AfterDawn logo

Nvidian uusi mobiili-Kepler lupaa moninkertaistaa mobiililaitteiden grafiikkatehon

Teemu Laitila Teemu Laitila

Nvidia on esitellyt SIGGRAPH-messuilla tulevan Logan-piirinsä grafiikkatehoa, jonka yhtiö väittää olevan moninkertainen verrattuna nykyisiin markkinajohtajiin. Loganin grafiikkapiiri perustuu työpöydiltä tuttuun Kelper-arkkitehtuuriin.

Paikalla olleiden (esimerkiksi Anandtech) mukaan Nvidia keskittyi demoissaan grafiikkaominaisuuksiin eikä paljastanut tulevan piirin prosessoripuolesta mitään. Näytönohjain sisältää yhden Kepler-SMX-modulin eli 192 CUDA-ydintä. Tarkempia tietoja ei esimerkiksi tulevista kellotaajuuksista ei paljastettu, mutta Nvidia esitteli taulukkoa, jonka mukaan mobiili-Keplerin laskentateho yltäisi yli PlayStation 3 -konsolin ja myös GeForce GTX 8800 -ohjaimen. Tämän hetken tehokkaimman mobiiliohjaimen eli Applen neljännen sukupolven iPadista löytyvän PowerVR SGX554 -piirin Nvidia kehuu päihittävänsä yli viisinkertaisesti raa'assa laskentatehossa.



Työpöytäohjaimistaan tunnettu Nvidia ei tähän mennessä ole onnistunut näyttämään osaamistaan mobiililaitteiden kokoluokassa ja esimerkiksi monessa Android-tabletissa käytetty Tegra 3 -piiri oli jo ilmestyessään kohtalaisen vanhaa tekniikkaa. Uudella piirillä Nvidia on hyppäämässä joukon häntäpäästä suoraan kärkeen, jos lupaukset mobiili-Keplerin suorituskyvystä materialisoituvat ensi vuoden aikana.

Kepler-arkkitehtuuri tuo tehon lisäksi mukanaan tuen useille pelikehittäjien kannalta tärkeille rajapinnoille. Tuettujen rajapintojen listalta löytyvät OpenGL ES 3.0, OpenGL 4.4 ja DirectX 11. Piiri tukee myös CUDA 5.0 -tekniikkaa sekä tesselöintiä. Aiemmin vain työpöydällä käytettyjen tekniikoiden tuominen mobiililaitteisiin helpottanee pelikehittäjien työtä erityisesti pelien porttaamisessa alustalta toiselle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki