AfterDawn logo

Intel keskittyy Atom-sirujen tehonkulutuksen pienentämiseen ja grafiikkaan

Teemu Laitila Teemu Laitila
1 kommentti

Intelin aikoo keskittyä tulevaisuudessa Atom-piireissään erityisesti tehonkulutuksen pienentämiseen, mikä parantaisi yhtiön asemia mobiililaitteiden sisällä.

Vuotaneissa suunnitelmissa kerrotaan nykyisen Clover Trail -piirin seuraajasta, joka tunnetaan nimellä Bay Trail-T. Uuden Atom-piirin kerrotaan saapuvan markkinoille vuoden 2014 aikana. Intelin suunnitelmien mukaan Bay Trail-T tarjoaisi tuplaydinversiona saman verran suorituskykyä kuin nykyiset Clover Trail -piirit, mutta käyttäen jopa puolet vähemmän tehoa. Matalampi tehonkulutus on mahdollista 22 nm valmistusprosessin ansiosta. Nykyiset Clover Trail -piirit valmistetaan edelleen 32 nm prosessilla.

Myös ylempiin teholuokkiin on suunnitteilla uudistuksia, sillä Bay Trail-T tulee saataville myös neliydinversiona, joka lupaa 50-60 prosenttia enemmän suorituskykyä. Samalla neliydinversioista jää pois HyperThreading-ominaisuus.


Näytönohjaimen osalta Intel aikoo siirtyä järjestelmäpiireissään yhtiön omiin näytönohjaimiin, kun nykyisissä piireissä käytetään Imagination Technologiesin PowerVR SGX545 -ohjaimia. Uusien ohjainten myötä järjestelmäpiirit saavat DirectX 11 -tuen ja grafiikkasuorituskyvyn kerrotaan kasvavan kolminkertaiseksi. Kasvanut suorituskyky tarkoittaa myös sitä, että näytönohjaimen maksimiresoluutio nousee 2560x1600 pikseliin.

Mielenkiintoinen tieto on myös Intelin aikomus pysytellä 32-bittisissä prosessoreissa. Vuodettujen diojen perusteella Intel ei aio julkaista 64-bittistä versiota Bay Trail-T-piiristä eli sen tukema muisti jää enimmillään neljään gigatavuun. Toisaalta jos mobiililaitteen käyttäjällä on tarvetta sitä suuremmille muistimäärille, todennäköisesti mobiililaite ei ole enää oikea väline käyttötarkoitukseen.

1 KOMMENTTI

wipe20001/1

Eli kellotaajuuden noustessa 1,5 GHz:stä 2,1:een, suorituskykykö pysyy vain samana? Ja tehonkulutus samalla puolittuisi - miksiköhän alimman talukon mukaan Standby aika sitten pienenee 30 vrk:sta 20:een?

> ...Bay Trail-T-piiristä eli sen tukema muisti jää enimmillään neljään gigatavuun.
Tässä voisi tarkentaa, että RAM-muistin määrä rajoittuu tuohon (varmaan hieman allekin) 4 gigaan, mutta tallennustilaahan (FLASH-muistia) voi olla paljon enemmänkin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT