AfterDawn logo

Intel luottaa 4K-videon tekevän Thunderbolt 2:sta hyödyllisen

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Intelin Thunderbolt-väylän toisen version tiedot ovat tarkentuneet, kun yhtiö paljasti tulevan päivityksen aikataulua ja ominaisuuksia. Kuten yhtiö on paljastanut jo aiemmin, merkittävin muutos on kapasiteetin kasvaminen 20 gigabittiin sekunnissa molempiin suuntiin.

Thundebolt on yleistynyt heikosti PC-puolella, mutta Applen laitteissa ensimmäisen sukupolven väylä on muodostunut vakio-ominaisuudeksi.

Thunderbolt-väylän seuraavan version virallinen nimi on vähemmän yllättäen Thunderbolt 2 (kun aiemmin päivitykseen viitattiin uuden ohjaimen koodinimellä Falcon Ridge). Uudessa versiossa aiemmat kahteen kanavaan jaetut, 10 gigabitin sekuntinopeudella toimivat väylät on yhdistetty yhteen kanavaan, jossa molempiin suuntiin voidaan siirtää dataa 20 gigabittiä sekunnissa.


Intel esittelee kasvaneen siirtonopeuden pääasialliseksi käyttökohteeksi 4K-resoluution videon käsittelyn. Yhtiön mukaan kasvanut siirtonopeus mahdollistaa 4K-tasoisen videon esittämisen näytöllä samaan aikaan, kun videota kopioidaan jopa useammalle samaan kaapeliin liitetylle tallennuslaitteelle. Kuvan siirtämistä näytölle helpottaa DisplayPort 1.2 -tuen lisääminen Thunderboltin uusimpaan versioon.


Vaikka Thunderboltin liitännssä tapahtuu perustavanlaatuisia muutoksia, Intelin mukaan nykyiset kaapelit ja laitteet ovat täysin yhteensopivia uusien liitäntöjen kanssa. Intelin blogissa ei kuitenkaan tarjota tarkempia tietoja siitä, voidaanko uuden sukupolven laitteita ja vanhemman sukupolven laitteita käyttää yhdessä ilman suorituskyvyn putoamista vanhemman version tasolle.

Ensimmäisiä Thunderbolt 2 -liitännällä varustettuja laitteita odotetaan markkinoille loppuvuodesta ja tarjonta kasvanee vuoden 2014 aikana.

1 KOMMENTTI

hannibal_pjv1/1

Hmm... koskas display port päivittyy seuraavan kerran? 1.2 tarjoaa jo 4K tuen, mutta lisää päitysnopeutta voisi siihenkin kaivaan 1.3 versiossa. 1.2 on jo vuodelta 2009, joten paljon on vettä ehtynyt virrata pohjanmaan pelloilla...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT