AfterDawn logo

Samsung julkaisi mobiiliprosessorin kahdeksalla ytimellä

Teemu Laitila Teemu Laitila
3 kommenttia

Samsung on julkaissut uuden Exynos-sarjan prosessorin, joka sisältää kokonaiset kahdeksan prosessoriydintä. Exynos 5 Octa perustuu ARM:n big.LITTLE-tekniikkaan, jolla säästetään virtaa tilanteissa, joissa ei tarvita maksimaalista suorituskykyä.

Prosessorin kaikki kahdeksan ydintä eivät ole käytössä samanaikaisesti, vaan se sisältää kaksi erillistä joukkoa ytimiä, joiden välillä prosessori vaihtaa laskentatehon tarpeen mukaan. Siru valmistetaan 28 nm valmistusprosessilla ja siitä löytyy neljä Cortex-A15-arkkitehtuuriin perustuvaa ydintä sekä neljä Cortex-A7-ydintä, joiden tehtävänä on pyörittää käyttöjärjestelmän perustoimintoja.

Samsungin mukaan kahdeksanytiminen Exynos 5 Octa vähentää tehonkulutusta tilanteesta riippuen jopa 70 prosenttia verrattuna yhtiön omaan kaksiytimiseen Exynos 5 Dual -malliin, joka sisältää pelkästään kaksi Cortex-A15-ydintä.


Myös Nvidian tuore Tegra 4 perustuu vastaavantyyppiseen rakenteeseen, mutta neljän Cortex-A15-ytimen lisäksi siinä on vain yksi lisäydin, joka sekin perustuu Cortex-A15-arkkitehtuuriin.

Kuva: Stratageme.com

3 KOMMENTTIA

KalikoJak1/3

Tuntuu hullulta vuorotella noin monen ytimen kanssa. Jotenki sitä kuvittelee, että voisi sen sirun pinta-alan hyödyllisemminki täyttää. Eikö ihan kellotaajuuden muutos kuorman mukaan ole riittävän tehokasta (tai sitten tuo tegran yksi lepotilaydin)?

No, kaippa ne siellä tietää paremmin...

hannibal_pjv2/3

Jou... Itsekkin odottaisin parempaa suoritusta vaikka tuplaytimeseltä prossalta, joka osaa nostaa kellotaajuutta jos lämpö sen sallii ja sulkea osia itsestään, kun siltä tuntuu... Halvempi valmistaa, edullisempi asiakkaalle ja luultavasti ederniatehokkaampikin. Luultavasti jopa kutakuinkin yhtä nopea...

Sakke883/3

Kyllähän nykyiset piirit osaavat omaa kellontaajuuttaan säätää kuorman mukaan, mutta se ei vain taida olla se energiatehokkain ratkaisu. Jatkuva säätäminen vie tehoja ja siinä on aina viivettä.

Eiköhän ne siellä nvidialla ja samsungilla tiedä mitä tekevät.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki