AfterDawn logo

Uusi SATA-standardi hyväksyttiin - pienempiä ja nopeampia tallennuslaitteita

Teemu Laitila Teemu Laitila
2 kommenttia

Vastikään virallistettu uusi SATA v3.2 -standardi tekee mahdolliseksi entistä pienikokoisemmat ja lisäksi nopeammat tallennusratkaisut.

Uutena asiasta standardi tuo mukanaan virallisen tuen SATA Express -laitteille eli PCI Express -väylään liitettäville SSD-asemille. Laitteita on ollut käytössä jo aiemmin, mutta standardoinnin myötä niiden ajurituen toteutus käyttöjärjestelmätasolla helpottuu. PCI Express -väylän käyttö kasvattaa siirtonopeuksia merkittävästi, aina 2,0 gigatavuun sekunnissa, kun nykyinen SATA3-standardin mukainen korkein nopeus on vain kuusi gigabittiä sekunnissa. Väylän pieni siirtonopeus on jo muodostunut pullonkaulaksi SSD-asemissa.

Lisäksi uusi SATA-versio tuo mukanaan tuen M.2-kokoluokalle eli fyysisesti aiempaa pienemmille SSD-asemille. Pienempään kokoon pakatuista laitteista on hyötyä erityisesti Ultrabookeissa ja tulevissa hybridilaitteissa.

Fyysisten muutosten lisäksi kehitystä on tapahtunut standardin tukemissa komennoissa. SATA v3.2 tehostaa esimerkiksi SSD-välimuistilla varustettujan hybridikiintolevyjen (SSHD) toimintaa. Lisäksi mukana on parannuksia virransäästöominaisuuksiin.


(Uutiskuvassa oikealla Intelin M.2-standardin mukainen SSD-asema)

2 KOMMENTTIA

Flobat1/2

Kiva nähdä välillä artikkeleita missä ei ole bitit ja tavut sekoitettu keskenään.

KalikoJak2/2

Sais tulla nyt enempi tosiaan noita PCI-e SSD-asemia. Mistään ei taho saada halvalla. :(

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT