AfterDawn logo

Kilpailuvirasto huomauttaa: Tekijänoikeusmarkkinoilla on lukuisia ongelmia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
8 kommenttia

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) laatimassa Tekijänoikeusjärjestöt ja teosmarkkinoiden toimivuus -selvityksessä todetaan, että sääntelyn tulkinnanvaraisuus ja markkinoiden monimutkaisuus vahvistavat entisestään tekijänoikeusjärjestöjen monopoliasemaa niin tekijä- kuin kuluttajamarkkinoilla.

KKV peräänkuuluttaa selvityksessään teknologia- ja jakelukanavaneutraaleja lisenssisopimuksia. Viraston mukaan saman sisällön erilainen hinnoittelu esimerkiksi televisiossa ja verkossa on haitallista. Se asettaa kilpailevat teknologiat eriarvoiseen asemaan ja estää uusien palvelujen syntymisen.

Selvityksessä kyseenalaistetaan tiettyjen tekijänoikeusjärjestöjen sopimusehtojen välttämättömyys ja kohtuullisuus. Tekijänoikeusjärjestöt voivat esimerkiksi rajoittaa musiikintekijän oikeutta myydä musiikkiaan oman verkkosivuston kautta. Sopimusten mukaan tekijöiden on kysyttävä myyntitoiminnalleen lupa tekijänoikeusjärjestöltä, joka myös vaatii toiminnan olevan pienimuotoista. Tämä on yksi esimerkki siitä, miten tekijänoikeusjärjestöjen monopoliasema näkyy tekijöille päin.


KKV kritisoi myös tekijä-käsitteen tulkinnanvaraisuutta, minkä ansiosta määräävässä asemassa olevat tekijänoikeusjärjestöt voivat vaivihkaa laajentaa termin kattavuutta ja häiritä näin markkinoiden toimivuutta.

Selvitys löytyy kokonaisuudessaan täältä (pdf).

8 KOMMENTTIA

Lumikki1/8

Ei voi kuin ihmetellä että joku viranomaistaho on lopultakin huomannut sen asia kuinka vakavia ongelmia jotkut tekijäoikeuden toimet (ei sen olemassa olo) aiheuttaa yhteiskunnalle ja sen kansalaisille, mukaan lukien varsinaiset tekijät. Kansalaiset ja artistit ovat vuosia jo kärsineet tekijäoikeus asioiden kohtuuttomasta käytöstä ja päättäjät vaan myötäilevät isojen levyteollisuus yhtiöiden lobbareita yhteiskunnan haitaksi.

Mutta kaikein kaikkia positiivinen kannanotto kilpailuvirastolta.

Flobat2/8

Wau. Alkaako ne vihdoinkin puuttumaan asioihin vai jääköhän tääkin vain mietiskely asteelle.
Saisivat alkaa puuttumaan jo muunkin teollisuuden ja tuotannon touhuihin kun alkaa olemaan enää kourallinen yrityksiä jotka kontrolloivat lähes kaikkea.

Zeitsei3/8

"Peräänkuuluttaa", "kyseenalaistaa", "kritisoi".
Eli suomeksi: "Noh noh".
Odotan sitä päivää, jolloin tekijänoikeusjärjestöissä työskentelevät ymmärtävät, että aika on ajanut ohi vanhoista käytännöistä. Tai sanotaanko, että teknologinen kehitys sisältäen helppokäyttöiset multimedian levitystavat ja palvelut ovat tehneet "1€ per lataus" käytännöstä vanhentuneen.

johtaja594/8

Miksei rakentajat saa talon asukkailta rojalteja seuraavaa sataa vuotta ja rakennusliitto 99% osaa niistä rojalteista.

G0lden_Kebab5/8

kappas, joku muukin heräsi.

himpo6/8

Olen tekijä, Sanasto pyysi liittymään ja lupasi kerätä minulle rahaa, en liittynyt, teinkö virheen?

Ilmeisesti en, koska myyn kirjaimia nettisivuillani ja olisivat sen varmaankin kieltäneet!

Asiakkaani saavat itse päättää hinnat joten se ei ehkä sopisi heidän järjestelmäänsä.

Olen aina uskonut että ahneelta loppuu vessapaperi.

yussef7/8

Täytyy ihan kiitellä KKV:tä viisaasta selvityksestä.

Oikeastaan kaikkea olennaista selvityksessä mainittua tässä on toisteltu viimeisen kymmenen vuoden ajan, mutta vihdoin edes jokin viranomaistaho on herännyt nykyisen tekijänoikeusjärjestelmän ongelmiin. Tämä sormenheiluttelu ei tule vielä muuttamaan mitään, mutta onhan tämäkin jo askel oikeaan suuntaan.

yussef8/8

EDIT: tupla

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT