AfterDawn logo

Wikipedia pimensi itsensä piraattilain takia

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Useat verkkosivustot ovat tänään kampanjoineet kiisteltyä SOPA-piratismilakia vastaan. Lain vastustajiin lukeutuvat esimerkiksi Google ja Wikipedia, jotka ovat omilla tempauksillaan pyrkineet parantamaan tietoisuutta SOPA-lain epäkohdista.

Englanninkielinen Wikipedia on esimerkiksi "sammuttanut" valot ja estänyt pääsyn artikkeleihin tummanpuhuvalla ja koko näytön kattavalla ilmoituksella. Suomenkielinen Wikipedia on myös pohtinut tulisiko sen ottaa kantaa lakiin.

Google on vuorostaan peittänyt logonsa mustalla lapulla osoitteessa google.com. Logoa klikannut käyttäjä ohjataan sivulle, jossa kerrotaan tarkemmin mistä SOPA:ssa on kyse ja miksi sitä vastustetaan.

Kampanjaan on osallistunut näiden lisäksi liuta pienempiä sivustoja ja yrityksiä, joista löytyy lisää tietoa SOPA Strike -sivustolta. Samainen sivusto antaa myös neuvoja verkkosivujen omistajille kuinka omat sivut saa suljettua kampanjan ajaksi.


Laki on kerännyt paljon vastustusta sen takia, että sen on katsottu sohaisevan vapaan Internetin perusteita. Verkossa operoivia yhtiöitä kielletään esimerkiksi harjoittamasta normaalia liiketoimintaa verkkopiratismiin syyllistyneiden sivustojen kanssa. Lisää tietoa SOPA-lain kohdista löytyy täältä.

4 KOMMENTTIA

OneMember1/4

Tuo lista sivusta on kasvanut aika kivasti viimeisen vuorokauden aikana...
En ihmettele, mutta yllätyin kuinka myöhään sivustot ottivat kantaa asiaan omalta osaltaan.

Jiiksi2/4

Tarpeeks nopeasti kun painaa esciä niin ei vaikuta =P

akse3/4

Voi voi.. jenkeissä nyt mafia itkee että google ja wikipedia on epäreiluja kun tekevät tämmöstä.

ke5y4/4

Wikipedian pimeneminen on kyllä varmaan herättänyt monet miettimään tätä järjetöntä lakialoitetta. Jälkikäteen on aina tietysti hyvä huudella viisauksia, mutta jos tuon Wikipedian pimennyksen olisi rajoittanut koskemaan vain Yhdysvaltalaisia käyttäjiä, niin olisi varmaan jurppinut päättäjiä (ja valitettavasti normi käyttäjiäkin) enemmän.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT