AfterDawn logo

Nvidia GeForce GTX 980:n speksit vuotivat

Panu Roivas Panu Roivas

Nvidian odotetaan julkistavan seuraavan sukupolven GeForce GTX 980 -näytönohjaimen ensi torstaina Game24-tapahtuman myötä. Verkkoon on kuitenkin tarttunut jo kasoittain kuvia ja tietoja tulevista korteista. Tällä kertaa vuorossa ovat GTX 980:n speksit kokonaisuudessaan.

Videocardz.com -sivusto on julkaissut uuden GM204-piirin tarkemmat speksit pari päivää ennen varsinaista h-hetkeä. GM204 on Nvidian toisen sukupolven Maxwell-piiri, ensimmäisen ollessa GM107, joka nähtiin jo GeForce GTX 750 Ti -näytönohjaimessa. GeForce GTX 980 käyttää täyttä GM204-piiriä, josta löytyy 16 SMM-yksikköä, eli yhteensä 2048 CUDA-ydintä. Lisäksi speksien mukaan GM204:ssä olisi peräti 64 ROP-yksikköä, mikä on enemmän kuin GeForce GTX 780 Ti:n 48 yksikköä. TMU-yksiköitä on edelleen 128, mutta GTX 980:n käyttämä korkeampi kellotaajuus nostaa myös tekstuurien täyttönopeuden entistä paremmaksi.

GM204-piirin koko on tietojen mukaan 398 mm^2, eli se jää kooltaan AMD:n Tongan (359 mm^2) ja Hawaiin (438 mm^2) väliin. Transistoreja GM204-piiristä löytyy 5.2 miljardia, eli hieman enemmän kuin Tongan 5 miljardia. GM204 käyttää myös 2 Mt L2-välimuistia - sama määrä kuin GM107-piirissä.

Myös Nvidia on hyödyntänyt GM204-piirissä AMD:n Tongan tapaan uutta kolmannen sukupolven Delta Color Compression -tekniikkaa muistikaistan parempaan hyödyntämiseen, mikä on erittäin tärkeää Nvidialle, sillä GM204 käyttää muuten 256-bittistä muistiväylää sekä nopeimpia tarjolla olevia 1750 MHz GDDR5-muisteja.

Nvidia tarjoilee myös pari enemmän tai vähemmän uutta ominaisuutta, kuten Dynamic Super Resolution, joka ilmeisesti tarkoittaa ajurien kautta suoritettavaa pelien resoluution downsamplausta esimerkiksi 4K:sta 1080p-näytölle. Vastaavaa on kuitenkin jo tarjolla esimerkiksi GeDoSaTo-sovelluksen muodossa. Videocardz-sivuston mukaan tuettuna on myös Multi-Pixel Programmable Sampling -tekniikka, joka lupaa "kvantisointiartifaktien vähennystä" mutta tarkempaa selitystä tästä ei annettu.

GeForce GTX 980:n odotetaan käyttävän vain Nvidian referenssijäähdytintä, ja se käyttää kahta 6-pinnistä lisävirtaliitintä. TDP-arvoksi on annettu kohtuulliset 165 wattia. Kortin odotetaan vastaavan suorituskyvyltään suurin piirtein GeForce GTX 780 Ti -näytönohjainta, mikä tekisi siitä verrattain pieniruokaisen. Tarjolle on ainakin alkuun tulossa 4 Gt muistilla varustettuja kortteja, joiden liitäntöinä toimii DVI-I, HDMI 2.0 ja DisplayPort 1.2. Julkaisuhinnasta ei ole vielä tietoa, mutta Videocardz.com povaa saavansa GTX 980:n 599 dollarilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT