AfterDawn logo

Windows 8 ei kiinnosta kokeilijoita

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
24 kommenttia

Tutkimusyhtiö Net Applicationsin mukaan Microsoftin Windows 8 -käyttöjärjestelmä ei ole saanut kuluttajien keskuudessa yhtä lämmintä vastaanottoa kuin beta-vaiheen Windows 7 sai aikoinaan. Käyttöjärjestelmän esiversio löytyi viime viikolla suoritetun tutkimuksen mukaan 0,11 prosentista verkkoon kytketyistä tietokoneista.

Esimerkiksi Windows 7:n vastaava esiversioaikainen omaksumisaste oli 0,26 prosenttia, eli yli kaksinkertainen Windows 8:aan verrattuna. Ero voi indikoida sitä, ettei Windows 8:sta tule kaupallisessa mielessä yhtä suuri menestys kuin Windows 7:stä. Toisaalta Windows 8:n kehityksessä on otettu paremmin huomioon kosketusnäytölliset laitetyypit, minkä takia indikaattori ei välttämättä sovellu kovin hyvin kaupallisen suosion ennustamiseen.

Windows 8:n omaksumisasteen heikkoutta voidaan selittää myös sillä, että käyttäjät ovat jo varsin tyytyväisiä nykyiseen Windows 7:ään. Tämän vuoksi he eivät välttämättä vaivaudu kokeilemaan uutta käyttöjärjestelmää, mikä ei välttämättä taas pätenyt silloin kun Windows 7 oli kehityksessä ja markkinoiden uusin Windows oli Vista. Windows 8:n uusi käyttöliittymä voi myös vähentää kokeiluhalukkuutta.


Microsoftin Windows 8 -käyttöjärjestelmästä tulee saataville vielä ainakin yksi esiversio. Sen julkaisu ajoittuu kesäkuun alkuun.

Muistathan vierailla Windows 8 -keskustelualueillamme, josta löydät vinkkejä ja kokemuksia Windows 8:n käytöstä.

24 KOMMENTTIA

yamaneko1/24

Eipä ihme. Metro suorastaan ajaa pois käyttämästä 8:ia.

Vipeltäjä2/24

Uutinen osuu asiaan siinä että käyttäjät ovat varsin tyytyväisiä W7:n. Miksi siis haahuilla bugista uutuutta, jossa ei ole edes muuta merkittävää kuin maksamisen ja asentamisen vaiva? Elinkaari on ilmeisesti MS-puolella laskettu liian lyhyeksi.

Eriol3/24

Seiskasta voi hyvinkin tulla seuraava XP, jota venytetään vuodesta toiseen kunnes laitekanta on jo vanhentunut ja uusien koneiden mukana tullut W9 tai W10 ohittaa sen.

Tomppa124/24

Mielestäni käyttöjärjestelmän voisi päivittää vaikka kerran vuoteen (uuteen versioon siis), jos se on yksinkertaista ja maksutonta. Sen sijaan päivityksistä maksamista en ole ymmärtänyt, varsinkaan kun uudesta käyttiksestäkin pyydetään parisen sataa (versio jonka saa siirtää toiseen koneeseen). Sellaiseen hintaan luulisi saavan seuraavankin version. Ja siksipä en ole Windowsia ostanut vuosiin ja jos tarvitsen niin käytän niitä mitä löytyy ennestään.

perhana5/24

no jopas... kosketusnäytöille suunniteltu ja optimoitu windows 8 metro-liittymällä ei siis kiinnosta työpöytäkoneen käyttäjiä... maailmassa monta on ihmeellistä uutista.

ja sitten ihan asiasta... tavallisen työpöytäkoneen käyttäjille joilla on windows 7 tämä uusi windows 8 ei tosiaankaan tuo mitään uutta, enkä usko microsoftinkaan sitä edes tarkoittaneen, windows 8:n tarkoitushan on nimenomaan tuoda käyttömukavuutta tulevaisuuden kosketusnäytöllisille tietokoneille, eli tableteille ja kosketusnäytöllä varustetuille "all in one" pöytäkoneille joita alkaa jo olla markkinoilla.

Eli windows 7:n ostaneet käyttäjät, olkaa vaan ihan rauhassa, ei teidän kukaan odota ostavan uutta windows 8:a siihen vanhaan pöytäkoneeseen tai ilman kosketusnäyttöä olevaan kannettavaan.

nRT6/24

Eikös tähän mennessä joka toinen windows ole ollut jossain määrin susi, jonka ongelmat on korjattu seuraavaan versioon. Vrt. vista ja w7, windows 2000 ja XP, jne. Todennäköisesti nytkin tuo 8 tulee floppaamaan näiden uudistusten myötä, ja vasta seuraava versio tulee menestymään.

kane_k7/24

Tuli tuota CP versiota kokeiltua ja läppärissä sitä oli varsin ikävä käyttää kun joutui tyytymään mikkisoftan SVGA ajureihin ja 1024x768 kuvaan venytettynä laajakuvanäyttöön. Muutenkin tuntui että kaikki on niin hankalasti löydettävissä mikä ei houkuta käyttämään jatkossa. Tai se voi olla tottumuskysymys kuten aikanaan XP -> visva/7.

Lumikki8/24

Taitaa olla ongelma se että Windows 8 yhdistää kaksi erilaista käyttöliittymä kulttuuria.

Yksi on kosketusnäytöön sopiva ja toinen näppäimistö/hiiri yhteensopiva. Mutta kun tehdään käyttöjärjestelmä joka on molempia yhtäaikaa niin se ei tee kumpaakaan kunnolla. Koska ei tuo käyttöliittymä ole ihmisille sellainen jota vaihdetaan kokoajan tarpeen vaatiessa, vaan valitaan laitteen käyttöliittymän mukaan.

Tarkoitan että kosketusnäytöille pitää suunnitella käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä joka sopii sille. Sama käyttöjärjestelmä ei sovi johonkin täysin toisenlaiseen käyttöliittymään kuten näppäimistö/hiiri PC:lle.

Windows 8 on sekasotku joka ei oikein sovellu kunnolla kenellekään.

ArskaVi9/24

Kokeilin hetken Win 8:a, mutta kun usb-tv ei suostunut toimimaan siinä, piti siitä luopua.

Kokeilin 8:a jo silloin edellisen esiversion aikana, mutta silloin sen käytöstä piti luopua, koska se ei tunnistanut dvd-asemaa.

Toisin sanoen:
Käyttäisin sitä, jos se toimisi.

Jupsu10/24

kokeilin, en pitänyt, enkä varmaan aio edes asentaa kuin max pariin koneeseeni kun lopullinen versio tulee..

nylkytinylkyti (vahvistamaton)11/24

Myöskään tämä indikaattori ei kuvasta sitä tosiasiaa, että Vista oli susi ja moni halusi siitä eroon mahdollisimman äkkiä. XP:kin alkoi oll aikansa elännyt joten mielenkiintoa riitti win7:lle paremmin. Nyt Win7 on täyttänyt tuon tyhjiön, ja harvalla on täyteen win8 kokemukseen laitteistoa mihin jutussakin viitattiin.

Saattaapi siis olla hyvin todennäköistä, että win8 kokee saman kohtalon kuin vista aikoinaan ja vasta sitä seuraava windows myy samoin kuin win7. Microsoftin tulisikin siirtyä kokonaan ns. puolikkaisiin päivityksiin windowssissa, sillä on aivan selvää että kunnollisen tuotteen ulos saaminen kestää huomattavasti kauemmin, kuin mitä yksikään myyntiosaston ekonomisti haluaa myöntää.

readyEddy12/24

Windows 8 on Microsoftin epätoivoinen yritys pitää suppilon reunasta kiinni.

Kaikki muut (Apple, Android) ovat nähneet, että puhelin ja pad ovat oma mobiililaitteiden tuoteryhmä ja läppärit ja pöytäkoneet jotain muuta. iOS tai Androidia ei yritetä tyrkyttää pöytäkoneisiin.

Microsoft ajatteli asian toisin ja teki luonnollisesti karmean virheen, josta kärsii koko ihmiskunta. Onneksi vaihtoehtoja alkaa olla tarjolla.

DragoonJ13/24

Se nyt ei ole mitään uutta, että Microsoft on jähmeä yritys, joka innovoi perse edellä puuhun -menetelmällä.

hannibal_pjv14/24

Toisaalta tässä pätee sama sanonta kuin vanhaan Tiger tankkin vitsiin:
"Missä saa ajaa King-Tiger tankilla? No ihan missä haluaa..."
MS voi tehdä mitä tykkää. Se on sen verta iso firma... Jos markkinoille ilmaantuisi käyttis, johon saisi niin pelejä, kuin hyötyohjelmiakin... Siis isosti... Tiedän toki, että Linuxilla voi pelata, mutta ei tarjonta vieläkään vedä wontoosalle vertoja. Jos tilanne ei muutu, niin wintoosalla mennään vielä pitkään. Aluksi ehkä ilman metroa ja kun win7 tuki loppuu 2020 niin mennään metrolla, tai jollain vastaavalla...

upap15/24

Originally posted by Tomppa12:

Mielestäni käyttöjärjestelmän voisi päivittää vaikka kerran vuoteen (uuteen versioon siis), jos se on yksinkertaista ja maksutonta. Sen sijaan päivityksistä maksamista en ole ymmärtänyt, varsinkaan kun uudesta käyttiksestäkin pyydetään parisen sataa (versio jonka saa siirtää toiseen koneeseen). Sellaiseen hintaan luulisi saavan seuraavankin version. Ja siksipä en ole Windowsia ostanut vuosiin ja jos tarvitsen niin käytän niitä mitä löytyy ennestään.

Yritäppäs ajatella mitä käyttöjärjestelmän kehittäminen maksaa kun palkkaat sen koodari armeijan sitä tekemään. Maksuttomuus ei vaan yksinkertaisesti kata sitä :)

Lumikki16/24

Quote:

Yritäppäs ajatella mitä käyttöjärjestelmän kehittäminen maksaa kun palkkaat sen koodari armeijan sitä tekemään. Maksuttomuus ei vaan yksinkertaisesti kata sitä :)


Olen kyllä samaa mieltä että kaiken kehittäminen maksaa jos sitä tehdään palkkatyöllä. Mutta kyllä niitä ilmaisiakin käyttöjärjestelmiä on joita tehdään pienillä budjeteilla. Esimerkiksi Linux jakeluversiot. Eikä laatu ole sen huonompaa kuin Windowsissa.

Kyllä toi edellinen kommentoija on oikeassa että nykyään uudemmat Windows versiot ovat lähinnä rahastusta. Ei Windows käyttöjärjestelmänä ole oikeastaan mennyt mihinkään sitten Windows 2000 ja XP:n jälkeen. Pelkkä päivittäminen riittäisi kuluttajille. Lähinnä Microsoft on vain yrittänyt väkisin saada jotain myytävää, kuin että kuluttajilla olisi todellinen tarve sille mitä tehdään.

dRD17/24

Originally posted by Lumikki:

Quote:

Yritäppäs ajatella mitä käyttöjärjestelmän kehittäminen maksaa kun palkkaat sen koodari armeijan sitä tekemään. Maksuttomuus ei vaan yksinkertaisesti kata sitä :)


Olen kyllä samaa mieltä että kaiken kehittäminen maksaa jos sitä tehdään palkkatyöllä. Mutta kyllä niitä ilmaisiakin käyttöjärjestelmiä on joita tehdään pienillä budjeteilla.

Offtopicin syövereihin sukeltaen: Itse asiassa nykyisin valtaosa Linuxin desktop-jakeluiden koodista syntyy palkattujen koodajieen työnä. Jopa Linuxin kernelistä yli 70% on ihan firmojen maksamaa kehitystä. Eri firmoilla on erilaiset intressit siihen, miksi he satsaavat Linuxin kehitykseen, mutta tosiaan, ajatus siitä, että Linux kehittyy lähinnä vapaaehtoistyöllä, on väärä.

Lumikki18/24

Ilmainen käyttöjärjestelmä ei tarkoita että sen tekeminen ei maksa. Kuten drD tuossa vihjaisi.

Esimerkiksi Red Hat on kai täysin yrityksessä olevan palkkatyövoiman tekemää. Linux Mintiä tehdään lahjoituksilla ja mainosrahoilla. Debian on kai täysin vapaaehtoistyövoiman tekemä. Jotkut ovat erillaisten yritysten ja järjestöjen sponsroimaa, kuten Ubuntu. Osa tarjoaa teknistä tukea heidän käyttäjärjestelmiin maksua vastaan ja siten keräävät rahoja kehitystyöhön. Mutta se ei muuta sitä asiaa että suurin osa linux jakeluversioista on ilmaisia kuluttajalle.

Takaisin aiheeseen.

Suurin osa kuluttajaista päivitti juuri Windows 7:aan. Joten hyvin harvalla on mitään tarvetta mennä Windows 8:siin. Ellei nyt ole kyse jostain tablet käytöstä, johon Windows 8 voisi olla parempi kuin Windows 7. Kun julkaistaan lian usein uusia versioita niin ei kerkii syntyä todellista tarvetta asialle. Kun se vanhakin hoitaa asiat ihan yhtä hyvin.

Joten ihmekkö tuo että Windows 8 ei oikein kiinnosta ihmisiä.

Sitten on vielä se että Windowsin tarve on alkanut vähentyä, eli muita yhtä käyttökelposia vaihtoehtojakin on enemmän nykyään. Windows siis menettää otettaan pikku hiljaa markkinoilla.

Tomppa1219/24

Originally posted by upap:

Originally posted by Tomppa12:

Mielestäni käyttöjärjestelmän voisi päivittää vaikka kerran vuoteen (uuteen versioon siis), jos se on yksinkertaista ja maksutonta. Sen sijaan päivityksistä maksamista en ole ymmärtänyt, varsinkaan kun uudesta käyttiksestäkin pyydetään parisen sataa (versio jonka saa siirtää toiseen koneeseen). Sellaiseen hintaan luulisi saavan seuraavankin version. Ja siksipä en ole Windowsia ostanut vuosiin ja jos tarvitsen niin käytän niitä mitä löytyy ennestään.

Yritäppäs ajatella mitä käyttöjärjestelmän kehittäminen maksaa kun palkkaat sen koodari armeijan sitä tekemään. Maksuttomuus ei vaan yksinkertaisesti kata sitä :)

En varmaan selittänyt tarpeeksi selkeästi. Nykyiselläänhän Windowsin retail Home Premium lisenssi taitaa olla jotakuinkin 200€ suomenkielisenä. OEM lisenssi maksaa valmistajalle ehkä korkeintaan 50€, joten eikö tuossa 200€ olisi ainakin puolet ilmaa? Katetta luulisi vieläkin jäävän, vaikka tuossa retailissa taitaa jonkun sortin tukikin olla (en ole koskaan käyttänyt). Itselleni kyllä kelpaisi ilman tukeakin, jos lisenssiehdot olisivat vapaammat kuin nykyisessä OEMissä.

Tuo ilmainen päivitys taas voisi koskea sitä seuraavaa versiota eli 7:n ostaneet saisivat 8:n jos se heitä kiinnostaa ja 8:n ostaneet sitten seuraavan version ilman ylimääräistä hintaa. Internetin yli päivittäminen tuskin Microsoftille kovin paljoa tuo lisäkustannuksia.

Noh, ei tuo nyt oikeastaan itseäni kovin paljon hetkauta, kun hyvin on pärjännyt ilmankin eli XP:n jälkeen ei ole tullut juurikaan käytettyä kuin Ubuntua ja nyttemmin Arch Linuxia. Vista löytyy kyllä asennettuna, kun läppärin mukana joskus tuli.

Pablope20/24

Meikäläisen kannettavaan ei koskaan enää tule Windowsia.
Pöytäkoneeseen jolla myös pelaan suurin syy olla päivittämättä Windows 8 on yksinkertaisesti se ettei kiinnosta opiskella uusia juttuja, tällä saralla tuttu ja turvallinen on hyvä.

oppee21/24

Uutisartikkeli on todella oikeassa siinä, että Windows 8:n esiversion käyttömäärillä ei voi ennustaa sen suosiota. Juurikin siitä syystä, että Windows 8:n julkistus tulee tuomaan tabletlaitteiden aluevaltauksen Windows-maailmaan. Sitä laitealuetta ei nyt juurikaan vielä ole.

Sekä kuluttajille että yrityksille Windows 8 -tabletlaitteet tuovat todella hyvän ja käyttökelpoisen tarjontalisän, sekä ennenkaikkea tervetulleen vaihtoehdon iPädeille.

Markkinoilla myös edelleen suuri Windows XP -käyttäjäkunta odottaa seuraavaa Windowsia, joten jo siinäkin riittää Windowsiin tyytyväisiä asiakkaita, joille Windows 7:aakin vikkelämpi ja vieläkin kehittyneempi Windows 8 on ehdoton valinta. Muilla vaihtoehdoillahan on siihen verrattuna heikommin tarjottavaa, joten kukapas niihin tyytyisi, kun parhaimmaksi koettua vaihtoehtoa, Windowsiakin saa.

Kehittyneilläkin markkinoilla ihmisille on erinomainen vaihtoehto pätevät ja käytössä esulliset Windows 8 -tablet-laitteet. Niissähän on tulossa aivan uudenkintyyppisiä laitteita, joten asiaa ei kannata sortua ajattelemaan vain nykytarjonnan valossa.

Tietoteknologia kehittyy ja menee eteenpäin. Vanhoihin juttuihin toki voi jumittua, jos haluaa jumittua vanhaan.

oppee22/24

Kun verrataan Windows 8:a esim. sirpaloituneeseen distro-maailmaan, niin distroissahan ei ole mitään kehittynyttä tai parempaa tarjolla, vaan päinvastoin. Windows 8 -vaihtoehto tulee jatkossakin olemaan avoimen lähdekoodinkin sovellusten suosikki-käyttöjärjestelmä, joka on käytössä parhaaksi koettu ja jolle eniten sovellusmaailmassakin vaihtoehtoja, standardit toimivat ja se tukee esim. distromaaimaa paremmin yhä yleistyviä kosketusnäyttöjä.

Teknisestihän jo olemassaolevat Windows 8:n esiversiot ovat toimineet loistavasti, asentuvat ja toimivat pääasiassa ongelmitta nykykoneisiinkin.
Jos vertaa sitä siihen, miten buginen ja ongelmainen esim. uusin ubuntu, julkaisuversionakin vielä on, niin Windows 8 hakkaa sen täysin kuus - yks.

aj8423/24

Hindows, tarviiko muuta sanoa :)

IT-Keiju24/24

Originally posted by ArskaVi:

Kokeilin hetken Win 8:a, mutta kun usb-tv ei suostunut toimimaan siinä, piti siitä luopua.

Kokeilin 8:a jo silloin edellisen esiversion aikana, mutta silloin sen käytöstä piti luopua, koska se ei tunnistanut dvd-asemaa.

Toisin sanoen:
Käyttäisin sitä, jos se toimisi.

Olen käyttänyt Windows 8:a sen ekasta versiosta lähtien ja kyllä olen sen asennettua saanut. Jopa CD/DVD asemankin olen löytänyt sillä :)

USB:ltahan tuo asentuu kätevästi ja jopa 1gb muistia riittää.
Siellä on sellainen Windows update jota painamalla saa päivitettyä ajureita yms.
Suosittelen jättämään testaukset ja valituksetkin väliin jos ei tuota windowsia saa asennettua.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT