AfterDawn logo

Testissä Asus WAVI - Langaton HDMI-lähetin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
20 kommenttia

Kaiken muun muuttuessa langattomaksi, on kuvasignaalin lähettäminen pysynyt sisukkaasti olohuoneen piuhakaaoksen perisyntinä. Tähän ongelmaan on luvattu ratkaisua jo vuosien ajan, viimeksikuluneen parin vuoden aikana eniten otsikoissa on ollut Intelin WiDi, mutta sekin on jäänyt arkielämässä lähinnä kirjainlyhenteeksi, jota kukaan ei käytä.

Moni haaveilee ns. hellasärön vähentämisestä langattoman ratkaisun muodossa; olohuoneen lattiaa pitkin pujotteleva, läppäriin kiinnitetty kymmenmetrinen HDMI-johto ei välttämättä kuulu sisustuselementtien toivelistalle.

ASUS tarjoaa tähän ongelmaan ratkaisua Asus WAVIn muodossa. WAVI on lähettimen ja vastaanottimen yhdistelmä, joka lähettää häviötöntä HDMI-signaalia langattomasti 5GHz taajuusalueella, jopa 25m etäisyydeltä. WAVI tukee 3D-videota ja 1080p:tä -- lähetysteknologia kulkee nimellä WHDI.

Päätimme ottaa ratkaisun pikatestiin.

Paketin sisältö

WAVIn paketista paljastuu 2kpl miniläppärin kokoista ja näköistä laitetta, joiden kummankin mukana tulee myös nyrkin kokoinen virtalähde. Lisäksi paketista löytyy 2kpl HDMI-johtoja sekä USB-johto, ajurilevy ja äärimmäisen pelkistetty käyttöohjevihko.
Asus WAVI vastaanotin
Kuvassa Asus WAVIn televisioon kytkettävä vastaanotinyksikkö

Kaksisuuntaisuus

Asus markkinoi WAVIa hieman erikoisella kulmalla. Laitetta ei niinkään mainosteta langattomana HDMI-johtojen korvaajana, vaan tietokoneen etäkäyttölaitteena. Tämä johtuu siitä, että WAVI mahdollistaa myös USB-signaalien siirtämisen saman laitteen kautta.


Televisioon kytkettävä vastaanotin sisältää 2kpl USB-portteja, joihin voidaan liittää television ääressä käytettävä hiiri ja näppäimistö. Vastaavasti lähetinpäässä, joka kytketään tietokoneeseen, voidaan etäkäyttöä varten kytkeä lähetin mukanatulevalla USB-johdolla tietokoneeseen. Tällöin tietokonetta ohjataan vastaanottimeen kytketyllä hiirellä ja näppäimistöllä.

Asus WAVI liittimet
Televisioon kytkettävän vastaanottimen takapaneeli, jossa 2kpl USB-portteja. Ethernet-porttia voidaan käyttää ainoastaan laiteohjelmiston päivitykseen.

Tämäntyyppisen etäkäytön tarvetta on vaikea nähdä, paitsi tilanteissa, joissa esim. talon toisessa kerroksessa sijaitsee perheen pelikoneeksi suunniteltu pöytäkone, mutta pelejä haluttaisiin pelata olohuoneen television kautta. Mutta hiiren ja näppäimistön kuskaaminen jokaista pelisessiota varten alakertaan -- tai erillisen olohuonenäppäimistön ostaminen etäkäyttöä varten kuulostavat molemmat varsin vaivalloisilta ratkaisuilta.

Toki tilanteissa, joissa esim. kodin ainoa Blu-ray -soitin löytyy yläkerrassa sijaitsevasta tietokoneesta, on etäkäyttö sinänsä järkevää. Mutta jos kone pitää erikseen mennä pistämään päälle, kytkeä WAVIn lähetinosa päälle ja ottaa mukaan sekä näppäimistö että hiiri, voitaneen kysyä, että kenties pelkkä HDMI-signaalin lähettiminen riittäisi ja elokuvan pistämiseksi tauolle jääkaapilla käynnin ajaksi, voitaisiin kipaista yläkertaan painamaan pausea ja jääkaapilla käynnin päätteeksi uudestaan playta..

Käyttöönotto

Testasimme laitetta kahdella kannettavalla. Toisessa kannettavassa videon ulostulona oli käytössä DisplayPort, jota varten hankimme käyttöön erillisen DisplayPort-HDMI -johdon. Toisessa kannettavassa videon ulostulo hoitui suoraan HDMI-ulostulon kautta. Käyttöjärjestelmänä käytössä olivat Windows 7 Home Premium (64-bit) ja Windows 7 Pro (64-bit).


Näyttönä käytettiin LG 50PK350 -plasmatelevisiota, jota on käytetty kummankin kannettavan kanssa jo useaan otteeseen suoralla kaapeliyhdistämisellä (joko HDMI-johdolla tai em. DisplayPort-HDMI -johdolla) menestyksekkäästi ja ilman päänvaivaa säätöjen suhteen.

Koska päätimme, että keskitymme nimenomaan langattoman HDMI:n lähettämiseen ja sen testaamiseen, alkutestejä varten ei haluttu asentaa lainkaan WAVIn ajureita. Lähetinosahan näkyy siihen kytkettävälle laitteelle puhtaasti HDMI-vastaanottimena, kuten vaikkapa televisiokin, joten ajureita ei pitäisi tarvita lainkaan.

Asus WAVI lähettimen liittimet
Tietokoneeseen kytkettävä lähetinosa, jossa USB- sekä HDMI-liittimet tietokoneeseen kytkentää varten

Eli lentotukialuksen kokoiset laatikot HDMI-johdoilla kiinni sekä televisioon, että tietokoneeseen, virtalähteet kiinni itse laitteisiin ja tämän jälkeen virrat päälle kummastakin laitteesta.

Magic happens. Työpöydän kuva ilmestyy parin sekunnin odottelun jälkeen televisioon, aivan kuten HDMI-johdolla yhdistettäessä.

WAVI kertoo tilastaan virtavalon muodossa: oranssi valo kertoo, että yhteyttä lähettimen ja vastaanottimen välillä ei ole, sininen valo kertoo, että signaali on muodostettu.

Käytössä

Ratkaisu toimi optimiolosuhteissa täydellisesti pitkän HDMI-kaapelin korvaajana -- mitään viivettä kuvassa ei havaittu, vaikka sellaista vähän pelättiin ja silmämääräisesti arvioituna mitään väliin jääneitä frameja tai muita outouksia ei käytössä ilmennyt. Leffamateriaalina käytettiin sekä DVD-elokuvia, Youtubea että Netflixiä.

Asus WAVI connecting..
Vastaanotin yrittää etsiä lähetyssignaalia


Ongelmia alkoi syntymään, kun lähettimen ja vastaanottimen paikkoja siirreltiin arkikäytössä. Vaikka välimatkaa olikin vain noin 6 metriä, keittiön ja olohuoneen välisen seinän tullessa signaalin eteen, täytyi laitteiden sijoitteluun kiinnittää selkeästi enemmän huomiota. Laiskan miehen ratkaisu, jossa lähetin oli keittiön lattialla pöydällä olevassa kannettavassa kiinni ja vastaavasti vastaanotin lattialla, television läheisyydessä, aiheutti välittömästi ongelmia. Laitteen valo pysyi sinisenä, kertoen että yhteys on edelleen olemassa, mutta kuva alkoi säröillä ja muodostaa artifakteja, kunnes signaali jossain vaiheessa kokonaan katosi. Lähettimen nostaminen pöydälle auttoi asiaa, mutta parin tunnin elokuvan katselun aikana kuvaan ilmestyi häiriöitä pariin otteeseen. Laitteiden sijaitessa näköyhteydellä toisistaan, ongelmia ei ilmennyt.

Arvio

Asus WAVI tekee lupaamansa asiat hyvin. Eli mikäli vastaanottimen ja lähettimen välillä on näköyhteys, laite suoriutuu HDMI-signaalin häviöttömästä siirrosta aivan loistavasti. Mitään ajureita ei tähän käyttöön tarvitse asentaa, joten käyttöönotto on äärimmäisen helppoa.

Iso kysymysmerkki tuleekin siitä, että onko laitteelle mitään käyttöä. Kaksisuuntaisuudelle keksin väkisin keksimällä pari käyttökohdetta, mutta kaikista niistä tuli juurikin väkisinkeksitty olo. Eli kaksisuuntaisuus oli parin kuukauden testijakson perusteella omassa käytössäni täydellisen turha ominaisuus muutoin varsin mukiinmenevässä laitteessa.

Asus WAVI virtalähteineen
Vastaanotinyksikkö virtalähteineen

Toinen iso miinus tulee WAVIn fyysisestä koosta. Molemmat, sekä lähetin että vastaanotin, ovat todellakin keskikokoisen miniläppärin kokoisia. Kun mukaan lätkäistään vielä pari kappaletta pienen tiiliskiven kokoista virtalähdettä, on laitteen mukanakuljettaminen ainakin omaltaosaltani täysin poissuljettu ajatus. Herää väistämättä kysymys, että jos laitetta harkitsee kymmenmetrisen HDMI-kaapelin korvaajaksi, niin WAVI ei ole ainakaan juurikaan pitkää johtoa esteettisempi ratkaisu olohuoneen kaapeliviidakon ratkaisijana. Lisäksi kaapeleiden määrähän nelinkertaistuu -- yhdestä HDMI-johdosta siirrytään kahteen HDMI-johtoon, kahteen keskikokoisen lentotukialuksen kokoiseen laitteeseen sekä kahdeen virtalähteeseen, johtoineen.


Vaikka kaikki edellämainitut seikat sivuutetaankin ja laitteelle olisikin selkeä käyttökohde olemassa, tulee eteen sen suurin kompastuskivi: hinta. WAVIn hinta pyörii tätä kirjoitettaessa 180 euron ja 210 euron välimaastossa -- joka on varsin järisyttävä hinta pitkän HDMI-kaapelin korvaajasta.

Myöskään kaksisuuntaisuuden pohjalta on vaikea keksiä perustelua laitteelle, joka maksaa 200 euroa. Jos tuohon vielä hankkii erillisen hiiren ja näppäimistön, koko paketin hinta on 300 euron tienoilla -- hinta, jolla saa jo nykypäivänä ostettua sekä halvan läppärin että lyhyen HDMI-kaapelin olohuonekäyttöä varten. Pelkästään elokuvakäyttöä ajatellen 100 euron budjetilla saa jo useiden eri valmistajien mediatoistimia, joissa mukana tulee oikea kaukosäädin.

Yhteenveto

+häviötön HDMI-kuva
+3D, 1080p
+käytön helppous
-hinta
-fyysinen koko
-signaalin kantavuus (rakenteiden/seinien läpi)

Jos kaksisuuntaisuudelle keksii selkeän, järkevän ja usein käytettävän käyttökohteen, WAVI on varmasti hyvä ostos. Myös häviöttömän HDMI-signaalin siirtämiseen laite on varsin mainio, tietyin varauksin. Valitettavasti hinnoittelu pilaa laitteen mahdollisuudet menestyä kotikäyttäjien keskuudessa.

Nykyisellään laite on toimiva, mutta hyötyynsä nähden erittäin kallis teknolelu.

20 KOMMENTTIA

haavoitus (vahvistamaton)1/20

Käyttökohteista sen verran, tietokone työhuoneessa, videotykki olkkarissa :)

dRD2/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti haavoitus:

Käyttökohteista sen verran, tietokone työhuoneessa, videotykki olkkarissa :)

Kyllähän tuolle HD-siirrolle keksii käyttöä, mutta ajattelitko näppiksen ja hiiren vetää olohuoneeseen tuohon kiinni -- vai käytkö napsauttamassa playn päälle työhuoneesta ja painut sohvalle istumaan sen jälkeen :-) Pelkkänä HD-siirtimenä tuo olisi suht ok -- vain koko ja hinta pistävät hanttiin sen osalta.

pcnero3/20

Kyseinen vehje ratkaisee opetustiloissa piilevän ongelman, kiinteän videoprojektorin pistoke on vain tietyssä paikkaa huonetta ja kone pitäisi parkkeerata siihen. Ei tarvitsisi laittaa kuin Asus kiinni koneeseen ja pistoke seinään ja avot. Ei turhia ja pitkiä johtovetoja.

Anestic4/20

No olishan tämä kätevä, ja USB-siirto enemmän kuin tervetullut. Esimerkiksi siihen voisi kytkeä peliohjaimen tai jos joku haluaa vaikka selailla nettivideoita sohvalla makuillen?? Ainakin itsellä olisi tälle laitteelle käyttöä aika lailla nyt ja joka päivä. Hinta vain tökkii... Mutta eiköhän tämä ole sisäänrakennettuna joka koneeseen jonku vuoden päästä... Niinku fullhd-näytötki...

BlueAgave5/20

Vai on vaikea keksiä käyttöä langattomalle USB:lle :D
Miksi ihmeessä pc:ltä tykille kulkeva kaapeli on hyvä olla langaton mutta samaan aikana on ok, että olohuoneen poikki kulkee 8 kpl usb-johtonippu?
Vai onko kirjoittajan käytössä mediarajoitin (kuten konsolit), johon ei voi kytkeä mitä tahansa lisälaitteita ja näin usb tarpeeton?

dRD6/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlueAgave:

Vai on vaikea keksiä käyttöä langattomalle USB:lle

Ei toki tarpeeton, mutta kerrotko tarkalleen ottaen, miten sinä käyttäisit tuota nimenomaista ominaisuutta?

JoniS7/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti haavoitus:

Käyttökohteista sen verran, tietokone työhuoneessa, videotykki olkkarissa :)

Kyllähän tuolle HD-siirrolle keksii käyttöä, mutta ajattelitko näppiksen ja hiiren vetää olohuoneeseen tuohon kiinni -- vai käytkö napsauttamassa playn päälle työhuoneesta ja painut sohvalle istumaan sen jälkeen :-) Pelkkänä HD-siirtimenä tuo olisi suht ok -- vain koko ja hinta pistävät hanttiin sen osalta.

tuon Playn painamisenhan voi hoitaa ainakin jos on android luuri niin "kaukosäätimellä" eli plugini kehiin ja puhelimella ohjailemaan, löytyy aika moniin soittimiin mutta VLC:n versiossa on omasta mielestä paras ominaisuus -> automaattinen paussi kun tulee puhelu ja jatkaa pienen viiveen päästä kun puhelu loppuu.

ja eiköhän näitä samoja löydy myös ios/wp alustalle niin ei kannata jättää ostamatta jos tuo on ainut mitä pohtii :)

3rd_party8/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti haavoitus:

Käyttökohteista sen verran, tietokone työhuoneessa, videotykki olkkarissa :)

Täytyisi olla vaan se näköyhteys, jota ei ainakaan oman työhuoneen ja olkkarin väliltä löydy.

Ihan siis mielenkiintoinen laite, mutta signaalin katama ei taida riittää omaan käyttöön.

dRD9/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 3rd_party:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti haavoitus:

Käyttökohteista sen verran, tietokone työhuoneessa, videotykki olkkarissa :)

Täytyisi olla vaan se näköyhteys, jota ei ainakaan oman työhuoneen ja olkkarin väliltä löydy.

Ihan siis mielenkiintoinen laite, mutta signaalin katama ei taida riittää omaan käyttöön.

Kyllä se signaali seinän läpikin kulkee, mutta vaatii vähän vastaanottimen/lähettimen asettelua sopiviin paikkoihin. Ja tietty gyproc-seinistähän menee melkein valokin läpi :-)

DamienTH10/20

Minulla ainakin on käyttötapaus tälle:

Tehokas pöytäkone on harrastushuoneessa monitorin kanssa. Iso telkkari löytyy olohuoneesta. Jos pelaan hiiripelejä tai teen koneella töitä, istun harrastushuoneessa. Jos haluan pelata pädipelejä, istuisin mieluummin olohuoneessa ison telkkarin äärellä.

Eli: Kone päälle. Steam auki ja big picture mode käyntiin. Sitten kävelisin olkkariin, ottaisin pädin käteen ja alkaisin pelaamaan kaikkia miljoonia steamin pädipelattavia pelejä aivan kuten nytkin pelaan.

Ei tartte raahata hiirtä ja näppiskää kun steamin big picture mode ei niitä vaadi.

Vaitoehdot: Tietokone olkkariin. Ei toimi, koska sisustuksellista lupaa ei tulisi ja sit ei voisi tehdä hiirinäppistöitä hyvän tuolin äärellä

Yksi tietokone olkkariin, yksi harrastushuoneeseen. Joo ei, 1500€ hintalappu on isompi kuin 200€ hintalappu.

Olkkariin xbox: On jo. No mihin tartten sit pc:n pädipelejä? Siihen, että on parempi grafiikka ja pelit käytännössä steamissa ilmaisia.

Mutta joo, jos kuva ei siirry seinän läpi ongelmitta, niin sitten valitettavasti ei tämäkään taida se ratkaisu olla. Todella harmillista.

dRD11/20

DamienTH: Joo, tuo on se yksi harvoista järkevistä ja loogisista käyttökohteista, jonka tuolle ratkaisulle näen kotikäytössä.

Signaali ei ole niin umpisurkea, kuin mitä ehkä annoin artikkelissa olettaa, se kyllä kulkee seinien läpi, mutta vaatii hieman laiteparien sijoittelulta testausta. Ja tosiaan, asun 1950-luvun talossa, jossa väliseinätkään eivät ole jokapaikassa gyproccia tms, joten nykyaikaisemmassa talossa signaali varmaankin kulkee jouhevammin läpi seinistäkin. Kellarista välikerrokseen en saanut signaalia kulkemaan millään kikkailulla, siihen tuo ei ainakaan omassa kämpässä pystynyt mitenkään.

3rd_party12/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Ja tosiaan, asun 1950-luvun talossa, jossa väliseinätkään eivät ole jokapaikassa gyproccia tms, joten nykyaikaisemmassa talossa signaali varmaankin kulkee jouhevammin läpi seinistäkin. Kellarista välikerrokseen en saanut signaalia kulkemaan millään kikkailulla, siihen tuo ei ainakaan omassa kämpässä pystynyt mitenkään.

Ok, kiitoksia tarkennuksesta. Itsellä vaan on tällä hetkellä kantava väliseinä (n. 15 cm teräsbetonia) työhuoneen ja olohuoneen välissä, joten siitä tuskin menee läpi ilman piikkausta. Eikä tilannetta helpota sekään jos joskus saa omakotitalon valmistumaan, siinä kun on sitten työhuoneen ja olohuoneen välissä 20 cm ontelolaatta.

Ei tätä ongelmaa kyllä kaapeleillakaan ratkaista, joten siinä mielessä tämä olisi kyllä mielenkiintoinen laite jos vain lähetysteho riittäisi. Ehkäpä seuraavassa versiossa...

kallu6013/20

Onko kukaan kuullut valkoisesta litteästä HDMI kaapelista ja valkoisista nitojan niiteistä,niillä homma hoituu osaamattomaltakin puolessa tunnissa ja hinta jää alle kolmenkympin,menee kerroksesta toiseen listoja pitkin eikä nosta sähkölaskua yhtään!

3rd_party14/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kallu60:

Onko kukaan kuullut valkoisesta litteästä HDMI kaapelista ja valkoisista nitojan niiteistä,niillä homma hoituu osaamattomaltakin puolessa tunnissa ja hinta jää alle kolmenkympin,menee kerroksesta toiseen listoja pitkin eikä nosta sähkölaskua yhtään!

...ja on tosi kätevää käydä toisessa kerroksessa painamassa playta ja juosta seuraavaan katsomaan elokuvaa.

dRD15/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kallu60:

Onko kukaan kuullut valkoisesta litteästä HDMI kaapelista ja valkoisista nitojan niiteistä,niillä homma hoituu osaamattomaltakin puolessa tunnissa ja hinta jää alle kolmenkympin,menee kerroksesta toiseen listoja pitkin eikä nosta sähkölaskua yhtään!

Melkein investoisin tuossa käyttötarkoituksessa 70-100e siihen, että ostan erillisen media playerin olohuoneeseen. Wanha Popcorn Hour eBaysta lähtee varmaan 50 eurolla.

DamienTH16/20

Minä ylipäätään kritisoin sitä, että pitäisi jostain syystä olla eri laite kun vain pelkkä näyttö vaihtuu. Luulisi jo herran vuonna 2013 olevan mahdollista, että laskentateho pöhisee jossain nurkassa (jos ei vielä netissä) ja se on yksi ja sama katsooko sitä työtuoliltaan monitorista vai sohvalta telkusta. Input menisi lähettimien kautta keskusyksikköön.

Tässä mielessä tuo WAVI on just tuota, valitettavasti tekniikka ei taida olla ihan niin pitkällä, että olisi ulkonäöllisesti siedettävä ja hintalaatusuhteeltaan huippu.

dRD17/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DamienTH:

Minä ylipäätään kritisoin sitä, että pitäisi jostain syystä olla eri laite kun vain pelkkä näyttö vaihtuu. Luulisi jo herran vuonna 2013 olevan mahdollista, että laskentateho pöhisee jossain nurkassa (jos ei vielä netissä) ja se on yksi ja sama katsooko sitä työtuoliltaan monitorista vai sohvalta telkusta. Input menisi lähettimien kautta keskusyksikköön.

Tässä mielessä tuo WAVI on just tuota, valitettavasti tekniikka ei taida olla ihan niin pitkällä, että olisi ulkonäöllisesti siedettävä ja hintalaatusuhteeltaan huippu.

Tuohon vaaditaan se, että firmat pääsevät yhteisymmärrykseen siitä mistä teknologiasta tulee se de facto langaton HDMI:n korvaaja ja sen, että piirit halpenevat niin, että niiden lisääminen näyttöihin, koneisiin ja telkkareihin integroiduksi ei nosta kokonaishintaa kuin ihan muutaman euron. Noita tekniikoita on nyt esitelty ja demottu ja tarjottukin jo kohta 10 vuoden ajan, mutta ei vain ole tullut vieläkään edes kunnollista starttia tuon kehityksen suhteen..

tuomas418/20

Terve

Millä näppäimistöllä ja hiirellä tai niiden yhdistelmällä testasitte WAVIa?

TomTom319/20

Sandberg:llä on langaton 'mininäppis/padi' joka sopii tähän tarkoitukseen.
Signaali mene betoniseinän läpi ainakin meillä niin että heilahtaa.
Työhuoneessa on pöytäkone ja olohuoneessa telkku, homma toimii kuin junan vessa.
Olohuoneesta käsin pystyy ohjamaan pöytäkonetta jonka kautta vuokratan ja katsellaan esim. leffoja puhumattakaan pelaamisesta (itse en harrasta pelaamista).
Tämä on paljon näppärämpi ratkaisu kun telkun hidas selain ja kömpelö kapula ohjaus elokuvan vuokrauksessa. Rahalla saa ja hevosella pääsee, näin se menee.

dRD20/20

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TomTom3:

Signaali mene betoniseinän läpi ainakin meillä niin että heilahtaa.

Meillä meni osassa seinistä, osassa taas ei, joten ihan superdupersignaalia tuo ei ulos pukkaa. Wanhassa rintamamiestalossa esim. kellarista keskikerrokseen streamaus ei onnistunut lainkaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki