AfterDawn logo

Onko Nokian Windows RT -tabletilla mahdollisuuksia menestyä?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
11 kommenttia

Nokialta on odotettu jo muutaman vuoden ajan omaa tablettia, jonka myötä se laajentaisi tuotevalikoimansa näyttökirjoa 10-tuumaisiin laitteisiin. Useimmilla Nokian tärkeimmillä kilpailijoilla on jo markkinoilla taulutietokone, mutta kilpailu Applea vastaan ei ole helppoa.

Huhujen mukaan Nokian valmistaman tabletin julkistus olisi aivan nurkan takana. Laite voidaan nähdä jo syyskuun 26. päivä New Yorkissa pidettävässä tilaisuudessa. Vaikka laitetta onkin odotettu tietyissä piireissä kuin kuuta nousevaa, eivät kaikki ole aivan vakuuttuneita tabletin mahdollisuuksista menestyä. Nokian on nimittäin kerrottu päätyneen käyttämään Windows Phone -strategian siivittämänä Microsoftin Windows RT -käyttöjärjestelmää tabletissaan. Muutamat analyytikot kummastelevat Nokian linjausta, sikäli kun huhut ovat totta.


Windows RT ei ole lunastanut niitä lupauksia mitä siihen oli ladattu. Microsoft valmisti Surface RT -taulutietokoneita reippaasti enemmän kuin mitä markkinoilta löytyi kysyntää. Yhtiö joutui kirjaamaan 900 miljoonan dollarin alaskirjauksen huhti-kesäkuussa varastoon jääneiden laitteiden takia.

Luottamusta alustan mahdollisuuksia kohtaan ei ainakaan lisää se, että Asus päätti hylätä Windows RT:n kokonaan ja keskittyä Windows 8:aan. Asus on yksi niistä valmistajista, joka on tuonut markkinoille RT-tabletin. Asuksen mukaan alustan saama vaisu vastaanotto ei ole pelkästään heidän mielipide, kaikki muutkin ovat samaa mieltä.

Samsung peruutti nopeasti Ativ Tabin lanseerauksen Yhdysvalloissa Britanniasta saatujen huonojen kokemusten perusteella. Acer on suunnitellut omaa RT-laitetta, mutta se päätti jäädä vielä odottavalle kannalle. Dell laski XPS 10:n hintaa reippaasti keväällä, mikä on merkki heikosta kysynnästä. Lenovo vuorostaan poisti IdeaPad Yoga 11:n omasta verkkokaupastaan kesällä, mitä ennen se esitteli täysiverisellä Windows 8:lla varustetun Yoga 11S:n.

Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Windows RT -pohjaisia laitteita toimitettiin huhti-kesäkuussa vaivaiset 200 000 kappaletta. Samaan aikaan markkinajohtaja Apple toimitti 14,6 miljoonaa iPadiä.


Tilanteessa jossa Nokian valitsema älypuhelinstrategia ei ole vielä kestävällä pohjalla, on uhkarohkeaa alkaa panostaa tableteissa Windows RT:hen, josta laitevalmistajilla ei ole paljoakaan hyvää sanottavaa. Nokia on pukemassa ylleen samaa tienraivaajan viittaa tableteissa kuin mikä sillä on älypuhelimissakin. RT:tä on kritisoitu erityisesti sovellusvalikoiman puutteen takia.

Lisäksi Microsoftin mobiilistrategiaa on moitittu sekavaksi verrattuna kilpailijoihin. Siinä missä Androidia ja iOS:ää käytetään tableteissa ja älypuhelimissa, on Microsoftilla tarjolla näille laitteille yhteensä kolme käyttöjärjestelmää (Windows 8, RT ja Windows Phone). Vahvistamattomien väitteiden mukaan tämä oli yksi syy miksi Samsung päätti luopua suunnitelmista tuoda Ativ Tab Yhdysvaltoihin: Windows-versioiden erojen selventämiseen olisi uponnut liian paljon resursseja. Sen takia Samsung päätti siirtyä sivuun ja seurata miten markkina kehittyy.

Informa Telecoms & Median analyytikko Malik Saadin mielestä Nokian tulisi nyt keskittyä täysin älypuhelimiin. Nokia ottaa hänen mielestä ison riskin yrittäessään mukaan taulutietokonemarkkinoille.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop sanoi keväällä 2011, että Nokian tavoitteena on tuoda markkinoille sellainen taulutietokone, jollaista kukaan muu valmistaja ei tarjoa.

11 KOMMENTTIA

7520G1/11

"Onko Nokian Windows RT -tabletilla mahdollisuuksia menestyä?"

On, jos ihmiset tajuavat mihin Windows RT pystyy. Oman kokemuksen varjolla voin sanoa, että jo tässä vaiheessa Windows RT voittaa iPadit ja android-lelut monessa asiassa. Mielestäni erinomainen käyttis ja toimii hyvin Snapdragon S nelkulla.

Sefriol2/11

Toisekseen RT:n menestyksen tiellä on ollut myös törkeä hintalappu. Siinä vaiheessa kun tuot markkinoille tuotteen, joka maksaa enemmän kuin iPad olet todella pahassa paikassa.

Windowsin myyntivaltti olisi tableteissa normi PC:n muokattavuus. Ilman tätä on aika vaikea kilpailla ominaisuuksilla. Pelkkä taiteellinen eroavaisuus ei hirveästi riitä.

Tosin suurin osa Androidin saamasta vauhdista tablet markkinoilla on tapahtunut halpojen tablettejen kautta. Jos Nokia julkaisee huiman budjettitabletin, niin sillä voi olla mahdollisuus menestyä. Otetaan tabletista pois takakamera ja lisätään siihen vaikka langaton lataus. Kohtuullinen näyttö ja prosessori, sekä mahdollisimman ohut. Hintalapuksi Nexus 7 tai alle ja mahdollisuuksia löytyy.

readyEddy3/11

Sopii hyvin Nokian strategiaan. Elop on johdonmukainen. Suuren yrityksen itsemurha ei ole helppo tehtävä. Varsinkin kun ei ole edes mallia historiassa. Elop-parka joutuu toteuttamaan historian ensimmäistä suuryrityksen itsemurhaa aivan ilman mallia. Hetkinen, ei joudukaan.

Steve Ballmer on samaan aikaan toteuttamassa samanlaista suuryhtiön itsemurhaa.

Taeco4/11

Kuka oikeasti kuvaa tabletilla? Halpistabletissa ei välttämättä tarvitse olla yhtäkään kameraa. Vähän kalliimmissa voisi olla yksi hd-kamera etupuolella ja kalliissa sitten fullHD. En näe mitään tarvetta takakameralle minkään hintaluokan tabletissa.

H4X0R-X5/11

Quote:

RT:tä on kritisoitu erityisesti sovellusvalikoiman puutteen takia.


Mikäli RT lähtee myymään, niin kyllä ne kehittäjät tulevat perässä.

Toinen minkä sanon, on sovellusten laatu. Itse olen huomatttavasti kiinnostuneenpi yhdestä hyvästä, turvallisesta ja toimivasta sovelluksesta, kuin 100 android sovelluksesta, joista 30 ei pelaa, 20 vakoilee sinua, 10 on troijalaisia ja 5 imee akkua/tehoa kuin pesusieni. No vähän kärijistetysti muotoiltu, mutta näin se vähän menee, ei sieltä kuitenkaan uskalla ladata, kuin parhaiten arvostellun. ;)

Sefriol6/11

Originally posted by Taeco:

Kuka oikeasti kuvaa tabletilla? Halpistabletissa ei välttämättä tarvitse olla yhtäkään kameraa. Vähän kalliimmissa voisi olla yksi hd-kamera etupuolella ja kalliissa sitten fullHD. En näe mitään tarvetta takakameralle minkään hintaluokan tabletissa.

Totta. Etukamera on tosin ihan hyödyllinen väline halvassakin tabletissa. Meillä ainakin porukat soittelee Skypellä esim ulkomaille säästäkseen maksuissa ja se, että on kiva jutella "kasvotusten".

Taeco7/11

Originally posted by Sefriol:

Originally posted by Taeco:

Kuka oikeasti kuvaa tabletilla? Halpistabletissa ei välttämättä tarvitse olla yhtäkään kameraa. Vähän kalliimmissa voisi olla yksi hd-kamera etupuolella ja kalliissa sitten fullHD. En näe mitään tarvetta takakameralle minkään hintaluokan tabletissa.

Totta. Etukamera on tosin ihan hyödyllinen väline halvassakin tabletissa. Meillä ainakin porukat soittelee Skypellä esim ulkomaille säästäkseen maksuissa ja se, että on kiva jutella "kasvotusten".

Juu tottakai, mutta jostainhan sitä hintaa täytyy viilata ja halvimmalta ei mielestäni voi olettaa saavansa aivan kaikkea. Tabletista ei ihan hirveästi voi pudottaa ominaisuuksia pois, mutta kamera ei ole kaikille samalla lailla välttämätön osa, kuin näyttö tai prosessori. Eihän kaikissa kännyköissäkään ole etukameraa. Omassa kännykässäni on, mutten tarvitse sitä niin paljon, että sen poissaolo suuresti harmittaisi. VGA-tason kamerat tosin taitavat olla puoli-ilmaisia.

Viestini ideana oli pohtia keinoja, joilla Nokia voisi tarjota muita halvempia laitteita. Ja silloin takakamera saa olla ensimmäinen, joka lähtee. Ajatelkaa nyt, kun Ultrabookeissa olisi kamera näytön molemmilla puolilla... Yhtä hyödyllinen olisi, kuin tableteissakin.

H4X0R-X8/11

Originally posted by Taeco:

Tabletista ei ihan hirveästi voi pudottaa ominaisuuksia pois, mutta kamera ei ole kaikille samalla lailla välttämätön osa, kuin näyttö tai prosessori. Eihän kaikissa kännyköissäkään ole etukameraa. Omassa kännykässäni on, mutten tarvitse sitä niin paljon, että sen poissaolo suuresti harmittaisi. VGA-tason kamerat tosin taitavat olla puoli-ilmaisia.


Tähän teen sellaisen pikku huomautuksen, että eikö kännykkään puhuta kännykkä korvalla, jolloin kamera onkin melko tarpeeton. Taas 7" tuumankin pikkutabletti näyttää melko naurettavalta korvalla. :D Sitten taas kun puhutaan halvimmasta luokasta, niin nehän ovat näitä wlan tabletteja, ilman 3g:tä. Jolloin näitä käytetään skypen kanssa puheluissa (jos käytetään) Ja kamera on skypessä käytössä oletuksena.

Toisaalta taas, jos kamera puuttuu laitteesta, niin miten helppoa on löytää arm-ajuroitu webbikamera, jonka saa edes tuollaiseen tablettiin kiinni tai edes rontata sellaista mukana? Joten eiköhän tässä ole vähän sama, kuin miksi kamerat ovat vakiona mukana läppäreissäkin, se lisää hintaa vain melko marginaalisesti, mutta helpottaa sitä käyttävien elämää merkittävästi.

Taas takakameran suhteen olet aivan oikeassa, ei muuta hemmettiin vaan ja nopeasti. Mitä sellaisella "kameralla" muutenkaan oikein tekee, mitä näihin halpoihin malleihin laitetaan? Oli resoluutio noissa mikä tahansa, laatu on yleensä kammottava vielä kalliimmissakin kännykkäkameroissa, puhumattakaan yökuvasta, joka kohisee kuin koski.

hannibal_pjv9/11

Nokian atk-laitteet eivät muistaakseni koskaan ole olleet sitä budjettisarjaa... Eli se olisi melkoinen muutos tilanteeseen. Luulen, että sieltä tulee maino 999€ RT tabletti, jossa on markkinoinen paras kokoonpano ja vähän kysyntää, paitsi ehkä yrityspuolella ja sielläkin WP8 pohjaiset menisivät luultavasti paremmin, mutta eihän se nyt mahdotonta ole, kun Nokia tekee budjettipuhelimiakin... mutta epäilen kyllä siis sitä toista päätä hintahaitarista...

RekookeR10/11

WP8nhan piti olla juurikin kännyköihin ja tabletteihin suunniteltu käyttis, miksi sitä ei sitten käytetä vaan turvaudutaan RThen, joka on saanut jo hyvin negatiivisen maineen? Mikkisoftin omat koneet myyneet, miksi Nokia onnistuisi siinä yhtään sen paremmin. Androidin tilalle olisi kiva saada joku muukin ku iOS, mut ei se RT silti ole.

H4X0R-X11/11

Originally posted by RekookeR:

WP8nhan piti olla juurikin kännyköihin ja tabletteihin suunniteltu käyttis, miksi sitä ei sitten käytetä vaan turvaudutaan RThen, joka on saanut jo hyvin negatiivisen maineen? Mikkisoftin omat koneet myyneet, miksi Nokia onnistuisi siinä yhtään sen paremmin. Androidin tilalle olisi kiva saada joku muukin ku iOS, mut ei se RT silti ole.


Hyvä huomio.

Juurikin miksi, win 8 kehitettiin lähes täysin tablet ja kosketusnäyttölaitteiden ehdoilla, kun sitä ei sitten kuitenkaan niihin laitteisiin laitettu? Mihin se laitettiin, niin väkipakolla työpöytäkoneisiin ja normaaleihin läppäreihin, suoraan sanoen aivan kuin kiusallaan.

Tässä taas tänään käytettyäni win 8 järjestelmää, en voi muuta sanoa, että ei se ole normaalilla läppärilläkään ole kuin tiellä ja omasta mielestäni varsinainen keskisormen näyttäminen. Hei, kehitetään vaan järjestelmä tabletteja varten, eikä sitten edes laiteta sitä tabletteihin, vaan käytetään sitä normaalien tietokoneen käyttäjien hanuriin tuuppamiseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT