AfterDawn logo

Jobsin mainosrahoitteinen käyttöjärjestelmä oli lähellä kypsyä tuotteeksi

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
11 kommenttia

Applen entinen toimitusjohtaja Steve Jobs suunnitteli viime vuosituhannen lopulla Mac OS 9:ään mainosrahoitukseen nojautuvaa päivityspolkua, jonka avulla Mac-koneensa käyttöjärjestelmän pystyi päivittämään tuoreimpaan versioon täysin ilmaiseksi.

Mainosrahoitteisessa käyttöjärjestelmässä Apple halusi esitellä yhteistyökumppanin mainoksen tietokoneen käynnistymisen yhteydessä ja muiden ilmoitusten yhteydessä. "Muihin ilmoituksiin" kuuluu esimerkiksi mustesuihkutulostimen värin loppuminen, minkä yhteydessä voitaisiin näyttää tulostimen valmistajan väripatruunamainos.

Mainosrahoitteisen päivityksen tarkoituksena on saada taloudellista hyötyä niistäkin käyttäjistä, jotka eivät halua maksaa uudesta käyttöjärjestelmäversiosta. Se ei kuitenkaan korvaisi mainoksetonta ja maksullista päivitysmahdollisuutta, vaan tarjoaisi vaihtoehdon niille, jotka eivät halua maksaa ohjelmistopäivityksestä.


Idea ei ole jalostunut tuotteeksi asti, vaikka Ken Segall kertoo uudessa kirjassaan sen olleen lähellä. Asiaa puntaroitiin esimerkiksi TBWA Worldwide -mainostoimiston TBWAChiatDay-osaston kanssa. Konsepti patentoitiin vuonna 2008, eli useampi vuosi sen keksimisen jälkeen.

11 KOMMENTTIA

oscar8081/11

Kyllä sillä ideoita riitti

Jupsu2/11

Originally posted by oscar808:

Kyllä sillä ideoita riitti

Suuri mies jolla suuret ideat, ja hyvät! vaikka en apple tuotteita olekkaan koskaan omistanut niin kyllä häntä voi kännyköiden kehityksestä kuten myös tietokoneiden kilpailusta ja innovaatioista kiittää!

Leetsauce3/11

Ihan kelpo idea ja voisi olla ihan toimiva.

ArttuH5N14/11

Voisi olla ihan toimiva, koska kaikkihan sen ilmaiseksi haluavat ja keino noiden mainosten kiertämiseen varmasti löytyisi.

Itse en missään nimessä haluaisi lisää mainosroskaa.

xxwavx1125/11

Mainosrahoitteinen käyttis, mielestäni tämä kuulostaa kuvottavalta.

xxwavx1126/11

Mainosrahoitteinen käyttis, mielestäni tämä kuulostaa kuvottavalta.

Sefriol7/11

Ideoita voi keksiä kuka vain. Ainoastaan ne, jotka niillä menestyvät muistetaan.

mcmopo8/11

Harmi vain että tallaista ei koskaan tullut. Koneen hinnasta tiputettaisiin kokonaan käyttöjärjestelmän hinta ja kunnollisen saisi pienestä lisämaksusta. Tämä olisi ihanteellista sellaisille henkilöille kenellä on jo jokin käyttöjärjestelmä ylimääräisenä. Esimerkiksi jos läppäriä lähtee etsimään niin on aika vaikeaa löytää ilman käyttöjärjestelmää haluamaansa.

Lumikki9/11

Kuka nyt käyttäisi käyttöjärjestelmää joka mainostaisi ja vakoilisi käyttäjän tekemisiä. Eihän ilman sitä yksityisyyden rikkomista se käyttis osaisi kohdistaa noita mainoksia, kuten uutisessa mainitaan.

Hyviä käyttöjärjestelmiä saa jo nyt ilmaiseksi ilman mainoksia. Esimerkiksi suurin osa Linux jakeluversioista.

JoniS10/11

Originally posted by Lumikki:

Kuka nyt käyttäisi käyttöjärjestelmää joka mainostaisi ja vakoilisi käyttäjän tekemisiä. Eihän ilman sitä yksityisyyden rikkomista se käyttis osaisi kohdistaa noita mainoksia, kuten uutisessa mainitaan.

Hyviä käyttöjärjestelmiä saa jo nyt ilmaiseksi ilman mainoksia. Esimerkiksi suurin osa Linux jakeluversioista.

linux:issa vain on hieman korkeampi kynnys tehdä kaikki. macissä kaikki toimii napin painalluksella joten mitään ei tarvtse osata että voi käyttää. siksi se varmaan yleistymässä onkin kun kaikki pitää olla niin helppoa, kun ei mitään viitsitä opetella enään.

Lumikki11/11

No, ehkä hieman noin, mutta uusimmat linuxit alkaa jo olla helpokäytöisyydessään kuten nuo muut käyttöjärjestelmät. Tietysti Linuxissa on hieman enemmän turvallisuuteen liittyviä asioita joita muissa ei ole. Mutta kyllä tuo että Linuxia on vaikea käyttää, on jo vanhanaikainen käsitys. Itse olen käyttänyt noita kaikkia ja sanoisin että jokainen käyttöjärjestelmä vaatii sen että totuttelee sen käyttöön.

Joku Ubuntu pohjainen linux on äärettömän helppo käyttää. Esimerkiksi Linux Mint.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT