toistaiseksi vielä fokusoituneet nettilaudoiksi, joilla kulutetaan tietokoneilla, eli niillä Windows-koneilla, tuotettua sisältöä: pelejä, elokuvia, musiikkia jne.

Ei kuitenkaan pidä ajatella, ettei Windowsilla olisi mitään käyttötarkoitusta kosketusnäytöllisissä laitteissa. Testattuna ollut Eve-tech T1 sopii erittäin hyvin sellaisille henkilöille, jotka etsivät edullista ja suorituskykyistä tablettia hyvin spesifiseen käyttöön. Esimerkiksi e-kirjojen lukemiseen ja DVD-rippien (ts. kannettavan DVD-soittimen korvaajaksi) katsomiseen T1 sopii kuin nyrkki silmään.

Koska kyse on ihan täysiverisestä Windows-tietokoneesta, voi siitä tehdä kannettavan pelikoneen helposti peliohjaimen avulla. T1:lle asennettu Minecraft tai jokin köykäinen Steam-peli pitänee takapenkkimatkustajat hiljaisina, kun tabletin laittaa etupenkin selkänojaan roikkumaan ja ohjain isketään valmiiksi käteen ennen matkaa.

Akkukesto yllätti allekirjoittaneen positiivisessa mielessä, sillä 11 tunnin käyttöaikalupauksesta huolimatta olin hieman skeptinen kuinka hyvin 4300 milliampeeritunnin akku todellisuudessa riittää. Vajaasta 60 prosentista akku hupeni nollaan noin neljässä tunnissa, kun tabletilla pyöri jatkuvasti 720p-video. Tablettia tulee harvemmin käytettyä montaa tuntia putkeen, mutta testin perusteella tabletilla pystyy kyllä katsomaan pari elokuvaa juna- tai lentomatkalla.

Yhteenveto

Eve T1 on hintaisekseen tabletiksi kelvollinen kokonaisuus, eikä siitä laitteiston osalta löydy moitittavaa. Kokoonpanon ja viimeistelyn osalta parannettavaa kuitenkin on: muovikuoret nitisevät paljon ja takakameraankin eksynyt harmittava kirjoitusvirhe (sitä ei kuitenkaan näyttäisi löytyvän muiden sivustojen testeissä käynneissä laitteissa). Testissämme oli kuitenkin esituotantoversio ja ongelmat on kuulemma poistettu myyntiin tulevista yksilöistä.


Suurimmaksi heikkoudeksi nostaisin tabletin käyttöjärjestelmän – siitäkin huolimatta, että Windowsin haukkuminen mobiililaitteissa alkaa olla jo vanhaa kauraa. Microsoft ei ole onnistunut parin vuoden sisällä tekemään mitään olennaisia muutoksia alustaansa, joten se ei ole myöskään antanut mitään syytä vaihtaa ääntä kellossa.

Jos hakusessa on edullinen mini-tabletti lähinnä webissä pörräämiseen ja leffojen katseluun, niin Eve T1 on passeli valinta. Testijakson perusteella olisin valmis suosittelemaan sitä samanhintaisten Android-tabletin sijaan. Omien kokemusten perusteella halvimmat Android-tablettien suorituskyky tahtoo muistuttaa lähinnä täin juoksemista tervassa, mistä T1 on kyllä todella kaukana.

T1 soveltuu perheen kakkostabletin virkaan, mutta Windowsin sovellus- ja mobiilipelipuutteiden takia en hankkisi sitä itselleni ensisijaiseksi täppäriksi.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT