AfterDawn logo

Haswell-prosessoreiden kellotaajuudet eivät juuri kasva nykyisestä

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

Intelin tuleva Haswell-prosessoriperhe ei juuri kasvata piirien kellotaajuuksia verrattuna nykyisiin Ivy Bridge -malleihin. Tiedot käyvät ilmi VR-Zone-sivuston julkaisemasta listasta, jonka väitetään paljastavan mahdollisesti jo huhtikuussa julkaistavan työpöytämalliston tiedot.

Sivuston mukaan neljännen sukupolven Core-prosessoreiden julkistus alkaa tehokkaampien työpöytäpiirien kategoriasta ja mallisto tulee olemaan nykyistä isompi. Kellotaajuudet ovat normaalitilassa enimmillään 3,5 GHz:n tasolla ja nopeimmissa malleissa Turbo-ominaisuus nostaa ne 3,9 GHz:n. Kellotaajuuksien perusteella voisi päätellä, että Intel on onnistunut kasvattamaan mikroarkkitehtuurin tehokkuutta ilman kellotaajuuden kasvattamista. Kaikissa listan Core i5- ja i7-sarjan prosessoreissa käytetään Intelin uutta näytönohjainta.


Kaikki listan prosessorit sisältävät kaksikanavaisen muistiohjaimen ja neljästä kahdeksaan megatavua välimuistia. Ytimien määrä vaihtelee kahdesta neljään kalliimpien mallien tukiessa myös HyperThreading-tekniikkaa, joka tuplaa loogisten ydinten määrän.

Koska ensimmäisen julkaisuerän mallit on tarkoitettu pääosin työpöytäkäyttöön, niiden TDP-arvot vaihtelevat 35 watista tehokkaimman mallin 84 wattiin. Ensimmäisessä erässä julkaistaan vain yksi vähävirtainen malli. Toista julkaisuaaltoa odotetaan vuoden kolmannelle neljännekselle.

Tarkemmat tiedot yksittäisistä malleista löytyvät alla olevasta listasta. Koska julkaisuun on vielä aikaa, tiedot saattavat muuttua joiltain osin.

5 KOMMENTTIA

DjZorlag1/5

Melko pienet on TDP:t kyllä näilläkin. Ja jos ovat edes jotenkin yhteydessä todelliseen virrankulutukseen niin eiköhän noissa olisi vielä varaa vaikka tuplata.

hannibal_pjv2/5

Saas nähdä. Luultavasti Sandy on edelleen paras prossa ylikellotukseen, mutta mobiilipuolella nämä lienevät hyviä kapineita.
Näyttäisi TDP olevan isom, vaikka kellot eivät kasva Ivystä? Vieko uuis GPU niin paljon enempi virtaa?

DjZorlag3/5

Juu TDP kasvanut hieman, mutta suorituskykyhuhut ainakin vaikuttavat melko lupaavilta. (niinkuin aina)

Verrattuna normi AMD:n prossujen TDP:ihin, jotka ovat jo ihan perusprossusta lähtien 95w ja yläpäässä sitten 125w, nämä lukemat on kuitenkin alhaisia. Kuitenkin nuo 130w tdp:n prossut Intelillä on ollut tapana "säästää" hc -harrastelijoille ja hinnoitella pilviin. Esimerkkinä vaikka LGA2011 -kanta ja sen prossut.

Näistä TDP:istähän kyllä saa aina spekuloida, se todellinen tehokulutus ei sitten olekaan enää kuin sinne päin.

Ennustelen i5-4670K:sta uutta hittiä 2500k:n seuraajaksi ;). Ei varmaan vaikea löytää perusteita.

BPVest4/5

Originally posted by DjZorlag:

Melko pienet on TDP:t kyllä näilläkin. Ja jos ovat edes jotenkin yhteydessä todelliseen virrankulutukseen niin eiköhän noissa olisi vielä varaa vaikka tuplata.

Tupla TDP prossut on niitä 8 ytimisiä jotka maksaa 1000 euroo.

DjZorlag5/5

Originally posted by BPVest:

Originally posted by DjZorlag:

Melko pienet on TDP:t kyllä näilläkin. Ja jos ovat edes jotenkin yhteydessä todelliseen virrankulutukseen niin eiköhän noissa olisi vielä varaa vaikka tuplata.

Tupla TDP prossut on niitä 8 ytimisiä jotka maksaa 1000 euroo.


Näin on. Tai 6-ytimisiä. 8-ytimisistä saa pulittaa vielä pari tonnia. ;).

Intel ei ole muuten vieläkään saanut aikaiseksi kohtuuhintaista 6-ydintä. Eikä varmaankaan tule vielä tuon toisenkaan julkistuksen aikaan. Toisaalta melko harvassa ovat ne jotka niitä sitten tarvitsevatkaan. Kyllähän nopealla neliytimelläkin pärjää ainakin 99% ihmisistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT