AfterDawn logo

LCD-näytöille suunniteltu kvanttipistekalvo lähestyy kaupallistumista

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Uudenlaista kvanttipisteisiin perustuvaa QDEF-kalvoa (Quantum Dot Enhancement Film) kehittänyt Nanosys aloittaa 3M:n kanssa yhteistyön teknologian kaupallistamiseksi. Kalvon sanotaan parantavan nykyisten LCD-näyttöjen värien sävytoistoalaa (gamut) 50 prosentilla.

Ilman teknologiaa LCD-näytöt toistavat vain 37 prosenttia ihmisen havaitsemista väreistä. Televisioihin tuloa tekevässä OLED-paneelissa sävytoistoala on selvästi laajempi, mutta Nanosysin mukaan heidän teknologian ansiosta LCD säilyy edelleen kilpailukykyisenä vaihtoehtona.

Nanosysin mukaan heidän kalvon käyttäminen ei juurikaan lisää valmistajien tuotantokustannuksia, koska siihen siirtyminen ei vaadi muuta kuin muutaman komponentin vaihdon. Yhtiö mainostaakin QDEF:n tuovan LCD-näyttöihin "OLEDin sävytoistoalan ilman OLEDin tuotantokustannuksia tai tehonkulutusta".

Näyttöjen lisäksi kvanttipisteteknologiaa voidaan nähdä tulevaisuudessa muuallakin kulutuselektroniikassa. Tekniikalla voidaan parantaa esimerkiksi kamerapuhelimilla otettujen kuvien tarkkuutta ja kirkkautta. Aiheesta enemmän kiinnostuneet voivat lukea esimerkiksi Tiede-lehden jutun.

4 KOMMENTTIA

hannibal_pjv1/4

Tästä haluaisi kuulla vähän lisää. Tuo tiedeartikkeli oli ihan hyvä, mutta näistä sovellutuksista olisi kiva tietää enemmänkin! Jos tämä kilpailee oikeasti OLEDn kanssa, niin se tietää vain hyvää OLEDnäyttöjen hinnolle, jos lähes yhtä hyvä kuva saadaan kohtuu edullisesti wanhemmalla tekniikalla. Toki se saattaa viivästyttää OLED näyttöjen tuloa, mutta se mitä olen OLED näytöistä lukenut, niin periaatteessa niiden valmistamisen pitäisi olla jatkossa edullisempaa kuin perinteisten LCD näyttöjen, joten tällä saisi sen "uutuus" ajan hintakuplan nopeammin puhki!

xxwavx1122/4

Mitä kvanttia tuossa on?

hannibal_pjv3/4

Se perustuu materiaaliin, joka vapauttaa kvantteja eli valaisee... ei siis kovin kummallista. Se kuin se tehdään tässä tapauksessa on se mielenkiintoinen asia.

xxwavx1124/4

Ahaa, mietin vain koska quantum on aika suosittu sana kaiken bullshitin markkinoinnissa (en toki olettanut että tämä olisi sellaista).

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki