AfterDawn logo

Microsoft vastaa Chromebookien hintasotaan

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Microsoft julisti eilen yhtiön yhteistyökumppaneille suunnatussa WPC-tapahtumassa kilpailevansa täysillä Applen MacBook Air -tietokoneita ja iPad-tabletteja vastaan uudella Surfacella. Lisäksi yhtiö aikoo haastaa Chromebookit alemman hintaluokan tietokoneissa.

Esimerkkinä Chromebookien kanssa kilpailevista kannettavista Microsoftin operatiivinen johtaja Kevin Turner antoi 250 dollaria maksavan 15,6-tuuman näytöllä varustetun Acer Aspire ES-1:n. Markkinoilla on saatavilla myös vastaavanlaisilla ominaisuuksilla varustettu Dell Inspiron i3531-1200BK. Myöhemmin markkinoille tulee Toshibalta 32 gigatavun SSD-muistilla varustettu kannettava samaan hintaluokkaan.

WPC:ssä vilautettiin myös HP:ltä 199 dollaria maksavaa Stream-kannettavaa. Turnerin mukaan myöhemmin tänä vuonna markkinoille olisi tulossa HP:ltä 99 dollaria maksavat 7- ja 8-tuumaiset Stream-koneet. Näin edullisten laitteiden kehityksessä on varmasti auttanut Microsoftin päätös antaa Windows ilmaiseksi alle 9-tuumaisiin laitteisiin.


Useimmat Chromebookit maksavat 279 dollaria tai enemmän, mutta valikoimista löytyy 199 dollaria maksava Acer C720.

WPC:ssä Kevin Tuner kertoi yhtiön kuuntelevan asiakkaitaan tulevan Windowsin kehityksessä (Windows 9:ssä).

6 KOMMENTTIA

keskonen1/6

Tämäpä mielenkiintoista. Mainio osoitus siitä, että Redmondissa on paniikkinappula pohjassa. Windows-netbookit nähtiin jo pari vuotta sitten, Windows ei yksinkertaisesti veny tällaiseen kevyeen käyttöön. Käyttäjäkokemus tulee olemaan todella jäätävä.

Yhdessä päivän henkilöstövähennysspekulaation kanssa nämä tulevat olemaan Microsoftin joutsenlauluja.

ebonite2/6

Hintojen aleneminen on kuluttajan etu. Epäilen tosin normaali-Windowsin soveltuvuutta Chromebookin kilpailijaksi. Historiaallisen lastinsa takia (mm. ylläpidettävä yhteensopivuus) se on liian jäykkä käyttis kevyemmälle raudalle. Microsoftin kevyt-Windows Windows RT taas ei kiinnostanut ketään aiemminkaan.
Kevytkannattavat hakkaavat mielestäni tablet-tietokonet mennen tullen sähköposti ja nettikäytössä, joten uskon niiden kasvattavan paljon osuuttaan.

tataka3/6

Tuo celeron taitaa antaa samankaltaisen käyttökokemuksen kuin bay trail atomeilla olevat windows 8.1 tabletit jotka kuulemma peruskäyttöön ovat ihan hyviä. Epäilen kuitenkin että akkukesto on hiukan heikompi ja nämä halvemmat windows koneet eivät tunnu niin hyviltä kuin jos chromebookiin asentaisi ubuntun(siis paksumpia, huonompi kosketuslevy, näppäimistö)

Sitten taas vaikka chrome os on helppo käyttöinen ja ei vaadi pahemmin huolenpitoa esim virustojunta on opiskelijalle/lapsille/nuorille parempi windows 8.x koska niillä voi pelata(vanhempia tai vähemmän tehoja vaativia pelejä) ja käyttää monenlaisia ohjelmia ja tehdä kaikenlaista mitä chrome os käyttävillä ei pysty.

Chromebookit on kyllä vienyt tosi paljon entisiä windows käyttäjiä varsinkin hinta/laatusuhteen takia mutta ehkä nyt windowsia käyttäviä koneiden myynti nousee chromebookien kustannuksella.

keskonen4/6

Chromebookilla pystyy tekemään kaikkea mitä heikkotehoisella winkkarillakin. Tässä luokassa Google on yksinkertaisesti vuosia edellä Microsoftia.

perhana5/6

Originally posted by keskonen:

Tämäpä mielenkiintoista. Mainio osoitus siitä, että Redmondissa on paniikkinappula pohjassa. Windows-netbookit nähtiin jo pari vuotta sitten, Windows ei yksinkertaisesti veny tällaiseen kevyeen käyttöön. Käyttäjäkokemus tulee olemaan todella jäätävä.

Yhdessä päivän henkilöstövähennysspekulaation kanssa nämä tulevat olemaan Microsoftin joutsenlauluja.

Minulla on kyllä hieman toisenlainen muistikuva windows-netbookeista... nehän lähti liikkeelle asuksen eee-pc mallista jota ensin myytiin linuxilla, ja sen suosio alkoi kasvaa sen jälkeen kun nettiin alkoi levitä ohjeita joilla siihen saatiin asennettua windows xp, ja kun sen myynti rupesi todella lisääntymään tuli muitakin valmistajia mukaan kilpailuun, moni kuten esimerkiksi acer kokeili ensin linux-versioita, mutta ne eivät käyneet juurikaan kaupaksi koska kaikki halusivat juuri windowsilla varustetun pienen helposti mukana kannettavan läppärin, ja veikkaan että suurinpaan osaan myydyistä linux-netbookeista asennettiin jälkeenpäin windows.

Melkoista mielikuvitusta kyllä vaatii väite siitä että windows-netbookit olisivat olleet jotenkin epäonnistunut artikkeli, niitähän myytiin melkoiset määrät kunnes tilalle alkoi tulla edulliset tabletit.
Ja niiden toimivuus windows-järjestelmällä ei kyllä nettisurfailua ja muuta kevyttä käyttöä ajatellen ollut mitenkään huono, itselläni tuossa edelleen yksi acerin ensimmäisiä versioita Atom N270 yksiytimisellä prosessorilla ja 1 gigan muistilla, joka pyörittää windows 7:aa ihan sujuvasti, tuo tulee edelleen joskus napattua mukaan reissuun nettisurffailua varten. Samassa laitteessa oli ensin pitkään asennettuna hieman kevennetty versio vistasta, ja hyvin sekin tuntui toimivan, joten en ymmärrä miksi uusilla tehokkaammilla Atom-prossuilla varustetut mallit antaisivat jotenkin huonon käyttökokemuksen...? tokihan käyttökokemus voi huonontua ja muuttua raskaaksi jos selaimeksi asennetaan jokin buginen firefox tai chrome.

Bodomed6/6

Entäpä jos ne tuo vihdoin tosta windows 8.1 pelkällä metronäkymällä olevan version näille pienille koneille. Joillla se voisi jopa luonnistua. Ei yhtään huono idea tollaiset koneet, ois just sopivasti tehoa että sais XMBC:n pyörimään mukavasti telkkarissa. Sit kun vielä saa otettua mukaan, on se plussaa kyllä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT