AfterDawn logo

Googlen lakimiesten lausuntoja tulkittiin väärin Gmailin yksityisyysjupakassa

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
3 kommenttia

Eilisen uutisen mukaan Googlen lakimiehet olisivat sanoneet, ettei yhtiön asiakkaiden kannattaisi odottaa yksityisyyden suojaa siinä mielessä, kun yleensä on tapana. Googlen tavasta prosessoida kaikkea käyttäjien tietoa on noussut oikeuteen asti ennättänyt kohu, jota ruodittaessa lausunto livahti julkisuuteen.

Tarkemmassa selvityksessä on kuitenkin todettu, että kyse on tulkintavirheestä. Googlen lakimiehet eivät ole puhuneet Gmailin asiakkaista, vaan henkilöistä, jotka lähettävät sähköpostia sellaiselle, joka käyttää Gmailia. Näiden henkilöiden tulisi lausunnon mukaan ymmärtää, että heidänkin lähettämänsä viestit päätyvät Googlen palvelimille ja läpikäyvät samat normaalit prosessit kuin Gmailin käyttäjän viestit.

Lisäksi Yhdysvalloissa lainsäädännön mukaan, kun kolmas osapuoli (tässä tapauksessa Google) otatetaan mukaan henkilöiden väliseen kommunikaatioon, menettää käyttäjä tiettyjä yksityisyyteen liittyviä oikeuksia. Tässä mielessä Googlen osuus ja kanta asiassa ovat ymmärrettäviä ja lain mukaisia.


Googlea on monesti kritisoitu tavoista, joilla se kerää käyttäjistään tietoa, joten eilinen kohu ei noussut aivan tyhjästä. Gmailin käyttäjät ovat kuitenkin hyväksyneet palvelun käyttöehdot, joten viestien prosessoinnin ei pitäisi tulla heille yllätyksenä. Google on useaan kertaan korostanut, että viestit käsitellään automaattisesti, eivätkä ihmiset Googlella lue muiden sähköposteja. Kerättyä dataa käytetään esimerkiksi hakutulosten parantamiseen ja mainosten kohdentamiseen.

NSA:n urkintakohun myötä tietosuoja- ja yksityisyysasiat ovat olleet viime aikoina paljon pinnalla. Tällä kertaa kohu-uutinen pohjautui kuitenkin hätäiseen tulkintaan.

3 KOMMENTTIA

johtaja591/3

Mega sähköpostia odotellessa...

Zimzin2/3

Jos jotakuta noi mun duunisähköpostit kiinnostaa ni lueskelkoot. Eipä noissa mitään kiinnostavaa ole. Gmail on toimiva ja hyvä ja niin on moni muukin Googlen palvelu.
Hyvä se on silti, että ollaan sopimassa selkeitä pelisääntöjä myös valtiolle internetin käytön suhteen. Tuntuu et internet on vähän yllättäny varsinkin kansalaiset ja valtiot sekä yritykset ovat käyttäneet tätä vähän ilkeesti hyödykseen. Noh, kehitys etenee ja töitä tehdään yhteisten pelisääntöjen eteen. Luottavaisin mielin jatkan ainakin ite internetin käyttöä :)

kata133/3

Jos minulla olisi firma ja sillä liikesalaisuuksia, niin ehkä niitä en gmailiin välttämättä kirjoittaisi. Muuten, NSA ja Google, siitä vaan, ei mitään väliä. Mailini ovat vapasti käytössänne. Gmail, Google-kääntäjä, Google maps, Googlen haku, Picasa jne ovat minulla päivittäisessä käytössä. Loistavia palveluita ilmaiseksi. Ilmaiseksi? Ilmaisia lounaita ei ole. Eipä nuo mainokset haittaa nykymuodossaan. Vaihtoehtohan voisi olla vaikka 10 egeä kuussa joka palvelu eli yllä oleva "coctail" 50 egeä kuussa = 600 egeä vuodessa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT