AfterDawn logo

Microsoft aikoo julkaista Windows 9:n ensi vuoden keväällä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
45 kommenttia

Microsoft aikoo julkaista Windows 9:n ensi vuoden huhtikuussa, kertoo hyvistä sisäpiirikontakteistaan tunnettu Paul Thurrott. Virallista tietoa uudesta käyttöjärjestelmästä saadaan jo ensi kevään Build-kehittäjäkonferenssissa.

Thurrott kertoo blogissaan, että Microsoft aikoisi päivittää Windows 8:n mukana tulleen Modern-näkymän 2.0-aikaan. Käyttöliittymän paikkailu tulee olemaan Windows 9:n yksi suurimmista kehitysalueista, mutta vielä on liian aikaista sanoa mitä konkreettisia muutoksia on luvassa. On mahdollista, että Modern-sovelluksia voisi Windows 9:ssä suorittaa ikkunoituina työpöydällä.

The Vergen lähteiden mukaan ohjelmistojätti aikoisi palauttaa käynnistysvalikon Windowsiin. Käynnistä-painike teki jo paluun Windows 8.1:n myötä.


Thurrottin mukaan Windows 9:n varsinaista koodaamista ei ole vielä aloitettu. Microsoft keskittyy tällä hetkellä lähinnä suunnitteluun ja tekemään päätöksiä siitä, mitä ominaisuuksia lähdetään kehittämään Windows 9:ään ja mitä ei. Windows 9 voi tarkoittaa myös RT:n ja Windows Phonen yhdistymistä.

45 KOMMENTTIA

R4ndom11/45

Ja tätä sitten microsoft rupee tunkeen väkisin valmistajille ja kuluttajille. Microsoft vääntää paskaa jota kuluttajien on pakko syödä ja maksaa. Jos kaikki käyttäis linuxia ei olis ongelmia.

jonppaa2/45

Vähän tuntuu MikeRowesoftilla olevan pallo hukassa...

sardelli3/45

MS on luonnollisesti kiinnostunut vain käyttiksestä jonka käyttäminen onnistuu myös kosketusnäytöltä. Muutaman vuoden kuluttua kaupoista tuskin löytyy kannettavaa, jossa ei ole kosketusnäyttöä. Hieno homma että MS on mukana tietotekniikan kehityksessä.

wipe20004/45

> Hieno homma että MS on mukana tietotekniikan kehityksessä.

Niin on, mutta toivottavasti Ysiin myös saadaan jotain oikeasti merkittäviä muutoksia. Pelkillä käyttöliittymän muutoksilla Win 8.2 olisi reilumpi nimitys. Mielestäni Ysin pitäisi yhdistää WP ja RT, ilman tätä ei koko Ysiä oikeastaan pitäisi julkaista.

superkick5/45

Kuulostaa hyvältä! Windows 8.1 on erinomainen käyttis ja 9 lisukkeet tekevät siitä vieläkin houkuttelevamman. OSx on jumittunut menneisyyteen ja linux laahaa perässä.

R4ndom16/45

Originally posted by superkick:

ja linux laahaa perässä.

Anna yksi asia jossa linux laahaa perässä. Itse asiassa linux on monissa asioissa huomattavasti edellä.

jaska2127/45

Originally posted by superkick:

Kuulostaa hyvältä! Windows 8.1 on erinomainen käyttis ja 9 lisukkeet tekevät siitä vieläkin houkuttelevamman. Mac OS X on jumittunut menneisyyteen ja Linux laahaa perässä.

Työssäni joudun Win8 käyttämään ja voin sen sanoa, että tuottavuus laskee huomattavasti. Kaikista järjestelmistä kokemusta.

olliboi8/45

Originally posted by jaska212:

Originally posted by superkick:

Kuulostaa hyvältä! Windows 8.1 on erinomainen käyttis ja 9 lisukkeet tekevät siitä vieläkin houkuttelevamman. Mac OS X on jumittunut menneisyyteen ja Linux laahaa perässä.

Työssäni joudun Win8 käyttämään ja voin sen sanoa, että tuottavuus laskee huomattavasti. Kaikista järjestelmistä kokemusta.

minä käytän win8:sia viihde ja mediakäytössä ja käyttömukavuus nousi ja käyttö nopeutui huomattavasti verrattaen linuxiin.

Hyperion989/45

Originally posted by R4ndom1:

Originally posted by superkick:

ja linux laahaa perässä.

Anna yksi asia jossa linux laahaa perässä. Itse asiassa linux on monissa asioissa huomattavasti edellä.

Ohjelmien asennus. Paljon monimutkaisempaan peruskäyttäjälle kuin Windowsin .exe:n klikkaaminen.

jonppaa10/45

Kyllä se on pojat niin että Apple vie ja Microsoft vikisee...

upap11/45

Originally posted by R4ndom1:

Ja tätä sitten microsoft rupee tunkeen väkisin valmistajille ja kuluttajille. Microsoft vääntää paskaa jota kuluttajien on pakko syödä ja maksaa. Jos kaikki käyttäis linuxia ei olis ongelmia.

linux on liian pirstaloitunut jotta se pystyisi kilpailemaan....ja tuo pirstaloituminen toisi ihan uusia ongelmia jos se vaikka jostain ihmeen syystä sattuisi saamaan vähän jalansijaa

R4ndom112/45

Originally posted by Hyperion98:

Originally posted by R4ndom1:

Originally posted by superkick:

ja linux laahaa perässä.

Anna yksi asia jossa linux laahaa perässä. Itse asiassa linux on monissa asioissa huomattavasti edellä.

Ohjelmien asennus. Paljon monimutkaisempaan peruskäyttäjälle kuin Windowsin .exe:n klikkaaminen.

Et selkeäsikkään edes ole tähnyt kun linuxia käytetään. Kirjoitat yhden komennon komentoriville, jolloin ohjelma latautuu ja asentuu koneellesi, jos tuo on mielestäsi vaikeaa, niin harkitsisin helmitauluun siirtymistä. Ja kun asennat linuxilla ohjelman sen mukana ei tule mainosohjelmia ja kun poistat ohjelman se todella poistuu koneeltasi.

perhana13/45

Originally posted by R4ndom1:

Originally posted by Hyperion98:

Originally posted by R4ndom1:

Originally posted by superkick:

ja linux laahaa perässä.

Anna yksi asia jossa linux laahaa perässä. Itse asiassa linux on monissa asioissa huomattavasti edellä.

Ohjelmien asennus. Paljon monimutkaisempaan peruskäyttäjälle kuin Windowsin .exe:n klikkaaminen.

Et selkeäsikkään edes ole tähnyt kun linuxia käytetään. Kirjoitat yhden komennon komentoriville, jolloin ohjelma latautuu ja asentuu koneellesi, jos tuo on mielestäsi vaikeaa, niin harkitsisin helmitauluun siirtymistä. Ja kun asennat linuxilla ohjelman sen mukana ei tule mainosohjelmia ja kun poistat ohjelman se todella poistuu koneeltasi.

Juuri tuo komentorivi on jotenkin niin koomista nykypäivänä... hiiri keksittiin jo joskus 80-luvulla.
Ja siihen selitykseen siitä kuinka helppoa sen komentorivin käyttö on kun siihen tottuu... komentorivin kautta pystyy ihan samalla tavalla suorittamaan ohjelmia ja tehtäviä myös windows-puolella, mutta jostain syystä juuri kukaan ei sitä mahdollisuutta käytä.

Noista windowsin uusista versiosta... montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä, ilman että tarvitsee asentaa vuoden tai parin välein kokonaan uuden version?

R4ndom114/45

Originally posted by perhana:

Juuri tuo komentorivi on jotenkin niin koomista nykypäivänä... hiiri keksittiin jo joskus 80-luvulla.
Ja siihen selitykseen siitä kuinka helppoa sen komentorivin käyttö on kun siihen tottuu... komentorivin kautta pystyy ihan samalla tavalla suorittamaan ohjelmia ja tehtäviä myös windows-puolella, mutta jostain syystä juuri kukaan ei sitä mahdollisuutta käytä.

Noista windowsin uusista versiosta... montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä, ilman että tarvitsee asentaa vuoden tai parin välein kokonaan uuden version?

Linuxissa se komentorivi on VÄHÄN monipuolisempi kuin windowsin "komentorivi". Fakta on se että kun opit käyttämään komentoriviä, niin sillä tekee asiat oikeasti paljon nopeampaa(ei kaikkia asioita, mutta esim. ohjelmien asennuksen). Lisäksi ubuntussa on "sovelluskauppa", josta voi käydä helposti lataamassa kaikki yleisimmät ohjelmat. Ei linux käyttäjien tarvi osata käyttää komentoriviä.

Ja on iso vaiva asentaa uudempi linux kun se on ilmainen ja asennus kestää 10-30min, kun windowsin asennut on 1h + ajurien asennut + päivitysten asennus = 3-5h. Kuinka monta kertaa olet asentanut sen 10 vuoden aikana windowsin uudelleen? Windows kun täytyy puolen vuoden välein asentaa uudelleen jos meinaa pitää koneen nopeana.

Sefriol15/45

Windowsissa on hyviä ja huonoja puolia. Kuten myös Linuxissa. Tykkään silti käyttää Windowsia enemmän työ-, peli ja koulukäyttöön. Mac on taas ylivoimainen läppärinä.

Linux on aika jees ohjelmoidessa, mutta muuten sillä ei hirveästi ole mitään etuja verrattuna Windowsiin. Tai jos jotain etuja on, niin ne ovat niin merkityksettömiä etten näe mitään syytä ryhtyä Linux maisteriksi. Windowsia on taas tullut käytettyä melkein parikymmentä vuotta...

Mitä taas tulee Windows 8, niin se on lasten kengissä. Kosketusnäytöille selkeä parannus käytettävyyden kannalta, mutta esimerkiksi tiedon kaivaminen käyttöjärjestelmässä on outoa ja Modern UI tuntuu välillä jotenkin eristetyltä maailmalta verrattuna normaaliin työpöytämalliin.

Windows RT tulee joko sulautumaan Windows Phoneen taikka WP lopetetaan. En oikein näe muita vaihtoehtoja.

Taeco16/45

Johan on taas käyttöjärjestelmien sota täällä käynnissä... Ja mitä tämä valitus siitä, ettei MS:llä ole käsitystä mistään, on? Kun Win8 julkaistiin, valitettiin, kun käynnistävalikko puuttui, nyt kun uutisoidaan sen paluusta, valitetaan, että MS on ihan ulapalla?

Nämähän kuulostavat juuri niiltä suuren yleisön kaipaamilta uudistuksilta. Jos Metro-sovelluksien ajaminen onnistuu ikkunassa työpöydällä ja käynnistävalikko tekee paluun, mitä muuta oikein halusitte? Ihan käsittämätöntä valitusta.

Anyway, itse uutista kommentoidakseni... Ymmärsinkö nyt oikein? Win9 julkaistaisiin ENSI keväänä ja sitä ei ole vielä edes aloitettu koodaamaan? Nyt kun on edelleen talvi, ensi keväthän tulee muutaman kuukauden päästä? Nyt ei kyllä kaikki aivan täsmää...

Vilperi1317/45

Originally posted by Taeco:

Johan on taas käyttöjärjestelmien sota täällä käynnissä... Ja mitä tämä valitus siitä, ettei MS:llä ole käsitystä mistään, on? Kun Win8 julkaistiin, valitettiin, kun käynnistävalikko puuttui, nyt kun uutisoidaan sen paluusta, valitetaan, että MS on ihan ulapalla?

Nämähän kuulostavat juuri niiltä suuren yleisön kaipaamilta uudistuksilta. Jos Metro-sovelluksien ajaminen onnistuu ikkunassa työpöydällä ja käynnistävalikko tekee paluun, mitä muuta oikein halusitte? Ihan käsittämätöntä valitusta.

Anyway, itse uutista kommentoidakseni... Ymmärsinkö nyt oikein? Win9 julkaistaisiin ENSI keväänä ja sitä ei ole vielä edes aloitettu koodaamaan? Nyt kun on edelleen talvi, ensi keväthän tulee muutaman kuukauden päästä? Nyt ei kyllä kaikki aivan täsmää...

Menee pakollakin kesän puolelle. Noin 4,5kk ei riitä kokonaisen käyttiksen koodaamiseen ellei ole copy paste homma.

Lauzi18/45

Originally posted by Taeco:


Anyway, itse uutista kommentoidakseni... Ymmärsinkö nyt oikein? Win9 julkaistaisiin ENSI keväänä ja sitä ei ole vielä edes aloitettu koodaamaan? Nyt kun on edelleen talvi, ensi keväthän tulee muutaman kuukauden päästä? Nyt ei kyllä kaikki aivan täsmää...

Kai se tarkoittaa sitä, että keväällä on jotain konkreettista näyttää tuosta ysistä ja ehkä kertovat koska testiversio tulee saataville.

qwerty8319/45

Originally posted by Lauzi:

Originally posted by Taeco:


Anyway, itse uutista kommentoidakseni... Ymmärsinkö nyt oikein? Win9 julkaistaisiin ENSI keväänä ja sitä ei ole vielä edes aloitettu koodaamaan? Nyt kun on edelleen talvi, ensi keväthän tulee muutaman kuukauden päästä? Nyt ei kyllä kaikki aivan täsmää...

Kai se tarkoittaa sitä, että keväällä on jotain konkreettista näyttää tuosta ysistä ja ehkä kertovat koska testiversio tulee saataville.Noin minäkin käsitin.

Minusta 8.1 nousi henk.kohtaiseksi käyttöjärjestelmien ykköseksi heti. Selkeästi paras käytettävyys kun hiukankaan viitsii järjestelmää käyttää. Ja löytyy Linuxejakin koneilta, mutta...No ne tuuppaa junnaan aika hyvin paikoillaan.

hannibal_pjv20/45

Joku kommentoi, että tuon pitäisi olla win8.2. No sitten windows 7 pistäisi olla Vista 1.1...
Eli pieniä muutoksia luvassa, mutta sen verran että ilkeävät pyytää siitä täyden hinnanja nostaa versionumeroa. Eli tuo "servicepakki" ei tule olemaan ilmainen, niinkin tämän voi tulkita.
Mutta jos ajankohta täsmää niin ei nuo muutokset ihan mahdottoman isoja voi olla. Luultavasti sellaisia juttuja, jotkä eivät ehtineet win 8 /win 8.1:seen ja pientä viilaamista siihen päälle. Eli aika tavalla saman tyylinen muutos, kuin Vista vs win7 eli ei isoa muutosta mutta vähän hienosäätöä. Esim tuo modern UI 2.0... Kuinka moni on valmis lyömään vetoa, että saadaan Läpinäkyvyyttä takaisin eli läpikuultavia tiiliä :-)
No toivottavasti siinä on jotain oikeitakin uutuuksia. Ainakin sitä uutta levykäyttöjärjestelmää on odoteltu jo pitkään.

readyEddy21/45

Jos Windows 8.1 on täydellinen, niin miksi intoilette Windows 9:stä?

Se julkaistaan keväällä, mutta koodaamista ei ole vielä edes aloitettu. Tuttua Microsoftia.

H4X0R-X22/45

Originally posted by perhana:


Juuri tuo komentorivi on jotenkin niin koomista nykypäivänä... hiiri keksittiin jo joskus 80-luvulla.
Ja siihen selitykseen siitä kuinka helppoa sen komentorivin käyttö on kun siihen tottuu... komentorivin kautta pystyy ihan samalla tavalla suorittamaan ohjelmia ja tehtäviä myös windows-puolella, mutta jostain syystä juuri kukaan ei sitä mahdollisuutta käytä.

Noista windowsin uusista versiosta... montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä, ilman että tarvitsee asentaa vuoden tai parin välein kokonaan uuden version?


Tässä nyt puhuu ehdottomasti yksi, joka ei yksinkertaisesti edes tiedä mistä hän puhuu.

Ensinnäkin, Ubuntussa on jo vuodesta 2011 asti ollut sovellusvalikoima software center vakiona. Toisinsanoen siis, se sama sovellus joka tuli tämän windows 8 järjestelmän mukana "pääasennusmenetelmäksi" windowsiin vasta 2012. Toisenakin, ohjelmien asentaminen konsolilla on debian pohjaisessa yleensä naurettavan helppoa. Kirjoitat "sudo apt-get install [ohjelma]" + Enter, salasana + enter (+ y + enter) + käy kahveella kone asentaa sillä välin.

Taas samaa ei voi yleensä sanoa näistä exe-tiedostoista. Avaa ensin selain -> hae googlella -> etsi ohjelman sivustolta latauspainike -> paina lataa tiedosto -> varmista että lataat tiedoston -> odotat että se lataa installerin -> avaat installerin -> installeri lataa itse ohjelman -> poista ruksi kohdasta "Haluatko asentaa bloatwareX:sän" -> poista ruksi kohdasta "Haluatko asentaa toolbarX:sän" -> paina ok -> toista edelliset 3 kohtaa X kertaa -> odota että ohjelma asentuu -> sulje mainossivulle auennut selain -> klikkaa finnish -> profit?

Kumpi on lopulta nopeampaa ja yksinkertaisempaa? Ja turha vinkua, että on windowssin suhteen ääriesimerkki, sitä se ei ole. Vähän väliä saa nimittäin poistella ties mitä vahingossa tai luvatta asentunutta, parhimmassa tapauksessa safemoodin kanssa.

Sitten on vasta tuohon versio kysymykseen vastaan vain kylmästi, että onko Windowsilla sellaista versiota? Ihan vaan tiedoksi, että service packittömästä XP:stä loppui tuki jo vuosia sitten. Ruusu tuoksuisi samalta eri nimisenäkin, sama se on version vaihtamisessa...... ;)

Ps: Konsolin kautta todellakin voi tehdä paljon windowsissakin, esim. ipconfig tai msconfig komennoilla hoitaa homman paljon helpommin, kuin grafiikan puolelta. Mutta vielä en ole kuullut windows komennosta joka lataa ja asentaa ohjelman automaattisesti netistä, tai toisaalta myöskään komennosta joka tarkistaisi ja asentaisi päivitykset koko järjestelmänlaajuisesti kerralla. ;)

readyEddy23/45

"hiiri keksittiin jo joskus 80-luvulla. "

Hiiri keksittiin 60-luvulla, mutta Microsoft löysi sen Applea apinoiden 80-luvulla.

hiphei7924/45

Originally posted by Vilperi13:

Originally posted by Taeco:

Johan on taas käyttöjärjestelmien sota täällä käynnissä... Ja mitä tämä valitus siitä, ettei MS:llä ole käsitystä mistään, on? Kun Win8 julkaistiin, valitettiin, kun käynnistävalikko puuttui, nyt kun uutisoidaan sen paluusta, valitetaan, että MS on ihan ulapalla?

Nämähän kuulostavat juuri niiltä suuren yleisön kaipaamilta uudistuksilta. Jos Metro-sovelluksien ajaminen onnistuu ikkunassa työpöydällä ja käynnistävalikko tekee paluun, mitä muuta oikein halusitte? Ihan käsittämätöntä valitusta.

Anyway, itse uutista kommentoidakseni... Ymmärsinkö nyt oikein? Win9 julkaistaisiin ENSI keväänä ja sitä ei ole vielä edes aloitettu koodaamaan? Nyt kun on edelleen talvi, ensi keväthän tulee muutaman kuukauden päästä? Nyt ei kyllä kaikki aivan täsmää...

Menee pakollakin kesän puolelle. Noin 4,5kk ei riitä kokonaisen käyttiksen koodaamiseen ellei ole copy paste homma.

"Microsoft aikoo julkaista Windows 9:n ensi vuoden huhtikuussa"

perhana25/45

Originally posted by H4X0R-X:

Originally posted by perhana:


Juuri tuo komentorivi on jotenkin niin koomista nykypäivänä... hiiri keksittiin jo joskus 80-luvulla.
Ja siihen selitykseen siitä kuinka helppoa sen komentorivin käyttö on kun siihen tottuu... komentorivin kautta pystyy ihan samalla tavalla suorittamaan ohjelmia ja tehtäviä myös windows-puolella, mutta jostain syystä juuri kukaan ei sitä mahdollisuutta käytä.

Noista windowsin uusista versiosta... montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä, ilman että tarvitsee asentaa vuoden tai parin välein kokonaan uuden version?


Tässä nyt puhuu ehdottomasti yksi, joka ei yksinkertaisesti edes tiedä mistä hän puhuu.

Ensinnäkin, Ubuntussa on jo vuodesta 2011 asti ollut sovellusvalikoima software center vakiona. Toisinsanoen siis, se sama sovellus joka tuli tämän windows 8 järjestelmän mukana "pääasennusmenetelmäksi" windowsiin vasta 2012. Toisenakin, ohjelmien asentaminen konsolilla on debian pohjaisessa yleensä naurettavan helppoa. Kirjoitat "sudo apt-get install [ohjelma]" + Enter, salasana + enter (+ y + enter) + käy kahveella kone asentaa sillä välin.

Taas samaa ei voi yleensä sanoa näistä exe-tiedostoista. Avaa ensin selain -> hae googlella -> etsi ohjelman sivustolta latauspainike -> paina lataa tiedosto -> varmista että lataat tiedoston -> odotat että se lataa installerin -> avaat installerin -> installeri lataa itse ohjelman -> poista ruksi kohdasta "Haluatko asentaa bloatwareX:sän" -> poista ruksi kohdasta "Haluatko asentaa toolbarX:sän" -> paina ok -> toista edelliset 3 kohtaa X kertaa -> odota että ohjelma asentuu -> sulje mainossivulle auennut selain -> klikkaa finnish -> profit?

Kumpi on lopulta nopeampaa ja yksinkertaisempaa? Ja turha vinkua, että on windowssin suhteen ääriesimerkki, sitä se ei ole. Vähän väliä saa nimittäin poistella ties mitä vahingossa tai luvatta asentunutta, parhimmassa tapauksessa safemoodin kanssa.

Sitten on vasta tuohon versio kysymykseen vastaan vain kylmästi, että onko Windowsilla sellaista versiota? Ihan vaan tiedoksi, että service packittömästä XP:stä loppui tuki jo vuosia sitten. Ruusu tuoksuisi samalta eri nimisenäkin, sama se on version vaihtamisessa...... ;)

Ps: Konsolin kautta todellakin voi tehdä paljon windowsissakin, esim. ipconfig tai msconfig komennoilla hoitaa homman paljon helpommin, kuin grafiikan puolelta. Mutta vielä en ole kuullut windows komennosta joka lataa ja asentaa ohjelman automaattisesti netistä, tai toisaalta myöskään komennosta joka tarkistaisi ja asentaisi päivitykset koko järjestelmänlaajuisesti kerralla. ;)

Olen kyllä linuxia senverran käyttänyt ja asennellut että tiedän kyllä mistä puhun...

On ihan makuasia pitääkö komentokehotteen kautta operoimista helppona vaiko ei, mitä luulet tapahtuvan jos vaikkapa tuohon esimerkkikomentoriviisi eksyy näppäilyvirhe, ihan vaan yksikin?
Ja mitä luulet miksi sinne linuxille on niitä "sovelluskauppoja" luotu jos kerta kaikkien mielestä on helpompaa hoitaa asennus komentoriviä käyttäen?

Esimerkiksi tuo XP ei vaadi uudelleen asentamista päivittääksesi uusimpaan service packiin, se hoituu päivityksen kautta, ja jos microsoft updaten asetuksiin valitsee päivitykset asentumaan automaattisesti, niinkuin ne oletuksena ovat, kyllä se vaan koko järjestelmänlaajuisesti päivittyy tärkeiden päivitysten osalta... eli et nyt itse taida oikein tietää mistä puhut, ehkä sinun pitäisi googlata hieman lisää?

edit: sekoitin näköjään kaksi eri nimimerkkiä keskenään.. mutta anyway )

teppoI26/45

Originally posted by Taeco:

JAnyway, itse uutista kommentoidakseni... Ymmärsinkö nyt oikein? Win9 julkaistaisiin ENSI keväänä ja sitä ei ole vielä edes aloitettu koodaamaan? Nyt kun on edelleen talvi, ensi keväthän tulee muutaman kuukauden päästä? Nyt ei kyllä kaikki aivan täsmää...

Korjasin uutisen otsikkoa vähemmän harhaanjohtavaksi. Käyttöjärjestelmän pitäisi siis valmistua ensi vuoden (2015) keväällä, ei ensi keväänä. Sekoilu oli varmaan leudon talven syytä :)

jartar27/45

Originally posted by hannibal_pjv:

Jokun kommentoi, että tuon pitäisi olla win8.2. No sitten windows 7 pistäisi olla Vista 1.1...
Eli pieniä muutoksia luvassa, mutta sen verran että ilkeävät pyytää siitä täyden hinnanja nostaa versionumeroa. Eli tuo "servicepakki" ei tule olemaan ilmainen, niinkin tämän voi tulkita.


Juuri tämän MS on ilmoittanut tulevaisuuden suunnaksi. Ei enää jättimäisiä käyttis päivityksiä, vaan pienempiä päivityksiä useammin.

Moilane28/45

http://windows-get.sourceforge.net/
Jätän tämän vain tähän näille linux-ulisijoille. Kyllä sillä winukallakin pystyy tasan samaan kuin linuxilla.

Lakupiip29/45

Originally posted by R4ndom1:


Linuxissa se komentorivi on VÄHÄN monipuolisempi kuin windowsin "komentorivi". Fakta on se että kun opit käyttämään komentoriviä, niin sillä tekee asiat oikeasti paljon nopeampaa(ei kaikkia asioita, mutta esim. ohjelmien asennuksen). Lisäksi ubuntussa on "sovelluskauppa", josta voi käydä helposti lataamassa kaikki yleisimmät ohjelmat. Ei linux käyttäjien tarvi osata käyttää komentoriviä.

Ja on iso vaiva asentaa uudempi linux kun se on ilmainen ja asennus kestää 10-30min, kun windowsin asennut on 1h + ajurien asennut + päivitysten asennus = 3-5h. Kuinka monta kertaa olet asentanut sen 10 vuoden aikana windowsin uudelleen? Windows kun täytyy puolen vuoden välein asentaa uudelleen jos meinaa pitää koneen nopeana.

Windowssia asentaa 1h + ajurit... Täyttä sontaa.. Ite asensin win 8 about 10 min + ajurit... Ja windowssin saa kaupasta valmiina levyllä, Linux kun tarvitsee netistä ladata, johon voi mennä aikaa useita tunteja. Kaikilla ei ole mitään hybernopeaa sadanmiljoonan megabitin nettiä vaan jollain voi olla aika hidaskin.. Ja linux ei ole ilmainen, koska sen asennukseen tarvitset tyhjän Cd levyn tai muistitikun, jotka eivät ole ilmaisia..

Legitti30/45

Toivottavasti tulee.

R4ndom131/45

Originally posted by Moilane:

http://windows-get.sourceforge.net/
Jätän tämän vain tähän näille linux-ulisijoille. Kyllä sillä winukallakin pystyy tasan samaan kuin linuxilla.

Tuossa ei ole mitään samaa kun linuxissa. Windowsista puuttuu kokonaan paketinhallintajärjestelmä, windowsissa ohjelman mukana levitetään kaikki ohjelman käyttämän kirjastot. Windows == saatananmoinen dll helvetti.

H4X0R-X32/45

Originally posted by perhana:Olen kyllä linuxia senverran käyttänyt ja asennellut että tiedän kyllä mistä puhun...

On ihan makuasia pitääkö komentokehotteen kautta operoimista helppona vaiko ei, mitä luulet tapahtuvan jos vaikkapa tuohon esimerkkikomentoriviisi eksyy näppäilyvirhe, ihan vaan yksikin?
Ja mitä luulet miksi sinne linuxille on niitä "sovelluskauppoja" luotu jos kerta kaikkien mielestä on helpompaa hoitaa asennus komentoriviä käyttäen?

Esimerkiksi tuo XP ei vaadi uudelleen asentamista päivittääksesi uusimpaan service packiin, se hoituu päivityksen kautta, ja jos microsoft updaten asetuksiin valitsee päivitykset asentumaan automaattisesti, niinkuin ne oletuksena ovat, kyllä se vaan koko järjestelmänlaajuisesti päivittyy tärkeiden päivitysten osalta... eli et nyt itse taida oikein tietää mistä puhut, ehkä sinun pitäisi googlata hieman lisää?

edit: sekoitin näköjään kaksi eri nimimerkkiä keskenään.. mutta anyway )


Kysyt ensinnäkin, että mitä tapahtuu komennon ollessa väärin, niin hyvin yksinkertaisesti; se ei asenna mitään ja tulee virheilmoitus. Sitten yritetään uudestaan. En nyt ymmärrä, että mikä tuossa on ongelma? ;)

Sen sijaan, mikäli otamme taas tämän microsoft-puolen, niin niissä asennuksissa voi mennä useampikin asia pieleen. Yksi väärin mennyt ruksi voi aiheuttaa puolen tunnin selvitysoperaation, että firefoxin välilehdestä saa mainokset pois. Yksi lipsahdus väärään download-nappiin ja koneellasi on jokin hullu virus-skanneri. Yksi väärältä sivulta haettu "oikea" ohjelma ja koko kone brikkautuu. Voi antaa lisääkin näitä esimerkkejä, jos et ymmärrä yskää.

Toisenakin on tämä XP SP3. Lainataksesi edellistä viestiäsi: "montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä". Tähän tyydyn nyt toteamaan, että SP3 julkaistiin vasta 2008 ja sen tuki loppuu nyt 2014. Joten toistaakseni itseäni: "onko sellaista windows versiota?"

Kolmantenakin, esimerkiksi ubuntua ei tarvitse myöskään asentaa uudelleen, mikäli se päivitetään seuraavaan versioon. Tuo tapahtuu itseasiassa täysin automaattisesti vakioasetuksilla. Ongelma lieneekin oikeasti siinä, että sinulla taitaa olla pikkuisen puurot ja vellit sekaisin, kun oikeasti yrität vertailla lts-versiossa pyöritettävää serveriä työpöytä XP:seen. Yhtä hyvin minä voisin verrata MS server 2003:sta työpöytä ubuntuun ja latoa samat "argumentit" pöytään.

Originally posted by Lakupiip:


Windowssia asentaa 1h + ajurit... Täyttä sontaa.. Ite asensin win 8 about 10 min + ajurit... Ja windowssin saa kaupasta valmiina levyllä, Linux kun tarvitsee netistä ladata, johon voi mennä aikaa useita tunteja. Kaikilla ei ole mitään hybernopeaa sadanmiljoonan megabitin nettiä vaan jollain voi olla aika hidaskin.. Ja linux ei ole ilmainen, koska sen asennukseen tarvitset tyhjän Cd levyn tai muistitikun, jotka eivät ole ilmaisia..


Myös linuxin saa ostettua levynä ja sen voi lainata myös kirjastosta, mikäli se nyt oikeasti on jokin ongelma ladata vajaa 900 megatavua. Enemmän olisi tällöin kuitenkin huolissani windowsin päivityksistä, joita ei taida vättämättä tuolla datamäärällä saada.

Jos oikeastikkin on hidas netti, niin jätä kylmästi vaan kone päälle yöksi, niin aamulla on valmiina. Taas levyä tai usb:tä ei tarvitse välttämättä omistaa, wubilla sen saa asennettua windowssin rinnalle ilmankin, olettaen tietysti että ei ole UEFI:a ja Windows 8:saa (= erittäin todennäköistä, jos euron cd-levy käy kukkaron päälle :D ).

perhana33/45

Originally posted by H4X0R-X:

Kysyt ensinnäkin, että mitä tapahtuu komennon ollessa väärin, niin hyvin yksinkertaisesti; se ei asenna mitään ja tulee virheilmoitus. Sitten yritetään uudestaan. En nyt ymmärrä, että mikä tuossa on ongelma? ;)


Eihän siinä varsinaista ongelmaa ole muuta kuin se ns. helppous... eli onko se nyt sitten niin suunnattoman helppoa kirjoitella joskus hyvinkin pitkiä komentoja pisteineen pilkkuineen ja kenoviivoineen ilman ensimmäistäkään näppäilyvirhettä, ja näppäilyvirheen sattuessa yrittää silmiään siristellen selvittää että missä se virhe tai ylimääräinen välilyönti olikaan.

Originally posted by H4X0R-X:

Toisenakin on tämä XP SP3. Lainataksesi edellistä viestiäsi: "montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä". Tähän tyydyn nyt toteamaan, että SP3 julkaistiin vasta 2008 ja sen tuki loppuu nyt 2014. Joten toistaakseni itseäni: "onko sellaista windows versiota?"


Nyt en kyllä oikeasti ymmärrä mitä tuossa yrität vääntää...?
Ensimmäinen Windows XP julkaistiin 2001, ja sen on päivityksillä ja service pack paketteja asentamalla pystynyt päivittämään XP SP3 versioon saakka, ilman koko järjestelmän uudelleen asennusta, ja tuki siis loppuu nyt, eli järjestelmän käyttöikä ilman koko järjestelmän pakollista uudelleen asennusta on siis ollut 13 vuotta. Kotikäytössähän tällä ei niin suurta merkitystä ole, mutta esimerkiksi toimistokäytössä on samalla raudalla voinut tuon koko ajan pärjätäkkin ilman riesaa toimisto, kirjanpito, ja laskutusohjelmien uudelleen asentamistamisesta.

Originally posted by H4X0R-X:

Kolmantenakin, esimerkiksi ubuntua ei tarvitse myöskään asentaa uudelleen, mikäli se päivitetään seuraavaan versioon. Tuo tapahtuu itseasiassa täysin automaattisesti vakioasetuksilla. Ongelma lieneekin oikeasti siinä, että sinulla taitaa olla pikkuisen puurot ja vellit sekaisin, kun oikeasti yrität vertailla lts-versiossa pyöritettävää serveriä työpöytä XP:seen. Yhtä hyvin minä voisin verrata MS server 2003:sta työpöytä ubuntuun ja latoa samat "argumentit" pöytään.


Missä ne puurot nyt sekaisin on mennyt, olenko jossain puhunut jotain lts-servereistä (evvk mikä sitten lieneekään)? Kun kysyin kuinka monta sellaista linux-versiota löytyy jota voi käyttää 10 vuotta ilman uudelleen asennusta, en tietääkseni erotellut millään lailla serveri-versioita työpöytäversioista...?
Mutta ok, sanot siis että ubuntun tuki hoituu ainakin tuon 10 vuotta automaattisesti pelkillä päivityksillä, hienoa jos näin on, ilmeisesti sinun tulisi välittää tuo tietosi myös wikipedialle, siellä kun on tällainen ilmeisen väärä tieto:

Quote:

Ubuntu ensimmäinen julkaisu ilmestyi 20. lokakuuta 2004. Siitä lähtien Canonical on julkaissut uuden Ubuntu-version joka kuudes kuukausi ja sitoutunut toimittamaan turvallisuuspäivityksiä, korjauksia pahoihin ongelmiin ja pienimuotoisia ohjelmapäivityksiä. Päätettiin, että joka neljäs julkaisu on LTS-versio eli pitkään tuettu julkaisu. LTS-julkaisujen työpöytäversioihin julkaistaan päivityksiä kolmen vuoden ajan ja palvelinversioihin viiden vuoden ajan

Kakemake12334/45

Quote:


Missä ne puurot nyt sekaisin on mennyt, olenko jossain puhunut jotain lts-servereistä (evvk mikä sitten lieneekään)? Kun kysyin kuinka monta sellaista linux-versiota löytyy jota voi käyttää 10 vuotta ilman uudelleen asennusta, en tietääkseni erotellut millään lailla serveri-versioita työpöytäversioista...?
Mutta ok, sanot siis että ubuntun tuki hoituu ainakin tuon 10 vuotta automaattisesti pelkillä päivityksillä, hienoa jos näin on, ilmeisesti sinun tulisi välittää tuo tietosi myös wikipedialle, siellä kun on tällainen ilmeisen väärä tieto:

Kirjoitas sinne sun wikipediaas rolling release ja pidä hauskaa. Vaikuttaa siltä ettei kukaan kommentoijista oikeen tiedä mitään linuxista ja silti täällä laukoo jotain faktoja.

perhana35/45

Originally posted by Kakemake123:

Vaikuttaa siltä ettei kukaan kommentoijista oikeen tiedä mitään linuxista ja silti täällä laukoo jotain faktoja.

+1

olliboi36/45

Kuka nykypäivänä edes enää käyttää linuxia? ei kukaan järkevä ainakaan.

Kakemake12337/45

Originally posted by olliboi:

Kuka nykypäivänä edes enää käyttää linuxia? ei kukaan järkevä ainakaan.

Jaa-a kuules tiedä häntä. Olen joskus kuullu huhuja jostain androidista ja chromeos:tä. Linux on sitä paitsi pelkkä kernel, tuskin sitä moni käyttää pelkästään.

H4X0R-X38/45

Originally posted by perhana:

Viittaan viestiisi vain näin yleisesti, koska ei vittuakaan kiinnosta vetää tähän jotain quote helvettiä.....


Eli vedetään nyt heti kärkeen rautalangasta, tätä siis tarkoitin:

Millä perusteella ubuntusta pitäisi olla 10 vuotta voimassa oleva "versio"? Millä perusteella on oikeutettua vaatia tälläistä "versiota", jos kerran Windowsiinkaan ei saa kuin max. 6 vuoden "versiota"? Millä perusteella koneen joutuu ubuntussa "asentamaan uudelleen" jos "versio" vaihtuu? Millä perusteella linux-ohjelmat eivät yleisesti toimi seuraavassa versiossa?

Sitten voisin vääntää rautalangasta muutaman seuraavankin kysymyksen:

Mitä tekemistä normaalin automaattisesti päivittyvän linuxin normaaliversiolla on pitkäaikaistuesta kertovan wikipedia kirjoituksen kanssa? Eikö pitkäaikaistuen "idea" ole, että sitä ei tarvitse päivittää, jolloin se on luokkaa "asenna ja unohda 5 vuodeksi, jos ei tule vikaa", eikä se että sitä ei voisi päivittää?

Mainitaan nyt vielä, että tässä yhteydessä "päivittää" tarkoittaa tätä suurempaa päivitystä, eikä mitään pieniä tietoturvapäivityksiä. Ja siitä päästään tuohon wikipedia-"lähteeseen", joka taas vaihteeksi todistaa sen totuuden, että ihmiset eivät tiedä lähdekritiikistä mitään. Kyseinen "tieto" on nimittäin vanhentunut n. 2 vuotta sitten, sillä myös desktop puolen lts on nykyään 5 vuotinen. https://wiki.ubuntu.com/LTS

Ja vielä sen verran sanoisin tuosta konsolista, että jos oikeasti on niin vaikeaa saada kirjoitettua 4-5 komentoa peräkkäin oikein, niin millä ihmeellä sitten kirjoitit kaikki nämä viestisi sanat ja vielä noin hyvin oikein? Taidan vihdoinkin ymmärtää, linux komentojen kirjoitus on tuon ylläkirjoittamaani windows-asennusta vaikeampaa samalla logiikalla, kuin käynnistä valikkoa ja ikkunoita on työpöydällä vaikeampi käyttää kuin metroa. :D

perhana39/45

Originally posted by H4X0R-X:

Millä perusteella ubuntusta pitäisi olla 10 vuotta voimassa oleva "versio"? Millä perusteella on oikeutettua vaatia tälläistä "versiota", jos kerran Windowsiinkaan ei saa kuin max. 6 vuoden "versiota"? Millä perusteella koneen joutuu ubuntussa "asentamaan uudelleen" jos "versio" vaihtuu? Millä perusteella linux-ohjelmat eivät yleisesti toimi seuraavassa versiossa?

Tässä nyt kyllä näyttää ne vellit valuvan jo lahkeesta...
En minä ole vaatinut että ubuntusta pitäisi olla 10 vuotta voimassa oleva versio, minä kysyin onko olemassa sellaista linux versiota, johon sinä itse kaivoit esimerkkinä tuon ubuntun.
Eikä minua kiinnosta vittujakaan onko ubuntun työpöytäversion tuki 5 vuotta vai 3 vuotta, koska kysymyksessäni kysyin onko se siis 10 vuotta?
Enkä edelleenkään ymmärrä mistä lahkeesta kaivat tuon windowsin max. 6 vuoden version, kun aivan todistetusti juuri osoitin että Windows XP:n tuki on jatkunut 13 vuotta ilman uudelleen asennusta.

Lakupiip40/45

Täällähän käy porukka kuumempana mitä jääkiekkopelaajat kaukalossa. Koittakaa nyt vähän rauhottua :D Täällä on 39 kommenttia (Tämä on 40.) joista yli puolet on windowssin ja linuxin vertailu paremmuudesta/huonommuudesta. Ryhdistäytykää ihmiset! Mielipide asia. Itse uutinen ei edes millään tavalla koske linuxia vaan windows 9 julkaisua.

KTPH41/45

Quote:

montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä, ilman että tarvitsee asentaa vuoden tai parin välein kokonaan uuden version?

Monta :) Centos, Scientific Linux, Red Hat Enterprice Linux, Oracle Linux jne.

RHEL tarjoaa myös 3v "Extended Life Phase" päivitykset eli 13v haluttaessa.

Olettais että kaveri joka kertoo "Olen kyllä linuxia senverran käyttänyt ja asennellut että tiedän kyllä mistä puhun... " tietäisi edes tälläiset perusasiat Linux jakeluista :|

perhana42/45

Originally posted by KTPH:

Quote:

montakos sellaista linux-jakelua löytyy joka pysyy käyttökelpoisena ja ajanmukaisena 10 vuotta pelkillä päivityksillä, ilman että tarvitsee asentaa vuoden tai parin välein kokonaan uuden version?

Monta :) Centos, Scientific Linux, Red Hat Enterprice Linux, Oracle Linux jne.

RHEL tarjoaa myös 3v "Extended Life Phase" päivitykset eli 13v haluttaessa.

Olettais että kaveri joka kertoo "Olen kyllä linuxia senverran käyttänyt ja asennellut että tiedän kyllä mistä puhun... " tietäisi edes tälläiset perusasiat Linux jakeluista :|

En yritä väittää tietäväni linuxista mitään sen syvällisempää, tuo lainaamasi lause liittyi lähinnä väittelyyn komentokehotteella operoimisen ja sovellusten asentamisen helppouteen.
Olen joskus muutaman kerran jonkin linux-distron asentanut kokeillakseni, ja käyttänyt hetken ennen kyllästymistä, mutta windows nyt vaan minun makuuni ja käyttötarkoituksiini soveltuu paremmin, kuten myös työkäyttöön koska esimerkiksi käyttämääni laskutus-ohjelmistoa ei linuxille saa, en tiedä saako mitään suomenkielistä, ecom tai muu vastaava?

Minäkin kyllä luulisin että joku muukin täällä linuxin puolesta vaahdonneista olisi osannut antaa suoraan vastauksen tuohon kysymykseen 10 vuoden tuella olevasta linuxista, mutta ilmeisesti asia ei ole oikein selvillä edes linux-fanaatikoille?

Ovatko nuo luettelemasi saatavilla ilmaisjakeluna tuettuina versioina? jos taas ovat niitä maksullisia versioita se vie toisaalta pohjan pois siltä väitteeltä että pitäisi siirtyä linuxiin koska se on ilmainen.

KTPH43/45

Quote:

...esimerkiksi käyttämääni laskutus-ohjelmistoa ei linuxille saa, en tiedä saako mitään suomenkielistä, ecom tai muu vastaava?

Vaikea sanoa kun en tunne laskutusohjelmia kovinkaan hyvin. Itse käytän t-laskua joka on suomenkielinen mutta en tiedä soveltuuko se sinun käyttöön.

Quote:

Ovatko nuo luettelemasi saatavilla ilmaisjakeluna tuettuina versioina? jos taas ovat niitä maksullisia versioita se vie toisaalta pohjan pois siltä väitteeltä että pitäisi siirtyä linuxiin koska se on ilmainen.

Osa on, osa ei. Centos, Scientific Linux ym. ovat vapaita, avoimia ja ilmaisia.
RHEL on avoin (voit ladata sen lähdekoodin) mutta sen käyttöön tarvitset maksullisen lisenssin jolla saat päivityksiä ja teknistä tukea.

3rd_party44/45

Originally posted by H4X0R-X:

Ja vielä sen verran sanoisin tuosta konsolista, että jos oikeasti on niin vaikeaa saada kirjoitettua 4-5 komentoa peräkkäin oikein, niin millä ihmeellä sitten kirjoitit kaikki nämä viestisi sanat ja vielä noin hyvin oikein? Taidan vihdoinkin ymmärtää, linux komentojen kirjoitus on tuon ylläkirjoittamaani windows-asennusta vaikeampaa samalla logiikalla, kuin käynnistä valikkoa ja ikkunoita on työpöydällä vaikeampi käyttää kuin metroa. :D

Ihan mielenkiintoista keskustelua näin syvällisesti linuxia tuntemattomalle. Pienenä kommenttina kuitenkin tuohon konsolikäyttöliittymään: sen tehokas käyttäminen vaatii sen, että osaa tarkasti jokaisen komennon ja niihin liittyvät operaattorit. Niiden opetteleminen ei ole mitenkään pieni vaiva, ja itseasiassa vertautuu hyvin näidenkin kommenttien kirjoittamiseen: jotta perhana tai joku muu osaa keskustella aiheesta netissä, on hänen täytynyt istua vuosikaudet koulussa opettelemassa kirjoitusta. Kielen oppiakseen hän on kuunnellut ja puhunut sitä lapsesta asti. Komentokehotteiden opetteleminen vaatii saman työn.

Minulle edes perus ohjelmointikielen oppiminen tarkoitti aika ankaraa pänttäämistä, ja pidemmän tauon jälkeen suuri osa kertaalleen opitusta oli unohtunut. Konsolikäyttöliittymän opetteleminen tarkoittaisi ihan samanlaista tilannetta: suuri työ oppia, mutta helppo unohtaa.

Visuaalinen käyttöliittymä eroaa tästä siinä, että se opastaa käyttäjäänsä hyvin tehokaasti. Hiiren klikkaukset ovat myös huomattavasti helpommin muistettavissa kuin lukuisat eri komennot. Satunnaiselle käyttäjälle – tai edes vähemmän aktiiviselle sellaiselle – konsolikäyttöliittymä on huomattavasti hitaampi ja työläämpi vaihtoeto. Aktiiviselle ja asiaan paneutuneelle tilanne voikin sitten olla ihan toinen, mutta heidän osuutensa kaikista ihmisistä on hyvin pieni.

Niin ja eiköhän sille ole joku syy, että DOS ei ole se vallitseva vaihtoehto käyttöliittymäksi.

KTPH45/45

Että ei kenellekkään jäisi epäselväksi niin jokaisessa suosituimmmassa työpöytäkäyttöön tarkoitetussa Linux-jakelussa tulee yksi tai useampi (joissakin löytyy pitkälti yli toistakymmentä vaihtoehtoehtoa) graafinen käyttöliittymä sovellusten asentamiseen, poistamiseen ja päivittämiseen. Päivityksiä tai ohjelmien asennuksia ei tarvitse tehdä komentoriviltä vaikka se monien mielestä (minä mukaanlukien) olisi helpompaa ja nopeampaa.

Itselläni komento (joidenkin mielestä äärimmäisen monimutkainen, opiskelua ja silmien siristelyä vaativa) joka päivittää kaikki paketinhallinnan kautta asennetut ohjelmat, ajurit, kirjastot, koodekit jne. on:

sudo yum update

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT