AfterDawn logo

Ubuntu 14.04 julkaistiin - nähdään tulevaisuudessa kaupallisissa tableteissa

Sami Koivunen Sami Koivunen
4 kommenttia

Ubuntu on päivitetty Trusty Tahr -koodinimelliseen 14.04 -versioon. Suurimpina muutoksina Ubuntu tarjoaa 1.0 -versiollisen käyttöjärjestelmän tableteille, tuen korkean resoluution näytöille (HiDPI), tuen kosketusnäytöille ja tuen multi-touch -kosketuslevykäyttöön.

Trusty Tahr on LTS-versio, eli päivityksen tuki jatkuu seuraavan viiden vuoden ajan normaalin yhdeksän kuukauden sijaan. Pidemmällä aikavälillä Canonicalin tavoitteena on käyttöjärjestelmä, joka pyörii kaikilla mahdollisilla alustoilla, kuten puhelimilla, tableteilla, pöytäkoneilla ja servereillä. Toistaiseksi käyttäjä joutuu kuitenkin asentamaan eri asennuspaketit joka alustalle. Tableteista tuettuina ovat tällä hetkellä Nexus 10 ja vuoden 2013 Nexus 7. Puhelimista tuettuina ovat puolestaan Nexus 4 ja Galaxy Nexus.


Ubuntu kertoo käyttöjärjestelmän tablettiversion olevan toistaiseksi ainoastaan harrastajille ja kehittäjille suunnattu. Tablettikäyttöjärjestelmä sisältää Ubuntun Scopes-, Applications- ja Side Stage -ominaisuudet, mutta ei ole LTS-tuellinen ja käyttäjille onkin luvattu aktiivisesti julkaistavia päivityksiä. 14.04 -version on kuitenkin luvattu olevan pohja ensimmäiselle kaupalliselle Ubuntu-tabletille, joka rakennetaan yhdessä Ubuntun yhteistyökumppaneiden kanssa.

Canonicalin CEO Jane Silber kertoo Ubuntun tiedotteessa Trusty Tahrin olevan erinomainen vaihtoehto esimerkiksi Windows XP- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmille niiden tullessa elämänkaarensa päähän. Uusi Ubuntu tarjoaa laajennettujen turvallisuusominaisuuksien lisäksi muun muassa tuen korkean resoluution näytöille laajasti näyttökohtaisilla skaalausasetuksilla.

Sovelluksista päivitettyinä löytyvät muun muassa LibreOffice 4.2, Shotwell 0.18, GIMP 2.8, Inkscape 0.48.4 ja selaimista Firefox ja Chromium.

Virallinen lista päivityksen tuomista muutoksista löytyy täältä.

4 KOMMENTTIA

Pc_P1/4

Tässähän tätä asentelen xp:n tilalle... Vanilla on myös kokeilussa

Hate0292/4

Ubuntu(linux)puhelinta odotellessa. Kohta saa koko laitesarjan linuxilla (pc-tablet-phone). Houkuttaisi jo lumia920 vaihtaa ubuntuluuriin. Saisi kalenterin ainakin synkronoitua tietsikan kanssa. Tiedä sitten kuinka hyvin tuo noissa toimii.

Pc_P3/4

Hyvin toiminut tähän asti ja jopa netflixin sain näkymään 10/10.

v1gor4/4

Arvioista päätellen paras Ubuntu tähän asti. Taidan silti odottaa Linux Mint 17:sta... Mint:issä on jotakin eritavalla miellyttävää kuin Ubuntussa, johon se kuitenkin perustuu. Varsinkin XFCE-työpöytä keveydessään tuo väkevän voimantunteen =)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki