AfterDawn logo

Ensikatsauksessa Windows 8.1: paljon uutta ja korjauksia vanhaan

Teemu Laitila Teemu Laitila
8 kommenttia

Microsoft on julkaissut ensimmäisen virallisen katsauksen tulevan Windows 8.1 -version ominaisuuksiin.

Aiemmissa kommenteissa Microsoftin edustajat ovat lupailleet, että Windows 8 -sarjan ensimmäinen päivitys on yhtiölle tilaisuus kuunnella asiakaspalautetta ja jalostaa Windows 8:n myötä esiteltyä käyttötapaa eteenpäin.

- Olemme oppineet miten asiakkaamme käyttävät järjestelmää ja olemme saaneet paljon palautetta. Olemme toimittaneet satoja päivityksiä tuotteeseen ja sovellukseen ja olemme vasta pääsemässä alkuun, sillä järjestelmän potentiaali on suunnaton, Windowsin nettipalveluista vastaava johtaja Antoine Leblond kommentoi Windows 8:n evoluutiota.

Windows 8.1 -version teema vaikuttaisikin olevan pienet askeleet, jotka yhdessä tekevät Windows 8:n käyttökokemuksesta paremman niin kosketusnäytöllä kuin hiirellä ja näppäimistölläkin.

Lisää vapautta ulkonäön muokkaukseen

Muutokset alkavat jo lukitusruudulta, johon voi halutessaan asettaa näkymään diashown haluamistaan kuvista, joko koneen kiintolevyltä tai SkyDrive-kansiosta. Lukitusruudulta pääsee lisäksi käsiksi suoraan kameraan, mikä tuo kameran helpommin käyttäjän ulottuville. Myös saapuviin Skype-puheluihin voi vastata suoraan avaamatta laitteen lukitusruutua.

Ulkoasun muokkaamiseen on annettu lisää vapautta myös muualla kuin lukitusruudulla. Aloitusnäyttöä voi muokata uusilla väreillä ja taustakuvilla, jotka voivat lisäksi sisältää myös liikettä. Kun tähän saakka aloitusnäytön taustakuva on ollut pääasiallisesti yhtä tasaista väriä, tulevan päivityksen myötä valikon taustakuvana voi käyttää työpöydän taustakuvaa. Vaikka muutos kuulostaa pieneltä, se saattaa olla tärkeä osa aloitusnäytön nivomista yhteen työpöytäkokemuksen kanssa alleviivaamalla sitä, että se on itse asiassa vanhan Käynnistä-valikon jatke, eikä niinkään korvike työpöydälle.

Aloitusnäkymästä halutaan tehdä käyttäjälle aiempaa hyödyllisempi helpottamalla sen sisällön hallintaa. Päivityksen myötä voi esimerkiksi valita kerralla useampia ruutuja ja siirrellä isompia joukkoja eri paikkoihin. Windows Phonen edellisestä uudistuksesta on otettu mallia tuomalla mukaan entistä isommat ruudut, jotka lisätilan ansiosta voivat näyttää enemmän tietoa kerralla, kuten koko päivän kalenterimerkinnät tai tulevien päivien sään. Uudet sovellukset eivät myöskään enää automaattisesti ilmesty aloitusnäyttöön, vaan ne ovat katseltavissa vain kaikki sovellukset listaavassa valikossa, minkä pitäisi vähentää perusnäkymän täyttymistä turhilla sovelluksilla.

Uusia sovelluksia ja joustoa käyttöön

Moniajo on tärkeä ominaisuus erityisesti työpöydillä, eikä siitä ole missään tapauksessa haittaa myöskään tableteissa tai muissa mobiililaitteissa. Tulevaisuudessa usean sovelluksen samanaikainen käyttö on muuttumassa hieman helpommaksi, kun ruudun voi jakaa useamman sovelluksen kesken haluamassaan suhteessa eikä pelkästään kahdessa eri asennossa, kuten Windows 8:n nykyisessä versiossa. Ruudulle saa myös saman sovelluksen kaksi eri ikkunaa kuten kaksi selainikkunaa.


Useamman sovelluksen näkymästä tehdään jopa oletusarvoinen toimintatapa tietyissä kohteissa. Esimerkiksi nettilinkin klikkaaminen sähköpostisovelluksessa avaa linkin sisällön puolen ruudun kokoisessa selaimessa.

Microsoftin mukaan lähes kaikki järjestelmän perussovellukset tulevat päivittymään uuden Windows-version myötä. Esimerkiksi valokuvasovellus saa tuen kevyelle kuvanmuokkaukselle ja Music-sovellus on rakennettu alusta asti uusiksi. Tulossa on myös joukko täysin uusia sovelluksia kuten laskin, terveyteen ja liikuntaan keskittyvä sovellus ja muita. Lisää tietoa uusista sovelluksista on luvassa myöhemmin.

Yksi merkittävä uudistuva sovellus on Internet Explorer -selain, joka päivittyy versioon 11. Uuden version luvataan tukevan entistä paremmin kosketusta ja tarjoavan parempaa suorituskykyä. Uudessa selaimessa myös välilehtiä voi olla auki rajaton määrä ja esimerkiksi Chromesta tutulla tavalla välilehtien sisältö synkronoituu myös muihin laitteisiin. Synkronointi on ilmeisesti tulossa tarjolle myös Windows Phone -laitteisiin tulevaisuudessa.

Synkronointi ja pilvipalvelut ovat muutoinkin yksi merkittävistä painopistealueista. SkyDriven integraatiota koko järjestelmään on syvennetty. Tiedostot voidaan tallentaa suoraan SkyDrivelle, josta ne ovat koko ajan kaikkien laitteiden saatavilla. Synkronointia voidaan tehdä myös valikoivasti siten, että osa tiedostoista voidaan jättää synkronoimatta tai se voi koskea vain yhtä kansiota sisältöineen.

SkyDrivelle tallennetaan myös Windowsin asetukset. Siirryttäessä laitteelta laitteelle asetukset, sovellukset ja järjestelmän ulkoasu seuraavat perässä, kunhan kirjautuu järjestelmään omilla Microsoft-tunnuksillaan.


Windows 8 -sovellukset osaavat myös pitää itsensä ajan tasalla ja ne päivittyvät automaattisesti taustalla.

Haku

Paranneltu hakutoiminto on yksi Windows 8.1 -päivityksen merkittävimmistä ominaisuuksista. Hakuun pääsee käsiksi vanhaan tapaan aloittamalla kirjoittamaan sanan alkua aloitusnäytössä tai uudella näppäinyhdistelmällä Win+S mistä tahansa järjestelmässä. Haku-toiminnolla pääsee nyt käsiksi käytännössä kaikkeen koneen sisältöön ja se tarjoaa samassa näkymässä myös tuloksia netistä käyttäen Bingin nettihakua (hakukonetta ei voi vaihtaa).

Haku antaa tulokseksi tietoja sovellusten sisältä kuten elokuvia Netflix-sovelluksesta, triviatietoa Wikipedia-sovelluksesta ja musiikkikappaleita Xbox Musicista. Näiden lisäksi tarjolla ovat vanhat tutut hakukohteet eli sovellukset, tiedostot ja asetukset. Tuloksia voi selailla vierittämällä sivua vasemmalle päin. Microsoftilla vaikuttaisi olevan suuria suunnitelmia hakutoimintonsa suhteen ja yhtiön mukaan kätevyydessään se on kuin "moderni komentorivi".

Käynnistä-nappula tekee paluun ja muita odotettuja uutuuksia

Yksi Windows 8.1:n eniten spekuloiduista ominaisuuksista on ollut Käynnistä-napin paluu. Kuten aiemmin epäiltiin, nappula tosiaan ilmestyy vanhalle paikalleen, mutta ei silti johda perinteiseen Käynnistä-valikkoon, vaan toimii hiirtä käyttävien siltana aloitusnäkymään.

Microsoft myös tekee turhaksi suositut kolmannen osapuolen sovellukset, joilla tietokone käynnistyessään avaa suoraan työpöydän aloitusnäkymään sijaan. Asetus on valinnainen ja asetusnäkymä on edelleen oletusarvoinen valinta. Lisäksi näytön kulmista avautuvien valikoiden toimintaa voidaan säätää, mutta Microsoft ei vielä kerro tarkemmin miten.

Uuden Windows 8 -käyttöliittymän järjestelmäasetusten valikko on tähän saakka ollut erittäin puutteellinen ja monien asetusten säätämiseksi ainut vaihtoehto on ollut avata perinteinen järjestelmänhallinta. Microsoftin mukaan suuri osa asetuksista on nyt säädettävissä myös kosketukselle optimoidusta asetusvalikosta. Uudessa versiossa sen kautta voi muuttaa näytön resoluutiota, virransäästön asetuksia, Windows Updaten toimintaa sekä myös tarkempia verkkoasetuksia.

Kokeiluversio ennen julkaisua

Aiemmin Blue-koodinimellä tunnettu Windows 8.1 on tarkoitus julkaista syksyn aikana. Päivitys tulee olemaan ilmainen nykyisen Windows 8 -version omistajille ja se tulee jakeluun Windows Store -kaupan kautta samaan tapaan kuin muutkin sovelluspäivitykset.

Sitä ennen Microsoft kuitenkin tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden tutustua päivitykseen esiversion muodossa. Julkinen esiversio saapuu ladattavaksi 26.6 eli Microsoftin BUILD-konferenssin avajaispäivänä.

Lisää tietoja Windows 8.1:n uudistuksista on luvassa vielä lähiviikkoina ennen esiversion julkistamista ja kesän mittaan Windows 8 tekee tuloaan myös uudenlaisiin laitteisiin kuten 7- tai 8-tuumaisiin tabletteihin.

Edit 31.5 9:49 Tarkennettu termejä.

8 KOMMENTTIA

Larso9871/8

Kiitos kirjoituksesta, mutta muutaman termin olisi voinut tarkistaa.

Start Screen on suomeksi aloitusnäyttö eikä käynnistä-näkymä, ja Lock Screen on lukitusnäyttö eikä lukitusruutu. Tilet olivat tekstissä kivasti ruutuja, kuten Microsoftkin niitä kutsuu. Microsoft Language Portalista voi hakea Microsoftin termien virallisia käännöksiä. (Linkkiä en uutena käyttäjänä voinut lisätä.)

Lisäksi kohdassa "Asetus on valinnainen ja Käynnistä-valikko on edelleen oletusarvoinen valinta." pitäisi varmaan lukea Käynnistä-valikon sijaan aloitusnäyttö.

Labratoria2/8

Quote:

Windows 8 -sovellukset osaavat myös pitää itsensä ajan tasalla ja ne päivittyvät automaattisesti taustalla.

-Toivon että tämä ei ole pakollinen, haluan tietää mitä saan ennen asentamista. :)

squi3/8

Originally posted by Larso987:

Kiitos kirjoituksesta, mutta muutaman termin olisi voinut tarkistaa.

Start Screen on suomeksi aloitusnäyttö eikä käynnistä-näkymä, ja Lock Screen on lukitusnäyttö eikä lukitusruutu. Tilet olivat tekstissä kivasti ruutuja, kuten Microsoftkin niitä kutsuu. Microsoft Language Portalista voi hakea Microsoftin termien virallisia käännöksiä. (Linkkiä en uutena käyttäjänä voinut lisätä.) .

Kiitos palautteesta, tuo language portalhan vaikuttaa kätevältä, termien suomennos on tosiaan melko haastavaa välillä.

Korjasin huonot käännökset.

Bodomed4/8

Kiitos tästä jutusta! Autto asiaa kovasti. Kun pohdiskellut tässä että päivittäiskö 8:siin seuraavassa rautapäivityksen aikan. Näyttää siltä kovasti että ainakin mun toiveisiini on vastattu suurimmaks osaksi. Nyt vaan täytyy odottaa että saa nopeamman SSD:n jolle tuon voi sitten asentaa puhtaana. :)

Dwnldz_55/8

Oikein kivalta kuulostavia ominaisuuksia. Varsinkin kuvasovellukseen toivon enemmän ominaisuuksia. Tosin sama pätee moneen muuhunkin mukana tulevaan sovellukseen.

Pöytäkoneeseen tuskin olen hommaamassa kasia siltikään, mutta kannettavasta tuo löytyy. Olen useamman kerran meinannut poistaa koko systeemin ja laittaa 7 tilalle, mutta tämä päivitys antaa pikkasen toivoa joten en taida ihan vielä tehdä sitä.

Nettiselaimen nimi on sitten Chrome, ei Crome.

squi6/8

Originally posted by Dwnldz_5:

Nettiselaimen nimi on sitten Chrome, ei Crome.

Korjattu. Kiitos oikolukuavusta, kaikki ei aina tartu omaan silmään :)

Legitti7/8

Start8 maksaa 3$ ja sillä saa tuon heti.

stageout8/8

Saako tässä laatikkoleikissä Chromea hakukoneeksi - vai ei?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT