AfterDawn logo

AMD:lta pian uusia näytönohjaimia

Panu Roivas Panu Roivas

AMD:n ja Nvidian kaksinkamppailussa otettiin viimeksi erää Nvidian toimesta GTX 780:n muodossa, jolle AMD ei ole tähän mennessä tuonut vastausta. AMD:n on kuitenkin lupailtu tuovan uuden sukupolven kortteja tälle syksylle, ja aika alkaa käydä vihdoin umpeen.

AMD on kutsunut toimittajia Hawaiille seuraamaan uusimman näytönohjainsukupolven syntyä keskiviikkona 25. syyskuuta. Hawaii-koodinimellä kulkevan piirin huhutaan kilpailevan Nvidian Geforce GTX 780:n ja GTX Titanin kanssa markkinoiden yläpäästä. AMD on jo vihjannut uusimman piirin olevan 30% pienempi kuin Nvidian GK110, joka löytyy Titanista ja GTX 780:sta. Yritys kertoo piirin olevan varustettu markkinoiden parhaimmalla hyötysuhteella.


Moni odottaa uudesta piiristä paljon, ja julkistuksen lähestyessä myös vuodot ja huhut ovat lähteneet liikkeelle. Battlefield-sarjan kehittäjän DICE:n Johan Andersson on jo ehtinyt vilauttaa omaa testikappalettaan AMD:n uutukaisesta, ja verkkoon on ilmestynyt myös kuvia piirilevystä, jolta paljastuu 16 kappaletta muistipiirejä, mikä viittaisi 512-bittiseen muistiväylään, jota ei ole nähty AMD:n korteissa sitten epäonnistuneen HD 2900XT:n.

AMD:n odotetaan myös muuttavan uuden näytönohjainsukupolven nimeämiskäytäntöä. Uuden kortin nimeksi on huhuttu tulevan R9 290X. Lopullinen nimeämislogiikka on vielä arvailujen varassa, mutta AMD:n uskotaan käyttävän esimerkiksi R9 ja R7 -nimikkeitä Intelin suorittimista tuttujen i5:n ja i7:n tapaan, 2:n viitatessa sukupolveen ja viimeisen kahden numeron viittavan suorituskykykategoriaan ja X:n siihen onko kyseessä täysi piiri vai leikattu (esim. 7970 vs. 7950).

Vaikka AMD:n huhutaan julkaisevan toistaiseksi vain Hawaii-piirillä varustettuja kortteja, on vuotojen joukkoon eksynyt myös Curacao-piirillä varustettu kortti, jossa on käytetty uudenlaista jäähdytintä. Curacaon arvellaan olevan seuraava keskitason piiri, mutta sen julkaisuaikataulusta ei ole varmuutta.

AMD pitää julkistustilaisuuden 25. syyskuuta, ja tilaisuutta voi myös seurata tällä kertaa webcastin muodossa, sekä jälkeenpäin AMD:n Youtube-kanavalta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT