AfterDawn logo

iPad Mini vs. Nexus 7: ominaisuudet vertailussa

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

Apple julkaisi eilen odotetusti uuden iPad Minin, joka saapuu kilpailemaan hyvin menestyneiden seitsemän tuuman kokoisten Android-tablettien kanssa. Erityisesti Amazonin Kindle Fire -tabletti on myynyt hyvin, mutta sen saatavuus Euroopassa on vielä toistaiseksi heikkoa. Suomen markkinoilla ainakin tällä hetkellä iPad Minin pääasiallinen kilpailija on siis Googlen ja Asuksen Nexus 7.

Googlen Android-järjestelmään perustuvat tabletit eivät ole pärjänneet erityisen hyvin kymmenen tuuman kokoluokassa, jossa Applen iPad dominoi yli 60 prosentin markkinaosuudella. Google on kuitenkin pyrkinyt patoamaan Amazonin Kindle-tabletin menekkiä omalla Nexus 7 -tabletillaan ja samalla pyrkinyt kuluttajien käsiin niin sanotusti keittiön kautta ilman suoraa kilpailua Applen kanssa.


Eilen julkistettu iPad Mini vastasi ennakko-odotuksia lähes kaikilta osin, paitsi hintansa puolesta, jota on yleisesti pidetty kohtalaisen korkeana. Uutta pikku-iPadia myydään Yhdysvalloissa 329 dollarin hintaan, mutta Suomessa dollarihinta on kääntynyt perinteisesti suoraan ja vielä yläkanttiin 339 euroksi kun Nexus 7 on hinnoiteltu 269 euroon. Kumpi siis tarjoaa tällä hetkellä paremman vastineen rahoille?

Ominaisuudet iPad Mini Nexus 7
Käyttöjärjestelmä iOS 6 Android 4.1
Näytön koko / resoluutio 7,9" IPS-LCD / 1024x768 7" IPS-LCD / 1280x800
Fyysiset mitat 200 x 134,7 x 7,2 mm 197 x 120 x 10,5 mm
Paino 308 g 340 g
Prosessori Kaksiytiminen A5 Neliytiminen Tegra 3
Muisti

16 / 32 / 64 Gt sisäistä tallennustilaa, ei laajennettavissa

16 Gt sisäistä tallennustilaa, ei laajennettavissa. 1 Gt RAM.
Kamera Takana 5 Mpix, 1080p-videokuvaus, 1,2 Mpix etukamera, 720p-videokuvaus. 1,2 Mpix etukamera, 720p-videokuvaus (erillisellä sovelluksella)
Valmistajan ilmoittama akkukesto 16,3 Wh, 10 tuntia videotoistoa 16 Wh, 9 tuntia videotoistoa
NFC Ei Kyllä
Yhteydet WiFi, Bluetooth, (3G) WiFi, Bluetooth
Hinta alkaen 339 euroa 269 euroa
Muuta WiFi-versiossa ei GPS  


Taulukon perusteella voidaan todeta, että ominaisuuksiensa puolesta molemmat laitteet ovat pystyviä ja niille löytyy varmasti ottajansa. Applen iPad Mini voittaa keveydessä, ohuudessa ja ruudun koossa, mutta toisaalta Nexus 7:n resoluutio on suurempi, eikä sekään ole liian paksu tai painava yhdenkäden käyttöön. iPad Ministä löytyy takakamera, joka Nexus 7:sta puuttuu kokonaan. iPadin etuna ovat myös 3G-yhteydet, jotka kuitenkin nostavat laitteen hintaa roimasti yli budjettikategorian. Applen muiden iPad-mallien tapaan WiFi-versio ei sisällä GPS-paikannusta, mutta se löytyy kalliimmasta mobiiliyhteyksillä varustetusta mallista.

Loppujen lopuksi vertailussa merkittäväksi asiaksi nousee perinteisesti hinta ja henkilökohtaiset mieltymykset. Hintaeroa ei löydy kuin 60 70 euroa, vaikka Yhdysvalloissa hintaero on suurempi, kun tarjolla on myös 8 Gt muistilla varustettu Nexus 7 -malli. Henkilökohtaiset mieltymykset taas ratkaisevat Applen iOS:n ja Googlen Androidin välillä. Kaikesta huolimatta Nexus 7 vaikuttaisi budjettitablettia etsivälle edelleen parhaalta vaihtoehdolta, ellei Applen tuote yhteensopivuuksiensa vuoksi houkuttele enemmän.

Edit 24.10 20:54 Lisätty maininta GPS:n puutteesta WiFi-versiossa.

5 KOMMENTTIA

Teknotuuletin1/5

339-269 = 70 eiks je? Just sayin' :)

squi2/5

Originally posted by Teknotuuletin:

339-269 = 70 eiks je? Just sayin' :)

Näin tietysti, fiksasin laskuvirheen :)

jones1053/5

Eikös tuossa Nexus 7:ssa ole myös GPS, joka puolestaan puuttunee iPad Ministä? Jos navigointia aikoo tabletillaan harrastaa, niin se voi vaikuttaa valintaan.

squi4/5

Originally posted by jones105:

Eikös tuossa Nexus 7:ssa ole myös GPS, joka puolestaan puuttunee iPad Ministä? Jos navigointia aikoo tabletillaan harrastaa, niin se voi vaikuttaa valintaan.

Hyvä huomio, halvimmasta mallista tosiaan puuttu GPS. Lisäsin maininnan.

Huligaani235/5

mihin samsungin tabletit jäi?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT