AfterDawn logo

Loppuvuoden isot julkaisut eivät pelastaneet kutistunutta pelimyyntiä

Teemu Laitila Teemu Laitila
18 kommenttia

Suomen pelimyynti jäi viime vuonna sitä edeltävän vuoden lukemista, vaikka vauhti parani huomattavasti loppuvuodesta. Viime vuonna pelejä myytiin noin 97 miljoonalla kun vuonna 2010 arvo oli lähes 109 miljoonaa.

Pelimyyntiä seuraavan FIGMA ry:n toiminnanjohtaja Thomas Westerberg arvioi huippujulkaisujen ajoittumisen loppuvuoteen syöneen koko alan tuloksia. "Jos huippupelit olisivat tulleet tasaiseen tahtiin eikä yhtä aikaa, niin olisimme todennäköisesti myyneet pelejä selvästi enemmän. Nyt loppuvuoden hitit kenties söivät hieman toistensa myyntiä", Westerberg arvioi.

Vaikka kokonaismyynnin numerot olivat laskusuuntaisia, digitaalinen jakelu jatkoi kasvuaan. Viime vuonna pelejä myytiin verkossa noin 20 miljoonan edestä kun edellisvuona lukemat olivat 18 miljoonaa. Digitaaliseen myyntiin lasketaan verkosta ladatut PC-pelit, verkosta ladattavat konsolipelit sekä älypuhelimiin ladatut pelit.

Samaan aikaan myös Suomen pelinkehittäjien liikevaihto kasvoi viime vuonna yli puolella. Pelialan keskus Neogames arvioi pelejä valmistavien suomalaisyritysten yhteenlasketun liikevaihdon nousseen jo 165 miljoonaan aiemmasta 100 miljoonasta.

18 KOMMENTTIA

Velele1/18

Olis kyllä saanut nuo pelit vähän tasasemmin jakautua pitkin vuotta. Loppuvuodesta ei rahat riittänyt kaikkiin noihin peleihin mitä olis halunnu hommata. Tosin ku Skyrim tuli ni eipä olis riittänyt aikakaan.

Mut joo vaikka loppuvuodesta olikin ylitarjontaa niin aivan loistava pelivuos. :)

Lumikki2/18

Menen hieman ohi asian, mutta liittyy siihen kyllä. Ihmiset ostavat PC-pelejä, mutta nyt on kaksi uutta voimaa jotka ovat näitä toimia vastaan.

Ensinnäkin tabletit lisääntyvät koska monet muut kuin peli asiat voi tehdä niillä ihan hyvin, joten Windows käyttöjärjestelmän osuus tulee laskemaan markkinoilla. Itselläni on kaksi työasema PC-tietokonetta ja vain toisessa on enään Windows. Miksi? Koska tarvitsen Windows käyttöjärjestelmää vain ja ainoastaan pelaamiseen. Kunnon pelit jotka vaativat rautaa on käytännössä kaikki Windowsille tai konsoleille.

Toinen merkittävä asia on että digitaaliset jakeluohjelmistot tulevat yleistymään PC-peli markkinoilla. Joka on ihan hyvä asia, koska sille on tarvetta ja kysyntää. Mutta siinä on yksi ongelma. Osassa näissä digitaalissa jakelusoftissa pelit on DRM:llä sidottu niihin. Tämä tarkoittaa sitä että jos ostat sen fyysisen DVD-pelilevyn kaupasta ja haluaisit pelata sillä ihan yksipeliä ilman internet yhteyttä, niin sepä ei enään toimi ilman tuota digitaalista jakeluohjelmistoa. Kaikki ihmiset eivät hyväsky tätä, eli eivät halua käyttää digitaalisia jakeluohjelmistoja. Mutta heille ei anneta enään muuta mahdollisuutta ja tämä johtaa siihen että he tulevat tulevaisuudessa tippumaan PC-peli markinoilta kokonaan. Joka myös tarkoittaa että mihin he sitten enään tarvitsevat sitä Windows peli PC:tä? Ei mihinkään.

Miettikää tuota ja mitä se tarkoittaa PC-peleille?

Paavali3/18

Tämä vain kertoo siitä että peline hinnat Suomessa ovat liian kovat.
Briteistä tilaamalla saa parhaimmillaan 30€ halvemmalla.

akse4/18

Loppuvuonna tuli hommattua BF3, Star Wars: Old Republic ja pari 3-5e peliä steamin joulualeista ainiin ja Batman Arkham City oli kans steamissa jotain 24e.

WestS5/18

@lumikki

Veikkaisin itse että nuo digitaalisten pelipalvelujen vierastajat ovat melko harvalukuisia, varsinkaan PC puolella. Esim steami on jo niin hyvä palvelu että harvat tuttavistani ostavat pelinsä muualta. Kuinka monella ei tänäpäivänä ole 24h nettiyhteyttä?

Lumikki6/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WestS:

@lumikki

Veikkaisin itse että nuo digitaalisten pelipalvelujen vierastajat ovat melko harvalukuisia, varsinkaan PC puolella. Esim steami on jo niin hyvä palvelu että harvat tuttavistani ostavat pelinsä muualta. Kuinka monella ei tänäpäivänä ole 24h nettiyhteyttä?

Usko pois noita ihmisiä on enemmän kuin luulet. Kyse ei myöskään ole siitä että heillä ei olisi internettiä, vaan heillä on "erillaisia" arvoja kuin sinulla. Osa ihmisistä on erittäin tarkkoja mitä ohjelmia he asentelevat tietokoneeseensa. Eikä he pidä olenkaan pakko asennuksista. Muista Microsoft Windows jutut, kuinka niistä taisteltiin kun niissä tuli kylkiäisinä muita ohjelmia pakko asennuksena. Kyse on tarpeesta tehdä itse omia valintoja, eikä niin että muut valitsevan jonkun puolesta.

Keina7/18

Mahtaakohan Steamin kautta ostettujen pelien osuus olla mukana Suomen myyntitilastossa? Epäilen, että ei ole.

nRT8/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WestS:

@lumikki

Veikkaisin itse että nuo digitaalisten pelipalvelujen vierastajat ovat melko harvalukuisia, varsinkaan PC puolella. Esim steami on jo niin hyvä palvelu että harvat tuttavistani ostavat pelinsä muualta. Kuinka monella ei tänäpäivänä ole 24h nettiyhteyttä?

Usko pois noita ihmisiä on enemmän kuin luulet. Kyse ei myöskään ole siitä että heillä ei olisi internettiä, vaan heillä on "erillaisia" arvoja kuin sinulla. Osa ihmisistä on erittäin tarkkoja mitä ohjelmia he asentelevat tietokoneeseensa. Eikä he pidä olenkaan pakko asennuksista. Muista Microsoft Windows jutut, kuinka niistä taisteltiin kun niissä tuli kylkiäisinä muita ohjelmia pakko asennuksena. Kyse on tarpeesta tehdä itse omia valintoja, eikä niin että muut valitsevan jonkun puolesta.

Steamin myynnit ovat kaksinkertaistuneet vuosittain jo seitsemän vuoden ajan. Ei näitä foliohattuja loppujen lopuksi niin montaa ole, että se kokonaiskuvassa mainittavsti näkyisi.
Se, että juuri sinulle on tärkeää pystyä pelaamaan ilman Steamia tai muita härpäkkeitä ei tarkoita että se olisi kaikille tärkeää.

PC_pelit_loppui (vahvistamaton)9/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nRT:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WestS:

@lumikki

Veikkaisin itse että nuo digitaalisten pelipalvelujen vierastajat ovat melko harvalukuisia, varsinkaan PC puolella. Esim steami on jo niin hyvä palvelu että harvat tuttavistani ostavat pelinsä muualta. Kuinka monella ei tänäpäivänä ole 24h nettiyhteyttä?

Usko pois noita ihmisiä on enemmän kuin luulet. Kyse ei myöskään ole siitä että heillä ei olisi internettiä, vaan heillä on "erillaisia" arvoja kuin sinulla. Osa ihmisistä on erittäin tarkkoja mitä ohjelmia he asentelevat tietokoneeseensa. Eikä he pidä olenkaan pakko asennuksista. Muista Microsoft Windows jutut, kuinka niistä taisteltiin kun niissä tuli kylkiäisinä muita ohjelmia pakko asennuksena. Kyse on tarpeesta tehdä itse omia valintoja, eikä niin että muut valitsevan jonkun puolesta.

Steamin myynnit ovat kaksinkertaistuneet vuosittain jo seitsemän vuoden ajan. Ei näitä foliohattuja loppujen lopuksi niin montaa ole, että se kokonaiskuvassa mainittavsti näkyisi.
Se, että juuri sinulle on tärkeää pystyä pelaamaan ilman Steamia tai muita härpäkkeitä ei tarkoita että se olisi kaikille tärkeää.

Tottakai Steamin ja muiden vastaavien turhuuksien myynti on ollut kasvussa koko ajan ja jatkossakin. Kyse onkin siitä, onko niiden myymät määrät suurempia kuin perinteisten. Mitä useampi ostaa Steamista, sen helpompi myyjien on sanella ihan mitä törkeitä ehtoja haluaa (jo ne nykyisetkin ehdot ovat ihan sairaita).

Ja sinun tuttavapiirisi taitaa olla aika poikkeuksellinen, normaalit ihmisethän haluavat aina myydä pelinsä jossain vaiheessa eteenpäin ja pudottaa siten kustannuksensa suunnilleen puoleen (harva varmaan haluaa säilytellä montaakaan vanhaa peliä, kun niistä saa RAHAA).

Niin, vaikka juuri uuden tykimmän PC:n ostin, minullekaan ei tietenkään koskaan tule yhtään peliä verkon kautta, jollei hinnat putoa puoleen ja vaatii ylimääräisen vakoiluohjelman nettioikeuksineen. Steamissa+muissa ei ole YHTÄÄN hyvää puolta KULUTTAJAN kannalta.

nRT10/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PC_pelit_loppui:

--Ja sinun tuttavapiirisi taitaa olla aika poikkeuksellinen, normaalit ihmisethän haluavat aina myydä pelinsä jossain vaiheessa eteenpäin ja pudottaa siten kustannuksensa suunnilleen puoleen (harva varmaan haluaa säilytellä montaakaan vanhaa peliä, kun niistä saa RAHAA). --

Kysmys: Olenko mielestäsi epänormaali, kun en halua myydä vanhempiakaan pelejä? Ostan pelejä harvemmin ja katson tarkkaan mitä ostan, jottei "hukkaostoksia" tulisi. Täysihintaisena en kovinkaan montaa peliä ole ostanut, joten kustannuket eivät alunalkaaenkaan kovin suuriksi nouse.
Itse en määrittelisi ketään "normaaliksi" tai "epänormaaliksi", jos hän käyttäytyy ja ajattelee / ei käyttäydy eikä ajattele kuten minä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PC_pelit_loppui:


-- Steamissa+muissa ei ole YHTÄÄN hyvää puolta KULUTTAJAN kannalta.


Paitsi että pelit voi ostaa milloin huvittaa eikä ole saatavuusongelmia. Plus yhteisöhärpäkkeet, automaattiset päivitykset, yms. Lista on pitkä ja väitteesi perusteeton.


En kiistä, etteikö Steamissa yms. olisi myös huonoja puolia, esimerkiksi tuo käytettyjen pelien myynti on loppujen lopuksi ihan validi pointti. Mielestäni kuitenkin edut ovat haittoja huomattavasti suuremmat, joten näillä mennään.

Asiat eivät ole mustavalkoisia. Ymmärrä se.

Lumikki11/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti nRT:

Steamin myynnit ovat kaksinkertaistuneet vuosittain jo seitsemän vuoden ajan. Ei näitä foliohattuja loppujen lopuksi niin montaa ole, että se kokonaiskuvassa mainittavsti näkyisi.
Se, että juuri sinulle on tärkeää pystyä pelaamaan ilman Steamia tai muita härpäkkeitä ei tarkoita että se olisi kaikille tärkeää.


En ole koskaan väittänytkään että toisten valinnat eivät ole tärkeitä. Olen sanonnut että KAIKKIEN valinnat ovat tärkeitä.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti PC_pelit_loppui:

Steamissa+muissa ei ole YHTÄÄN hyvää puolta KULUTTAJAN kannalta.

En nyt sanoisi että digitaalisissa jakeluohjelmissa ei ole hyvä puolia. Kyllä niistä löytyy hyviä ja huonoja puolia, kuten myös kaupasta ostetusta fyysisestä pelistä löytyy. Kyse ei ole siitä kumpi on parempi tapa, vaan että jokainen pelaaja saisi valita sen tavan joka sopii heille itselleen paremmin. Kyseessä on kaksi erillaista jakelukanavaa ja molemmissa on oman hyvät ja huonot puolensa.

Valinnan vapautta, siitä tässä olisi kyse.

Vaikka minulla itsellä on joku mieltymys miten haluan, se ei tarkoita että minä en tue myös toisten ihmisten vaihtoehtojen olemassaoloa.

KalikoJak12/18

Se, että Steam tai Origin kasvaa ei tarkoita välttämättä sitä, että ihmiset hyväksyisivät täysin heidän toimintatapansa. Kyse on vain siitä, että mielummin asennan Steamin ja Origin koneelle ja pelaan pelejä mitä haluan, KUIN pitäisin henkilökohtaisen protestin ja luopuisin niistä ohjelmista (ja niistä peleistä!!).

Jos voisin valita, niinkuin Lumikki sanoi, en haluaisi näitä ohjelmia koneelle.

Itse uutisesta:
Ihmettelen ettei digitaalinen myynti ole tuota määrää jopa suurempi. Saadaan todella paljon turhia välikäsiä pois kun ostetaan ja ladataan tuotteet netistä. Toivon vain, että pelifirmat sanoisivat yhtiöille kuten Gamestop hyvästit, koska muistaakseni Gamestopilla on tapana, että jos digitaalinen versio maksaa vähemmän niin Gamestop ei ota tuotetta myyntiin.

Mielestäni se alkaa olla jo vähän johtavan markkinaaseman väärinkäyttöä. Jos joku haluaa sen fyysisen levyn ja ohjekirjan, niin se on minusta okei. Mutta kyllä sen pitäisi silloin hyväksyä, että joudut maksamaan vaikka sen 10e enemmän siitä.

vattu-13/18

Itse ainakin ostan omat pelini aina netistä ulkomailta. Briteistä pääosin. Amazonista yleisimmin. Hinnat ovat aina joku 50% halvemmat kuin Suomessa.

Paavali14/18

Siis minä en myy mitään pelejäni. Enkä tunne ketään muutakaan joka näin tekisi. Ikää on 30+. Ehkä se jo kertoo jotakin. Ne jotkaa vaihtaa pelejä on ne nuoret, jolla ei ole varaa muuten ostaa uutta peliä.

WestS15/18

Mikä tuossa steamissa nyt tekee siitä "vakoiluohjelman"? Elävätkö steamista kieltäytyvät myös ilman esim. pankkikortteja ja matkapuhelimia. Tuntuu aina löytyvän näitä KGB agentteja, joiden täytyy elää täydessä pimennossa nyky-yhteiskunnassa. VPN varmasti myös käytössä AD:ta selataessa...

SalainenAgenttiko (vahvistamaton)16/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WestS:

Mikä tuossa steamissa nyt tekee siitä "vakoiluohjelman"? Elävätkö steamista kieltäytyvät myös ilman esim. pankkikortteja ja matkapuhelimia. Tuntuu aina löytyvän näitä KGB agentteja, joiden täytyy elää täydessä pimennossa nyky-yhteiskunnassa. VPN varmasti myös käytössä AD:ta selataessa...

- Steam tekee rajoituksetta mitä haluaa.
- Steam ei ole tarpeellinen, toisin kuin pankkikortti tai puhelin.
- Pankkikortin kuuluu toimia nykyaikaisissa palveluissa, luottokortit ovat tietoturvatonta rahastusta köyhille ja amerikan takapajulalaisille.
- Älypuhelimenikin on tietysti rootattu ja kaikki tarpeeton liikenne estetty, mm. kaikki 'päivitykset' ja google-roskat. Akkusyöppö GPS ei tietenkään ole päällä kuin tarvitessani, paikkatietojen lähetyksestäkään kun ei ole mitään hyötyä käyttäjälle, vain markkinoijille.
Eikä kuule rajoita elämääni tai hyötykäyttöä yhtään ;D

Aiemmille kirjoittajille:
-Steam-roskaa ei todellakaan tarvita yhteisöpalveluihin, on niitä ollut aina ennenkin ja olisi halukkaille vastakin jos vaatisivat.
-Ilman Steamiä saan pelilevyn postilaatikkooni jo parissa päivässä vaikka Ålandiasta asti (kasvakaa aikuisiksi, kärsimättömämmät kaikkimulleheti-kakarat).
-Aika harva varmasti tekee vuosia vanhoilla peleillään oikeasti koskaan yhtään mitään.

raven0ak17/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SalainenAgenttiko:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WestS:

Mikä tuossa steamissa nyt tekee siitä "vakoiluohjelman"? Elävätkö steamista kieltäytyvät myös ilman esim. pankkikortteja ja matkapuhelimia. Tuntuu aina löytyvän näitä KGB agentteja, joiden täytyy elää täydessä pimennossa nyky-yhteiskunnassa. VPN varmasti myös käytössä AD:ta selataessa...

- Steam tekee rajoituksetta mitä haluaa.
- Steam ei ole tarpeellinen, toisin kuin pankkikortti tai puhelin.
- Pankkikortin kuuluu toimia nykyaikaisissa palveluissa, luottokortit ovat tietoturvatonta rahastusta köyhille ja amerikan takapajulalaisille.
- Älypuhelimenikin on tietysti rootattu ja kaikki tarpeeton liikenne estetty, mm. kaikki 'päivitykset' ja google-roskat. Akkusyöppö GPS ei tietenkään ole päällä kuin tarvitessani, paikkatietojen lähetyksestäkään kun ei ole mitään hyötyä käyttäjälle, vain markkinoijille.
Eikä kuule rajoita elämääni tai hyötykäyttöä yhtään ;D

Aiemmille kirjoittajille:
-Steam-roskaa ei todellakaan tarvita yhteisöpalveluihin, on niitä ollut aina ennenkin ja olisi halukkaille vastakin jos vaatisivat.
-Ilman Steamiä saan pelilevyn postilaatikkooni jo parissa päivässä vaikka Ålandiasta asti (kasvakaa aikuisiksi, kärsimättömämmät kaikkimulleheti-kakarat).
-Aika harva varmasti tekee vuosia vanhoilla peleillään oikeasti koskaan yhtään mitään.

Steam on suhteellisen kätevä loppupeleissä, tuolla armeijan puolella ku ei viitsi koko fyysisten pelien kokoelmaa mukana rontata jos innostuu joku asentaa pelaamista varten. Matkat YM kuuluu tähän ryhmään myös (läppäri anyone?).

Vuosia vanhoilla peleillä tekee jotain, retro on aika IN jossain piireissä esimerkiksi silloun tällöin vieläkin palaan muunmuassa baldur's gaten maailmaan tai planetscape: tormenttiin, molemmat suhteellisen vanhoja, silti melkeimpä parempia kuin valtaosa ison rahan AAA peleistä nykyaikana.

Steam ei ole pahemmin lisäilly "mitä haluaa" shaibaa pitkiin aikoihin, kyseessä on varteenotettava palvelu joka vain kusisi omiin muroihinsa jos menisi jotain kuluttajia pahasti häiritsevää lisäämään ehtoihinsa.

"Steam-roska" ei kuuluu yhteisöpalveluihin, vaan sisältää yhteisöpalvelun, kaksi ihan eri asiaa (/pilkunviilaus) sitäpaitsi tuo on suhteellisen mukava plussa tänä valtakautena jossa sosiaalisuus on peleissäkin päivän sana

Sama se saako pelin ålandiasta parissa päiväissä, on lapsellista valittaa jos joku ei halua fyysistä kopiota ja sättiä kyseisiä henkilöitä automaattisesti "kaikki mulle heti kakaroiksi" toiset nyt vain eivät aina tarvitse sitä levyä kaappiin jolloin _heti_ -toimitus on erittäin loistava ominaisuus.

Aerowix (vahvistamaton)18/18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SalainenAgenttiko:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WestS:

Mikä tuossa steamissa nyt tekee siitä "vakoiluohjelman"? Elävätkö steamista kieltäytyvät myös ilman esim. pankkikortteja ja matkapuhelimia. Tuntuu aina löytyvän näitä KGB agentteja, joiden täytyy elää täydessä pimennossa nyky-yhteiskunnassa. VPN varmasti myös käytössä AD:ta selataessa...

- Steam tekee rajoituksetta mitä haluaa.
- Steam ei ole tarpeellinen, toisin kuin pankkikortti tai puhelin.
- Pankkikortin kuuluu toimia nykyaikaisissa palveluissa, luottokortit ovat tietoturvatonta rahastusta köyhille ja amerikan takapajulalaisille.
- Älypuhelimenikin on tietysti rootattu ja kaikki tarpeeton liikenne estetty, mm. kaikki 'päivitykset' ja google-roskat. Akkusyöppö GPS ei tietenkään ole päällä kuin tarvitessani, paikkatietojen lähetyksestäkään kun ei ole mitään hyötyä käyttäjälle, vain markkinoijille.
Eikä kuule rajoita elämääni tai hyötykäyttöä yhtään ;D

Aiemmille kirjoittajille:
-Steam-roskaa ei todellakaan tarvita yhteisöpalveluihin, on niitä ollut aina ennenkin ja olisi halukkaille vastakin jos vaatisivat.
-Ilman Steamiä saan pelilevyn postilaatikkooni jo parissa päivässä vaikka Ålandiasta asti (kasvakaa aikuisiksi, kärsimättömämmät kaikkimulleheti-kakarat).
-Aika harva varmasti tekee vuosia vanhoilla peleillään oikeasti koskaan yhtään mitään.


-Tekee rajoituksetta mitä? Jos se olisi haittaohjelma niin olisi miljoonia vihaisia käyttäjiä. Eikä se varmaan heidän maineelleen ole hyvä myöskään. Oman kokemuksen mukaan en ole huomannut enkä kuullut mistään tällaisesta.
-Tarpeellisuudesta voisi sanoa kuin että yrtit ja mausteet esim, suolapurkki ei ole tarpeellinen. Eihän se olekaan, mutta piristää elämää hieman enemmän arjessa.
-Luottokorteista palatkaamme taas siihen miten iso Valve on. Toisia vaihtoehtojakin on, esim. PayPal.
-Mitäs puhelimet tähän asiaan kuuluu..? Kaikissa puhelimessa on varmaan vakoiluroskaa, et siinä yksin ole. Mutta on eri asia onko pakko murehtia siitä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki