AfterDawn logo

Intel esitteli älypuhelimiin ja tabletteihin tarkoitetun Atom Z3480 -piirin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

Intel on jäänyt mobiililaitteissa lilliputin asemaan useita vuosia kestäneestä kehityksestä huolimatta. Kaikki myydyimmät älypuhelimet perustuvat edelleen ARM:n kehittämään arkkitehtuuriin ja Intelin prosessoreita on nähty vain muutamissa malleissa viime vuosina. Vaikeuksista huolimatta Intel kehittää mobiilipiirejään määrätietoisesti eteenpäin.

Intel esitteli MWC:ssä 64-bittistä Merrifield-sukupolven suoritinta, joka perustuu yhtiön Silvermont-arkkitehtuuriin ja se on valmistettu 22 nanometrin tekniikalla. Kaksiytimisen Atom Z3480 -nimisen prosessorin kellotaajuudeksi ilmoitetaan 2,13 GHz:ä ja siinä käytetään Imagination Technologiesin PowerVR G6400 -grafiikkaohjainta. Piiri on yhdistetty Intelin LTE-tekniikkaa tukevaan XMM 7160 -modeemiin. Yksisäikeisissä tehtävissä uusi suoritin on Intelin mukaan 70 prosenttia nopeampi kuin vanhempi Atom Z2580.


Atom Z3480:ssa on myös uusi kuvasignaaliprosessori ja dedikoitu videosignaalipiiri. Lisäksi se tukee Intelin Integrated Sensor Solution -alustaa, joka mahdollistaa kontekstietoisten palveluiden kehittämisen puhelimille (akkukeston siitä paljoa kärsimättä). Intelin mukaan se odottaa muutamien valmistajien esittelevän Merrifieldiin perustuvia laitteita huhti-kesäkuun aikana.

Intelin valikoimissa testeissä (GFXBench 2.7 Egypt HD, Offscreen; WebXPRT 2013) Merrifield näyttäisi pärjäävän hyvin Applen A7:ää ja Qualcommin Snapdragon 800:aa vastaan. Ensi syksynä esiteltävän neliytimisen Moorefieldin luvataan parantavan graafista suorituskykyä lisää: Intel siirtyy PowerVR G6400:sta Applen A7:ssäkin käytettävään G6430-piiriin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Merrifield-suorittimiin perustuvia puhelimia ei olla vielä nähty, mutta A7:ää ja Snapdragon 800 -pohjaisia laitteita voi jo ostaa kaupoista.

2 KOMMENTTIA

wipe20001/2

Mobiililaitteissa melkein yhtä oleellista kuin suorituskyky on myös tehonkulutus - onkohan siitä julkaistu mitään vertailua noihin kilpailijoiden ARM-pohjaisiin ratkaisuihin?

mcmopo2/2

Voisi joku vihdoin tehdä mATX emolevyn tuolla prosessorilla. Nykyiset myynnissä olevat rupeaa olemaan jo niin vanhoja ja tehottomia että niistä ei ole oikeastaan mihinkään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki