AfterDawn logo

Apple kehittää kosketusnäyttöä, joka saa kuvan tuntumaan sormissa

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Apple on hakenut patenttia kosketusteknologialle, joka saa esimerkiksi kosketusnäytöllä olevat kuviot ja painikkeet tuntumaan aivan kuin ne olisivat oikeita (fyysinen tuntemus). Nokia esitteli vastaavanlaista Haptikos-tekniikka jo vuonna 2007, mutta sitä ei ole vielä kaupallistettu.

Applen ja Nokian lisäksi muun muassa suomalainen Senseg on esitellyt "tuntonäyttöä" käyttävää laitetta (video alla). Microsoftillakin on oma tekniikkansa, jossa kosketusnäyttöjen pinnalla olevat solut kovetetaan tai pehmennetään ultraviolettivalolla. Maaliskuussa uuden iPadin julkaisun aattona Guardian kirjoitti Applen käyttävän tabletissaan Sensegin teknologiaa. Näin ei kuitenkaan käynyt.


AppleInsiderin mukaan Applen tekniikka ja Sensegin E-Sense poikkeavat kuitenkin tosistaan siinä, että jälkimmäinen luo vaikutelman tuntoaistimuksesta sähkökenttien avulla. Applen tekniikassa pietsoelektroniset aktuaattorit sen sijaan luovat oikean tuntemuksen.

Patenttihakemuksen mukaan tekniikkaa voitaisiin käyttää iPhonen ja iPadin lisäksi Magic Mouse -hiiressä ja Applen kannettavien tietokoneiden kosketuslevyissä (touchpad).

Nokian Haptikoksen patenttihakemus löytyy täältä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki