AfterDawn logo

Nvidia lupaa tukea Adaptive-Syncille

Panu Roivas Panu Roivas
6 kommenttia

Nvidian kehittämä G-Sync on tällä hetkellä ainoa tarjolla oleva standardi, joka tarjoaa pelaajille vsyncin tuomat edut ilman sen haittoja, mutta VESA:n avoin standardi Adaptive-Sync on tekemässä tuloaan, ja lupaa G-Syncin edut kaikille DP-standardin kautta.

AMD on ajanut uutta FreeSync-projektiaan kilpailijaksi Nvidian G-Syncille jo pitemmän aikaa, mutta VESA:n Adaptive-Synciin perustuva FreeSync on toistaiseksi ollut lähinnä ajatustasolla, sillä sitä tukevia näyttöjä odotetaan markkinoille vasta ensi vuonna. Tähän asti Nvidia on mainostanut G-Syncin tarjoavan saman jo nyt, eikä ole lupautunut tukemaan Adaptive-Syncin kautta toteutettua G-Synciä.

SweClockersin tietojen mukaan tähän on kuitenkin tullut muutos, ja uusien Maxwell-näytönohjainten julkaisun myötä Nvidia on myös päästänyt suustaan vahvistuksen sille, että yritys tulee jatkossa tukemaan myös DisplayPortin Adaptive-Synciä. Kyseessä lienee Nvidian kannalta fiksu veto, sillä näin se tulee saamaan jatkossa G-Sync-tuen myös kannettaviin.


*Päivitys:
Nvidia on kommentoinut Tom's Hardwarelle, ettei huhu Adaptive-Sync -tuesta pitäisi paikkansa. Nähtäväksi siis jää, aikooko Nvidia todella pitäytyä jatkossa ainoastaan omassa standardissaan, vai lipsautettiinko tukilupaus vain ennen aikojaan.

6 KOMMENTTIA

Kaotik1/6

Suosittelisin lämpimästi kirjoittajalle asiaan tutustumista ennen kirjoitusta.

Adaptive-syncin (huom, väliviiva, ei erikseen) tukeminen ei tuo läppäreihin G-sync-tukea, G-sync on eri asia, vaikkakin lopputuloksessa pyritään samaan päämäärään.

Läppäreissä vaihteleva virkistystaajuus on muutoinkin ollut mahdollinen jo vuosikausia eDP:n kautta vaikkei sitä käytännössä olekaan käytetty virkistystaajuuden synkronointiin FPS:n kanssa; esimerkiksi AMD:n FreeSynciä esiteltiin ensimmäistä kertaa nimenomaan eDP:n avustuksella, ennen kuin AMD lähetti eDP:n pohjalta rakennetun FreeSync ehdotuksen VESA:lle. Ko. ehdotelmasta tuli lopulta Adaptive-sync.

Eriol2/6

Todennäköisesti Nvidia tulee markkinoimaan oman Adaptive-Syncin joka tapauksessa G-Syncin alla, samaan tapaan kuin AMD FreeSyncin, tai minkä sitten sattuukaan lopulliseksi nimeksi antamaan. Toki G-Syncin toteutustapa nykyään on erillinen, mutta se ei estä saman brändin käyttöä jatkossa vaikka pohjalla olisikin Adaptive Sync.

Läppäripuolella ei edelleenkään ole yhtään käytännössä toimivaa toteutusta G-Syncistä tai FreeSyncistä lukuun ottamatta mainitsemiasi AMD:n protodemoja. Nvidia olisi todennäköisesti hankala toteuttaa G-Sync nykyiseen tyyliin FPGA:lla tai ASICilla kannettavissa, joten sen puoleen Adaptive Syncin tuki Nvidialle helpottaa sen omaa toteutusta G-Sync -brändin tuonnissa läppäreihin.

Toivottavasti vastaus ja kaivatut väliviivat miellyttävät. :)

Kaotik3/6

Läppäripuolella ei ole tosiaan käytössä mitään, vaikka olemassa oleva standardi sen mahdollistaisikin.
Olin tosin epäselvä aiemmassa viestissäni, olisi pitänyt lisätä ettei Adaptive-syncin tuki muuta läppäreissä yhtään mitään kuin korkeintaan ulkoisten näyttöjen kanssa, ne kun eivät tapaa DisplayPorttia käyttää vaan eDP:ta tai LVDS:aa sen oman näyttönsä kanssa. eDP:n kohdalla mahdollisuus tehdä se toteutus on ollut jo aiemmin, eli jos sellaisen joku läppäreille tuo se ei liity suoraan Adaptive-synciin vaan jo olemassa olevan standardin käyttöön uudella tapaa.

Eriol4/6

Jos nykyinen eDP-toteutus riittäisi G-Syncin tasoiseen toteutukseen, miksi näitä ei ole nähty muuten kuin AMD:n hyvin rajoitetussa protodemossa? Asiasta ei ole valitettavasti hirveästi tietoa liikkeellä, mutta en pitäisi sitä kovin kaukaa haettuna, että eDP:n sisältämä variable refresh -optio ei olisi käytännössä kaikilta osin riittävä AMD:n protoa kehittyneempään versioon. Sen puoleen haluaako eDP:n vastaavan ominaisuuden erotella jotenkin Adaptive Syncistä riippunee juuri siitä, onko niillä merkittävää eroa toteutuksen kannalta. Itse uutisen pointti on kuitenkin siinä, että Nvidian ei tarvitse avoimen standardin omaksumisen myötä tehdä omaa piiriään myös kannettaville.

Kaotik5/6

Se prototyyppihän oli jo itsessään täysin toimiva siinä missä G-synckin.

Se on hyvä kysymys miksei tukea sille ole tehty aiemmin, kenties kenellekään ei yksinkertaisesti ole tullut se mieleen, tai kenties rauta ei yksinkertaisesti mahdollista sitä useimmilla läppäreillä vaikka eDP:n specsit sen sallivatkin?

Intel on joka tapauksessa käyttänyt eDP:n variable refresh rate -tukea tehonkulutuksen pienentämiseen kun korkeita virkistystaajuuksia ei tarvita.

Juu, ei tarvitse tehdä NVIDIAn omia piirejä kannettaville, ja todennäköisesti nykyiset G-sync piirit tulevat katoamaan joka tapauksessa, ei NVIDIA hirvittävää voittoa voi kalliilla ASIC-piirillä noista tehdä.

hannibal_pjv6/6

Nvidia juuri kielsi, ettei edes harkitse Adaptive synciin siirtymistä...
Heh... Myyvät kalliita g-sync tuotteita ja siirtyvät adaptive synciin sitten joskus, jos on tarvis.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT