AfterDawn logo

Legendaarisen MP3-soittimen taru päättyy - WinAMP lopetetaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
31 kommenttia

Mediaa toistavien ohjelmien joukossa WinAMP on kenties legendaarisin kaikista. Yksinkertainen MP3-tiedostoja toistava ohjelma, joka oli omalta osaltaan luomassa termistä "MP3" synonyymiä tietokoneella toistettavalle musiikille. Nyt sen omistaja, AOL,on ilmoittanut ohjelman kehityksen loppuvan joulukuun 20. päivä.

WinAMP syntyi hetkeen, jolloin Fraunhoferin kehittämä MP3-teknologia oli ottamassa ensimmäisiä askeliaan Internetissä, käyttäjät latailivat MP3-muotoon muunnettuja tiedostoja anonyymeiltä FTP-palvelimilta ja muunsivat itse omistamiaan CD-levyjä tuskallisen hitailla pakkausohjelmilla MP3-muotoon. Toisto-ohjelmat olivat kankeita, osasivat soittaa korkeintaan samassa hakemistossa olleita tiedostoja peräjälkeen ja veivät senaikaisesta 200MHz Pentium-koneesta helposti kaiken järkevästi vapaana olevan prosessoritehon. WinAMP toi helppokäyttöisen käyttöliittymän, soittolistat ja erittäin hyvin optimoidut toistorutiinit ja samalla nousi maailman suosituimmaksi MP3-soitto-ohjelmaksi.


Asema oli valmis jo ennenkuin MP3 teknologiana löi lopullisesti läpi -- kiitos Napsterin ja sitä seuranneiden kymmenien P2P-verkkojen esiinmarssin. Tuohon aikaan, vuosituhannen vaihteessa, uskottiin että kyseinen äänenpakkausteknologia olisi jotain todella, todella tärkeää myös taloudellisesti. Nettijätti AOL haistoi bisneksen ja osti WinAMPin ja sitä kehittäneen Nullsoftin itselleen vuoden 1999 heinäkuussa.

Vuosien mittaan WinAMPin merkitys on pikkuhiljaa pienentynyt, kun lähes kaikista mediasoittimista löytyvät kaikki WinAMPin alunperin tuomat uudistukset ja ideat. Samalla musiikin kuuntelu on siirtynyt yhä enenevissä määrin Spotifyn, YouTuben ja muiden verkkopalveluiden varaan ja fyysisesti tietokoneella sijaitsevien MP3-tiedostojen merkitys on pikkuhiljaa laskenut.

Nyt siis WinAMPin kehitys loppuu ja samalla katoavat WinAMPin verkkosivut ja muut WinAMPiin liittyvät palvelut. Myös Android-version kehitys lopetetaan.

Ohjelman viimeiseksi Windows-versioksi jää WinAMP v5.66, jonka voit ladata mm. download.fi:stä:

WinAMP v5.66

31 KOMMENTTIA

Legitti1/31

Just reilu vuosi sitte ostin lisenssin, aina näin käy. Sama megaupload lifetimen kans :D

7520G2/31

R.I.P winamp. We'll miss you.

PalleTheBoy3/31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 7520G:

R.I.P winamp. We'll miss you.

Komppaan tätä.

mcmopo4/31

Kaveripiirissä on ollut käytössä lähes jokaisella aina 90-luvulta saakka. Olisi varmaan vieläkin yksi suosituimmista jos ei olisi tehnyt 3 versiosta niin raskasta joka vei tolkuttomasti resursseja. Nykyinen on jo hieman parempi tai sitten koneen tehot on vain kasvaneet niin paljon.

Sinänsä hyvä ohjelma kun jokainen tietää pikanäppäimet esim. biisien vaihtoon, mikä helpottaa jos vaikka kaverilla ollessa haluaa nopeasti vaihtaa biisiä. Mikäköhän mahtisofta loppuu seuraavaksi? Winzip?

daim0n5/31

no jos totta puhutaan en muista minä vuonna olen päivittäny viimeksi. hyvin pelittää edelleen!

Gereti6/31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PalleTheBoy:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 7520G:

R.I.P winamp. We'll miss you.

Komppaan tätä.

Kompataan, kyllä se musiikki tuli sen mediaplayerillä leikinnän jälkeen, ehkä 2005 siirryttyä winampin pariin :)

Ponkeli7/31

;__;

gqccigxh@sharklasers (vahvistamaton)8/31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Olisi varmaan vieläkin yksi suosituimmista jos ei olisi tehnyt 3 versiosta niin raskasta joka vei tolkuttomasti resursseja.

Tämän yksinkertaisen asian vuoksi käytän edelleen viimeistä kakkosversiollista WinAmppia. :)

raiku929/31

Nyyh,

Latasin aikoinaan winampin jotta pystyin kuuntelemaan Wingsin Tracker -musiikkeja
;_;

friis10/31

Eipä ole tullut Winamppia käytettyä varmaan kymmeneen vuoteen, joten ikävä ei tule. Mutta olihan se legendaarinen soitin aikoinaan.
teeppaja11/31

Eipä tuolle ole ollut mitään käyttöä. Musiikki tulee foobarista ja jotkut yksittäiset biisit kuuluu MPC:n kautta.

overdose12/31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti friis:

Eipä ole tullut Winamppia käytettyä varmaan kymmeneen vuoteen, joten ikävä ei tule. Mutta olihan se legendaarinen soitin aikoinaan.Pakko kompata. Juurikin tuo kuvassa oleva ulkoasu on jäänyt mieleen. Nykyään en edes tiedä mikä ohjelma on oletuksena mp3-toistimena.

Ketola13/31

Winampin totaalisesta eeppisyydestä ei pääse tietystikään nauttimaan ilman, että siihen asentaa AfterDawnin Viralliset Skinit.

Blue Dawn v1.1


Black Dawn v1.0


Red Dawn v1.0


OneMember14/31

Itsellä taisi Winamp mennä romukommaan heti kun löysin Foobar2000:n.

Mutta kyllä tuohon paljon mustoja liittyy. Taisi olla aina taustalla kun tahkottiin änäriä (NHL) veljien kanssa.

Zeitsei15/31

Winamp edelleen aktiivisesti käytössä. Sama skin ollut jo 15 vuotta. Tuntuu, että kaikki muu on siinä ajassa muuttunut paitsi Winamp ja Notepad.
RIP.

Teamy16/31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti raiku92:

Nyyh,

Latasin aikoinaan winampin jotta pystyin kuuntelemaan Wingsin Tracker -musiikkeja
;_;

januski.s3m ja pelimusa <333

Jälkimmäisestä on muuten tosi hyvä coveri last.fm:ssä, löytyy googlesta hakusanoilla "timpi pelimusa". :--)

Niin ja RIP winamp, eipä oo tullu varmaan kymmeneen vuoteen käytettyä mutta aikoinaan tosi näppärä softa.

Michelola17/31

eikö winamp lopettannut jo ainakin vuosikymmen sitten

aj8418/31

Tulihan sitä silloin nuorena poikana käytettyä.. Varmaan jo kymmenisen vuotta menty iTunes + ostettu musiikki, eli ei kiitos Winamp..

cpenter8319/31

Ensin tuli käytettyä WinPlay3:sta ja siitä siirtyminen Winampiin oli kuin toiselle planeetalle muutto. Valitettavasti Winampille kävi kuten Real Playerille aikoinaan eli helppokäyttöinen ja kevyt soitin muuttui raskaaksi ja vaikeaselkoiseksi.

Jii8920/31

Paras musiikkisoitin mitä on tehty! Käyttänyt jo 11 vuotta tätä musiikkisoitinta ja tulen jatkossakin käyttämään enkä muuhun vaihda.

mjk21/31

"vanhassa" masiinassa ko soitin oli, mutta kun päivittelin tossa 2004-05 aikana jäi unholaan...muistoja herää p1/p2 ajoilta, oli aikanaan markkinoiden paras mp3 softa.

Ysf22/31

Tulihan tuota käytettyä silloin kun "ämpäri-kolmoset" tuli ilmoille ja jolloin winamp oli oikeastaan paras playeri.

Lainaus:

Winampille kävi kuten Real Playerille aikoinaan eli helppokäyttöinen ja kevyt soitin muuttui raskaaksi ja vaikeaselkoiseksi.

ditto. tämä seikan takia itsekin vaihdoin aikoja sitten toiseen.

Insomniu23/31

WinAMP kyllä tuli tutuksi, mutta siitä on erittäin kauan jo aikaa.

WinAMP kaatui omiin jalkoihinsa. Hukkasivat käsityksen helppokäyttöisestä käyttöliittymästä ja alkoi sisältämään kaikkea ylimääräistä.

Joten siirryin VLC:n ja Foobarin pariin, jotka ovat käyttöliittymiltä sopivan yksinkertaistettuja, mutta silti sisältävät kaikki odotetut ominaisuudet.

WinAMP olisi pystynyt jatkamaan, jos olisi tehnyt korjausliikkeitä ja ottaneet mallia nykypäivän odotuksilta. WinAmMPin kehitys kuitenkin pysähtyi paikoilleen, ehkä Nullsoftin ostaminen laukausi tilanteen.

Bazilli24/31

Oli aikanaan paras MP3-soitin kunnes paisui ja paisui turhan raskaaksi. 2008 vaihdoin Foobar 2000 ja sillä tiellä olen pysynyt.

Xemgen25/31

Jep, eipä ole Winampia tullut käytettyä sen jälkeen kun Foobar 2k:n tutustuin, eli vuosia sitten.

harlikka26/31

milläs sitten kuunnellaan nettiradiota. Näin raskaan musiikin ystävänä shoutcast radiossa on hyvä valikoima.

friis27/31

-

Jouko?28/31

Hieno softa aikoinaan (miksei nykyäänkin) mutta itse vaihdoin Foobar2000 muutama vuosi sitten ja sillä tiellä nykyäänkin.

Labratoria29/31

Lainaus:

Samalla musiikin kuuntelu on siirtynyt yhä enenevissä määrin Spotifyn, YouTuben ja muiden verkkopalveluiden varaan ja fyysisesti tietokoneella sijaitsevien MP3-tiedostojen merkitys on pikkuhiljaa laskenut.

Kyllä useimmiten kuitenkin mieluummin kuuntelen tietokoneen kiintolevyltä musiikkia, kuin että käyttäisin niihin internetyhteyttä. :)

Valimokuja (vahvistamaton)30/31

Edelleen päivittäisessä käytössä...

Sibbe7931/31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti gqccigxh@sharklasers:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:

Olisi varmaan vieläkin yksi suosituimmista jos ei olisi tehnyt 3 versiosta niin raskasta joka vei tolkuttomasti resursseja.

Tämän yksinkertaisen asian vuoksi käytän edelleen viimeistä kakkosversiollista WinAmppia. :)

Sama vika. Nopee käyttää koneella kun koneella ja kaikki tarvittava löytyy.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT