AfterDawn logo

4K Blu-ray-levyjä jo sarjatuotannossa?

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
13 kommenttia

DVD:t nousivat nopeasti digitaalisen aallon harjalla joka kuluttajan kotiin, mutta Full HD -buumin alettua ne kävivät jo vanhentuneiksi. Uudeksi formaatiksi valikoitui Blu-ray, jolle pystyi tallentamaan huomattavasti enemmän dataa kuin perinteiselle DVD:lle.

Nyt eletään kuitenkin jo jälleen uutta murrosta. 4K-laitteet alkavat valua myyntiin, minkä vuoksi varmasti myös 4K-sisältö alkaa pian lisääntyä. Tässä kohtaa törmätään ongelmaan, sillä nykyinen Blu-ray-standardi ei kykene välittämään 4K-kuvaa, joka on siis karkeasti neljä kertaa Full HD:ta tarkempaa. Mikä siis neuvoksi?

Netflixin kaltaiset suoratoistopalvelut ovat ilmoittaneet ilman muuta ottavansa 4K-sisällön jakeluun kun aika on kypsä, ja maailmalla on jo tehty useita pieniä kokeiluja elokuvien siirrosta verkon välityksellä. 4K-elokuvat ovat kuitenkin tiedostokokoluokaltaan 100 GB:n hujakoilla, mikä tekee niistä melko massiivisia moneen, suorituskyvyltään keskitasoiseen verkkoon tuupattavaksi.


Blu-ray ei luultavasti tule häviämään, sillä jo pidempään on tiedetty, että kehitteillä on nykyiseen tekniikkaan nojaava versio, jolle kykenisi tallentamaan entistä suurempia, 4K-videoiden vaatimia datamääriä. Suurempi kapasiteetti tullaan ilmeisesti saavuttamaan kerrostetuilla levyillä, ja niitä on jo useamman vuoden ajan demottukin onnistuneesti.

BDA (Blu-ray Disc Association) ei ole virallisesti juuri hiiskunut tekniikan ja uuden standardin valmiusasteesta, muuta viimeisimpien huhujen mukaan noin 100 GB -kapasiteetilla varustettuja Blu-ray-levyjä olisi jo tuotannossa.

Nähtäväksi jää, tukevatko vanhat Blu-ray-soittimet mahdollisesti uusia levyjä esimerkiksi ohjelmistopäivityksen myötä, vai onko elokuvien ystävillä jälleen edessään laitteidenvaihtorumba.

13 KOMMENTTIA

mcmopo1/13

Uskoisin ainakin että vanhempiin laitteisiin kuten PS3:n ei tukea noille levyille. Vanhat asemat on yksinkertaisesti liian hitaita käsittelemään noin suuria datamääriä. Mutta eipä sillä niinpaljon väliä olekkaan sillä screenejä ei varmaankaan tule kuluttajaystävälliseen hintaa vielä moneen vuoteen.

Fulca872/13

huh huh. Vähän alkaa jo menemään hurjiksi nämä elokuvien ja kaiken kuvanlaatu. Koska sehän on jo semmoista, että ei ihmis silmä niitä kaikkea edes näekkään. Ja jos haluaa. niin jokaisella ihmisellä pitäisi alkaa olemaan semmoisia 60 tuumaisia LED telkkareita kotona, että näkevät nämä kaikki pixelit ja muut.

Hienoahan se on, että tekniikka kasvaa. Mutta alkaa tuntumaan jos siltä että voisi vaikka tuon seuraavan formaatin skipata ja säästää ne rahat sitä seuraavaan :D

Mutta tällä hetkellä Blu-ray laatu kyllä on sopiva ja riittävä ihmisen silmälle. En usko, että ihmiset edes huomaavat mitä tapahtuu, kun kuva muuttuu joka 1-5 sekunnin välein elokuvassa :D

qwerty833/13

Kyllä minä ainakin odotna innolla 4K:n yleistymistä. Itseäni haittaa FullHD jo 37" telkkarilla noin 3m katseluetäisyydeltä.

Btw. riittäneekö ps3:ssa edes raudassa ruutia uudelle medialle? Tuskin.

specio4/13

Eiköhän samaa nipotusta kuulunut, kun mustavalko telkkarista siirryttiin värilähetyksiin: "kuka sitä värejä tarvii, kun ei ole telkkareitakaan..."

Antaa tekniikan kehittyä vaan. Vähän isompi töllö, hivenen nopeapi ruudun päivitys ja 3D:stäkin voisi tulle siedettävää.

hinuk5/13

tietenkään vanhat laitteet ei 4k kuvaa ulos anna oli formaattina mikä tahansa, mutta jos tungen tuollaisen 4k levyn vaikka ps3 sisään niin mahtaakohan elokuva pyöriä edes "suttuisena"1080p tasolla.
ps4 luulisi ainakin tukevan tuota formaattia koska sony= BLU-Ray, onhan tuon formaatin kehittelyssä muitakin mutta sony on silti iso tekijä tuossa formaatissa, joten luulisi että ps4 levyasemaa valitessa olisi ajateltu tulevaisuutta, varsinkin kun ps4 tukee tuota 4k kuvaa.

mutta mitäs jos tuo formaatti ei toimi lainkaan vanhoissa 1080p tason soittimissa niin se saattaisi jo vaikuttaa negatiivisesti tähän fyysisten medioiden taistoon netflixiä yms palveluita vastaan.

kuinka moni pentti peruskuluttaja ostaisi uuden 4k blu-ray soittimen kun vanhalle ei saakkaan kaupasta uusinta elokuvaa.

WereCatf6/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hinuk:

tietenkään vanhat laitteet ei 4k kuvaa ulos anna oli formaattina mikä tahansa, mutta jos tungen tuollaisen 4k levyn vaikka ps3 sisään niin mahtaakohan elokuva pyöriä edes "suttuisena"1080p tasolla.

Ei PS3:ssa riitä puhti purkamaan 4K-kuvaa.

WereCatf7/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:

Kyllä minä ainakin odotna innolla 4K:n yleistymistä. Itseäni haittaa FullHD jo 37" telkkarilla noin 3m katseluetäisyydeltä.

Minä ennemmin valitsisin isomman FPS:n, jos saisi valita. 50FPS - kuva olisi huomattavasti luonnollisempi ja sulavampi, eikä kaikki action-kohtaukset muuttuisi aina yhdeksi sotkuksi.

Lumikki8/13

Kun saisivat edes FullHD asiat kuntoon ensin. Itse sanoisin että 4K tulee tarpeelliseksi silloin kun näyttöjen koot kasvavat yli 80".

Ihan hyvä se on että tekniikka menee eteenpäin.

Se mitä minä toivon on että 4K toisi TV-lähetyspuolelle monikanava äänet, eikä tätä nykyistä AC3 pohjaista dolby paskaa. Ero oikean monikanava äänen (Blu-ray) ja dolbyn (DVD) on todella iso.

Mutta ei ole tarvetta 4K:lle vielä noin 10-vuoteen.

mjk9/13

DVD ja BR on vielä riittänyt täällä päässä, tosin BR-toistin on vain tietokoneessani ja se DVD töllön alla, joten taidampa jättää suosiolla sen BR:n osatamatta ja varrota 4K-laitteita :p.

tonttila10/13

Tais olla ps3:ssa hdmi 1.3 joten ei siitä taida tulla vielä 4k läpi edes, eikö se vaadi 1.4?

Harmittaa vaan uusia koko ajan laitteita mut ps4 tulee pian taloon joten se töllön vaihto on se suurin sijoitus. Jos tämän hetken 60" fullHD pitäis vaihtaa vastaavaan 4k telkkariin niin on ehkä turhan tyyristä.

Mut kyllä nykyisestä br kuvasta löytyy moitittavaa vaikka ja kuinka, voisivat vaikka pakata sitä vähemmän ku levylle kyllä mahtuisi. Eli tervetuloa 4k, kohtuuhintaan.

Zeitsei11/13

Voisivat ennen 4K:n tuloa remasteroida vanhat materiaalit edes HD-tasolle. TV-sarjat (kuten Simpsonit tai Ankronikka) ovat vailla HD-julkaisuja.
Ja käytännössä kaikki suomenkielinen ennen vuotta ~2005 tuotettu materiaali on DVD:lläkin lähes vhs-tasoa.

Kun vuonna 2040 Star Wars Ep XXVII on 64K UHD-laadulla, Uuno Turhapuro ja Tauno Palo-leffat ovat edelleen DVD-tasoa.
Rahasta tietysti se on kiinni.

tikte7612/13

Jotkut blueray asemat ei pysty edes kirjoittamaan kun 50 gb ja jokunen on 100 gb pystyy kirjoittamaan. alkais yleistymään tyhjät 25 gb,50 gb kertakirjoitetut levyt niin hyvä. ja ensi vuonna tulee hdmi 2.0 joka tukee 4k: ta.

ilmari213/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WereCatf:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qwerty83:

Kyllä minä ainakin odotna innolla 4K:n yleistymistä. Itseäni haittaa FullHD jo 37" telkkarilla noin 3m katseluetäisyydeltä.

Minä ennemmin valitsisin isomman FPS:n, jos saisi valita. 50FPS - kuva olisi huomattavasti luonnollisempi ja sulavampi, eikä kaikki action-kohtaukset muuttuisi aina yhdeksi sotkuksi.

EBU testaa UHD 4K:ssa myös korkeata kuvataajuutta. Katsojat pitävät sitä tärkeämpänä kuin suurta resoluutiota http://www.dtg.org.uk/news/news.php?cla...class=0&id=4803

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki