AfterDawn logo

Canonical lopettaa Kubuntun kehityksen tukemisen

Teemu Laitila Teemu Laitila
7 kommenttia

Työpöydillä erittäin suosittua Linux-jakelua Ubuntua kehittävä yhtiö Canonical on ilmoittanut lopettavansa rahallisen tuen Ubuntun KDE-käyttöliittymään perustuvalle Kubuntu-versiolle. Kubuntun pääkehittäjä siirtyy muihin tehtäviin Canonicalin sisällä.

Canonicalin päätös ei kuitenkaan tarkoita koko kehitystyön loppumista, vaan kehitystyö siirtyy kokonaan vapaaehtoisten harteille. Canonical myös lopettaa maksullisten tukipalveluiden tarjoamisen 12.04-version jälkeen.

"Kyseessä on järkevä päätös bisneksen kannalta", kertoo kehitystyötä johtanut Jonathan Riddel. "Kubuntu ei ole ollut kaupallinen menestys viimeisen seitsemän vuoden aikana ja on epärealistista odottaa odottaa, että sen kehitykseen sijoitettaisiin tulevaisuudessakin taloudellisia resursseja", Riddel kuvailee tilannetta.

Kubuntun taloudellisen tuen loppuminen on ikävä asia erityisesti KDE-projektin kannalta, sillä tulevaisuudessa merkittävimmistä linux-jakeluista vain SUSE ja OpenSUSE jatkavat KDE:n tukemista. The Verge huomauttaa, että KDE-tiimin näpeistä on lähtöisin esimerkiksi WebKit-selainmoottori, johon perustuvat Googlen Chrome ja Applen Safari-selain.

7 KOMMENTTIA

Ranvier1/7

Quote:

Maailman suosituinta Linux-jakelua Ubuntua

Taisi olla kylläkin kolmanneksi vai neljänneksi suosituin Linux distro tällä hetkellä.

Lumikki2/7

En nyt tiedä onko Ubuntu kaikkein suosituin Linux. Se voi olla kaikkein suosituin työpöytä linux. Debian taitaa olla kaikkein suosituin linux web-serveri puolella. Tiedä nyt kuinka suosittu joku linux on maailman laajuisesti.

dRD3/7

Originally posted by Lumikki:

En nyt tiedä onko Ubuntu kaikkein suosituin Linux. Se voi olla kaikkein suosituin työpöytä linux. Debian taitaa olla kaikkein suosituin linux web-serveri puolella. Tiedä nyt kuinka suosittu joku linux on maailman laajuisesti.

Ubuntu on (web-)serveripuolellakin aika kova. CentOS on lipsunut pikkuisen Debianin taakse näköjään viime aikoina, meillähän on AfterDawnissa pitkälti CentOS:n päällä palvelimet. Tussa tuota serveripuolen tilastoa:

http://w3techs.com/technologies/history_details/os-linux

Euphobia4/7

Suosituin Linux jakelu on kuluttajapuolella ehdottomasti Android. Työpödällä Ubuntu, eikä distrowatch pelleilystä huolimatta mikään muu pääse sitä edes lähelle.

squi5/7

Koska tarkkoja lukuja työpöytäkäytöstä ei liene olemassa, niin tyydytään nyt sitten kuvailemaan Ubuntua erittäin suosituksi, vaikka maailman suosituinkaan tuskin on kaukana :)

Lumikki6/7

Distrowatch seuraa ihmisten kiinnostuneisuuta eri jakeluversioihin, ei niiden levinnäisyyttä käytössä. Ihan turha sitä on "haukkua" Distrowatchin ilmoittamia lukuja, jos ihmiset ymmärtävät ne väärin.

Euphobia7/7

@Lumikki: Viittasin Distrowatch pelleilyllä lähinnä siihen, että joukko faneja käy päivittäin sivulla vain pelatakseen tilastoja. Sama on nähty aiemmin ainakin PCLinuxOS:in kanssa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT