AfterDawn logo

Marko Ahtisaari: Nokia suunnittelee tablettia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
20 kommenttia

Nokian muotoilujohtaja Marko Ahtisaari on vahvistanut Kauppalehti Optiolle, että matkapuhelinjätti suunnittelee omaa tablettia.

Digitimesin tietojen mukaan "Nokia Tabissä" olisi 10-tuumainen näyttö ja Microsoftin Windows 8 -käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmävalinta olisi looginen, sillä yhtiö tekee jo puhelimissa läheistä yhteistyötä Microsoftin kanssa. Suorituskyvystä vastaa taiwanilaislähteiden mukaan kaksiytiminen Snapdragon-piiri. Tabletin julkaisuajankohdaksi on kerrottu loka-joulukuu.

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on aiemmin todennut, että taulutietokoneet tarjoavat mielenkiintoisen mahdollisuuden yhtiölle. Markkinoilta löytyy jo tusinoittain tabletteja, mutta niiden kaltaista laitetta Nokia ei halua julkaista. Yhtiö on kertonut massasta erottautumisen olevan pääprioriteetti. Nokian tärkeimpien kilpailijoiden tuotevalikoimasta löytyy jo tabletti.


(Kuvassa taiteilijan näkemys tulevasta tabletista, YrOnimuS)

20 KOMMENTTIA

syrtek661/20

Nokia on vihdoin saanut tabletti projektinsa niin kypsäksi että se voidaan tuoda markkinoille.

G0lden_Kebab2/20

Voisi vaikka ostaakkin jos hinta on sopiva.

TUHKANE3/20

Jos tämä on totta, niin mun ens joulun joululahja on selvillä ;)

Kalle764/20

Jos muoto on smanalainen kuin N9/Lumia 800, niin pukinkontista löytyy sellainen...

Eriol5/20

Pelkkä hintava Win 8 Lumia-tabletti ei kyllä saa tätä vielä ostamaan. Ahtisaarella pitää kyllä olla jotain muutakin hihanvarressa että erottuu joukosta.

veeman076/20

Toivon todella, että tästä tulisi mahtava laite! Olen miettinyt jo jonkin aikaa hankkivani tabletin (ipad/transformer..) mutta tämä uutinen vaikeuttaa jälleen asioita. Toivottavasti Nokia ottaa tässä vaiheessa sen seikan huomioon, että Apple ja kumppanit eivät suinkaan lopeta omia julkaisujaan vaan luultavasi loppu vuonna kuulemme jo ipad 3s:stä tms. Joten tulevan laitteen speksit on suunniteltava huolella - ensi syksynä ne eivät välttämättä kuulosta enää miltään vaikka olisivatkin tällä hetkellä kunnossa. Luulen että nokian tabletin rauta ja ulkoasu on jo mietitty melko pitkälle ja suurin asia on win8 ilmestyminen, jota saamme vielä tovin odotella..

delic7/20

Originally posted by veeman07:

Joten tulevan laitteen speksit on suunniteltava huolella - ensi syksynä ne eivät välttämättä kuulosta enää miltään vaikka olisivatkin tällä hetkellä kunnossa.

Jos ajattelevat näin niin menevät tässä jo metsään. se on nyt nähty että tablet markkinoilla ei pärjätä spekseillä, nyt tarvitaan jotain PALJON enemmän.

Se että esim pärjää iPadille markkinoilla vaatii jonkun käsittämättömän kovan koukun. En kyllä keksi mitään mikä se voisi olla, androidiin sitä ei ole keksitty, ainoa kilpailukeino on hinta.

Se ei ole kovin todennäköistä että pystyisi iPadin ekosysteemille vastaamaan 200 000 tabletille tehtyä sovellusta jne.

Eihän noi tabletit mitään halpoja ole joten sillon haluaa rahoilleen vastinetta. Jos microsoft joutuu lähtemään nollasta tablet sovelluksesta niin kyllä ovat ongelmissa. Vähän samoin kun ovat olleet puhelimen kanssa. WP7 luurit ei myy koska ei ole ekosysteemiä, näin se vaan nykypäivänä menee.

Olen sanonut sen monesti, että sovelluskehittäjät nykyään pitkälle päättää sen mikä alusta myy. Jos sovelluskehittäjät hylkäisisivät iPadin niin iPadin myynti laskisi varmasti, kun ostettaisiin niitä tabletteja mihin tulee kaikkea mielenkiintoista, pelejä ja isoja softia jne. Tällä hetkellä vaan jos haluat tabletista paljon iloa niin iPad on ylivoimainen tavallisen ihmisen näkökulmasta.

Mielenkiinnolla kyllä odottelen windows tabletteja, kuitenkin itsekin pc käyttäjänä näkisin mieluummin ostavani windows tabletin kuin iPadin, mutta tällä hetkellä iPad on kyllä se mikä lähtee ostoon.

ELi jännä nähdä mitkä on ne microsoftin keinot yrittää kuroa sen yli 2:n vuoden etumatkan mikä esim iPadilla on. Android tabit tuli vuoden myöhässä ja ne oli jo täysin perässä. Microsoft se edelleen hukkaa kallista aikaa.

Dafly8/20

Nokia oli pahasti myöhässä miniläppärinsa julkaisuajankohdan kanssa ja nyt historia näyttäisi toistavan itseään. Vuoden lopulla on todella vaikeata saada markkinaosuutta uudelle tuotteelle ellei se ole poikkeuksellisen hyvä tai sisällä merkittäviä uusia innovaatioita. Tällaisia tuskin kannattaa odottaa perässähiihtäjä-Nokialta.

Yrityksiin tuskin paljoa tabletteja menee ja kotikäyttäjä ei tarvitse Windows-yhteensopivuutta, kun huomioidaan laitteen yleinen käyttötarkoitus, joka on netin selaaminen, videopätkien katselu ja kirjojen tai lehtien lukeminen. On meidän kuttajien etu jos Microsoftin siivu jäisi mobiililaitteissa pieneksi, niin kyseinen yritys ei pääse sillä puolella sikailemaan ja tappamaan kilpailua niin kuin PC-koneissa on tapahtunut.

hannibal_pjv9/20

Nojaa... Jos ja kun tuossa on win8, niin Nokia täppäri saattaa hyvinkin olla ajoissa niille markkinoille! Mutta onpi luultavasti liian kallis kaikille muille kuin firmoille.

johtaja5910/20

Mikähän tämän laitteen ostajasegmentti on?

3rd_party11/20

Originally posted by johtaja59:

Mikähän tämän laitteen ostajasegmentti on?

Sama kuin kaikilla muilla tabeilla iPadia lukuunottamatta, eli hyvin pieni ja kapea. iPad menee kaupaksi, koska joidenkin on pakko saada kaikki, missä on omenan kuva. Muuta tabit eivät mene kaupaksi, koska ei niillä kovin moni oikeasti mitään tee.

delic12/20

Originally posted by 3rd_party:

Originally posted by johtaja59:

Mikähän tämän laitteen ostajasegmentti on?

Sama kuin kaikilla muilla tabeilla iPadia lukuunottamatta, eli hyvin pieni ja kapea. iPad menee kaupaksi, koska joidenkin on pakko saada kaikki, missä on omenan kuva. Muuta tabit eivät mene kaupaksi, koska ei niillä kovin moni oikeasti mitään tee.

Alkaa olla aika kulunut fraasi tämä, että ostetaan vain omenakuvan takia. Eiköhän siellä iPadin ostajissa ole valtava määrä tyyppejä joilla ei ole ennestään mitään Applen laitetta.

Tableteille on tuntunut löytyvän paljon käyttöä, muuten niiden räjähdysmäistä kasvua ei voisi perustella. Yhä useammin ja useammin saa lukea käyttäjiltä jotka on ennen käyttänyt kannettavaa, että ovat siirtyneet iPadiin ja siitä on tullut kodin ykköslaite.

Yleensä jotka sanoo, että ei tableteilla mitään tee ja saman voi tehdä kannettavalla jne ovat niitä jotka ei ole tablettia omistaneet. toki melkein kaiken saman voi tehdä, tosin kun sinulla on kannettavasta akku loppu niin iPad jaksaa vielä pitkälle :) mutta siis joo kyse on siitä, että miten tehdään ne samat asiat. Kuten iPAdin keynotessa sanottiin. Tutkimuksen perusteella iPadista oli tullut ykköslaite lukemiseen, nettiselailuun, sähköpostin käyttöön jne.

Sitten miksi se on juuri iPad se tablet mikä myy on vaan se, että ei millään tabletilla markkinoilla ole tarjota lähellekään sellasta pakettia minkä iPadin ostaessa saa. Kuten sanottua jos ostaa 600e lätyskän toivoo että siitä olisi paljon iloa ja appstoren ansiosta iPadista on niin pienemmille kuin vanhemmille.

kuinkakohan monia kymmeniä ellei satoja pelejäkin iPAdille on mitkä on tarkoitettu pelkästään lapsille. Koitappa samaa android marketista tabletille.

Juuri tänään lukenut uudesta iPadista maailmalta arvosteluita ja yksimielinen mielipide on melkeinpä ollut, että suosittelee tätä iPadia yli minkään muun markkinoilla olevan tabin.

Se nyt on vaan tilanne, tilanne voisi olla ihan eri jos vaikka samsung olisi tuonut samaan aikaan tabletin markkinoille, tai no ei oikeastaan koska vaikka samsung toi vajaa vuoden myöhempään tabin niin se oli käyttökelvoton lagikasa. Eli tilanne voisi olla ihan eri jos samsung olisi pystynyt tuomaan nykyisen esim vajaa kuukausi sitten esitellyn galaxy tab2:n.

Offtopiccina, aku ankka tuli tänään iPadille :)

3rd_party13/20

Originally posted by delic:

Alkaa olla aika kulunut fraasi tämä, että ostetaan vain omenakuvan takia. Eiköhän siellä iPadin ostajissa ole valtava määrä tyyppejä joilla ei ole ennestään mitään Applen laitetta.

No jaa, kai tablettien omistajat voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: niihin jotka ostavat laitteen koska se on uusi ja tekninen, niihin jotka ostavat sen brändin takia (tai koska se on cool) ja niihin jotka ostavat sen koska sitä tarvitsevat. Veikkaan että viimeinen on ylivoimaisesti pienin ryhmä.

Enkä nyt väitä ettei tabletilla tee kukaan yhtään mitään, mutta eivät ne monelle kyllä merkittävää lisäarvoa tuo. Tableteissa on suurta potentiaalia, mutta nykyisellään ne ovat kyllä vain marginaalituotteita.

figo1014/20

Tablettia hyvinkin paljon testaillut ja kyllä ainakaan näille Applen ja Samsungin tuotteille ei löydy itseltä sitten mitään käyttötarkoitusta. Onneksi on mahdollisuus näitä töiden kautta testailla kunnolla. Windowsin kanssa toki saattaisi jo ollakkin se läppärin korvaaja. Jos kyseessä siis on sama käyttöjärjestelmä mikä on PC:lle myös (ei erillinen tableteille suunnattu). Eli samat sovellukset toimisivat myös tabletilla mitä PC:llä. Itse ainakin toistaiseksi pitäydyn läppärissä juuri siitä syystä, että sovellukset/pelit joita tarvisin ovat saatavilla vain PC:lle. Mobiilikäyttis ei ole ainakaan itselleni se oikea ratkaisu ohjelmistojen rajoittuneisuuden takia.

Mitään järkeä pelkkään netin selaamisen tällaista ei ole hankkia. Itse ainakin teen paljon muutakin kuin selaan nettiä tähän käyttötarkoitukseen tarkoitetulla laitteella. Pelaamistakin tulee ajoittain harrastettua ja pelaamiini peleihin vaaditaan vähintään läppäriä (pääasiassa kuitenkin ihan pöytäkone).

delic15/20

Originally posted by figo10:


Mitään järkeä pelkkään netin selaamisen tällaista ei ole hankkia. Itse ainakin teen paljon muutakin kuin selaan nettiä tähän käyttötarkoitukseen tarkoitetulla laitteella.

Ai minkä takia ei, perustelut? Itse ainakin näen iPadin paljon mielenkiintoisempana vaihtoehtona nettisurffailuun kuin kannettavan kankean touchpadin kanssa.

Niinno mulla on sitten tuota toista puolta varten pöytäkone. En tarvi pöytäkoneen korviketta vaan kätevän laitteen mikä on käyttövalmis ilman turhia odotteluja ja siksi tablet kiehtoo. kannettavaa toisaalta ei viittis hankkia kun miksi tehdä kannettavalla samoja hommia kankeammin kuin niitä voisi tehdä pöytäkoneella kun taas tablet tarjoaa täysin erilaisen kokemuksen.

Tulee toi Padi mulle myös musahommiin apuvälineeksi, mutta ensisijainen käyttötarkotus on nimenomaan surffailu.

3rd_party16/20

Originally posted by delic:

Originally posted by figo10:


Mitään järkeä pelkkään netin selaamisen tällaista ei ole hankkia. Itse ainakin teen paljon muutakin kuin selaan nettiä tähän käyttötarkoitukseen tarkoitetulla laitteella.

Ai minkä takia ei, perustelut?

Omasta puolestani perustelut on siinä, että harrastan netissä päätöntä surffailua ehkä vartin päivässä. Loppuaikana kirjoittelen maileja tjm. johon en todellakaan koe tablettia ergonomialtaan kelvolliseksi ratkaisuksi. Lisäksi, esim. iPadin hinta on sitä luokkaa, etten todellakaan aio maksaa sitä yhdestä käyttötarkoituksesta.

Mutta as said... tabletti tarjoaa hyvin suuren potentiaalin (itse toivoisin näkeväni sen kodin yleiskaukosäätimenä, johon saisi linkitettyä tv:n, tietokoneen ja miksei vaikka valokatkaisimet, verhot ja lämmityksenkin nykyisten käyttötarkoitusten lisäksi). Pelkkänä nettilautana sen potentiaali menee irvokkaalla tavalla hukkaan (ja juuri mitään muuta sillä ei tällä hetkellä tee, ellei sitten tykkää piirrellä tikku-ukkoja tai pelata pikkupelejä).

delic17/20

Originally posted by 3rd_party:


(itse toivoisin näkeväni sen kodin yleiskaukosäätimenä, johon saisi linkitettyä tv:n, tietokoneen ja miksei vaikka valokatkaisimet, verhot ja lämmityksenkin nykyisten käyttötarkoitusten lisäksi).

en näe tässä mitään ongelmaa, iPhonella valojen sammuttelu toimi ainakin jo vuonna 2009. Varmaa myöhemmin jo keksitty paljon parempiakin ratkaisuja. Samoin tiettyjä telkkareita on voinu iPhonella ohjata jo vuosia jne.

http://www.youtube.com/watch?v=XaMh55iASDQ tässä on itseasiassa koko kodin ratkaisu joka tekee kaiken mitä juuri sanoit ja enemmänkin. Ei välttämättä sovi ihan jokaisen budjettiin, mutta näyttää se kuitenkin olevan ihan tätä päivää tuollaiset käyttötavat.

"Enjoy control from your favorite devices. Now you can control your lights, temperature, music, movies, energy, security, and more from your iPhone, iPad, tablet or laptop. With the Control4® MyHome app, you can now turn your favorite screen into your favorite control system."

3rd_party18/20

EDIT: Tuplat tuli

3rd_party19/20

Originally posted by delic:

http://www.youtube.com/watch?v=XaMh55iASDQ tässä on itseasiassa koko kodin ratkaisu joka tekee kaiken mitä juuri sanoit ja enemmänkin. Ei välttämättä sovi ihan jokaisen budjettiin, mutta näyttää se kuitenkin olevan ihan tätä päivää tuollaiset käyttötavat.

Kiitoksia linkistä... Pitääkin pitää mielessä kunhan kodintekniikan uusiminen tulee kohtapuoliin ajankohtaiseksi.

Ja juuri tätä tabletilta kaipaan. Ikävänä haittapuolena vain on, ettei synkronointi ole vielä lähelläkään sitä mitä se voisi olla ja vaatii erittäin kalliita kokonaisratkaisuja. Mutta ehkä se tästä lähivuosina parantuu. Siihen asti tuokin ratkaisu putoaa kolmen käyttäjäryhmän luokittelussani ensimmäiseen koriin (joka on tietenkin vain oma kapea subjektiivinen näkemykseni asiaan).

delic20/20

Tuosta hinnasta muuten, Ipad 2:sta saa nyt 16gb mallina jo 399e. Ei toi omasta mielestä ainakaan mikään kova hinta ole, aika edullinen itseasiassa, kun tietää miten loisto laite se on jos tablettia siis haluaa.

ja mitä tulee tuohon kodin hallitsemiseen tabletilla niin toki siihen on halpojakin ratkaisuja. Tuossa nyt vaan oli idea, että kaikki toimii ja on varmasti hyvä.

Kyllä esim nykyisiä samsung telkkuja taitaa kaikkia voida ohjata esim iPhonella/iPAdilla (varmaan androideillakin). ja lamppujen sammutteluun löytyy edullsia ratkaisuja jne.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT