AfterDawn logo

Kuolinkellot kilkattavat jo Blu-raylle?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
37 kommenttia

Blu-ray tulee mediana katoamaan hyvinkin nopeasti, näin ennustetaan ReadWriteWebin kirjoituksessa. Vaikka HD-levyformaatti on uusin nykyisin käytössä olevista optisista medioista, joutaa se kirjoituksen mukaan ensimmäisenä fyysisten medioiden hautausmaalle.

Vaikka juttu on kirjoitettu amerikkalaisesta näkökulmasta, on se kiinnostavaa luettavaa kenelle tahansa. Digitaalisessa maailmassa trendit kun ovat lähes poikkeuksetta maailmanlaajuisia. Niiden ajoittumisessa on tietysti paikallisia eroja.

ReadWriteWeb tiivistää vuonna 2006 lanseeratun Blu-rayn kohtalon iskut kolmeksi kohdaksi. Ensimmäinen näistä ajoitus. Blu-ray joutui välittömästi kilpailemaan HD DVD -formaatin kanssa tulevaisuuden median tittelistä. Taistelu pitkittyi vuoteen 2008, jolloin peli ratkesi Blu-rayn eduksi. Valitettavasti samaan aikaan maailmaa ravisutti lama, minkä takia uuteen viihde-elektroniikkaan ei haluttu satsata kovin paljoa. Vielä vuonna 2011 yli puolet yhdysvaltalaisista kotitalouksista elivät DVD-ajassa.


Blu-rayn toiseksi ja kolmanneksi kompastus kiveksi RWW mainitsee Netflixin ja Applen (tai laajemmin suoratoistopalvelut ja PC-valmistajat/ohjelmistoteollisuus). Uusi HD-media ei tarjonnut mitään ratkaisua ohjelmistoteollisuudelle. Vaikka Blu-ray mahdollistaa suurten datamäärien varastoinnin levylle, voidaan isot tiedostot yhtä hyvin jakaa verkon kautta käyttäjille. Tietokonevalmistajatkaan eivät oikein missään vaiheessa innostuneet Blu-raysta ja nykyään jopa DVD-asema alkaa hävitä kannettavista tietokoneista.

Optisten asemien häviämisen taustalla on RWW:n toinen pykälä, eli suoratoistopalveluiden yleistyminen. Tähän kategoriaan voidaan sisällyttää myös Valven Steam-pelikauppa. Kuluttajat ovat löytäneet digitaaliset jakelukanavat, mikä vie maton fyysisten medioiden jalkojen alta. Myös Hollywoodissa on huomattu tämä ja elokuvastudiot ovat alkaneet panostaa uuden sukupolven jakelureitteihin. Esimerkkeinä voidaan antaa vaikkapa Netflix, joka rantautuu Suomeen tämän vuoden aikana. Vastaavia palveluita on tietysti muitakin.

Hollywood panostaa samalla myös uuteen käyttöoikeuksienhallintajärjestelmään, eli UltraVioletiin. Siihen liittyen Walmart esitteli uuden palvelun, jonka avulla voidaan muuntaa DVD- ja Blu-ray-elokuvat digitaaliseen muotoon pientä maksua vastaan.

37 KOMMENTTIA

Zeitsei1/37

Eli tulevaisuudessa et omista enää mitään fyysistä kopiota, vaan ainoastaan väliaikaisen lisenssin elokuvalle. Jälleenmyyntiä ei ole. Toisekseen pohjolan kuparikaapaleilla HD-striimaus ei tule helpoksi vielä pitkään aikaan.

Lumikki2/37

Joo pikkasen aikaista, kun digitaaliset jakelukanavat on vielä aivan lasten kengissä jos tarkastellaan kaikkien kuluttajien tilannetta. Puhumattakaan käyttöoikeuksienhallintajärjestelmien (DRM) ja online toimintatapojen aiheuttamia ongelmia. Internet ei ole vielä valmis tähän siinä laajuudessa että fyysiset mediat voitaisiin lopettaa.

Mutta on uutisessa se totuus että tuohon suuntaan ollaan menossa ja lujaa.

Malboro3/37

Itsellä on ehkä vaikea uskoa moiseen, vaikka kaiken tykkäänkin ladata... Mutta Blu-raylläkin on omat hyvät puolensa. Ongelma on vain siinä että minua kiinnostavia ei vielä saa Blu-raynä ja se hinta on suuri kysymys myös.

teme5654/37

Blu-ray tuskin saavuttaa samanlaista suosiota, mitä CD ja DVD aikanaan, mutta ei tuo kyllä ihan heti kuolemaan tule. Metropoleissa (missä on nopeat kuituyhteydet) varmaan VOD-palvelut ajavat Blu-rayn ohi nopeastikin, mutta niiden ulkopuolella fyysinen tallenne pitänee pintansa. SD-tason elokuvan nyt vielä ADSL:llä streamailee, mutta HD-videolla voi alkaa tehdä tiukkaa. Ja tietysti sellaiset kuluttajat, jotka haluavat saada ostoksensa konkreettisesti itselleen (kuten allekirjoittanut), varmaan ostavat elokuvan jatkossakin levyllä. Firmoja kuitenkin tulee ja menee, niin se onkin hauskaa kun sulla "on" leffakokoelma jostain VOD-palvelusta joka menee sitten nurin.

Softa- ja musiikkipuolella fyysinen tallenne alkaa olla jo aika kuollut. Ei siis ihme, ettei pieniin läppäreihin enää edes yritetä tunkea optista asemaa, ei sillä mitään siinä tekisikään.

Jzw5/37

Ainoatakaan Blu-Rayta ei ole tullut ostettua järjettömien kopiosuojausten ja DRM:n vuoksi. Ostelisin mieluusti mutta ainoa omistamani blu-ray -soitin/asema on tietokoneessa ja kun noiden toistamiseen ei riitä mitkään perussoittimet..

myllis6/37

Itsellä on ollut 2010 kesästä lähtien PS3. Vasta viime viikolla ostin ensimmäistä kertaa Blu-ray-leffan. En ole ikinä aikaisemmin edes vuokrannut tai nähnyt missään sellaista leffaa.
Peleille kuitenkin ihan hyvä levy, kun vain ei tule PC:lle moneen vuoteen.

mjk7/37

Kyllähän tuo fyysisten kopioiden loppu alkaa häämöttää...ongelmia on kuitenkin vielä aika rutkasti ratkottavina.

Esim: laajakaista taloyhtiöissä on vielä jopa 1 megan luokkaa eli koitappa tuolla vaikka imuroida steamista BO peliä kestää aika kauan, toinen ongelma on "mokkula" katkeilee, myös nopeus ongelma. Itselläni on 24 mega ja se riitää suhteellisen hyvin HD matskua katsellessa , ja 8 mega rupee olemaan jo alarajalla...kuinka monella on oikeasti 10-100 meganen linja?

Joten ratkottavaa riittää..ennen dvd/br kuolemista.

_kooma_8/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti myllis:

Peleille kuitenkin ihan hyvä levy, kun vain ei tule PC:lle moneen vuoteen.

Mitäs tuolla tarkoitit? Eikö Blurayn tulo PC:lle pelien, tai muun runsaasti tilaa vievän softan muodossa olisi ihan hyväkin asia. Itse en kuulu vielä siihen porukkaan joka pitää kaiken datansa esim kiintolevyllä, tai jollakin palvelimella. Eli itseäni nimen omaan kiinnostaa nuo fyysiset mediat, ja haluaisin edelleen ostaa pelini esim lähi divarista.

Se että joku ei tarvitse (tai usko tarvitsevansa) jotakin asiaa ei tarkoita etteikö joku muu tarvitsisi. Esim itselläni on runsaassa käytössä tietokoneen DVD asema, tullut poltettua runsaasti musiikkia esim mökkireissulle, jossa ei ole mahdollisuutta nettiin tai muutenkaan, eli pattereilla toimiva CD mankka on ainoa ns viihdyke, niin johan noita levyjä kertyy. Sekä tulee niitä myös ostettua edelleen, siis CD levyjä, samaten jos löydän jonkin mielenkiintoisen DVD boksin, tairttuu se helposti mukaan. Eli kaltaisteni keskuudessa nuo mediat tuskin ovat aivan hetkeen katoamassa.

Se että Bluraystä ei ole tullut niin valtaisaa menestystä johtunee myös siitä että leffojen ja PS3 pelien lisäksi niille ei ole kovin kummoista käyttöä ollut.
Josko esim PC:lle oltaisiin saatu Bluray:na vaikkapa GTA IV, tai jokin muu valtavasti tilaa vievä peli, niin varmaankin Bluray menestyisi huimasti paremmin kuin miten se nyt menestyy. Eli lisää käyttökohteita tuolle Bluraylle niin varmasti löytyy markkinarakoja vielä pitkään.

Saisi Sony vaikkapa lisensoida tuon Mikkisoftalle, niin voisi uudessa xBoxissakin olla DVD aseman (mikäli siinä enään käytetään fyysistä mediaa, kuten jokin taho pelotteli) sijasta Bluray asema. Tuossa tilanteessa kaikki firmat sekä pelien kehittäjät voittaisivat. Lisä sisältö saisi edelleen ladata verkosta, mutta säästyisi esim lukuisat kivijalka myymälät jotka pelejä myyvät.

myllis9/37

#8 _kooma_:
En todellakaan tarkoittanut, että PC-pelit luopuisi levymuodosta.
Sitä vain, että kun kerta se peli on asennettu monelta DVD:ltä, niin ei niitä niin tarvi ruveta vaihtelemaan, kuin esim. X360.
Se olisi PC-pelaajille väärin, jos aletaan turhaan pakottamaan Blu-ray:ta niille. Ei ole pienemmän vaivan arvoista hankkia sellaista asemaa.
Konsoleille Blu-ray sopii oikein hyvin. Aika varmana tulee seuraavaan Xbox:in Blu-ray, eikä Sony sitä formaattia omista niin paljoa, että se voisi estää sen sille. Sony ei ole lisensoimassa, vaan joku muu firma (no saa jotain tuottoa Sony kuitenkin).

Lainaus:

Josko esim PC:lle oltaisiin saatu Bluray:na vaikkapa GTA IV, tai jokin muu valtavasti tilaa vievä peli, niin varmaankin Bluray menestyisi huimasti paremmin kuin miten se nyt menestyy.


Pakkopullaa, mitä vihaan.

himpo10/37

Ostin pari kuukautta ennen formaattisodan loppua HP:n läppärin missä HD-DVD, sodan loputtua menin kauppaan ja ostin yhden HD-DVD leffan kun oli puoleen hintaan, katsoin sen ja aloin ladata kaiken 720p.mkv siitä lähtien.

En jäänyt kaipaamaan HD-DVD:tä, enkä jää kaipaamaan Blu-Raytä, en ole myöskään koskaan ostanut ainuttakaan DVD-leffaa, mutta olen lainannut Star Wreck 4:n lisämateriaalien toivossa, en muuta.

Lupaan kokeilla Netflixiä.

Yanne11/37

Tämähän on ollut tiedossa jo pitkään, että fyysiset mediat tulevat katoamaan... Mutta katoaako ne koskaan kokonaan? Kyllähän LP-levyjäkin vielä harrastetaan, ja uutta materiaaliakin ilmestyy, vaikkei LP-levyssä formaattina olekaan hirveästi mitään järkeä.

Suomessa useimpiin asuntoihin kyllä saa riittävän nopeat yhteydet VOD:a varten, joten se ei ole esteenä. Kunnollisten laillisten palveluiden puute on ollut este, johon on nyt ilmeisesti siis tulossa muutosta.

Huligaani2312/37

minä ainakin olen vielä fyysisen median puolella sillä maailma ei ole vielä valmis nettielokuviin.
itse en edes omista blu-ray soitinta vaan minulla on dvd,eikä ole vielä mikään kiire vaihtamaan blu-rayhyn.

Yanne13/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Huligaani23:

minä ainakin olen vielä fyysisen median puolella sillä maailma ei ole vielä valmis nettielokuviin.
itse en edes omista blu-ray soitinta vaan minulla on dvd,eikä ole vielä mikään kiire vaihtamaan blu-rayhyn.


DVD:n kuvanlaatu ei vaan riitä alkuunkaan yhä suurentuville TV-ruuduille.

SD-tason kuva on muutenkin sellaista, ettei sen katsomisesta erityisemmin nauti, mutta olosuhteiden pakosta on joskus pakko katsoa.

Kaikki eivät ehkä ole yhtä nirsoja ja tarkkasilmäisiä kuin minä, ja hyvä heille kai sitten.

mcmopo14/37

Itse olisin ostanut bluray aseman jo vuosia sitten ellei tuo nykyinen kopiointisuojaus olisi niin tiukka. No itsehän julkaisijat tappoi koko formaatin mikä oli jo ennalta arvattavissa.

Lumikki15/37

Lainaus:

Suomessa useimpiin asuntoihin kyllä saa riittävän nopeat yhteydet VOD:a varten, joten se ei ole esteenä. Kunnollisten laillisten palveluiden puute on ollut este, johon on nyt ilmeisesti siis tulossa muutosta.

Mutta kun useampiin ei ole riittävä käsite silloin kun asia lopetetaan KAIKILTA. Mitä tekee ne jotka eivät kuulu useampiin ja jotka eivät saa sitä riittävää yhteyttä. Nehän jäisi siinä tapauksessa ilman minkäänlaista mahdollisuutta kyseiseen viihteeseen, koska fyysinen myynti olisi loppunut.

Tarkoitukseni on ilmaista että useampi ei ole riittävä käsite silloin kun kokonainen teknologian alan toimintatapa muuttuu siten että se koskee KAIKKIA. Eli tietoliikenne yhteydet pitää olla riittävät "lähes" kaikille Suomessa jotta asia voisi muuttua. Kannattaa kuitenkin huomata on kaksi eri asiaa että tulee uusia jakelukanavia, kuin se että poistaa myös vanhoja.

Lainaus:

Itse olisin ostanut bluray aseman jo vuosia sitten ellei tuo nykyinen kopiointisuojaus olisi niin tiukka. No itsehän julkaisijat tappoi koko formaatin mikä oli jo ennalta arvattavissa.


Näinhän se on että tavallaan omien tarpeiden ylisuojelu pilaa yrityksen oman liiketalouden. Kun ei osata enään ajatella asiaa sieltä kuluttajan näkökulmasta, vaan oletetaan että kuluttaja aina taipuu sen liiketalouden tarpeiden näkökulmaan. Sitten voi käydä niin että kuluttaja vain toteaa että ei kannata vaivautua, liian kallista, hankalaa tai rajoittunutta.

Harrowed16/37

Internet yhteyksien nopeus on suomessa keskimäärin 4 megan luokkaa ja todella suuri osuus elää vielä megan yhteydellä. Usein ei ole sen parempaa tarjollakaan, kun sekä kiinteiden että langattomien yhteyksien parannus on keskitetty viimeiset 5 vuotta yli 40 tuhannen asukkaan kaupunkien keskustoihin. Täysin uusille asunalueille vedetään valokuidut mutta valtaosa suomalaisista pidetään nopeiden yhteyksien ulkopuolella sillä hitaista nopeuksistakin voidaan pyytää nopean yhteyden hintaa, jos muuta ei ole tarjolla. Kyllä tällä nopeus tarjonnalla vielä musiikin streemaa mutta hd sisällön streemaus ei ihan hetkeen tule Suomessa lyömään itseään läpi.

Itseltänihän löytyy kattavat kokoelmat niin LP, CD kuin Bluray levyjäkin. Fyysisen median kuolemaa pelkään sillä tähän asti digitaaliset verkkomediat ovat tarjonneet vain ja ainoastaan toinen toistaan huonolaatuisempaa ja umpeen pakatumpaa sisältöä fyysisiin julkaisuihin verrattuna.

Robustus17/37

Voipi olla, mutta voipi olla olemattakin. Blu-rayn ylivoimainen kuvanlaatu ja täysi 1080p hakkaa mennen tullen HD-television puolelta tulevan lomittuneen 1080i:n. Molemmat mediat ovat käytössä, enkä raskisi ainakaan laadultaan ylivoimaisesta blu-raystä luopua.

Joensuu18/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:

Kyllähän tuo fyysisten kopioiden loppu alkaa häämöttää...ongelmia on kuitenkin vielä aika rutkasti ratkottavina.

Esim: laajakaista taloyhtiöissä on vielä jopa 1 megan luokkaa eli koitappa tuolla vaikka imuroida steamista BO peliä kestää aika kauan, toinen ongelma on "mokkula" katkeilee, myös nopeus ongelma. Itselläni on 24 mega ja se riitää suhteellisen hyvin HD matskua katsellessa , ja 8 mega rupee olemaan jo alarajalla...kuinka monella on oikeasti 10-100 meganen linja?

Joten ratkottavaa riittää..ennen dvd/br kuolemista.

No täällä on oikeesti Elisa-Viihde 10/100 kuitu, eikä tarvitse netin kanssa tuskailla millään osaalueella.

Jjon19/37

Niin kauan kun nää nettiyhteydet on tässä kunnossa, ni meikäläinen ostaa kaiken mielellään fyysisenä

xbkrypt0n20/37

Lainaus:

Tietokonevalmistajatkaan eivät oikein missään vaiheessa innostuneet Blu-raysta ja nykyään jopa DVD-asema alkaa hävitä kannettavista tietokoneista.

Tätä ei löydy kyllä tuosta lähdeartikkelista missään muodossa. Mistähän tämä "fakta" on oikein peräisin?


EDIT: Myös lähdekritiikkiä saa harrastaa. Tämänkin "uutisen" olisi ihan hyvin voinut jättää julkaisematta.

RekookeR21/37

Niin kauan kuin meganen netti maksaa suurpitäjissäkin 30 euroa kuukaudessa, niin turha haaveillakaan mistään netin kautte katsellusta materiaalista.

Yanne22/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Robustus:

Voipi olla, mutta voipi olla olemattakin. Blu-rayn ylivoimainen kuvanlaatu ja täysi 1080p hakkaa mennen tullen HD-television puolelta tulevan lomittuneen 1080i:n. Molemmat mediat ovat käytössä, enkä raskisi ainakaan laadultaan ylivoimaisesta blu-raystä luopua.


BluRay:ssä on pahoja puutteitakin, kuten se, ettei se tue 24 fps suurempaa kuvanopeutta 1080p -tarkkuudella. Nykyään monet tavalliset kuluttajatason kameratkin kuvaavat vähintään 1080p/25-30 (tai jopa 1080p/50-60), ja BluRay ei siis tue näitä.

Tässäkään suhteessa BluRaytä ei voi siis pitää tulevaisuuden formaattina.

BluRay:n datamäärät on toki sen verran suuria, että useimmilla ihmisillä ei (vielä) ole niin hyvää nettiä, että saisivat tuollaisia datamääriä inhimillisessä ajassa (tai reaaliajassa) siirrettyä. Toisaalta pakkaustekniikat kehittyy, nythän on tulossa h.265 -algoritmi, joka on noin puolet tehokkaampi kuin vanha h.264.

xbkrypt0n23/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

BluRay:ssä on pahoja puutteitakin, kuten se, ettei se tue 24 fps suurempaa kuvanopeutta 1080p -tarkkuudella. Nykyään monet tavalliset kuluttajatason kameratkin kuvaavat vähintään 1080p/25-30 (tai jopa 1080p/50-60), ja BluRay ei siis tue näitä.

Blu-Ray on ainoastaan tallennusmedia. Mikäli tuki 1080p50 tai 1080p60 videolle halutaan lisätä, pitää standardiin vaan pistää sille tuki. Toki leffat ovat kaikki nyt ja todennäköisesti hyvin pitkälle tulevaisuuteen tuossa soittimien yleisesti tukemassa muodossa. Myös useat 1080p videokamerat nauhoittavat suoraan 1080p50 tai 1080p60 AVCHD-muotoon jota useat soittimet ja televisiot osaavat suoraan toistaa. Mistä lie keksit tuon ettei BD sitä voisi mitenkään tukea.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

Toisaalta pakkaustekniikat kehittyy, nythän on tulossa h.265 -algoritmi, joka on noin puolet tehokkaampi kuin vanha h.264.

Edelleen, Blu-Ray on pelkkä optinen media. Se ei määritä mitä sinne levylle voidaan tallentaa.

Yanne24/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Edelleen, Blu-Ray on pelkkä optinen media. Se ei määritä mitä sinne levylle voidaan tallentaa.


BluRay on paitsi optinen media, myös digitaalisen videon eräs standardi.

Ei BluRayhin noin vain voi jälkikäteen lisäillä ominaisuuksia, koska vanhat laitteet eivät voi näitä tukea. Helppohan se olisi polttaa BluRay-levylle tiedosto, jossa on videota vaikka 1080p/60 -tarkkuudella, mutta mitä se hyödyttää, jos useimmat laitteet eivät sitä suostu toistamaan.

Kyllähän 1080p/60 -videon voi polttaa vaikka CD/DVD-levylle! Mutta ei sitä juuri mikään laite toista, koska standardit ei tuollaista tunnista. (Eikä se hyödyttäisi käytännössä yhtään mitään, vaikka standardeja käytäisiin näin jälkikäteen parantelemaan.)

Lisätään vielä, että sanalla "BluRay" tarkoitetaan yleensä kaupasta ostettavia BluRay-levyjä. Tietokoneissa käytettävä BD-R on vähän eri asia. Tottakai BD-R -levylle voi polttaa mitä tahansa sisältöä, mutta ei se tarkoita, että tämä sisältö olisi BluRay-standardin mukaista ja sitä suostuisi normaalit soittimet toistamaan.

xbkrypt0n25/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

BluRay on paitsi optinen media, myös digitaalisen videon eräs standardi.

Lätkäiseppä sitten linkki täsmällisiin ja virallisiin standardeihin.

EDIT: Linkki löytyikin:
http://www.blu-raydisc.com/assets/Downl...tions-18780.pdf

Jännästi sinne on lisäilty mm. 3D -videon tuki vaikka alkupään soittimet eivät sellaista tue (näin vinkkinä tuohon seuraavaan väitteeseesi mitä kommentoin).

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

Ei BluRayhin noin vain voi jälkikäteen lisäillä ominaisuuksia, koska vanhat laitteet eivät voi näitä tukea.

Tuoko on ainoa vastaväite? Jos verrataan DVB-lähetyksiin, niin siellä samalla vastaanottolaitteistolla kyetään vastaanottamaan lähetettyä MPEG-2 ja MPEG-4 pakattua videota, poislukien tietty itse ihan loppupäässä vastaanotin. Toinen on DVB-x ja toinen on DVB-x2. Soittimeen vaan joku logo tai vastaava, että tällä voi toistaa jotain uusia levyjä niin homma on siinä. Artikkelissahan mainitaan ettei monella vielä ole koko soitinta, niin sama se on siihen lisätä :)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

Kyllähän 1080p/60 -videon voi polttaa vaikka CD/DVD-levylle! Mutta ei sitä juuri mikään laite toista, koska standardit ei tuollaista tunnista.

Suurin osa taitaa vaan toistaa AVCHD-muodossa olevan levyn riippumatta mikä tallennusmedia on käytössä (CD/DVD/BD/SDHC/USB).

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

Tottakai BD-R -levylle voi polttaa mitä tahansa sisältöä, mutta ei se tarkoita, että tämä sisältö olisi BluRay-standardin mukaista ja sitä suostuisi normaalit soittimet toistamaan.

Soittimet toistavat sekä Blu-Ray -elokuvia, että mitä tahansa mitä ne voivat ylipäätänsä toistaa Blu-Ray -levyiltä (valokuvat, musiikki, videotiedostot). Blu-Ray -soittimelle Blu-Ray -levy on vain tallennusmedia, ei sisällönmäärittäjä.

Yanne26/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xbkrypt0n:

Jännästi sinne on lisäilty mm. 3D -videon tuki vaikka alkupään soittimet eivät sellaista tue (näin vinkkinä tuohon seuraavaan väitteeseesi mitä kommentoin).


Uusien ominaisuuksien jatkuva lisäily ei kuitenkaan ole järkevää, sikäli kun alaspäin yhteensopivuutta ei pystytä järjestämään.

3D on oikeastaan poikkeus sääntöön semminkin, kun 3D:tä varten kuluttajat joutuvat joka tapauksessa hankkimaan uuden 3D-televisionkin.

Uusien ominaisuuksien lisäily on järkevää lähinnä silloin, kun media toimii myös vanhoissakin laitteissa. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa Nicam-stereoäänen lisääminen VHS-nauhaan. Nauhat toimivat myös vanhoilla nauhureilla (ilman Nicam-ääntä tietenkin).

En usko, että mitään 1080p/60 -formaattia lisätään BluRay-standardiin välttämättä koskaan, koska jos se olisi järkevää, olisi se jo tehty... Tästä aiheestahan oli jonkun verran keskustelua siinä vaiheessa kun 3D BluRaytä lanseerattiin. Etenkin realistisuuteen pyrkivässä 3D-kuvassa 24 fps ei riitä mihinkään...

Lumikki27/37

Minusta te olette kumpikin oikeassa. Blu-ray on pelkkä tallennuspaikka ei se määritele mitä siellä on. Mutta blu-ray on myös laiteympäristö kokonaisuus kuluttajilla eikä sitä voi muuttaa niin helposti.

Esimerkiksi jos alettaisiin tehdä blu-ray levyjä 1080p/60 niin useimpien kuluttajien blu-ray soittimet eivät sitä pystyisi toistamaan sitä. Jos vuokraisin videovuoraamosta blu-ray levyn niin oletan että se toimii minun blu-ray soittimessa. Eli blu-ray levyn tekniikka ei rajoita asiaa, mutta kuluttajan nykytilanne käytännössä rajoittaa. Sekä aika vaikea sekin on että olisi taaksepäin yhteensopiva, koska se veisi blu-ray levyltä yli kaksinkertaisen tilan. Jo nykyään tuo 3D sotkee tillannetta aika pahasti. Jos vuokraat levyn niin pitää tarkistaa kumpaa se on.

xbkrypt0n28/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

En usko, että mitään 1080p/60 -formaattia lisätään BluRay-standardiin välttämättä koskaan, koska jos se olisi järkevää, olisi se jo tehty...

Jos nyt kuitenkin puhuisit siitä oikeasta standardista, eli BD-ROM -standardista. Erittäin sekavalta näyttää kun puhut Blu-Ray:stä (koko tallennusmedia) ja kaupan BD-ROM -levyistä samalla termillä. Pointtina oli siis, että standardi elää yhä eikä sitä ole kiveen kirjoitettu vaikka kuinka kuluttajat siitä kärsisivät. Itse taas en usko virallisen 1080p50 tai 1080p60 tuen lisäämiseen BD-ROM -standardiin, koska elokuvia ei vaan yksinkertaisesti julkaista tuossa muodossa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:

Nykyään monet tavalliset kuluttajatason kameratkin kuvaavat vähintään 1080p/25-30 (tai jopa 1080p/50-60), ja BluRay ei siis tue näitä.

Lisäksi tämä lause on ihan täyttä puppua. BD-ROM -standardiin näitä ei ole kirjoitettu, mutta itse soittimet tukevat noita tallennusmuotoja joko kokonaan tai osittain. Et voi puhua BD-ROM -standardista ja kuluttajakameroista edes samassa lauseessa, koska kuluttaja ei voi luoda kaupan Blu-Ray -levyjä. Kuluttajat voivat luoda AVCHD-levyjä, mutta ko. säiliöformaatti -muotoa taas ei mikään standardi pidättele joten sen vertaamisessa BD-ROM -standardiin ei ole mitään järkeä.

Hate02929/37

Itse haluan pitää kuuntelemastani musiikista ja elokuvista datan omalla koneella. En välttämättä optisella medialla mutta kiintolevyllä tms. Sieltä saa datan kulkemaan joko lähiverkkoa/nettiä pitkin muihin laitteisiini, jotka sitä tarvitsevat tai otettua matkaan esim. usb-tikulle tai ulkoiselle kiintolevylle. Myös tallenteen formaatin haluan päättää itse.

En todellakaan pidä ajatuksesta, että "omistamani" data on yritysten palvelimilla, netin takana. Oma kone, oma lupa. Kovalevytila on kohtuullisen halpaa.

AhKeefas30/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Joensuu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:

Kyllähän tuo fyysisten kopioiden loppu alkaa häämöttää...ongelmia on kuitenkin vielä aika rutkasti ratkottavina.

Esim: laajakaista taloyhtiöissä on vielä jopa 1 megan luokkaa eli koitappa tuolla vaikka imuroida steamista BO peliä kestää aika kauan, toinen ongelma on "mokkula" katkeilee, myös nopeus ongelma. Itselläni on 24 mega ja se riitää suhteellisen hyvin HD matskua katsellessa , ja 8 mega rupee olemaan jo alarajalla...kuinka monella on oikeasti 10-100 meganen linja?

Joten ratkottavaa riittää..ennen dvd/br kuolemista.

No täällä on oikeesti Elisa-Viihde 10/100 kuitu, eikä tarvitse netin kanssa tuskailla millään osaalueella.

Taloyhtiöön tulossa 10/10 Elisa minimi
Saa nähdä viitsinkö maksaa nopeammasta
Upload nopeus kymmenkertaistuu, mutta download laskee...
Ehkä sitten otan 10/50, jos tökkii...
Meneehän tuossa joitakin vuosia vielä
Ongelma lienee digijakelun rajoissa eli töllöistä saa hädin tuskin irti "HD" eli 720p kuvaa ja missä viipyy 3D?

Urvabara31/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Jo nykyään tuo 3D sotkee tillannetta aika pahasti. Jos vuokraat levyn niin pitää tarkistaa kumpaa se on.

Miksi pitäisi tarkistaa, onko Blu-ray-levy 2D:tä vai 3D:tä, jos itselläsi on vain 2D:hen kykenevä Blu-ray-laitteisto? Blu-ray 3D toimii Blu-ray 3D -laitteistolla 3D:nä tai 2D:nä ja Blu-ray 2D -laitteistolla 2D:nä.

On tietysti tyhmää, että erikseen myydään/vuokrataan Blu-ray 2D -levyjä, vaikka pelkkä Blu-ray 3D -levy olisi riittävä (koska se toimii kaikilla). *huokaus*

Urvabara32/37

Oikeastaan ainoa ongelma Blu-ray:ssä on se, että sen kapasiteettia ei varmaankaan ole kauhean helppo kasvattaa tekemättä fyysisiä muutoksia Blu-ray-laitteistoon (päivittäminen olisi sangen vaikeaa).

50 gigatavun kapasiteetti nimittäin tulee melkein heti vastaan, jos siirrytään vaikkapa yli kolmen tunnin elokuviin, 3D:hen, 4K-resoluutioon, 1080p60:een tai useisiin laadukkaisiin ääniraitoihin.

Onhan niitä vissiin 100 gigatavun ja 200 gigatavun kolmi- ja nelikerros "Blu-ray-levyjä", mutta niiden lukeminen lienee vaikeaa ilman fyysisiä muutoksia Blu-ray-laitteistoon. Siksipä en näe niiden yleistyvän kovin helposti.

Urvabara33/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:


BluRay:ssä on pahoja puutteitakin, kuten se, ettei se tue 24 fps suurempaa kuvanopeutta 1080p -tarkkuudella. Nykyään monet tavalliset kuluttajatason kameratkin kuvaavat vähintään 1080p/25-30 (tai jopa 1080p/50-60), ja BluRay ei siis tue näitä.

Tässäkään suhteessa BluRaytä ei voi siis pitää tulevaisuuden formaattina.

Mikä nettivuokraamo vuokraa ja mikä nettikauppa myy noita kaipaamiasi 1080p60-elokuvia ja 1080p60-TV-sarjoja? Minkä nettiyhteyden yli niitä lataat? Ainakaan reaaliajassa et niitä katso, ellei nettiyhteytesi ole vähintäänkin 100 Mbit/s-luokkaa.

PS. Ja laadun pitää olla (pakkausartifaktien suhteen) netin kautta ladatulla HD-materiaalilla vähintään yhtä hyvää kuin Blu-ray-levyillä. Muutoinhan koko hommassa ei ole pienintäkään järkeä. Miksi myydä 1080p60:tä, jos se sitten sotketaan pakkausartifakteilla?? Vertaa: Suomen antenni-digi-tv, jossa yhteen kanavanippuun on tungettu 5...10 kanavaa, vaikka suositeltava määrä olisi varmaankin 3 tai 4 kanavaa per nippu.

Urvabara34/37

Pilvipalvelu on kaunis ajatus...jos voitte taata, että ne leffat ovat vielä katsojan käytettävissä vielä 50 vuoden kuluttuakin ostamisesta ja jos käytettävissä on edullinen 100 Mbit/s (vähintään) yhteys.

Ainahan saa haikailla, mutta minä mieluummin katson leffani terävänä (ja ilman latausaikoja) Blu-ray-levyiltä. :)

jakontti35/37

Itselle perustelin Blu-Ray soittimen hankintaa paremmilla elokuva äänillä.
VOD palvelut tuskin tulee tarjoamaan pakkaaamattomia, monikanavaisia HD ääniä, joita Blu-Ray levyiltä löytää. DVD se vasta kuollut formaatti leffakäytössä on. Vastaahan sen suttupiirto hiihtoputkitelkkujen tarkkuutta.

Mahtavaa katsoa uudelleen remasteroitua jännäriä 70-luvulta Blu-Raynä, jossa kuva ja ääni ovat paremmat, kuin nykyisissä HD tv lähetyksissä. Aika usein klassikko elokuvissa on nähty vaivaa ja kuva on jopa nykypätkiä laadukkaampaa. Saako VOD palveluna edes klassikoita, kuten Liekehtivä torni? Mulla on jotenkin tunne, että enemmän keskitytään uusiin julkaisuihin. Korjatkaa jos olen väärässä.
Minusta Blu-Ray on ylivoimaisesti paras elokuva formaatti, mutta vähän muuten hyödynnetty. Elokuvateollisuus sen varmaan päättää, milloin arkku naulataan. B.T.W. Ei kaikkea tarvitse omistaa. Viimeksi lainasin Walking Deadin enaimmäisen seasonin ihan kirjastosta ja ehti hyvin kahdessa viikossa katsoa. Jotain vastinetta verorahoille. ;)

Yanne36/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Urvabara:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yanne:


BluRay:ssä on pahoja puutteitakin, kuten se, ettei se tue 24 fps suurempaa kuvanopeutta 1080p -tarkkuudella. Nykyään monet tavalliset kuluttajatason kameratkin kuvaavat vähintään 1080p/25-30 (tai jopa 1080p/50-60), ja BluRay ei siis tue näitä.

Tässäkään suhteessa BluRaytä ei voi siis pitää tulevaisuuden formaattina.

Mikä nettivuokraamo vuokraa ja mikä nettikauppa myy noita kaipaamiasi 1080p60-elokuvia ja 1080p60-TV-sarjoja? Minkä nettiyhteyden yli niitä lataat? Ainakaan reaaliajassa et niitä katso, ellei nettiyhteytesi ole vähintäänkin 100 Mbit/s-luokkaa.

PS. Ja laadun pitää olla (pakkausartifaktien suhteen) netin kautta ladatulla HD-materiaalilla vähintään yhtä hyvää kuin Blu-ray-levyillä. Muutoinhan koko hommassa ei ole pienintäkään järkeä. Miksi myydä 1080p60:tä, jos se sitten sotketaan pakkausartifakteilla??


Ei kai 50-60 fps:llä saa Netistä nyt juuri mitään, ei edes SD-kamaa. Youtubekaan ei noita tue. Mutta Netin kautta se on kuitenkin teknisesti mahdollista, etenkin kun vielä pakkaustekniikka kehittyy h.265:n myötä. BluRay:llä ei ole mahdollista, ellei standardia pistetä uusiksi ja tuskin pistetään.

Sinänsä uskoisin kyllä, että se on vain ajan kysymys, kun esimerkiksi Youtube alkaa tukea 50/60 fps -kuvaa.

Yanne37/37

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Urvabara:

Pilvipalvelu on kaunis ajatus...jos voitte taata, että ne leffat ovat vielä katsojan käytettävissä vielä 50 vuoden kuluttuakin ostamisesta


Maksu-TV:n korttilinkitys tuhosi noi haaveet jo television puolella, joten eiköhän nämä haaveet tapeta surutta Netinkin kohdalla...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki