AfterDawn logo

Intel Pentium täyttää tänään 20 vuotta

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
9 kommenttia

Maailman suurin PC-prosessorivalmistaja Intel viettää tänään juhlapäivää. Aivan kuten Engadget meitä muistuttaa, on tullut kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun Intelin maailmankuulu Pentium-prosessori näki päivänvalon.

Julkaisun jälkeen Intelin massiivinen mainoskampanja siivitti prosessoriperheen huimaan suosioon ja valoi pohjan tämän päivän Intelille.

Alkuperäiset Pentiumit valmistettiin 800 nm prosessilla, mikä on hiukan enemmän kuin nykyiset reilun 20 nanometrin prosessilla valmistetut piirit. Kellotaajuudet olivat 60 ja 66 MHz. Useista myöhemmistä Intelin prosessoriperheistä käytettiin myös Pentium-nimitystä (esimerkiksi Pentium D ja Pentium 4), vaikka niillä oli loppujen lopuksi hyvin vähän tekemistä alkuperäisen Pentiumin kanssa.

Alla Intelin Pentium-mainos vuodelta 1994.

9 KOMMENTTIA

Bodomed1/9

Ai ai muistan vielä kun eilisen. Kun näiden kanssa leikittiin ja säädettiin... Vähän toista oli sillo päivitellä konetta ku nykysin.

jopeku2/9

Muistan hyvin, kun eräs oppilaitos osti luokallisen silloisia Pentium 60 sarjan koneita. Osborne merkiltään. Karkkilassa koottuja.
Silloin oli eräässä tuontanto-erässä liulkulukulaskenta -ongelma. Vaihdoin kaikkiin koneisiin takuuna prosessorit.

Ei sillä kyllä olisi ollut merkitystä, mutta oppilaitos vaati näin tehtäväksi takuutyönä, ja minähän yrittäjänä sitten tein niin. Eihän se mulle mitään maksanut, mutta menihän siinä oma aikansa kuitenkin.

Lakupiip3/9

Onhan tuo kellotaajuuskin vähän muuttunut :D Nykyisillä windowsseilla tuo ei edes varmaan käynnistyisi ottaen huomioon että 60mHz on aika paljon pienempi kun nykynen keskimääränen 3gHz

jopeku4/9

Originally posted by Lakupiip:

Onhan tuo kellotaajuuskin vähän muuttunut :D Nykyisillä windowsseilla tuo ei edes varmaan käynnistyisi ottaen huomioon että 60mHz on aika paljon pienempi kun nykynen keskimääränen 3gHz

Aivan. Niinä aikoina tulikin käyttöön Win 3.11 ja hienosti pelitti lähi- ja tulostinverkkokin. Silloin ei kylläkään ollut internettiä, mutta kyllä sittemmin Win 3.11 toimi netissäkin jopa 300 baudisella modeemilla. Ei ongelmia. Ei ollut kiirettä, eikä kyllä paljoa nettitarjontaakaan. Olihan internet tavallaan olemassa ennen Windowsiakin. Käytettiin mm. ohjelmien hakuun ja keskusteluunkin.

Nämä ovat siinä mielessä hienoja uutisia, että kukanenkin huomaa, kuinka nuorta tämä ATK-teknologia on tavallisten ihmisten käytössä. Minäkin niin kaiholla muistelen noita aikoja. Toimin noin 26 vuotta ATK-alan yrittäjänä. Nyt on jo ikää yli 60 v, mutta eipä se tahtia haittaa.

Voi niitä aikoja :-)

Lakupiip5/9

Ja ajatellaanpas vielä ensimmäisen pentiumin hintaa.. Nykyään saman tasoisen prossun voisi saada ehkä max 30€ (sisältäen verot yms) ja siilon sse on maksanut ehkä monta sataa euroa.

jopeku6/9

286 koneet maksoivat tuohon aikaa noin 20.000 mk. Olihan ne sentään jopa 12 Mhz koneita. 386 64 Mt:n RAM muistilla ja 40 Mt kiintolevyllä melkein 30.000 mk. Sellaista 30.000 markkaa sitten oli tuo 60 Mhz Pentiumikin muutamien vuosien kuluttua. Oli muuten hurjan nopea kone. Fraktaalikuviotkin oikein villiintyivä. Olihan siinä sisäänrakennettu matikkaprosessorikin :-)

Hyvin meni kaupaksi. Monia luokallisia koneita toimitin oppilaitoksille. Tosiaan. Ei kyllä ollut paljoa graafisia ohjelmiakaan. MS-DOS TEKO-teksinkäsittely ja Syphony taulukkolaskenta oli silloin yleisempiä.
Konetehot riittivät mainiosta. Nyt ei meinaa mikään teho riittää.

Sefriol7/9

Kyllä ne entisajan komponentit maksoivatkin : D. Katsoin joskus meidän perheen ensimmäistä kotitietokonetta, joka maksoi pyöreästi 20000mk. Putki näytöt oli jotain 5000mk ja tulostimet pari tuhatta. Keskusyksikkö 10000mk.
Jepjep. Siihen verrattuna pelikoneenikin on vielä halpa kapistus. Jo se, että kuluttaisi noin 750€ pelkkään näyttöön ei kuulosta kauhean houkuttelevalta.

jopeku8/9

Tämä on hauskaa muisteloa. Kun aloitin tietokoneleirien pitämisen muistaakseni -80 luvun puolessa välissä, niin leiriläisillä oli kovat omat blokit Commodore vastaan Amiga. Joillan jo Amstrad CPC 464 oli myös joillan. Joillakin oli sitten näitä PC-koneita. Leiritin aikoinaan noin 200 nuorta noihin hommiin.

Hienosti pärjättiin. Nokiakin alkoi telemään MiksoMikko 1 ja 2 jne sarjan tietokoneita.
Kehitys on mennyt pitkin harppauksin eteenpäin, mutta on selvästi nähtävissä, että ns. Mooren laki ei enää ihan pidä paikkaansa Ihmisten sekä omaksumiskyky ja tarve on kuitenkin rajottautunutta.

Kuuluun siihen ikäryhmään, joka on ollut mukana ajasta, jolloin vielä C-kasettien kanssa sekä 3" korppujen (A,mstrad) kanssa puuhailtiin. Seuraan edelleen aktiivisesti tätä kehitystä.

Nyt projekteina onkin Rasberry jutut, josta täälläkin on artikkeleita.

Suosittelen pieneerihenkeä kaikille nuorille ja tekniikasta kiinnostuneille vanhemillekin

Lakupiip9/9

Nyt kun muuten paremmin ajattelee niin tekniikkahan periaatteessa palaa juurilleen kun nyt on alkanut tulemaan enemmän kaikkia all in one tietokoneita. Tosta mainoksestakin näkee niin mikäpäs muukaan tietokone siinä kuin all in one :D

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT