AfterDawn logo

Videolla: Näin iPad tehdään

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
3 kommenttia

Marketplacen kirjeenvaihtaja Rob Schmitz sai erityislaatuisen mahdollisuuden päästä kuvaamaan Foxconnin Shenzhenin tehtaalle, jossa Applen iPad-tabletteja kootaan.

Videolla Schmitz näyttää mitä Applen kokoonpanosta vastaavat työntekijät tekevät ja kertoo miten he ovat päätyneet kokoamaan iPad-tabletteja. Lopussa näytetään myös tehdastyöläisten arkea kokoonpanolinjastojen ulkopuolella.

Foxconnin tehtaiden olosuhteista ollaan oltu pitkään huolissaan. Vuonna 2010 uutisoitiin useista yhtiön työntekijöiden tekemistä itsemurhista. Hiljattain yhdysvaltalainen FLA-järjestö kävi tarkistamassa olosuhteet ja havaitsi useita puutteita. Myös Applen toimitusjohtaja Tim Cook käväisi Kiinassa yhtiönsä alihankkijansa tehtailla.

3 KOMMENTTIA

Eriol1/3

Väkeä on kuin pipoa Foxconnilla, mutta kuinka käynee kun nuo yksitoikkoiset työt saadaan kokonaan korvattua roboteilla? Kiinan kilpailuetu kapenee ja miljoonat jäävät työttömiksi. Ei siis liene Kiinallakaan paljon hurraamista tulevaisuudessa vaikka tällä hetkellä rahaa tuleekin ovista ja ikkunoista.

mcmopo2/3

Originally posted by Eriol:

Väkeä on kuin pipoa Foxconnilla, mutta kuinka käynee kun nuo yksitoikkoiset työt saadaan kokonaan korvattua roboteilla? Kiinan kilpailuetu kapenee ja miljoonat jäävät työttömiksi. Ei siis liene Kiinallakaan paljon hurraamista tulevaisuudessa vaikka tällä hetkellä rahaa tuleekin ovista ja ikkunoista.

Ei sitä rahaa ihan niin älyttömästi ole. Muutamat tienaa kiinassa miljardeja mutta kansa näkee nälkää. Niin se on aina ollut ja tulee olemaan.

AkZuh3/3

Taitaa olla halvempaa käyttää ihan ihmistyövoimaa kuin sijoittaa robotteihin. Kun esim Shanghaissa keskimäärinen palkka ihmisillä on ~300$ /kk, Shanghaissa ihmiset tienaa kiinassa parhaiten. Taiwanissahan oikeastaan kaikki elektroniikka valmistetaan, sielä kuitenkin ihmiset tienaa vielä huonommin kun täällä Shanghaissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki