AfterDawn logo

Mitä IFA-superviikosta jäi käteen? Tässä tärkeimmät laitejulkistukset

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Berliinissä järjestettävät IFA-kulutuselektroniikkamessut eivät ole kokoluokkansa puolesta läheskään yhtä massiivisia tapahtumia kuin vuodenvaihteessa Las Vegasissa pidettävät CES-messut, mutta siitä huolimatta muutamat valmistajat ovat vaivautuneet esittelemään uusia kärkituotteitaan syksyisin Euroopan kamaralla.

Vaikka IFA-messut alkoivat teknisesti vasta perjantaina ja jatkuvat keskiviikkoon asti, on IFA-julkistuksia esitelty koko tämän viikon ajan. Uutis- ja tiedotevirrasta olemme nostaneet tätä juttua varten messujen oleellisimmat julkistukset ja aihekokonaisuudet.

Microsoft aloitti hintasodan Googlen alustoja vastaan

Microsoft kertoi jo keväällä tekevänsä kaikkensa, jotta Windows-laitteiden myyntihinnat saataisiin painettua mahdollisimman alas. Taustalla on Googlen Android-tablettien ja Chrome OS -kannettavien kasvanut kysyntä, minkä Microsoft kokee syystäkin suureksi uhaksi. Osana hinnanleikkuutalkoita Microsoft kertoi keväällä antavansa Windowsin ilmaiseksi kaikkiin niihin puhelimiin ja tabletteihin, joiden näyttö on alle yhdeksän tuumaa.


Nyt hintasota Androidia ja Chrome OS:ää vastaan alkaa näkyä kuluttajallekin. Ensin Toshiba esitteli vain 120 dollaria maksavan Encore Mini -tabletin (7") ja pian sen jälkeen Asus esitteli maailmalle legendaarisille Eee-minikannettavabrändillä varustetun ja 199 dollaria maksavan EeeBook X205:n.

HP:kin kehittää 199 dollaria maksavaa ja 14-tuumaisella näytöllä varustettua Stream 14 -kannettavaa, mutta sitä ei esitelty vielä IFA-messuilla. Sen sijaan HP kertoi tuovansa syksyllä Suomen markkinoille 329 euroa maksavan Pavilion x2 -hybridin sekä hieman tyyriimmän Chromebookin. Markkinoille on tulossa myös uuteen Core M -suorittimiin perustuvat Envy x2 -hybridit.

Älykellojen joukkorynnäkkö

Isojen elektroniikkavalmistajien älykellosuunnitelmista saatiin esimakua jo viime vuonna, mutta älykellojen varsinainen joukkoryntäys markkinoille alkoi vasta tänä vuonna. Tämä teema näkyi tietysti myös IFA-messuilla, jossa Samsung esitteli omaa 3G:llä varustettua Gear S:ää ja LG näytti messuyleisölle täysin pyöreällä näytöllä varustettua G Watch R:ää. Uusi älykello tuli myös Sonylta SmartWatch 3:n muodossa. Tietokoneistaan parhaiten muistettu Asuskin julkaisi ZenWatchin.

Motorola esitteli Moto 360 -älykellonsa jo hyvissä ajoin keväällä, mutta tällä viikolla se kertoi kaikista odotetuimman Android Wear -laitteen tulevan vihdoin myyntiin 249,99 dollarin hintaan.


Älykellot vaikuttaisivat olevan tällä hetkellä taloudellisissa ongelmissa painivalle HTC:lle todella riskaabeli markkina: Älykellomarkkina on kohtalaisen tuore ja kysyntä siksi epävarmaa, valmistuskustannukset ovat korkealla ja kilpailu on kovaa, koska lähes kaikki tärkeimmät kilpailijat ovat tarttuneet kiinni kellobuumista (muista erottautuminen todella vaikeaa). HTC:llakin tämä on ilmeisesti huomattu mahdottomaksi yhtälöksi ja Pocket-lintin mukaan yhtiö on päättänyt perua suunnitelmansa laajentua älykelloihin.

Intelin Core M -suorittimet julki

Intel on epätoivoisesti yrittänyt tehdä läpimurtoa mobiilimarkkinoille, mutta toistaiseksi yritykset ovat valuneet hiekkaan. Kompuroinnista huolimatta Intel jaksaa yrittää ja siitä tuoreimpana esimerkkinä on tällä viikolla esitelty 14 nanometrin tekniikalla valmistettu Broadwell-Y- eli Core M -mallisto. Toisen sukupolven Tri-Gate-transistorit ovat tehokkaampia, vähävirtaisempia ja tuottavat vähemmän lämpöä, minkä ansiosta Core M -prosessoreita voidaan käyttää vain kahdeksan millimetriä paksuissa ja passiivijäähdytteisissä kokoonpanoissa (ei tuuletinta).

Core M -prosessoreita tullaan todennäköisesti näkemään lähinnä tableteissa, ultrabookeissa ja näiden hybrideissä. HP esitteli jo tällä viikolla suorittimiin perustuvat Envy x2 -hybridit, jotka saapuvat Suomen markkinoille joulukuussa (hinnat alkavat 799 ja 899 eurosta). Asus esitteli taas jo Computexissa 12,5-tuumaista Transformer Book Chi T300 -hybridiä, jonka näytön tarkkuus on 2560x1440 pikseliä.


Apple käyttänee uusia suorittimia todennäköisesti tulevissa MacBook Air -kannettavissaan.

Microsoftin Lumia-julkistukset

Microsoft piti IFA-messujen yhteydessä ensimmäisen Lumia-julkistustilaisuuden keväällä toteutuneen Nokia-kaupan jälkeen. Tilaisuudessaan ohjelmistojätti esitteli pari uutta keskihintaista Lumia-puhelinta, joissa molemmissa on keskitytty Nokialta perityn tavan mukaisesti kuvausominaisuuksiin. IFA:ssa nähtiin edulliseksi huippupuhelimeksi profiloitu Lumia 830, joka on tähän mennessä Microsoftin edullisin Pureview-tekniikalla varustettu puhelin.

Lumia 830:n kaveriksi esiteltiin selfie-puhelin Lumia 730 sekä sen 4G-sisarmalli Lumia 735. Lumia 730:stä löytyy viiden megapikselin etukamera, jonka selfie-kuvausominaisuuksia on parannettu laajakulmaisella optiikalla. Pääkamera näyttäisi olevan täysin sama kuin mitä viime vuonna esitellyssä Lumia 2520 -tabletissakin on käytetty (6,7 Mpix).

Puhelinvertailun pääsi ottamaan ensikontaktin uusiin puhelimiin niiden esittelyn jälkeen. Mietteemme niistä voit lukea täältä.

Microsoftin esittelemistä uusista puhelimista löytyy uusi Windows Phone 8.1 Update 1:llä varustettu käyttöjärjestelmä, johon on lisätty tiettyjä Lumia-ekstroja (Lumia Denim). Lumia-ekstroissa on kiinnitetty erityistä huomiota kameran nopeuteen, minkä lisäksi päivitys mahdollistaa lyhyiden 4K-videoiden kuvaamisen still-kuvien ottamista varten (ajatuksena on valita videosta paras ruutu ja tallentaa se still-kuvana). Lumia Denim sisältää myös tuen Cortanan hands-free käytölle sekä mahdollisuuden näyttää säätietoja vilkaisunäytössä (Glance Screen). Päivityksen jakelu alkaa tämän vuoden lopulla.

Uusia Android-puhelimia: Galaxy Note 4, Z3-mallisto, Moto X ja Ascend Mate 7


IFA-messuilla nähtiin myös uusia Android-puhelimia. Show'n päähuomion vei tänäkin vuonna Samsungin QHD-näytöllä varustettu Galaxy Note 4, jonka on luvattu saapuvan Suomen markkinoille lokakuussa. Julkistus on tulevaisuutta ajatellen todella mielenkiintoinen, sillä Galaxy Note 4 on saamassa rinnalleen todella vahvan kilpailijan kun Apple esittelee uuden 5,5-tuumaisella näytöllä varustetun iPhonen. Jaksaako Galaxy Note 4 enää kiinnostaa entiseen malliin, kun iPhone laajeenee samaan kokoluokkaan? Tähän saataneen seuraavan puolen vuoden aikana vastaus.

Omia lippulaivojaan esitteli myös Sony, jonka IFA-antiin kuului 5,2-tuumaisen Xperia Z3:n lisäksi sen kompaktimman kokoinen versio Z3 Compact (4,6"). Puhelimissa hyödynnetään niin näytön kuin kamerankin osalta Sonyn omaa teknologiaa, kuten 20,7 megapikselin Exmor RS -kennoa ja TRILUMINOS-näyttöteknologiaa. Puhelimet kytkeytyvät myös Sonyn laite-ekosysteemiin PS4 Remote Play -sovelluksen avulla. Se mahdollistaa televisiolla aloitettujen pelisessioiden jatkamisen puhelimella, mikäli tulee yllättäen tarve lähteä omasta peliluolasta.

Pääsimme kokeilemaan myös Xperia Z3 ja Z3 Compactia tällä viikolla. Ensituntumamme voit lukea täältä.

HTC:n IFA-anti jäi tällä kertaa kovin laihaksi, mutta julkisti yhtiö sentään keskihintaisen ja 64-bittisellä raudalla varustetun Desire 820 -älypuhelimen. Kuluttajat joutuvat miettimään vetoaako 64-bittinen kahdeksanydinsuoritin ja kahdeksan megapikselin etukamera enemmän kuin Microsoftin Lumia 730:n viiden megapikselin etukamera.


Huaweilta nähtiin kuusituumainen ja massiivisella akulla varustettu Ascend Mate 7. Ulkonäkönsä puolesta sitä voisi luulla HTC:n One Maxiksi, ellei näytön alareunassa lukisi "Huawei". Puhelimen takapuolelta, heti kameran alta löytyy neliskanttinen sormenjälkilukija.

Viime vuonna puhelimen ulkonäön kustomoitavuuden aivan uudelle tasolle vienyt Motorola julkisti toisen sukupolven Moto X:n. Siinä on säilytetty edeltäjänsä kustomoitavuus, mutta tällä kertaa puhelimen tekniikkaan on kiinnitetty hieman enemmän huomiota. Näytön tarkkuutta on kasvatettu Full HD -luvuille ja suorittimeksi on valittu Snapdragon 801. Hands fee -puheohjaukseenkin on keksitty uusia kikkoja. Motorola päivitti samalla myös alempaan hintaluokkaan sijoittuvan Moto G:n.

Muita uutisia

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki